Waar te kopen in Bourgogne?

In twee bijdragen enkele ideeën en suggesties over wijn kopen in Bourgogne. Van de wat-vraag naar de waar-vraag. Net zoals in de vorige bijdrage biedt de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews ons een waardevol uitgangspunt.

Saint-Aubin (Wijn uit Bourgogne)
Saint-Aubin (Côte de Beaune)

In Burgundy: How to find great wines off the beaten track (2005) stelt de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews het volgende voor: “Unless you really hit it of with a grower, it’s best to taste your way across a big range of wines elsewhere.” Inderdaad, een goed begin met wijn kopen in Bourgogne is het bezoeken van een aanbieder met vele appellations. Als concreet voorbeeld benoemt Matthews de zogenaamde ‘Maisons des Vins‘ die collectief worden aangestuurd door regionale producenten. In Bourgogne zijn er helaas nog maar twee: één in Chalon-sur-Saône en één in Mâcon. Matthews wijst ons verder op de coöperaties die jou met alle plezier willen laten kennis maken met hun uitgebreide gamma wijnen. Matthews benoemt in zijn boek de bekende vestigingen in Chablis en Buxy.

Voor Chablis ga je naar Chablis. Het centrum van het wijndorp is één grote winkel, waar bekende en minder bekende domeinen goed zijn vertegenwoordigd. Heeft Chablis ook nog één van de beste coöperaties in Bourgogne. Rondom Chablis heb je in de zogenaamde Auxerrois de keuze uit twee appellations villages (Irancy en Saint-Bris) en een aantal appellations régionales. Mocht je door keuzestress worden bevangen, is het geen slecht idee om een domein te bezoeken dat van vele markten thuis is. Domaine Verret in Saint-Bris-le-Vineux is één van die adressen die met verve voldoet aan deze voorwaarde. Zie hier onder meer uit naar de Saint-Bris, de rode Irancy en de (witte) Bourgogne Côtes d’Auxerre. Maakt en verkoopt het domein ook nog een keer goede Chablis. Tegenover het domein, aan de andere kant van de straat, ligt de niet te missen proef- en verkoopruimte.

Wil je wijn kopen in de Côte d’Or, ga dan naar het noorden van de Côte de Nuits of naar het zuiden van de Côte de Beaune, waar de Bourgognes nog redelijk zijn geprijsd. Denk in het noorden aan de appellations villages Marsannay, Fixin en Côte de Nuits-Villages. Château de Marsannay is een goede producent met een groot aanbod Bourgognes. Denk in het zuiden van de Côte de Beaune aan de appellations villages Santenay en Maranges. Met het uitgebreide aanbod van Le Caveau de Santenay (een caveau collectif) kun je ongetwijfeld een aantal goede keuzes maken. Hoe je het verder ook wendt of keert, weet dat je in de Côte d’Or snel rond de 20 euro betaalt voor een appellation village.

De beste stad in Bourgogne om wijn te kopen is Beaune. Drie goede adressen. Aan Place Carnot ligt de mooie wijnwinkel Denis Perret. Hier kun je wijn kopen van vijf bekende handelshuizen uit Beaune. De beste reden om even binnen te lopen: de immer attractieve 10 maandelijkse aanbiedingen. Ook de bekende wijnwinkel Nicolas heeft een uitgebreid assortiment en altijd wel een paar mooie aanbiedingen. Nuiton-Beaunoy (voorheen: Cave des Hautes-Côtes) gelegen in het zuiden van Beaune, is de enige coöperatie voor Bourgognes uit de gehele Côte d’Or, inclusief de twee Hautes-Côtes. Een van de beste adressen voor een Bourgogne van naam en dat tegen vriendelijke prijzen (een uitstekende rode Chorey-lès-Beaune voor 12 euro). Met de gelegenheid om in alle rust aan de langgerekte bar een deel van het assortiment te proeven.

In de Côte Chalonnaise en in de Mâconnais kun je op adem komen. In deze wijndistricten hebben de wijnen een meer gezonde prijs-/kwaliteitsverhouding. Wijn kopen doe je in de Côte Chalonnaise nergens beter dan bij het Maison des Vins in Chalon-sur-Saône. Rond de 140 (!) verschillende Bourgognes vertegenwoordigen het beste wat domeinen en coöperaties in dit wijndistrict aanbieden. Niet onbelangrijk: tegen dezelfde prijs als bij het betreffende domein of de coöperatie. Je kunt hier ongedwongen rondneuzen en proeven in een rustige en vriendelijke ambiance. Na de stevige renovatie enkele jaren gelden ook een hoek met een bescheiden aanbod van boeken en wijnbenodigdheden. Al jaren één van mijn favoriete adressen in heel Bourgogne.

Een onverwachte afslag: supermarkten. Juist in Chalon-sur-Saône. Patrick Matthews: “It’s a cliché to say that French supermarkets don’t have good wine, but often an untrue one.” Matthews wijst als voorbeeld naar de grote Carrefour-vestiging in het Centre commercial Chalon Sud. “Many good local growers are represented here.” Tip: Foires des Vins in september/oktober. Tijdens deze gelegenheid lopen wijnkenners rond die je kunt aanspreken met jouw vragen. In Chalon-sur-Saône, een eldorado voor liefhebbers van grote supermarkten, liggen nog twee hypermarchés: Géant Casino (achter de noordelijke tolpoort richting centrum) en Hypermarché E.Leclerc (in het noorden van de stad).

In de Côte Chalonnaise liggen drie uitstekende coöperaties (in Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly). In Cave de Bissey heb je zelfs de keuze uit een aantal Bourgognes uit het zuiden van de Côte de Beaune (Santenay en Maranges). In Buxy ligt de grootste coöperatie van de drie. De introductie van het prestigieuze Millebuis-label heeft zeker bijgedragen aan de grote aantrekkingskracht van deze coöperatie. Verder in de Côte Chalonnais: drie lokale verkoop- en promotiepunten, te weten in Mercurey, Givry en Buxy (voor de AOC Montagny). Elk adres kent een uitgebreid aanbod Bourgognes en ook hier zijn de prijzen gelijk aan die bij het domein.

De Mâconnais is coöperatieland (70% van de oogst in dit wijndistrict gaat richting coöperatie). Witte Bourgognes zetten de toon. Mocht je op zoek zijn naar een aanbieder met een groot, divers assortiment, attendeer ik je graag op Les Vignerons de Mancey (net ten noorden van Tournus). Dit adres biedt ieder jaar een allerbeste rode Bourgogne (100% pinot noir) en klassieke Mâcon ‘vieilles vignes’ (100% gamay) aan. Twee extra redenen voor een bezoek: de coöperatie ligt vlak bij de A6 (niet ver achter de tolpoort, even via de N6 richting Chalon-sur-Saône rijden) én men coördineert binnen deze locatie een marketinggroep onder de naam ‘Bourgogne de Vigne en Verre‘. Dit betekent een extra aanbod Bourgognes van meer dan 30 domeinen uit alle wijndistricten van de Bourgogne. Al met al warm aanbevolen!

Ja, ik ben onder de indruk van het Maison Mâconnaise des Vins in Mâcon en ja, je gaat er vast met een aantal Bourgognes vandoor. Wat betreft de verhouding tussen coöperaties en domeinen slaat de wijzer te veel door richting de coöperaties. Beter de uitstekende coöperaties in de Mâconnais zelf bezoeken. Weet verder dat men een bescheiden marge berekent. Echter, in de functie van ‘ik-heb-maar-tijd-voor-1-adres’ en het liefst vlak bij de snelweg, is er naast Les Vignerons de Mancey geen betere. Daarbij ligt boven het verkoopgedeelte van het Maison Mâconnaise des Vins een restaurant, waar je een hapje kunt eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.