Waar te kopen in Bourgogne?

In twee bijdragen enkele ideeën en suggesties over wijn kopen in Bourgogne. Van de wat-vraag naar de waar-vraag. Net zoals in de vorige bijdrage biedt de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews ons een waardevol uitgangspunt.

Saint-Aubin (Wijn uit Bourgogne)
Saint-Aubin

In Burgundy: How to find great wines off the beaten track (2005) stelt de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews het volgende voor: “Unless you really hit it of with a grower, it’s best to taste your way across a big range of wines elsewhere.” Inderdaad, een goed begin met wijn kopen in Bourgogne is het bezoeken van aanbieders met vele appellations. Als concreet voorbeeld benoemt Matthews de zogenaamde Maisons des Vins die collectief worden aangestuurd door regionale producenten. In Bourgogne zijn er helaas nog maar twee: één in Chalon-sur-Saône en één in Mâcon. Matthews wijst ons verder op de coöperaties die jou met alle plezier willen laten kennis maken met hun uitgebreide selectie wijnen. Hij benoemt in zijn boek onder meer de bekende vestigingen in Chablis en Buxy. Laten wij in deze bijdrage de Bourgogne doorkruisen in de geest van Patrick Matthews.

Voor Chablis ga je naar Chablis. Het centrum van het wijndorp is één grote winkel, waar bekende en minder bekende domeinen goed zijn vertegenwoordigd. Heeft Chablis ook nog één van de beste coöperaties in Bourgogne: La Chablisienne. Naast Chablis ligt in het noorden van de Bourgogne het wijndistrict Auxerrois. Binnen de Auxerrois heb je de keuze uit twee appellations villages (Irancy en Saint-Bris) en een aantal appellations régionales. Mocht je door keuzestress worden bevangen, is het geen slecht idee om een domein te bezoeken dat van vele markten thuis is. Domaine Verret in Saint-Bris-le-Vineux is één van die adressen die met verve voldoet aan deze voorwaarde. Zie hier onder meer uit naar een Saint-Bris (100% sauvignon blanc), de rode Irancy (‘Palotte’) en de (witte) Bourgogne Côtes d’Auxerre. Maakt en verkoopt het domein ook nog een keer goede Chablis (zowel village als 1er Cru) én Crémant de Bourgogne. Naast het moderne proef- en verkoopgedeelte van het domein kun je op een grote parkeerplaats gemakkelijk de auto kwijt.

Wil je wijn kopen in de Côte d’Or, ga dan naar het noorden van de Côte de Nuits of naar het zuiden van de Côte de Beaune, waar de Bourgognes nog redelijk zijn geprijsd. Denk in het noorden aan de AOC’s Marsannay, Fixin, maar ook aan een Côte de Nuits-Villages. Denk in het zuiden van de Côte de Beaune aan de AOC’s Santenay en Maranges. De Côte d’Or heeft gelukkig een aantal caveaux collectifs. Dit zijn verkooppunten geïnitieerd door lokale wijnbouwers. De prijzen bij een caveau collectif zijn meestal op basis van wat je bij een domein zou moeten betalen (tarif propriété). Bij alle verkooppunten een aanbod van de nodige domeinen die op hun beurt soms meerdere AOC’s inbrengen. De namen drie interessante caveaux collectifs in de Côte d’Or: Caveau des Vignerons de Morey-Saint-Denis, Caveau de Saint-Aubin en Le Caveau de Santenay (bij de laatste vind je ook de nodige Bourgognes uit de aangrenzende AOC Maranges). Hoe je het verder ook wendt of keert, weet dat je in de Côte d’Or snel rond de 20 euro betaalt voor een appellation village.

De traditioneel aangewezen stad in Bourgogne om wijn te kopen is Beaune. Aandacht voor drie interessante adressen en dat nog steeds in de geest van Patrick Matthews. Aan Place Carnot ligt de mooie wijnwinkel Denis Perret. Hier kun je wijn kopen van vijf bekende handelshuizen uit Beaune. De beste reden om even binnen te lopen: de immer attractieve 10 maandelijkse aanbiedingen. Ook de bekende wijnwinkel Nicolas heeft een uitgebreid assortiment en binnen ieder prijssegment een mooie aanbieding. Nuiton-Beaunoy (voorheen: Cave des Hautes-Côtes), gelegen in het zuiden van Beaune, is de enige coöperatie in de Côte d’Or, waarbij ook wijnbouwers uit beide Hautes-Côtes zijn aangesloten. Eén van de beste adressen in Beaune om Bourgognes uit de Côte d’Or of uit de Hautes-Côtes te kopen tegen vriendelijke prijzen (bijvoorbeeld een rode Chorey-lès-Beaune voor 12 euro). Met verder de gelegenheid om in alle rust aan de langgerekte bar een deel van haar assortiment te proeven.

In de wijndistricten Côte Chalonnaise en Mâconnais kun je op adem komen. In deze twee wijndistricten hebben de Bourgognes een meer gezonde prijs-/kwaliteitsverhouding. Wijn kopen doe je in de Côte Chalonnaise nergens beter dan bij het Maison des Vins in Chalon-sur-Saône. Meer dan 100 verschillende Bourgognes vertegenwoordigen het beste van wat domeinen en coöperaties in dit wijndistrict aanbieden. Niet onbelangrijk: wederom tegen dezelfde prijs als bij het betreffende domein of de coöperatie. Het assortiment wordt twee keer per jaar vernieuwd en de keuze van verkoop is gebaseerd op basis van blind proeven. Je kunt hier ongedwongen rondneuzen en proeven in een rustige en vriendelijke ambiance. Na de recente renovatie van het Maison werd er ook ruimte gecreëerd voor een hoek met een bescheiden aanbod van boeken, wijnbenodigdheden én, dat is natuurlijk altijd leuk, aanbiedingen. Al jaren één van mijn favoriete adressen in Bourgogne.

Een onverwachte afslag en juist in Chalon-sur-Saône: supermarkten. Patrick Matthews: “It’s a cliché to say that French supermarkets don’t have good wine, but often an untrue one.” Matthews wijst als voorbeeld naar de grote Carrefour-vestiging in het Centre commercial Chalon Sud. “Many good local growers are represented here.” Tip: Foires des Vins in september/oktober. In Chalon-sur-Saône, een eldorado voor liefhebbers van grote supermarkten, liggen naast Carrefour nog twee hypermarchés: Géant Casino (achter de noordelijke tolpoort richting centrum) en Hypermarché E.Leclerc (in het noorden van de stad). En eerlijk is eerlijk, in het noorden van Beaune ligt een mooie E.Leclerc met een indrukwekkende wijnhoek. Echter beter deze supermarkt in het weekend mijden.

In de Côte Chalonnaise liggen drie uitstekende coöperaties (in Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly). In Cave de Bissey heb je zelfs de keuze uit een aantal Bourgognes uit het zuiden van de Côte de Beaune (Hautes-Côtes de Beaune, Santenay en Maranges). In Buxy ligt de grootste coöperatie van de drie. De introductie van het prestigieuze Millebuis-label heeft zeker bijgedragen aan de grote aantrekkingskracht van deze coöperatie. Vignerons de Genouilly is de kleinste coöperatie in Bourgogne, ligt ook nog een keer buiten de gangbare wijnroutes. Maar weet dat het een ‘cultcoöp’ is om verliefd op te worden. Verder zijn er in de Côte Chalonnais drie lokale verkoop- en promotiepunten, te weten in Mercurey, Givry en Buxy (voor de AOC Montagny). In Mercurey en Givry dien je voor het proeven (middels een Système Enomatic) vijf euro of een veelvoud hiervan te betalen. Goede Bourgognes inslaan tegen aantrekkelijke prijzen? Je hebt meer te zoeken in de Côte Chalonnaise (vooral in Buxy) dan in Beaune.

De Mâconnais is coöperatieland (70% van de oogst in dit wijndistrict gaat richting een coöperatie). Witte Bourgognes zetten de toon. Mocht je op zoek zijn naar een aanbieder met een groot, divers assortiment, attendeer ik je op Les Vignerons de Mancey (Tournus). Dit adres biedt ieder jaar een allerbeste rode Bourgogne (100% pinot noir) en klassieke Mâcon ‘vieilles vignes’ (100% gamay) aan. Nog twee redenen voor een bezoek: de coöperatie ligt vlak bij de A6 (niet ver achter de tolpoort, even via de D906 richting Chalon-sur-Saône rijden) én men coördineert binnen deze locatie een marketinggroep onder de naam Bourgogne de Vigne en Verre. Dit betekent een extra aanbod Bourgognes van maar liefst 35 domeinen uit alle wijndistricten van de Bourgogne. Al met al warm aanbevolen, deze mooie en moderne locatie om Bourgognes te proeven en te kopen.

Ja, ik ben onder de indruk van Maison Mâconnaise des Vins in Mâcon en ja, je gaat er ongetwijfeld met een aantal Bourgognes vandoor. Wat betreft de verhouding tussen coöperaties en domeinen slaat de wijzer echter te veel door richting de coöperaties. Beter de uitstekende coöperaties in de Mâconnais zelf bezoeken. Wijnschrijvers wijzen doorgaans Lugny, Viré en Prissé aan als de beste; Clessé en Igé heb ik inmiddels leren kennen als de goedkoopste. Weet, terug in Mâcon, dat Maison Mâconnaise des Vins een bescheiden marge berekent. Echter, in de functie van ‘ik-heb-maar-tijd-voor-1-adres’ en het liefst vlak bij de snelweg, is er naast Les Vignerons de Mancey geen betere. Daarbij ligt boven het verkoopgedeelte van het Maison Mâconnaise des Vins een goed restaurant, waar je een hapje kunt eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.