Waar te kopen in Bourgogne?

In twee bijdragen enkele ideeën en suggesties over wijn kopen in Bourgogne. Van de wat-vraag naar de waar-vraag. Zoals in de eerste bijdrage reikt de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews ons een waardevol uitgangspunt aan.

Maison des Vins de la Côte Chalonnaise in Chalon-sur-Saône (Wijn uit Bourgogne)
Maison des Vins de la Côte Chalonnaise in Chalon-sur-Saône

In Burgundy: How to find great wines off the beaten track (2005) stelt de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews het volgende voor: “Unless you really hit it of with a grower, it’s best to taste your way across a big range of wines elsewhere.” Inderdaad, een goed begin met wijn kopen in Bourgogne is het bezoeken van aanbieders met vele appellations. Als concreet voorbeeld benoemt Matthews onder meer de Maisons des Vins die collectief worden aangestuurd door regionale producenten. In Bourgogne zijn er helaas nog maar twee: één in Chalon-sur-Saône en één in Mâcon. Gelukkig kunnen wij met behulp en zeker in de geest van Patrick Matthews meer interessante adressen in Bourgogne bezoeken.

Voor Chablis ga je naar Chablis. Het centrum van het wijndorp is bij wijze van spreken één grote wijnwinkel, waar bekende en minder bekende domeinen goed zijn vertegenwoordigd. Heeft Chablis ook nog één van de beste coöperaties in Bourgogne: La Chablisienne. Wat La Chablisienne in het kader van deze bijdrage interessant maakt, is dat deze coöperatie ook voorziet in andere appellations, zowel villages als régionales. De grotere domeinen in en rondom Chablis, neem het bekende Domaine Jean-Marc Brocard, bieden soms meer Bourgognes aan dan alleen Chablis. Bij Brocard zou je kunnen kiezen voor de veelgeprezen witte Saint-Bris (100% sauvignon blanc) of voor een toegankelijke rode Irancy. Ook Brocard heeft een wijnwinkel in het centrum van Chablis.

Naast Chablis ligt in het noorden van de Bourgogne het wijndistrict Auxerrois. Binnen de Auxerrois heb je de keuze uit twee appellations villages (Irancy en Saint-Bris) en een aantal appellations régionales. Mocht je door keuzestress zijn bevangen, is het geen slecht idee om een domein te bezoeken dat van vele markten thuis is. Domaine Verret in Saint-Bris-le-Vineux is één van die adressen die met verve voldoet aan deze voorwaarde. Zie hier onder meer uit naar een Saint-Bris, rode Irancy (‘Palotte’) en de (witte) Bourgogne Côtes d’Auxerre. Maakt en verkoopt het domein ook nog een keer uitstekende Chablis (zowel villages als 1er Cru) én Crémant de Bourgogne. Naast het moderne proef- en verkoopgedeelte van het domein kun je op een grote parkeerplaats gemakkelijk de auto kwijt.

Wil je wijn kopen in de Côte d’Or, ga dan naar het noorden van de Côte de Nuits of naar het zuiden van de Côte de Beaune, wanneer je wenst dat de Bourgognes nog redelijk zijn geprijsd. Denk in het noorden aan de AOC’s Marsannay, Fixin, maar ook aan een Côte de Nuits-Villages. Denk in het zuiden van de Côte de Beaune aan de AOC’s Santenay en Maranges (zeker in Santenay ook voor wit!). In de Côte d’Or liggen enkele caveaux collectifs. Dit zijn verkooppunten geïnitieerd door lokale wijnbouwers. Vanwege ten minste twee redenen interessant: de prijzen bij een caveau collectif zijn meestal op basis van wat je bij een domein zou moeten betalen (tarifs propriétés) én de wijnbouwers dragen soms meerdere appellations aan. Namen van twee interessante caveaux collectifs in de Côte d’Or: Caveau des Vignerons de Morey-Saint-Denis en Le Caveau de Santenay (bij de laatste vind je ook de nodige Bourgognes uit de aangrenzende AOC Maranges).

De traditioneel aangewezen stad in Bourgogne om wijn te kopen is Beaune. Aandacht voor drie interessante adressen en dit nog steeds in de geest van Patrick Matthews. Aan Place Carnot ligt de mooie wijnwinkel Denis Perret. Hier kun je wijn kopen van vijf klassieke handelshuizen uit Beaune (van Chablis tot Beaujolais). De beste reden om even binnen te lopen zijn de immer attractieve (10) maandelijkse aanbiedingen. Ook de bekende wijnwinkelketen Nicolas heeft een uitgebreid assortiment en binnen ieder prijssegment een interessante aanbieding. Nuiton-Beaunoy (voorheen: Cave des Hautes-Côtes), gelegen aan de zuidrand van Beaune, is de enige coöperatie in de Côte d’Or, waarbij ook wijnbouwers uit beide Hautes-Côtes zijn aangesloten. Eén van de betere adressen in Beaune om Bourgognes uit de Côte d’Or of uit de Hautes-Côtes te kopen tegen relatief vriendelijke prijzen. De appellations villages (Marsannay of Chorey-lès-Beaune) bieden waar voor hun geld. Met verder de gelegenheid om in alle rust aan de langgerekte bar een deel van het assortiment te proeven.

In de Côte Chalonnaise en Mâconnais kun je op adem komen. In deze twee wijndistricten hebben de Bourgognes nog een meer gezonde verhouding tussen prijs en kwaliteit. Wijn kopen doe je in de Côte Chalonnaise nergens beter dan bij Maison des Vins in Chalon-sur-Saône. Meer dan 100 verschillende Bourgognes vertegenwoordigen het beste van wat domeinen en coöperaties in de Côte Chalonnaise aanbieden. Het assortiment wordt twee keer per jaar vernieuwd en de keuze is gebaseerd op basis van blind proeven. Niet onbelangrijk: wederom tegen dezelfde prijs als bij het betreffende domein of de coöperatie. Alle gelegenheid om ongedwongen rond te neuzen en te proeven in een rustige en vriendelijke ambiance. Na de recente renovatie werd er ook ruimte gecreëerd voor een hoek met een bescheiden aanbod van boeken, wijnbenodigdheden én, dat is natuurlijk altijd leuk, aanbiedingen. Al jaren één van mijn favoriete adressen in Bourgogne.

Een mogelijk onverwachte afslag en juist in Chalon-sur-Saône: supermarkten. Patrick Matthews: “It’s a cliché to say that French supermarkets don’t have good wine, but often an untrue one.” Matthews wijst als voorbeeld naar de grote Carrefour-vestiging in het Centre commercial Chalon Sud. “Many good local growers are represented here.” Tip: Foires des Vins eind september/begin oktober. In Chalon-sur-Saône, een eldorado voor liefhebbers van grote supermarkten, liggen naast Carrefour nog twee hypermarchés: Géant Casino (achter de noordelijke tolpoort richting centrum) en Hypermarché E.Leclerc (in het noorden van de stad). Eerlijk is eerlijk, aan de noordrand van Beaune ligt een nog mooiere E.Leclerc met een indrukwekkende wijnhoek. Beter deze supermarkt in het drukke weekend mijden.

In de Côte Chalonnaise liggen drie uitstekende coöperaties (in Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly). In Cave de Bissey heb je zelfs de keuze uit een aantal Bourgognes afkomstig uit het zuiden van de Côte de Beaune (Santenay en Maranges) en de Hautes-Côtes de Beaune. In Buxy ligt de grootste coöperatie van de drie. De introductie van het prestigieuze Millebuis-label heeft zeker bijgedragen aan de grote aantrekkingskracht van deze grote naam in de Côte Chalonnaise. De grootte van de coöperatie in Buxy maakt het mogelijk om ook een aantal Bourgognes aan te bieden uit de Mâconnais. Weet dat dit prijswinnaars zijn. Vignerons de Genouilly is de kleinste coöperatie in Bourgogne, ligt ook nog een keer buiten de gangbare wijnroutes. Maar weet dat het een cultcoöp is om verliefd op te worden. Er werd meer dan één keer aan mij teruggekoppeld dat medewerkers (m/v) bijzonder vriendelijk en behulpzaam zijn. Niet vergeten om de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’ te proeven.

De Mâconnais is coöperatieland (70% van de oogst in dit wijndistrict gaat richting een coöperatie). Witte Bourgognes (meestal 100% chardonnay) zetten de toon. Mocht je op zoek zijn naar een aanbieder met een groot, divers assortiment, attendeer ik je graag op Les Vignerons de Mancey (Tournus). Dit adres biedt ieder jaar zowel een allerbeste rode Bourgogne (100% pinot noir) als een klassieke rode Mâcon ‘vieilles vignes’ (100% gamay) aan. Nog twee redenen voor een bezoek: de coöperatie ligt vlak bij de A6 (niet ver achter de tolpoort, even via de D906 richting Chalon-sur-Saône rijden) én men coördineert binnen deze locatie een marketinggroep onder de naam Bourgogne de Vigne en Verre. Dit betekent een extra aanbod Bourgognes van maar liefst 35 domeinen uit alle wijndistricten van de Bourgogne. Al met al warm aanbevolen, deze mooie en moderne locatie om Bourgognes te kopen. Uiteraard kun je de regionale variëteiten uit de Mâconnais proeven.

Ja, ik ben onder de indruk van Maison Mâconnaise des Vins in Mâcon en ja, je gaat er ongetwijfeld met enkele flessen Bourgogne of Beaujolais vandoor. Wat betreft de verhouding tussen coöperaties en domeinen slaat de wijzer echter te veel door richting de coöperaties. Beter de uitstekende coöperaties in de Mâconnais zelf bezoeken. Wijnschrijvers wijzen doorgaans de vestigingen in Lugny, Viré en Prissé aan als de beste. Clessé en Igé heb ik inmiddels leren kennen als de goedkoopste (zonder op kwaliteit in te boeten). Ik heb persoonlijk een zwak voor Cave Les Grands Crus Blancs in Vinzelles. Drie redenen: ligt ook dicht bij de A6, is hofleverancier van betaalbare Pouilly-Fuissé en heeft een interessant aanbod Crus uit het noorden van de Beaujolais, een wijnregio die niet ver uit de buurt ligt. Weet, terug in Mâcon, dat Maison Mâconnaise des Vins een bescheiden marge berekent. Echter, in de functie van ‘ik-heb-maar-tijd-voor-1-adres’ en het liefst vlak bij de snelweg, is er naast Les Vignerons de Mancey geen betere. Daarbij ligt boven het verkoopgedeelte van het Maison Mâconnaise des Vins een goed restaurant, waar je een hapje kunt eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.