Langs supermarkten in België

Voor deze bijdrage ging ik naar Hasselt, hoofdstad van de Belgische provincie Limburg, om bij Delhaize, Colruyt en (Hypermarkt) Carrefour kennis te maken met hun aanbod Bourgognes. Het was een aangenaam dagje winkelen. Maar wat doet die wijn uit de Ardèche tussen de Bourgognes?

Belgische supermarkten (Wijn uit Bourgogne)
Belgische omfietswijnen

Met een Delhaize zoals in Hasselt in mijn buurt zou ik goed kunnen leven! Dit gezegd hebbende, vort naar de wijnen. Eerste blikvanger: de Chablis van het bekende Domaine Laroche (soms in het assortiment van Gall & Gall). Delhaize biedt zelfs de 1er Cru ‘Les Vaudevey’ (2016) aan. Opvallend: Chardonnay uit de Ardèche van het bourgondische handelshuis Maison Louis Latour uit Beaune. Ieder jaar een trefzekere keuze. ‘Valeur sûre’, schreef Le Guide Hachette des Vins onlangs over deze heerlijke witte wijn. Wat rood betreft: een groot en goed aanbod Beaujolais. Bekende namen zoals George Duboeuf (Juliénas) en Trenel (Morgon). Minder bekend: Domaine La Croix Tréchens dat onder de naam ‘Le Jardin des Enfants’ zowel een witte als een rode Beaujolais maakt. Vriendelijke woorden voor beide versies in de Franse wijngids Gilbert & Gillard. Zo ook voor de Régnié van Domaine Martin.

Wat minder onder de indruk van de Bourgognes bij Colruyt, maar een aanbod nog altijd ver verheven boven iedere Nederlandse supermarkt. Het bekende handelshuis Maison Albert Bichot uit Beaune doet een royale duit in het zakje van Colruyt. De rode Hautes-Cotes de Beaune heeft zijn zaakjes goed op orde. Verder opvallend: veel witte wijnen afkomstig uit het zuiden van de Bourgogne. Achter de Montagny 1er Cru van La Burgondie schuilt wijn van de bekende coöperatie uit Buxy, achter de Mâcon-Chardonnay ‘L’Aurore’ de grote coöperatie uit Lugny. De generieke Chablis is natuurlijk afkomstig van de verenigde wijnbouwers uit Chablis, maar ik ben geen fan van dit doorgaans onbestemde massaproduct. De Mâcon-Villages “Grande Réserve’ is afkomstig van de uitstekende Cave d’Azé, maar gelet op het unieke etiket zit hier ongetwijfeld ook een négociant tussen. Desondanks mijn coup de coeur voor deze verrassend lekkere Mâcon-Villages.

Net zoals Delhaize een eigen label heeft voor enkele wijnen uit het zuiden van de Bourgogne, doet Carrefour dit voor wijnen uit heel Frankrijk en wel onder de naam La Cave d’Augustin Florent. Het aanbod Bourgognes bij Carrefour is echter zo groot dat ik besloot dit huismerk te passeren. Mijn eerste keuze was de Mâcon-Azé (2016) van de négociant Terres Burgondes (zorgt voor de Crémant de Bourgogne bij de HEMA). Carrefour doet verder zaken met enkele bekende zwaargewichten uit Beaune. Bouchard Père et Fils levert een Gevrey-Chambertin en een Pommard. Het eveneens uit Beaune afkomstige handelshuis Jean Bouchard zorgt voor een rode Hautes-Cotes de Beaune en een witte Mercurey. Altijd goed om mee te nemen: de immer betrouwbare en prijsvriendelijke rode Côte Chalonnaise ‘Mont-Avril’ van Domaine Michel Goubard et Fils. Mocht je in de buurt van Givry zijn, het gastvrije domein is een bezoek waard. Ten slotte een greep naar de lichte, slanke rode Rully afkomstig van C.D. Chanzy uit Bouzeron, de noorderbuur van Rully. Domaine/Maison Chanzy is zowel een groot domein met eigen wijngaarden als een handelshuis dat druiven koopt om er vervolgens mooie Bourgognes van te maken. Een grote én vertrouwde naam in het noorden van de Côte Chalonnaise (C.D. refereert naar de voornamen van familieleden van weleer).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.