Langs supermarkten in België

Voor deze bijdrage ging ik naar Hasselt, hoofdstad van de Belgische provincie Limburg, om bij de Delhaize, Colruyt en (Hypermarkt) Carrefour kennis te maken met het aanbod Bourgognes. Het resulteerde in een aangenaam dagje winkelen. Maar wat doet die wijn uit de Ardèche tussen de Bourgognes?

Aanbod Bourgognes Belgische supermarkten (Wijn uit Bourgogne)

Belgische omfietswijnen

Met een Delhaize zoals in Hasselt in mijn buurt zou ik goed kunnen leven! Dat gezegd hebbende, vort naar de wijnen. Eerste blikvanger: de Chablis van het bekende Domaine Laroche (soms in het assortiment van Gall & Gall). Delhaize biedt zelfs de 1er Cru ‘Les Vaudevey’ (2016) aan. Verrassend: Chardonnay uit de Ardèche van het Bourgondische handelshuis Maison Louis Latour. Ieder jaar een trefzekere keuze. ‘Valeur sûre’, schreef Le Guide Hachette des Vins nog onlangs over deze heerlijke witte wijn. Wat rood betreft: opvallend het grote en goede aanbod Beaujolais. Bekende namen zoals George Duboeuf (Juliénas) en Trenel (Morgon). Minder bekend: Domaine La Croix Tréchens dat onder de naam ‘Le Jardin des Enfants’ zowel een witte als een rode Beaujolais maakt. Vriendelijke woorden voor beide versies in de wijngids Gilbert & Gillard. Zo ook voor de Régnié van Domaine Martin. Veel rode Bourgognes komen uit bekende appellations villages. Het betreft hoofdzakelijk een aanbod van minder bekende handelshuizen uit Beaune.

Wat minder onder de indruk van de Bourgognes bij Colruyt, maar nog altijd ver verheven boven een gemiddelde Nederlandse supermarkt. Het bekende handelshuis Maison Albert Bichot uit Beaune zorgt hier onder meer voor de wijnen. De rode Hautes-Cotes de Beaune heeft van alles voldoende in huis. Voor het overige veel witte wijnen afkomstig uit het zuiden van de Bourgogne. Achter de Montagny 1er Cru van ‘La Burgondie’ schuilt de bekende coöperatie uit Buxy, achter de Mâcon-Chardonnay van ‘L’Aurore’ de coöperatie uit Lugny. De generieke Chablis is natuurlijk afkomstig van de verenigde wijnbouwers uit Chablis. De Mâcon-Village “Grande Réserve’ komt uit Azé, maar gelet op het etiket zit hier ongetwijfeld ook een négociant tussen. Mij ontging de Viré-Clessé ‘vieilles vignes’ van de coöperatie in Viré die zonder te excelleren immer een dikke voldoende verdient.

Net zoals de Delhaize een eigen label voert voor enkele wijnen uit Zuid-Bourgogne, doet de Carrefour dit voor wijnen uit heel Frankrijk en wel onder de naam ‘La Cave d’Augustin Florent’. Ik voelde me bij de Carrefour meer op mijn gemak door gericht een fles Mâcon-Azé (2016) van Terres Burgondes mee te nemen. (Terres Burgondes zorgt voor de Crémant de Bourgogne bij de HEMA.) Sowieso kan ik onderhand alles wat links- of rechtsom afkomstig is van de coöperatie uit Azé aanbevelen. Carrefour doet verder zaken met enkele bekende zwaargewichten uit Beaune. Bouchard Père et Fils levert een degelijke Gevrey-Chambertin en Pommard. Het eveneens uit Beaune afkomstige handelshuis Jean Bouchard zorgt voor een rode Hautes-Cotes de Beaune en een witte Mercurey. Altijd goed om mee te nemen: de rode Côte Chalonnaise ‘Mont Avril’ van Michel Goubard et Fils. Kijk ook uit, zeker in een grotere Franse Carrefour, naar zijn Givry 1er Cru ‘La Grande Berge’. Ten slotte een greep naar de lichte, slanke rode Rully afkomstig van C.D. Chanzy uit Bouzeron. Domaine/Maison Chanzy is zowel een groot domein met eigen wijngaarden als een handelshuis dat druiven koopt om ze vervolgens zelf op te voeden. En met veel succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.