Wat te kopen in Bourgogne?

In twee bijdragen enkele ideeën en suggesties over wijn kopen in Bourgogne. In deze bijdrage staat de wat-vraag centraal. In de volgende bijdrage de waar-vraag. Geven wij eerst het woord aan de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews.

Domaine Monneret Père et Fils (Wijn uit Bourgogne)
Het aanbod van een niet al te groot domein kan je al in verlegenheid brengen

In het boek Burgundy: How to find great wines off the beaten track (2005) van de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews staat een interessante vuistregel voor het kopen van wijn in Bourgogne vermeld: ongeveer 75% Bourgognes met een regionale of gemeentelijke appellation en voor ongeveer 25% 1ers Crus. Denk bij die 75% aan generieke rode en witte Bourgognes en verder aan een Chablis of een Mâcon-Villages. Inmiddels plaats ik deze wijze woorden ieder jaar in grote letters in mijn agenda. Gelet op het prijsvoordeel in Bourgogne is het namelijk verleidelijk om de auto met een overdaad aan 1ers Crus te vullen. Eenmaal thuis stuit je op een praktisch probleem. Je moet een te snel beroep doen op de duurdere Bourgognes, die je doorgaans een jaar of drie tot vijf weg dient te leggen.

De Bourgogne is meer dan de stille wijnen gemaakt van de pinot noir en de chardonnay druif. Je mag in eerste instantie denken aan Crémant de Bourgogne. Meestal tref je in de Bourgogne een witte of een rosé versie aan. Zeldzaam, maar niet te versmaden: rode bubbels (meestal een blend van pinot noir en gamay druiven). Rode bubbels krijgen in Bourgogne de naam ‘Bourgogne Mousseux Rouge’. Gekoeld is deze traktatie ideaal voor een mooie zomerdag, waarmee je onder meer van je barbecue een regelrecht feest maakt. Een goed adres voor rode bubbels is het gastvrije Maison Vitteaut Alberti in Rully. Inmiddels is het aanbieden van rode bubbels ook in de Beaujolais een groeiende trend.

Met de jaren wordt de Bourgogne Aligoté beter en beter. De vorige maand proefde ik reeds enkele versies uit 2018. Zowel bij domeinen als bij coöperaties betreft het wijnen van een soms uitzonderlijke goede kwaliteit (“gelijk een witte Mercurey”) en dat binnen het meest vriendelijke prijssegment van Bourgogne. Bouzeron is het summum van de aligoté druif en daar betaal je dan ook enkele euro’s meer voor. Misschien dat je deze zomer, ik druk me verder voorzichtig uit, de Bouzeron laat voor wat hij is. De Bourgogne Aligoté is op dit moment namelijk helemaal top. Zoek het niet te ver (ik haal ‘m om de hoek). Je slaagt al bij één van de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise (in Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly). Met de aantekening dat men ieder jaar in Bissey-sous-Cruchaud ook een uitstekende Bouzeron maakt en aanbiedt voor ruim onder het tientje.

Wat het plaatsje Bouzeron voor de aligoté druif is, is Saint-Bris-le-Vineux voor de savignon blanc druif. ‘Saint-Bris’ wordt op het etiket van de fles vermeld. Deze frisse en mineralige witte wijn toont andermaal de grote diversiteit van de Bourgogne aan. Ben je in het noorden van Bourgogne en in de buurt van Saint-Bris-le-Vineux, dan zou ik de kans om met deze Bourgogne kennis te maken niet voorbij laten gaan. Dit kan trouwens ook via enkele goede handelshuizen, zoals Maison Simonnet-Febvre uit Chablis (op zijn beurt gekocht door Maison Louis Latour uit Beaune). In Chablis ligt de winkel van Jean-Marc Brocard. Ook hij maakt ieder jaar een goede Saint-Bris.

In de Mâconnais zijn de rode wijnen meestal gemaakt van de gamay druif. Onder de licht bizarre naam ‘Taste me I’m Fruity!’ en achter een onooglijk etiket biedt de coöperatie Vignerons d’Igé een speciale cuvée aan die alleen in hun boetiek te koop is. Maar de begeleidende tekst maakt wel de aantrekkingskracht van deze wijn duidelijk: fris, fruitig en licht. Net zoals een Beaujolais dien je hem van te voren even te koelen. Los van verdere frivoliteiten in Igé, een doosje rode Mâcon behoort wat mij betreft standaard deel uit te maken van de aankopen in Bourgogne. Deze wijn is namelijk een uitstekende begeleider van vele maaltijden, sowieso één van de beste ‘vriendenwijnen’ die je je kunt voorstellen. En vaak voor een vriendenprijs, de genoemde cuvée in Igé voor nog geen vijf euro.

In het verlengde van de Crémant de Bourgogne Rosé treffen wij zijn stille versie aan: rosé. Bourgogne Rosé is gemaakt van 100% pinot noir, Mâcon Rosé van 100% gamay. Soms worden de druiven samengevoegd, meestal onder de naam ‘Coteaux Bourguignons’. Niet iedereen is fan van rosé en ik sprak wijnkenners die rosé uit Bourgogne verwerpen ter faveure van rosé die in Zuid-Frankrijk wordt gemaakt. Blijf in Igé en proef eens de rosé (100% gamay) van Domaine Fichet. Je behoort dan tot het selecte gezelschap dat het inmiddels beter weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.