Coöperaties in Bourgogne

Alle redenen van de wereld om een grote fan te zijn van de coöperaties in Bourgogne: een groot aanbod appellations, laagdrempelige toegang, uitstekende kwaliteit en billijke prijzen. Volgt een overzicht met alle (16) coöperaties.

Cave de Bissey (Wijn uit Bourgogne)

Cave de Bissey (nu ook op zondagmiddag geopend)

In Chablis is de lokale coöperatie de grote speler. In haar caveau biedt men rond de 20 soorten Chablis aan onder de naam La Chablisienne. Een voorzichtige start met bio-wijnen (‘Dame Nature’). Inmiddels een groter aanbod uit de aangrenzende appellations (villages). Zelfs rosé en Crémant de Bourgogne. Begin met een Petit Chablis en maak een keuze uit de immer goede aanbiedingen.

Les Caves Bailly Lapierre: paradijs voor liefhebbers van Crémant de Bourgogne. Proef bij een bezoek zeker wat rosé-bubbels. Zie echter ook uit naar de stille wijnen (probeer eens de Irancy). Een bezoek alleen al waard vanwege de prachtlocatie (in een grot vlak bij de rivier Yonne nabij Saint-Bris-le-Vineux). Ook al is het zomer, vergeet niet om een warme trui mee te nemen.

Nuiton-Beaunoy (voorheen: Caves des Hautes Côtes de Beaune) heeft een groot aanbod wijnen uit de Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune) en uit beide Hautes-Côtes. Gevestigd aan de zuidrand van de stad Beaune (ruime parkeergelegenheid). Wat coöperaties betreft het beste adres voor de meer chiquere Bourgognes. De appellations villages (b.v. Marsannay, Chorey-lès-Beaune) bieden waar voor hun geld. Eindelijk, de nieuwe internetsite is in de lucht!

De Côte Chalonnaise kent drie coöperaties. Cave de Bissey (in Bissey-sous-Cruchaud), Vignerons de Buxy en Cave de Genouilly. Montagny is hun troefkaart (‘Les Pidances’ van Cave de Bissey is mijn favoriet). In Cave de Bissey ook rode wijnen uit het zuiden van de Côte de Beaune (Santenay, Maranges en Hautes-Côtes de Beaune). Buxy is de grootste van de drie met een dependance in Saint-Gengoux-le-National. Buxy doet het de laatste jaren in kwalitatief opzicht uitstekend met het merk Millebuis als paradepaardje. Bij Cave de Genouilly dienen wij het komende najaar uit te zien naar de (rode) Mercurey en Givry uit 2018. Wat verwijderd van de gebaande routes langs de coöperaties, maar de omweg meer dan waard.

Mâconnais is coöperatieland. Witte wijn (chardonnay) voert hier de boventoon. Rood is meestal gemaakt van gamay en dat betekent in het uiterste zuiden van de Mâconnais: Beaujolais. Met het oog op een breder aanbod bieden coöperaties soms rode wijnen aan van een gelieerde coöperatie of handelshuis.

Cave de Lugny is de grootste coöperatie in de Mâconnais. Haar bekendste wijn is de Mâcon-Lugny ‘Les Charmes’. Voor de ietwat ruimere portemonnee: ‘Coeur de Charmes’. Vanaf vorig jaar werd de nieuwe lijn Crémants de Bourgogne gelanceerd: ‘Sainchargny’. Een dependance van Cave de Lugny is te vinden in het nabijgelegen plaatsje Chardonnay.

Zowel in Azé (Cave de Azé) als in Igé (Cave Les Vignerons d’Igé) ligt een sympathieke coöperatie. In Igé iedere maand een messcherpe aanbieding. Goede Mâcon-Villages in Igé (‘Château London‘, ‘En Thuzot’). Kijk in Azé onder meer uit naar de Mâcon-Azé ‘Selection Prestige’. Tevens twee adressen voor goede rosé, stil (100% gamay) én bubbelend (in Igé 100% pinot noir).

Twee coöperaties binnen de appellation village Viré-Clessé: in Viré ligt Cave de Viré, in Clessé heet de coöperatie La Vigne Blanche. Uiteraard het adres voor goede Viré-Clessé in alle soorten en maten. De exclusieve ‘Viré d’Or’ is al jaren de beste, wel duurste keuze in Viré. Begin in Clessé met de Viré-Clessé ‘vieilles vignes’ en laat je verrassen door de Mâcon-Village ‘Le Mont’.

Cave des Vignerons de Mancey (net ten noorden van Tournus) is hét adres voor een klassieke rode Mâcon (100% gamay) in de sowieso uitstekende serie ‘Les Essentielles’. Je kunt hier ook terecht voor een prima generieke Bourgogne (100% pinot noir). De coöperatie is tevens winkel van meer dan 30 (!) domeinen die zijn aangesloten bij ‘Bourgogne de Vigne en Verre’. Dat maakt deze coöperatie, die op een steenworp afstand van de A6 ligt, alleen al uniek. Warm aanbevolen.

In het zuiden van de Mâconnais zijn er nog vier coöperaties. Cave Les Grands Crus Blancs in Vinzelles (vlak bij de A6) is de grootleverancier van Pouilly-Fuissé. Alternatief: de prijsvriendelijke Pouilly-Vinzelles. Een paar kilometer in het binnenland ligt de coöperatie van de wijnboeren uit Prissé, in 2008 herdoopt tot (La Cave des Vignerons des) Terres Secrètes (een dependance in het plaatsje Sologny). Een van de beste coöperaties in de Mâconnais (tip: de Saint-Véran ‘Le Cras’). In het zuidelijkste puntje van de Mâconnais ligt Cave de Chaintré, in 2013 gefuseerd met Cave de Juliénas. Hier onder meer een ruime keuze Beaujolais (van Coteaux Bourguignons tot cru). Vlak bij de stad Mâcon ligt ten slotte Cave de Charnay-lès-Mâcon. Genoeg trouvailles hier: van rode Mâcon, witte Mâcon-Villages tot de feestelijke Crémant de Bourgogne (blanc).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.