Coöperaties in Bourgogne

Alle redenen van de wereld om fan te zijn van de coöperaties in Bourgogne: een groot aanbod appellations, laagdrempelige toegang, uitstekende kwaliteit en billijke prijzen. Volgt een overzicht met alle coöperaties en dat zijn er 17 (excl. dependances).

Cave de Bissey (Wijn uit Bourgogne)
Cave de Bissey (nu ook zondagmiddag geopend)

In het bekende wijndorp Chablis, in het noordwesten van de Bourgogne, is de lokale coöperatie niet te missen. In haar caveau (boutique) biedt men ongeveer 20 soorten Chablis aan onder de naam La Chablisienne, gelijk de naam van de boutique. Een voorzichtige start met bio-wijnen (‘Dame Nature’). Inmiddels ook een aanbod uit de aangrenzende wijngemeenten, zowel appellations régionales (generieke Bourgognes, Crémant de Bourgogne, Bourgogne Rosé) als – villages (Irancy en Saint-Bris). Begin met een Petit Chablis en maak een keuze uit de interessante aanbiedingen. In de historische plaats Vézelay, een kleine 50 km ten zuiden van Chablis, opende onlangs een dependance van La Chablisienne.

Les Caves Bailly Lapierre is een paradijs voor liefhebbers van Crémant de Bourgogne met een aanbod van maar liefst 12 exclusieve cuvées. Proef bij een bezoek aan deze coöperatie zeker wat rosé-bubbels. Zie echter ook uit naar de stille wijnen (probeer eens de Irancy). Een bezoek alleen al waard vanwege de prachtlocatie (in een steengroeve vlak bij de rivier Yonne nabij Saint-Bris-le-Vineux). Ook hartje zomer niet vergeten om een warme trui mee te nemen. Onlangs opende Les Caves Bailly Lapierre een dependance in het centrum van Châtillon-sur-Seine in de winkel van de voormalige coöperatie uit de Châtillonnais: Les Vignerons de Haute Bourgogne (deze naam staat nog tegen de gevel vermeld).

Ten slotte, wat het noorden van de Bourgogne betreft, zeker niet de benjamin (1989) vergeten: Vignerons de la Colline Éternelle (voorheen: Cave Henri de Vézelay). Gelegen aan de voet van de eeuwige heuvel in Saint-Père. Ga vooral voor de nieuwe appellation village: Vézelay (100% chardonnay). Momenteel biedt men drie cuvées aan. Meer exotisch: Melon de Bourgogne, geclassificeerd als een Vin de France (voorheen: Vin de Table). Rondom Vézelay word ook een prima rode wijn gemaakt, met simpelweg de naam ‘Bourgogne’ op het etiket van de fles.

Nuiton-Beaunoy (voorheen: Caves des Hautes Côtes), de enige resterende coöperatie in de Côte d’Or, heeft een groot aanbod wijnen uit de Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune) én uit beide Hautes-Côtes. Gevestigd aan de zuidrand van de stad Beaune. Wat coöperaties betreft het beste adres voor de meer prestigieuze Bourgognes: van een exclusieve Gevrey-Chambertin 1er Cru (monopole) tot de Grand Cru ‘Corton’. Desondanks een laagdrempelig karakter met een gelegenheid tot proeven. De appellations villages (bijvoorbeeld de rode Chorey-lès-Beaune) bieden waar voor hun geld.

Nuiton-Beaunoy werkt samen met een andere coöperatie in de buurt van Beaune: Cave de Sainte-Marie-la-Blanche. Omdat de IGP Sainte-Marie-la-Blanche geen AOC is en haar wijnen geen ‘Bourgogne’ mogen worden genoemd, wordt zij niet meegeteld in het gangbare rijtje coöperaties in Bourgogne. Laat dit gegeven je niet ontmoedigen. Een adres voor goede en goedkope wijnen (zowel AOC als IGP). Bij mijn laatste bezoek aan de boutique trof ik de Grand Cru ‘Clos de la Roche’ uit Morey-Saint-Denis aan voor net geen 50 euro.

In de Côte Chalonnaise liggen drie coöperaties: Cave de Bissey (in Bissey-sous-Cruchaud), Vignerons de Buxy en Cave de Genouilly (wordt Vignerons de Genouilly). Montagny is hun troefkaart (de 1er Cru ‘Les Pidances’ van Cave de Bissey is mijn favoriet). In Cave de Bissey tref je ook Bourgognes aan uit het zuiden van de Côte de Beaune: Santenay, Maranges (zelfs wit) én een Hautes-Côtes de Beaune. Buxy is de grootste van de drie met een dependance in Saint-Gengoux-le-National. Buxy doet het de laatste jaren in kwalitatief opzicht uitstekend en schuift het prestigieuze merk ‘Millebuis’ nadrukkelijk naar voren als haar paradepaardje. Cave de Genouilly, de kleinste coöperatie in Bourgogne, ligt enigszins verwijderd van de gebaande wijnroutes, maar deze cult-coöp is de omweg meer dan waard. Probeer eens de zonnige Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’. Let verder op rode appellations villages, zoals Givry en Mercurey. Ten slotte: een uitstekend adres voor goede en goedkope Crémants de Bourgogne. Dit laatste geldt trouwens ook voor Bissey-sous-Cruchaud en Buxy.

De Mâconnais is coöperatieland (70% van de oogstopbrengst gaat naar de coöperaties). Witte wijn van de chardonnay druif voert de boventoon. Rood is meestal gemaakt van de gamay druif. Tref je een rode wijn aan met ‘Bourgogne’ op het etiket vermeld, heb je te maken met de good ol’ pinot noir druif. In het zuiden van de Mâconnais in de boutiques van de coöperaties een representatief aanbod wijnen uit de nabijgelegen Beaujolais (van Coteaux Bourguignons tot Cru Beaujolais).

Cave de Lugny is de grootste coöperatie in de Mâconnais. Wordt naast de coöperaties in Prissé en Viré vaak gerekend tot de Top 3 in dit bourgondische wijndistrict. Haar bekendste wijn is de onverwoestbare Mâcon-Lugny ‘Les Charmes’. Voor de wat ruimere portemonnee en een regelrechte bourgondische traktatie: ‘Coeur de Charmes’. Vorig jaar werd een nieuwe lijn met meer exclusieve Crémants de Bourgogne gelanceerd: ‘Sainchargny’. Een dependance van Cave de Lugny is te vinden in het nabijgelegen plaatsje Chardonnay, Cave de Chardonnay genaamd (voor jouw fotomoment).

Twee coöperaties binnen de AOC Viré-Clessé: in Viré ligt Cave de Viré, in Clessé heet de coöperatie La Vigne Blanche. Uiteraard het adres voor Viré-Clessé in alle soorten en maten. De exclusieve ‘Viré d’Or’ is al jaren de beste, wel de duurste keuze in Viré. Begin in Clessé met de Viré-Clessé ‘vieilles vignes’ en laat je verrassen door de verfijnde Mâcon-Villages ‘Le Mont’. In Sennecé-les-Mâcon ligt een dependance van Cave de Viré (Le Chai de Sennecé). Vlak in de buurt van de A6, twee kilometer achter de tolpoort bij afslag 28 (Mâcon-Nord). Oh ja, en vraag me niet waarom, vanaf ergens in 2021 wordt de naam ‘Cave de Vire‘ veranderd in Vérizet.

Zowel in Azé (Cave de Azé) als in Igé (Cave Les Vignerons d’Igé) ligt een sympathieke coöperatie. In Igé iedere maand een messcherpe aanbieding. Uitstekende Mâcon-Villages in haar boutique: onder meer ‘Château London‘, ‘En Thuzot’. Kijk in Azé uit naar de (witte) Mâcon-Azé ‘Selection Prestige’. Weet dat deze lieveling van de wijngidsen elk jaar snel is uitverkocht. Tevens twee adressen voor goede rosé, stil (altijd 100% gamay) én bubbelend (in Igé 100% pinot noir, in Azé gamay/pinot noir). Al met al twee interessante adressen, wanneer de verhouding prijs/kwaliteit voor jou een belangrijke factor is bij het kopen van wijn in de Bourgogne. En dat binnen meer rustige contreien in het noorden van de Mâconnais.

Cave des Vignerons de Mancey (net ten noorden van Tournus) is hét adres voor een klassieke rode Mâcon (100% gamay) in de uitstekende serie ‘Les Essentielles’. Je kunt binnen dezelfde serie ook terecht voor een erg goede generieke Bourgogne (100% pinot noir). Een voorzichtige, maar veelbelovende start met bio-wijnen. De coöperatie is tevens de winkel van 35 (!) domeinen die zijn aangesloten bij de marketingsgroep Bourgogne de Vigne en Verre. Dat maakt deze coöperatie, die op een stevige steenworp afstand van de A6 ligt, alleen al uniek. Eén van mijn vertrouwde adressen in Bourgogne om wijn te kopen.

In het zuiden van de Mâconnais liggen nog vier coöperaties. Cave Les Grands Crus Blancs in Vinzelles (vlak bij de A6) is de grootleverancier van nog betaalbare Pouilly-Fuissé. Alternatief: de meer prijsvriendelijke Pouilly-Vinzelles. Een paar kilometer in het binnenland ligt de coöperatie van de wijnboeren uit Prissé, in 2008 herdoopt tot (La Cave des Vignerons des) Terres Secrètes. Eén van de beste coöperaties in de Mâconnais *). Ga onder meer voor de Saint-Véran ‘Le Cras’ en de (rode) Mâcon Milly-Lamartine. In het zuidelijkste puntje van de Mâconnais ligt Cave de Chaintré, in 2013 gefuseerd met Cave de Juliénas tot Juliénas Chaintré Vignerons associés. Hier vind je tevens een ruime keuze Beaujolais (van Coteaux Bourguignons tot Cru Beaujolais). Ten slotte ligt vlak bij de stad Mâcon Cave de Charnay-lès-Mâcon (vanaf najaar 2019 onder de nieuwe naam Les Orfèvres du Vin). Genoeg trouvailles: van rode Mâcon (twee mooie cuvées) tot feestelijke Crémants de Bourgogne.

*) Volgens La Revue du vins de France (editie 2021) de beste van Frankrijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.