Coöperaties in Bourgogne

Alle redenen van de wereld om fan te zijn van de coöperaties in Bourgogne: een groot aanbod appellations, laagdrempelige toegang, uitstekende kwaliteit en billijke prijzen. Volgt een overzicht met alle coöperaties en dat zijn er 17 (excl. dependances).

Cave de Bissey (Wijn uit Bourgogne)
Cave de Bissey (nu ook zondagmiddag geopend)

In het beroemde wijndorp Chablis in het noorden van Bourgogne is de lokale coöperatie de grote speler. In haar caveau (boutique) biedt men ongeveer 20 soorten Chablis aan onder de naam La Chablisienne. Een voorzichtige start met bio-wijnen (‘Dame Nature’). Inmiddels ook een aanbod uit de aangrenzende appellations régionales en villages. Zelfs rosé en Crémant de Bourgogne. Begin met een Petit Chablis en maak een keuze uit de immer goede aanbiedingen.

Les Caves Bailly Lapierre: paradijs voor liefhebbers van Crémant de Bourgogne met een aanbod van maar liefst 12 exclusieve cuvées. Proef bij een bezoek zeker wat rosé-bubbels. Zie echter ook uit naar de stille wijnen (probeer eens de Irancy). Een bezoek alleen al waard vanwege de prachtlocatie (in een steengroeve vlak bij de rivier Yonne nabij Saint-Bris-le-Vineux). Ook hartje zomer niet vergeten om een warme trui mee te nemen.

Ten slotte, wat het noorden van de Bourgogne betreft, niet de benjamin (1989) vergeten: Vignerons de la Colline Éternelle (voorheen: Cave de Henri de Vézelay). Gelegen aan de voet van de eeuwige heuvel in Saint-Père. Ga vooral voor die nieuwe appellation village: Vézelay (100% chardonnay). Meer exotisch: de Coteaux Bourguignons (100% melon de bourgogne).

Nuiton-Beaunoy (voorheen: Caves des Hautes Côtes), de enige coöperatie in de Côte d’Or, heeft een groot aanbod wijnen uit de Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune) en uit beide Hautes-Côtes. Gevestigd aan de zuidrand van de stad Beaune. Wat coöperaties betreft het beste adres voor de meer chiquere Bourgognes. Desondanks een laagdrempelig karakter. De appellations villages (bijvoorbeeld Marsannay of Chorey-lès-Beaune) bieden waar voor hun geld.

Nuiton-Beaunoy werkt samen met een andere coöperatie in de buurt van Beaune: Cave Sainte-Marie-la-Blanche. Omdat IGP Sainte-Marie-la-Blanche geen AOC is en haar wijnen geen ‘Bourgogne’ mogen worden genoemd, wordt zij doorgaans niet meegeteld in het gangbare rijtje coöperaties. Laat het je verder niet ontmoedigen. Een adres voor goede en goedkope Bourgognes (zowel AOC als IGP).

De Côte Chalonnaise kent drie coöperaties: Cave de Bissey (in Bissey-sous-Cruchaud), Vignerons de Buxy en Cave de Genouilly. Montagny is hun troefkaart (de 1er Cru ‘Les Pidances’ van Cave de Bissey is mijn favoriet). In Cave de Bissey ook wijnen uit het zuiden van de Côte de Beaune: Santenay, Maranges (zelfs wit) en Hautes-Côtes de Beaune. Buxy is de grootste van de drie met een dependance in Saint-Gengoux-le-National. Buxy doet het de laatste jaren in kwalitatief opzicht uitstekend met het merk ‘Millebuis’ als paradepaardje. Cave de Genouilly, de kleinste coöperatie in Bourgogne, ligt enigszins verwijderd van de gebaande wijnroutes, maar is de omweg meer dan waard. Proef de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’. Let verder op de rode appellations villages, zoals Givry en Mercurey.

De Mâconnais is coöperatieland. Witte wijn van de chardonnay druif voert de boventoon. Rood is meestal gemaakt van de gamay druif, in het uiterste zuiden van de Mâconnais zelfs een aanbod uit de nabije Beaujolais. Met het oog op een breder aanbod bieden coöperaties soms rode wijnen aan van een gelieerde coöperatie of handelshuis.

Cave de Lugny is de grootste coöperatie in de Mâconnais. Haar bekendste wijn is de Mâcon-Lugny ‘Les Charmes’. Voor de ruimere portemonnee: ‘Coeur de Charmes’. Vanaf vorig jaar werd de nieuwe lijn Crémants de Bourgogne gelanceerd: ‘Sainchargny’. Een dependance van Cave de Lugny is te vinden in het nabijgelegen plaatsje Chardonnay.

Zowel in Azé (Cave de Azé) als in Igé (Cave Les Vignerons d’Igé) ligt een sympathieke coöperatie. In Igé iedere maand een messcherpe aanbieding. Goede Mâcon-Villages in Igé (‘Château London‘, ‘En Thuzot’). Kijk in Azé onder meer uit naar de Mâcon-Azé ‘Selection Prestige’. Tevens twee adressen voor goede rosé, stil (altijd 100% gamay) én bubbelend (in Igé chardonnay/pinot noir, in Azé gamay/pinot noir).

Twee coöperaties binnen de appellation village Viré-Clessé: in Viré ligt Cave de Viré, in Clessé heet de coöperatie La Vigne Blanche. Uiteraard het adres voor Viré-Clessé in alle soorten en maten. De exclusieve ‘Viré d’Or’ is al jaren de beste, wel duurste keuze in Viré. Begin in Clessé met de Viré-Clessé ‘vieilles vignes’ en laat je verrassen door de Mâcon-Villages ‘Le Mont’. In Sennecé-les-Mâcon ligt een dependance van Cave de Viré (Le Chai de Sennecé). Vlak in de buurt van de A6. Twee kilometer achter de tolpoort bij afslag 28 (Mâcon-Nord).

Cave des Vignerons de Mancey (net ten noorden van Tournus) is hét adres voor een klassieke rode Mâcon (100% gamay) in de uitstekende serie ‘Les Essentielles’. Je kunt bij deze coöperatie en binnen dezelfde serie ook terecht voor een prima generieke Bourgogne (100% pinot noir). Een voorzichtige, maar zeer goede start met bio-wijnen. De coöperatie is tevens winkel van meer dan 30 (!) domeinen die zijn aangesloten bij ‘Bourgogne de Vigne en Verre’. Dat maakt deze coöperatie, die op een stevige steenworp afstand van de A6 ligt, alleen al uniek. Inmiddels één van mijn vertrouwde adressen in Bourgogne.

In het zuiden van de Mâconnais liggen nog vier coöperaties. Cave Les Grands Crus Blancs in Vinzelles (vlak bij de A6) is de grootleverancier van betaalbare Pouilly-Fuissé. Alternatief: de prijsvriendelijke en prijzen winnende Pouilly-Vinzelles. Een paar kilometer in het binnenland ligt de coöperatie van de wijnboeren uit Prissé, in 2008 herdoopt tot (La Cave des Vignerons des) Terres Secrètes (dependances in Sologny en Verzé). Eén van de beste coöperaties in de Mâconnais *). Ga onder meer voor de Saint-Véran ‘Le Cras’ en de (rode) Mâcon Milly-Lamartine. In het zuidelijkste puntje van de Mâconnais ligt Cave de Chaintré, in 2013 gefuseerd met Cave de Juliénas tot Juliénas Chaintré Vignerons associés. Hier ook een ruime keuze Beaujolais (van Coteaux Bourguignons tot Cru Beaujolais). Ten slotte ligt vlak bij de stad Mâcon Cave de Charnay-lès-Mâcon (vanaf najaar 2019 onder de nieuwe naam ‘Les Orfèvres du Vin‘). Genoeg trouvailles: van rode Mâcon (twee mooie versies) tot de feestelijke Crémants de Bourgogne.

*) Correctie: volgens La Revue du vins de France de beste van Frankrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.