100x Wijn uit Bourgogne

De 100e bijdrage in de reeks ‘Wijn uit Bourgogne’. Wat zoal en vaker de revue passeerde. Een kleine twee jaar ‘Wijn uit Bourgogne’ in vogelvlucht.

Montagny, Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)

‘Le Vieux Château’ (Montagny): deel van de 1er Cru wijngaard, een cadole en achter de bomen en struiken de resten van het kasteel

Chablis
Chardonnay op z’n best, (nog) relatief goedkoop en bovendien is het proeven en kopen van Chablis laagdrempelig. In het centrum van Chablis liggen veel winkels van de grote domeinen. Ik ben Domaine Jean-Marc Brocard vanaf de 1er Cru ‘Beauregard‘ uit 2005 al die jaren trouw gebleven. Ook Domaine Denis Race kan regelmatig op mijn bezoek rekenen (tip: de 1er Cru ‘Montmains’). Ga voor een eerste kennismaking met Chablis naar La Chablisienne (de plaatselijke coöperatie) of de winkel S.Chablis .

Auxerrois
Bourgogne Chitri is een goed alternatief naast Chablis. Top domein: Oliver Merlin. Irancy is bekende appellation village voor rode wijn, maar bezoek eens Coulanges-la-Vineuse (Michel Martin). Liefhebbers van de sauvignon blanc druif kunnen hun hart ophalen in Saint-Bris-le-Vineux. Domaine Bersan doet het bio, Domaine Felix doet het momenteel uitstekend en Domaine Verret is een prima allround adres (probeer hier ook eens de witte Bourgogne Côtes d’Auxerre).

Côte de Nuits
De meest noordelijke appellations villages (Marsannay en Fixin) bieden waar voor hun geld. Kijk in dit wijndistrict ook uit naar een Côte de Nuits-Villages. Château de Marsannay is een goed adres om te beginnen. Er zijn nog enkele domeinen in de wereldberoemde dorpen die je zonder afspraak vriendelijk ontvangen. Het overkwam mij onder meer bij Domaine Varoilles in Gevrey-Chambertin. Over een vriendelijk ontvangst gesproken: de winkel van Maison Clavelier & Fils in Nuits-Saint-Georges. Voor een goede Nuits-Saint-Georges en, als je ervan houdt, een heel goede crème de cassis.

Côte de Beaune
Voor nog betaalbaar wit ga ik in dit wijndistrict onder meer naar Saint-Aubin (Sylvain Langoureau) of Saint-Romain (Alain Gras). Twee wat minder bekende appellations villages voor uitstekend rood: Auxey-Duresses en Maranges. Laat ik hier twee maal de naam ‘Latour’ naar voren schuiven: resp. Domaine Henri Latour en het handelshuis Maison Louis Latour. Ik blijf naar Nuiton-Beaunoy in Beaune wijzen als een goed adres om kennis te maken met de Côte d’Or en beide Hautes-Côtes. Ook de prijzen van deze producent zullen je aangenaam verrassen.

Côte Chalonnaise
Het wijndistrict waar ik twee keer per jaar enkele weken verblijf. Ik doe alles en iedereen tekort met alleen de aantekening dat Montagny (100% chardonnay) mijn standaardwijn is (top wat betreft prijs/kwaliteit). ‘Le Vieux Château’ van Domaines des Moirots is ieder jaar erg goed. In Chalon-sur-Saône ligt een niet te missen adres om goede Bourgognes te proeven en te kopen: La Maison des Vins. Ga naar Rully voor de beste Crémant de Bourgogne (onder meer Maison Vitteaut-Alberti). Fans van de aligoté druif dienen enkele kilometers noordelijker het plaatsje Bouzeron te bezoeken (Domaine de Villaine of Domaine Chanzy).

Mâconnais
Saint-Véran is een uitstekende keuze wanneer je Pouilly-Fuissé net iets te duur vindt. Domaine de la Feuillarde in Prissé verkoopt een top Saint-Véran (‘Maison Rouge’), zo ook het gastvrije Domaine Corsin in Davayé.
Ik beschouw Domaine de la Pierre des Dames als mijn meest recente trouvaille. Voor weergaloze witte (Mâcon-Prissé) en rode wijnen (Mâcon-Serrières) uit de Mâconnais. Meer bekende namen in het zuiden van de Mâconnais, maar houd in het noorden Domaine Fichet (Igé) in de gaten (tip: de Mâcon-Igé ‘La Cra’).

Beaujolais
In het noorden van de Beaujolais is Château de Juliénas een bezoek waard (mooie cuvées). Ik houd van de vriendelijke en toegankelijke stijl van Domaine de la Creuze Noire (ook in Nederland verkrijgbaar). Beaujolais van Château des Jacques (Louis Jadot) is pure verwennerij. Als de gamay druif je welgevallig is, denk eens aan een rode Mâcon. Het kleine Domaine la Patourette des Vignes uit Sologny verraste me tijdens Grands Jours de Bourgogne en zorgde ervoor dat ik de congreszaal in een uiterst vrolijke bui verliet.

Coöperatie
Met het oog op deze 100e ‘Wijn uit Bourgogne’ liet ik in de vorige bijdrage reeds mijn enthousiasme voor coöperaties blijken. Hugh Johnson benoemt in zijn meest recente wijngids Lugny, Viré en Prissé als beste coöperaties in de Mâconnais met een zelfs een extra bijdrage over Prissé (Terres Secrètes). (Opmerkelijk dat Hubrecht Duijker reeds in 1977 de “voortreffelijke reputatie” van deze drie coöperaties benoemde.) Al jaren schrijft Johnson op vriendelijke woorden over La Chablisienne. Weet dat Chablis zijn standaardwijn is.

Winkel
Klein: de charmante Robe Grenat in Givry vanwege de uitgelezen keuze en kennis van zaken. Dezelfde argumenten voor La P’tite Cave in Beaune, waar de sympathieke Stéphanie Bouhin je alles over Bourgogne kan vertellen. Groter: ook in Beaune verkoopt Denis Perret wijn van vijf lokale handelshuizen (let op zijn 10 maandelijkse aanbiedingen). Je zult er altijd vriendelijk en hulpvaardig personeel aantreffen. Hyper: Carrefour Chalon-Sud. Ja, ook in een supermarkt kun je goede Bourgognes vinden. Deze heeft ook nog een keer een goed aanbod van regionale producenten.

Een gedachte over “100x Wijn uit Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.