100x ‘Wijn uit Bourgogne’

Bijdrage nummer 100! Een kleine twee jaar ‘Wijn uit Bourgogne’ in vogelvlucht.

100x Wijn uit Bourgogne (Wijn uit Bourgogne)
‘Le Vieux Château’: 1er Cru wijngaard binnen AOC Montagny, een cadole en de resten van het kasteel

Chablis
Chablis ofwel de chardonnay druif op haar best. Het proeven en kopen van Chablis in Chablis is laagdrempelig. In het centrum van het wijndorp ligt namelijk een groot aantal winkels van individuele domeinen. Eerste onvergetelijke Chablis: de 1er Cru ‘Beauregard‘ uit 2005 van Jean-Marc Brocard. Ik ben het domein trouw gebleven. Ook Domaine Denis Race kan inmiddels regelmatig op mijn bezoek rekenen (tip: de 1er Cru ‘Montmains’). Ga voor een eerste kennismaking met Chablis naar de plaatselijke coöperatie La Chablisienne.

Auxerrois
Bourgogne Chitry is een goed alternatief voor Chablis. Topdomein: Oliver Merlin. Irancy is de bekende appellation village in dit wijndistrict voor rode wijn (tip: het gastvrije Domaine Benoît Cantin). Bezoek als alternatief aan de andere kant van de rivier Yonne Coulanges-la-Vineuse (Michel Martin) voor een meer fruitige rode Bourgogne met mooie minerale tonen. Liefhebbers van de sauvignon blanc druif kunnen hun hart ophalen in Saint-Bris-le-Vineux. Domaine Bersan doet het helemaal bio. Domaine Verret is een prima allround adres voor wat de Auxerrois betreft. Probeer hier eens de witte Bourgogne Côtes d’Auxerre en die is dan weer 100% chardonnay.

Côte de Nuits
De meest noordelijke AOC’s (Marsannay en Fixin) bieden waar voor hun geld. Denk ook aan een Côte de Nuits-Villages. Voor een goede start zou je je kunnen wenden tot twee caveaux collectifs: Caveau des Vignerons de Morey-Saint-Denis en La Maison des Vignerons (in Nuits-Saint-Georges). Er zijn nog enkele domeinen in de wereldberoemde dorpen die je zonder afspraak vriendelijk ontvangen. Neem het gastvrije Domaine Varoilles in Gevrey-Chambertin. Over een vriendelijk ontvangst gesproken: de winkel van Maison Clavelier & Fils in Nuits-Saint-Georges. Voor een goede fles Bourgogne (of Ladoix!) én, als je ervan houdt, een heel goede crème de cassis.

Côte de Beaune
Voor nog betaalbaar wit ga ik in dit wijndistrict naar Saint-Aubin (Sylvain Langoureau) of Saint-Romain (Alain Gras). Twee wat minder bekende AOC’s voor uitstekend rood: Auxey-Duresses en Maranges. Laat ik twee maal de naam ‘Latour’ benoemen: respectievelijk Domaine Henri Latour en het handelshuis Maison Louis Latour. Ik blijf naar Nuiton-Beaunoy in Beaune wijzen als een goed adres om kennis te maken met de Côte d’Or en beide Hautes-Côtes. Ook de prijzen van deze coöperatie zullen je aangenaam verrassen: bijvoorbeeld 12 euro en centen voor een rode Chorey-lès-Beaune.

Côte Chalonnaise
Het wijndistrict waar ik twee keer per jaar enkele weken verblijf. Ik doe alles en iedereen tekort met alleen de aantekening dat Montagny (100% chardonnay) mijn standaardwijn is (i.e. top wat betreft prijs/kwaliteit). ‘Le Vieux Château’ van Domaines des Moirots is ieder jaar erg goed. In Chalon-sur-Saône ligt een niet te missen adres om meer dan honderd Bourgognes uit de Côte Chalonnaise te proeven en te kopen: La Maison des Vins. Ga naar Rully voor een beste Crémant de Bourgogne (het gastvrije Maison Vitteaut-Alberti zou een eerste keuze kunnen zijn). Fans van de aligoté druif dienen enkele kilometers noordelijker het plaatsje Bouzeron te bezoeken (Domaine de Villaine, Domaine Chanzy).

Mâconnais
Een Saint-Véran of een Viré-Clessé is een uitstekende keuze wanneer je Pouilly-Fuissé te duur vindt. Domaine de la Feuillarde in Prissé verkoopt uitstekende Saint-Véran (probeer de ‘Maison Rouge’), Domaine Corsin in Davayé tekent onder meer voor een onberispelijke ‘vieilles vignes’. Vele goede adressen rondom de dorpen Viré en Clessé. André Bonhomme maakt een aantal uitstekende cuvées. Ik beschouw Domaine de la Pierre des Dames als mijn meest recente trouvaille. Voor weergaloze witte (Mâcon-Prissé) en rode wijnen (Mâcon-Serrières). Meer bekende namen in het zuiden van de Mâconnais, maar houd in het noorden Domaine Fichet (Igé) onder de aandacht (tip: de Mâcon-Igé ‘La Cra’).

Beaujolais
Steek je teen even in de Beaujolais! In het uiterste noorden van de Beaujolais is Château de Juliénas een bezoek waard (mooie cuvées). Cave de Fleurie is een goed en laagdrempelig adres voor prima Beaujolais. De Beaujolais Château Cambon van Marie Lapierre (weduwe van de beroemde Marcel Lapierre) is onweerstaanbaar lekker. Gelukkig ook op een aantal adressen in Nederland verkrijgbaar. Blijf je in Bourgogne, de Beaujolais van Château des Jacques (Maison Louis Jadot uit Beaune) is pure verwennerij.

Coöperatie
Met het oog op deze 100e ‘Wijn uit Bourgogne’ liet ik in de vorige bijdrage reeds mijn enthousiasme voor de coöperaties in Bourgogne blijken. Hoe meer richting het zuiden, des te meer de Bourgogne coöperatieland wordt. Lugny, Viré en Prissé geven in de Mâconnais de toon aan. Leer ook de andere coöperaties in dit wijndistrict kennen (Clessé en Igé als de goedkoopste). Ik zou geen keuze kunnen of willen maken tussen de coöperaties in de Côte Chalonnaise (Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly). Zij vertegenwoordigen alle drie een goede en goedkope kennismaking met dit fascinerende bourgondische wijndistrict.

Winkel
Klein: de charmante Robe Grenat in Givry vanwege de uitgelezen keuze, hulpvaardigheid en kennis van zaken. Dezelfde argumenten voor La P’tite Cave in Beaune, waar de vriendelijke Stéphanie Bouhin je alles over de Bourgogne kan vertellen. Groter: ook in Beaune verkoopt Denis Perret wijn van vijf lokale handelshuizen (let vooral op de 10 maandelijkse aanbiedingen). Je treft er zeer kundig personeel aan. Hyper: Carrefour Chalon-Sud. Ja, ook in een supermarkt kun je goede Bourgognes kopen. Die in Chalon-sur-Saône heeft een goed en uitgebreid aanbod van regionale wijnproducenten.

Een gedachte over “100x ‘Wijn uit Bourgogne’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.