100x Wijn uit Bourgogne

Bijdrage nummer 100! Wat zoal en vaker de revue passeerde. Een kleine twee jaar ‘Wijn uit Bourgogne’ in een persoonlijke vogelvlucht.

Montagny, Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)

‘Le Vieux Château’ (Montagny): deel van de 1er Cru wijngaard, een cadole en achter de bomen en struiken de resten van het kasteel

Chablis
Chardonnay op z’n best, (nog) relatief goedkoop en het proeven en kopen van Chablis in Chablis is laagdrempelig. In het centrum van het dorp ligt namelijk een groot aantal winkels van individuele domeinen. Eerste onvergetelijke Chablis: de 1er Cru ‘Beauregard‘ uit 2005 van Jean-Marc Brocard. Ik ben het domein trouw gebleven. Ook Domaine Denis Race kan regelmatig op mijn bezoek rekenen (tip: de 1er Cru ‘Montmains’). Ga voor een eerste kennismaking met Chablis naar de plaatselijke coöperatie La Chablisienne of naar S.Chablis. De vriendelijke eigenaar van deze winkel (Arnaud Valour) weet van wanten .

Auxerrois
Bourgogne Chitry is een goed alternatief voor Chablis. Topdomein: Oliver Merlin. Irancy is de bekende appellation village in dit wijndistrict voor rode wijn (tip: Domaine Benoît Cantin). Bezoek als alternatief eens Coulanges-la-Vineuse (Michel Martin). Liefhebbers van de sauvignon blanc druif kunnen hun hart ophalen in Saint-Bris-le-Vineux. Domaine Bersan doet het bio. Domaine Verret is een prima allround adres voor wat de Auxerrois betreft (probeer hier de witte Bourgogne Côtes d’Auxerre).

Côte de Nuits
De meest noordelijke appellations villages (Marsannay en Fixin) bieden waar voor hun geld. Château de Marsannay is een goed adres met een breed aanbod Bourgognes. Er zijn nog enkele domeinen in de wereldberoemde dorpen die je zonder afspraak vriendelijk ontvangen. Het overkwam mij onder meer bij Domaine Varoilles in Gevrey-Chambertin. Over een vriendelijk ontvangst gesproken: de winkel van Maison Clavelier & Fils in Nuits-Saint-Georges. Voor een goede Nuits-Saint-Georges en, als je ervan houdt, een heel goede crème de cassis.

Côte de Beaune
Voor nog net betaalbaar wit ga ik in dit wijndistrict onder meer naar Saint-Aubin (Sylvain Langoureau) of Saint-Romain (Alain Gras). Twee wat minder bekende appellations villages voor uitstekend rood: Auxey-Duresses en Maranges. Laat ik twee maal de naam ‘Latour’ naar voren schuiven: respectievelijk Domaine Henri Latour en het handelshuis Maison Louis Latour. Ik blijf naar Nuiton-Beaunoy in Beaune wijzen als een goed adres om kennis te maken met de Côte d’Or en beide Hautes-Côtes. Ook de prijzen van deze producent (een coöperatie) zullen je aangenaam verrassen: 12 euro voor een goede rode Chorey-lès-Beaune.

Côte Chalonnaise
Het wijndistrict waar ik twee keer per jaar enkele weken verblijf. Ik doe alles en iedereen tekort met alleen de aantekening dat Montagny (100% chardonnay) mijn standaardwijn is (i.e. top wat betreft prijs/kwaliteit). ‘Le Vieux Château’ van Domaines des Moirots is ieder jaar erg goed. In Chalon-sur-Saône ligt een niet te missen adres om Bourgognes uit de Côte Chalonnaise te proeven en te kopen (tegen domeinprijzen): La Maison des Vins. Warm aanbevolen. Ga naar Rully voor de beste Crémants de Bourgogne (het gastvrije Maison Vitteaut-Alberti behoort tot mijn favorieten). Fans van de aligoté druif dienen enkele kilometers noordelijker het plaatsje Bouzeron te bezoeken (Domaine de Villaine, Domaine Chanzy).

Mâconnais
Een Saint-Véran of een Viré-Clessé is een uitstekende keuze wanneer je Pouilly-Fuissé te duur vindt. Domaine de la Feuillarde in Prissé verkoopt uitstekende Saint-Véran (‘Maison Rouge’), zo ook het gastvrije Domaine Corsin in Davayé (‘vieilles vignes’). Vele goede adressen rondom de dorpen Viré en Clessé. André Bonhomme maakt een aantal verrassende cuvées. Ik beschouw Domaine de la Pierre des Dames als mijn meest recente trouvaille. Voor weergaloze witte (Mâcon-Prissé) en rode wijnen (Mâcon-Serrières) uit de Mâconnais. Meer bekende namen in het zuiden van de Mâconnais, maar houd in het noorden Domaine Fichet (Igé) onder de aandacht (tip: de Mâcon-Igé ‘La Cra’).

Beaujolais
Steek je teen even in de Beaujolais! In het uiterste noorden van de Beaujolais is Château de Juliénas een bezoek waard (mooie cuvées). Cave de Fleurie is een goed en laagdrempelig adres voor prima Beaujolais. Beaujolais van Château des Jacques (Louis Jadot) is pure verwennerij. De Beaujolais Château Cambon van Marie Lapierre (weduwe van de beroemde Marcel Lapierre) is onweerstaanbaar lekker. Gelukkig ook op een aantal adressen in Nederland verkrijgbaar.

Coöperatie
Met het oog op deze 100e ‘Wijn uit Bourgogne’ liet ik in de vorige bijdrage reeds mijn enthousiasme voor de coöperaties blijken. Hoe meer naar het zuiden, des te meer de Bourgogne coöperatieland wordt. Lugny, Viré en Prissé geven in de Mâconnais de toon aan. Leer de andere coöperaties in dit wijndistrict ook kennen (Clessé en Igé als de goedkoopste). Ik zou geen keuze willen en kunnen maken tussen de coöperaties in de Côte Chalonaisse. Gelukkig verschillen ze te veel van karakter. Ten minste één zaak delen ze: fantastische Bourgognes voor een heel vriendelijke prijs.

Winkel
Klein: de charmante Robe Grenat in Givry vanwege de uitgelezen keuze, hulpvaardigheid en kennis van zaken. Dezelfde argumenten voor La P’tite Cave in Beaune, waar de sympathieke Stéphanie Bouhin je alles over de Bourgogne kan vertellen. Groter (en de mooiste): ook in Beaune verkoopt Denis Perret wijn van vijf lokale handelshuizen (let op de 10 maandelijkse aanbiedingen). Je treft er immer vriendelijk en zeer kundig personeel aan. Hyper: Carrefour Chalon-Sud. Ja, ook in een supermarkt kun je goede Bourgognes kopen. Die in Chalon-sur-Saône heeft een goed aanbod van regionale producenten (in een van mijn dierbare Bourgogne boeken wordt deze supermarkt expliciet vermeld).

Een gedachte over “100x Wijn uit Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.