En de Côte Chalonnaise kwam tot haar recht

De rest van juli blijven wij in de Côte Chalonnaise, het bourgondische wijndistrict dat onder meer centraal staat in de laatste Bourgogne Aujourd’hui (№ 159). Deze bijdrage speelt daarop in. Intussen bezocht ik ook een nieuw domein in de Côte Chalonnaise. Hierover meer in de volgende bijdrage.

Givry in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
De wijngaarden van Givry (foto genomen op de eerste zomerdag van 2019)

Drie recente oogstjaren (2017, 2018 en 2019)
De Côte Chalonnaise kan onder de streep beschouwd terugkijken op ten minste drie mooie oogstjaren. De wijnoogst uit 2017 was uitstekend. De druiven groeiden onder niet al te warme condities en de nachtvorst bleef grotendeels achterwege. Concentratie en frisheid zijn twee woorden die vaak over dit oogstjaar worden gebezigd. Opvallend was dat de witte Bourgognes snel te drinken waren. De inside tip waren de rode Bourgognes uit Givry. Toch spreken kenners ook over een heterogeen karakter van de wijnoogst. Hier en daar kwam men tot de conclusie dat de verhouding tussen alcohol en zuurgraad verstoord is, bijvoorbeeld bij witte wijnen uit Rully. Hier en daar, zullen wij dan maar concluderen. Want de witte Rully 1er Cru ‘Montpalais’ uit dat jaar van Domaine Jean-Baptiste Ponsot was er eentje uit het boekje en daarmee doe je deze nog behoorlijk tekort.

Met nog twee mooie oogstjaren (2018 en 2019) kwamen de Bourgognes uit de Côte Chalonnaise geheel tot hun recht. Ditmaal vindt men het moeilijker om de Bourgognes te kwalificeren. En is er een verschil tussen de oogst uit 2018 en 2019? Het jaar 2018 wordt alom gelauwerd als een ‘klassiek jaar’, pure Bourgognes die zowel uitdrukking geven aan de mooie karakteristieken van de traditioneel verbouwde druiven (pinot noir, chardonnay en aligoté) als van het terroir waarbinnen zij groot werden gebracht. De opdracht is vooralsnog om al dit moois trachten te weerstaan en de Bourgognes (vooral de 1er Crus) in de kelder te laten liggen. Het jaar 2019 biedt van die extra attractieve aspecten: veel fruit, enige kruidigheid en soms zelfs zoete, florale tonen. Ondanks hun joyeuze en vooral zonnige karakter zijn de Bourgognes uit de Côte Chalonnaise in 2019 harmonieus en mooi in evenwicht. Eén kanttekening: de oogst uit 2019 was wat volume betreft beduidend minder dan in 2017 en in 2018. Volgt een selectief rondje langs de vijf appellations villages.

Bouzeron
Gevestigde en nieuwe namen gaan in dit wijndorp hand in hand. Xavier Moissenet startte in 2014 als wijnbouwer met zijn domein Les Champs de Thémis. Zijn beste Bouzeron (altijd 100% aligoté) is afkomstig van het climat ‘Les Corcelles’, dat net ten noorden van de bebouwde kom ligt: veel fruit, levendig en expressief. Sinds kort produceert Moissenet ook een goede rode Mercurey. Koos hij bij zijn start ook nog een keer meteen de bio-route.
Het is zowel Maison als Domaine Chanzy. Maakt reeds decennia voortreffelijke Bourgognes afkomstig uit het noorden van de Côte Chalonnaise (Rully, Mercurey). Wat betreft Bouzeron is ‘Clos de la Fortune’ een van zijn paradepaardjes en dat is een zogenaamde monopole van Chanzy.

Rully
Je kunt onderhand niet meer om het succes van Jean-Baptiste Ponsot heen. Wat Rully betreft mooie wijnen uit de climats ‘Montpalais’ (wit) en ‘Molesme’ (zowel wit als rood). Zijn Bourgognes zijn bijzonder geliefd bij de medewerkers van het Maison des Vins in Chalon-sur-Saône. Zij proeven trouwens alle aangeboden Bourgognes eerst blind voordat ze in het assortiment worden opgenomen.
Volgens Bourgogne Aujourd’hui een naam om onder de aandacht te houden (en daarom breng ik hem ook onder de aandacht): Domaine (David) Lefort. Lefort startte zijn domein in 2009 ‘vanuit niets’. Een studie medicijnen en filosofie deden hem besluiten om toe te werken tot een certificatie Agriculture Biologique. Gooit inmiddels hoge open met witte Rully en rode Mercurey.

Mercurey
Mijn grote achtertuin met vele grote namen. Hier horen inmiddels de domeinen Jeannin-Naltet en Theulot-Juillot bij met hun verfijnde, elegante variëteiten Mercurey. Niet dat vormen van perfecte per se de beste wijnen voortbrengen, maar ik kan het niet nalaten om af en toe een Mercurey van of bij Château de Chamirey te kopen (Chamirey is een gehucht dat nog geen halve kilometer ten zuiden van het wijndorp Mercurey ligt). Dan koop ik wel niet de cuvée ‘Le Cinq’ (ruim 50 euro), maar simpelweg de rode village Mercurey. Een paar jaar laten liggen en je hebt iets bijzonders in het glas. Naast het kasteel in Chamirey ligt een winkel. Anders kun je in Mercurey zelf terecht voor een kleine selectie bij Caveau Divin Mercurey.

Givry
In het domein van Michel Sarrazin et Fils mag je zeker je vertrouwen behouden. “Excellente, verleidende Givry met pit”, schreef ik eerder over dit topdomein. Heeft dan ook een grote schare fans, dus wees er op tijd bij, want je moet het doen met wat 2019 nog heeft te bieden. In dat eerdere overzicht had ik Domaine Besson niet vermeld. Een vriendelijke lezer attendeerde mij erop. Ook Bourgogne Aujourd’hui omarmt dit domein nu ferm. Kijk uit naar zijn rode Givry 1er Cru (‘Les Grands Prétant’ en ‘Les Bois Gautiers’, allebei uit 2019). Het piepklein wijndorpje Barizey dien je met een vergrootglas te zoeken. Het ligt hemelsbreed zo’n zes kilometer ten westen van Givry in La Vallée des Vaux. Hier ligt Domaine/Famille Masse. Veel Bourgognes, goede Bourgognes, excelleert met Givry.

Montagny
Beide wegen leiden tot mooie aankopen. Enerzijds via de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise, die het grootste gros Montagny produceren. Ik dien vooral naar de bekende coöperatie in Buxy te wijzen met haar prestigieuze merk ‘Millebuis’. Anderzijds liggen alleen al in het kleine wijndorp Montagny-lès-Buxy ten minste vier voorbeeldige domeinen: Stephane Aladame, Feuillat-Juillot, Berthenet en inmiddels hoort in dit rijtje ook Domaine de Montorge thuis (een weldadige Montagny 1er Cru ‘Les Coères).

Deze bijdrage betrof mijn keuze uit de vele aanbevelingen van het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui dat de villages en 1ers Crus uit 2018 en 2019 onder de loep nam. Mocht in de loop van het najaar de oogst uit 2018 buiten beeld raken en de flessen uit 2019 een steeds grotere zeldzaamheid worden, kijk dan uit naar het jaar 2020. De domeinen beginnen met de verkoop hiervan na de oogst van dit jaar. Volgens de ingewijden zijn de Bourgognes uit 2020 “absolument exceptionnel et remarquablement classique.” Schijn anders je licht in het Maison des Vins de la Côte Chalonnaise in Chalon-sur-Saône of bij de drie lokale caveaux collectifs, in Mercurey, Givry en Buxy (bij alle adressen hanteert men een tarif propriété).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.