Domaine Lagarde: ambitie, visie en heerlijke Bourgognes

Domaine Lagarde in Rosey (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Lagarde in Rosey (Côte Chalonnaise)

Tijdens het bezoek aan Domaine Lagarde vergaten wij de tijd volledig. Wij, mijn bourgondische gastheer Xavier vergezelde me, bestookten Lucile Lagarde eerst met al onze vragen. Vervolgens stelde Lucile een uitgebreide rondleiding voor. Naast de bezichtiging van het grote domein dat is gevestigd in een voormalige priorij, liepen wij langs een belendende wijngaard. Ten slotte was het tijd om kennis te nemen van haar wijnen. Voor zover ze in fles te koop waren, kregen wij ze allemaal te proeven. Ook Xavier bleek gevallen te zijn voor de charmes van het domein. Op de terugweg trad hij een beetje extra op het gaspedaal. “Je veux regarder le match“, mompelde hij. Hij was vergeten dat Frankrijk die avond een voetbalwedstrijd speelde.

Op 25-jarige leeftijd vervulde Lucile Lagarde de grote wens van haar ouders om haar eigen wijn te produceren en de familienaam op het etiket te plaatsen. Tot die tijd leverden François en Chantal Lagarde hun druivenoogst aan de nabije coöperatie in Buxy. Toen weer een vijfjarig contract met de coöperatie ten einde liep, was het tijd om de knopen te tellen en door te hakken. Het domein kreeg door de wijnstudie en de in het binnen- en buitenland opgebouwde werkervaring van Lucile Lagarde een indrukwekkende kwaliteitsinjectie. Daarnaast wordt de deels vervallen priorij, die door de familie in 2017 werd gekocht, onder handen genomen. Men was op het moment van bezoek bezig een grote binnenruimte om te bouwen tot een grote eetzaal. Steun krijgt Lucile van haar ouders, een oom en haar compagnon/levenspartner. Het domein, zo je wil de voormalige priorij, ligt naast de kerk van het kleine wijndorp Rosey. Rosey op zijn beurt ligt in de Côte Chalonnaise tussen Givry en Buxy.

In de zuidvleugel van de priorij is het wijndomein gevestigd: het proef- en verkoopgedeelte, een grote ruimte waar de wijnen in stalen tonnen fermenteren en ten slotte enkele trapjes omlaag naar een imposante kelder met de houten wijntonnen. In de filosofie zo weinig mogelijk interventie te plegen tussen wijngaard en wijnfles, speelt zwaartekracht in de Bourgogne een steeds grotere rol. Het plafond van de kelder met de houten tonnen is poreus, zodat het druivensap simpelweg naar beneden kan druppelen en niet onnodig machinaal in de houten vaten dient te worden gepompt. Binnen haar filosofie wil zij ook met haar domein invulling geven aan de toenemende populariteit van het wijntoerisme in de Côte Chalonnaise. Het plan is om in de nabije toekomst binnen het domein ook gastenverblijven te creëren. Toeval of niet, voordat zij het domein van haar ouders overnam, rondde Lucile Lagarde de studie ‘toerisme’ af.

Indrukwekkend is ook de omvang van het domein, maar liefst 35 ha, waarvan een kleine vijftal gehuurd. Aan de noordzijde van de priorij in Rosey is 3 ha aangeplant en dit perceel zal binnen enkele jaren een Bourgogne Côte Chalonnaise voortbrengen. De grootte van haar domein was de belangrijkste reden voor Lucile Lagarde om toe te werken naar de certificering Haute valeur environnementale (2019). “Te drastisch”, was haar bewoording voor een directe transitie richting biologische wijnbouw, zeker voor een beginnend domein. Domaine Lagarde bottelt nog niet alle variëteiten, zoals een Bourgogne Passe-tout-grains die niet aan individuele klanten wordt verkocht. Maar bezoekers aan het domein kunnen inmiddels kiezen uit een aantal regionale appellations, rood en wit uit Mercurey, twee maal een Montagny 1er Cru en zelfs een Crémant de Bourgogne. Wij werden aldus getrakteerd op een groot deel van haar eerste oogst uit 2019.

Wel jammer dat wij de Bourgogne Aligoté ‘Le Petit Pèlerin’ niet konden proeven. Die kleine oogst was reeds de deur uit. De aligoté druif is aangeplant binnen een klein perceel dat naast een van de bourgondische pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella ligt. Wij begonnen aldus met de witte Bourgogne Côte Chalonnaise. Geen aperitief, geen opstapje, maar reeds een gedistingeerde en harmonieuze Bourgogne met de nodige smaakreserves, inclusief een romig botertje en mooie minerale tonen. Een grote verrassing was haar Montagny 1er Cru ‘Les Coères’. Mijn ervaring leerde mij dat dit climat vaak Bourgognes voortbrengt met de smaak van stevig citrusfruit dat een soms een dominant gekonfijt karakter draagt. Niet geheel mijn idee van een voorbeeldige Bourgogne en blijkbaar ook niet van Lucile Lagarde. Gelukkig niets van dit alles in haar ‘Les Coères’: fris, kwiek, fruitig, impressie van witte bloemen en een voorbeeldige mineraliteit. Complex, verfijnd en volledig in balans. Net zoals de witte Bourgogne Côte Chalonnaise voor de helft grootgebracht in stalen ton en voor de andere helft in een eikenhouten ton.

De opbouw van het proeven van de rode Bourgognes was bijzonder. Wij gingen van régionale naar village en weer terug naar régionale. De rode Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Clos de Chenôves’ was een relatief lichte, maar zeer fruitige wijn (framboos, blauwe bes). “Probeer ik bij wit de mineraliteit naar voren te halen, doe ik dit bij rood vooral met het fruit”, lichtte Lucile Lagarde toe. Geconcentreerd klein blauw fruit karakteriseert de rode Mercurey. “Ook om een chocoladetaart mee te begeleiden!” In de genereuze afdronk was aan het einde reeds een vleugje chocolade gepasseerd. Een relatief late oogst van de pinot noir druiven en onderworpen aan een strenge selectie, zorgt voor een stevige Bourgogne Côte Chalonnaise Pinot Noir. Weelderig, welhaast met een fluwelen toets en toch met twee benen ferm op de grond. Een ideale begeleider van een boeuf bourguignon. Tussen wit en rood door mochten wij haar Crémant de Bourgogne Brut Blanc de Noir proeven (100% pinot noir). Finesse en structuur in één glas: simpelweg klasse.

Domaine Lagarde in Rosey (Wijn uit Bourgogne)
De behulpzame Lucile Lagarde

Op de terugweg bleek ik ietwat verweesd voor me uit te kijken. Blijkbaar was ik onder de indruk van een bezoek aan een domein ver voorbij het proeven van enkele wijnen en snel even afrekenen. Xavier gaf mijn gedachten de nodige woorden. “Dit is een vrouw met een ambitieus plan en een heldere visie. En ja, haar Bourgognes zijn erg goed. Zij weet haar domein op een enthousiaste en vooral vanzelfsprekende wijze voor het voetlicht te brengen. Zij tracht hierbij op geen enkele wijze haar wijnen te verkopen. Dit is een zeldzaamheid in Bourgogne”, concludeerde Xavier. Vervolgens keek hij mij aan. “Ik ga op mijn internetsite een bijdrage over het domein plaatsen. Mag ik al je foto’s?”

N.b. langs de D981, een kilometer ten zuiden van de E607 (de voormalige N80), heeft Domaine Lagarde een bord geplaatst met de tekst ‘Cave Ouverte’. Toch waardeert men het, wanneer je van tevoren contact opneemt. Mijn e-mail werd per omgaande en vriendelijk beantwoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.