Aloxe-Corton: een klein dorp met een grote naam

Corton in Aloxe-Corton (Wijn uit Bourgogne)
De smalle zuidelijke flank van de heuvel Corton

De inwoners van Aloxe-Corton dienen voor brood of levensmiddelen nog steeds de drukke D974 over te steken om in Ladoix-Serringy de kleine Vival te bezoeken. Wat men in Aloxe-Corton wel heeft, zijn twee Grands Crus-wijngaarden met klinkende namen: Corton voor rode en Corton-Charlemagne voor witte Bourgognes. De prestigieuze wijngaarden liggen rondom en tegen de heuvel Corton, die je door zijn geïsoleerde ligging en de beboste top vanaf die D974 gemakkelijk kunt ontwaren. Daarentegen is het een hele kunst om het onderliggende classificatiesysteem van de wijngaarden te duiden.

De Grands Crus-wijngaarden ‘Corton‘ voor rode Bourgognes (momenteel is tegen de 90 ha in gebruik) bestrijkt een groot oppervlak en liggen behalve in Aloxe-Corton voor een deel in de gemeenten Ladoix-Serringy en Pernand-Vergelesses. Hetzelfde geldt voor de wijngaarden die de Grand Cru ‘Corton-Charlemagne‘ (ruim 50 ha) voortbrengen. Een klein deel van de heuvel heet simpelweg (Le) Charlemagne en dreigde in de vergetelheid te geraken. Totdat Jean-Claude Boisset met zijn Domaine de la Vougeraie zich over de wijnranken ontfermde. Onder de streep is en blijft het wijndorp Aloxe-Corton de naamgever van de wijnen. Declassificeer je een Corton of Corton-Charlemagne, dan wordt hij een Aloxe-Corton 1er Cru, Aloxe-Corton village, etc. Van welke wijngaard, uit welk dorp de druiven ook afkomstig zijn *).

En je blijft je verbazen over de bourgondische regelgevingen. Sommige producenten mogen voor de naam ‘Corton’ kiezen, wanneer het een witte wijn betreft. Zo maakt zowel Château de Meursault als het handelshuis Chanson een verdienstelijke (witte) Corton-Vergennes. Verder drukt het bekende handelshuis Louis Latour uit Beaune zo’n belangrijke stempel op de heuvel Corton, dat het de naam ‘Château Corton Grancey’ bij de officiële instanties liet deponeren. Dit is geen Grand Cru die afkomstig is van een afgebakende wijngaard. De druiven zijn geoogst in vijf van tevoren aangewezen climats. Onder meer de strenge selectie van de druiven zorgt voor een alom geprezen rode Corton.

Soms wordt de heuvel Corton vergeleken met de bekende wijngaard ‘Clos de Vougeot’: vele eigenaren en een wisselende kwaliteit van de wijnen. Beter deze bijdrage te vervolgen met de vraag waarom een Corton één van de mooiste Bourgognes kan zijn. Op de beste plekken tegen de heuvel is de kalksteenbodem wat lichter. Verder vind je hier een gezonde dosis vulkanische afzetting, klei en kiezelsteen in de bodem. De hoogst gelegen delen van de heuvel zijn het meest geschikt voor de chardonnay druif. Hoe lager tegen de heuvel, des te meer er klei in de bodem zit en de pinot noir druif in de wijngaarden is aangeplant.

De rode Corton’ is de enige rode Grand Cru wijn binnen de Côte de Beaune. Van alle rode Grands Crus binnen de Bourgogne is hij ook nog een keer de goedkoopste. Het blijkt reeds voor een euro of vijftig te kunnen (bijvoorbeeld bij Nuiton-Beaunoy in Beaune en bij enkele domeinen in omringende wijndorpen), maar meestal dien je te denken aan een bedrag tegen de honderd euro (bijvoorbeeld voor de eerder genoemde ‘Château Corton Grancey’ van Louis Latour). Voor een sprankelende witte Corton-Charlemage mag je in de meeste gevallen denken aan een prijs met drie cijfers.

Bij al dat geweld van de Grand Cru wijngaarden dreigden de 1er Cru- en village-wijngaarden binnen de AOC Aloxe-Corton in de vergetelheid te geraken. Sinds het mooie oogstjaar 2015 (voor wit reeds 2014) scharen deze variëteiten zich tussen de groten van de Côte d’Or en zijn ze sindsdien opvallend consistent wat kwaliteit betreft. Toch heb ik mezelf zelden handenwrijvend verheugd om in Aloxe-Corton wijninkopen te doen. Mogelijk hangt er nog een zweem van fermheid. kracht en tannines boven zijn naam. Toch, wanneer je hem een poosje bewaard en in een groot glas uitschenkt, heb je één van Bourgognes mooiste in de hand.

Voor de volledigheid vermeld ik drie bekende domeinen in het wijndorp: Domaine (Frank) Follin-Arbelet, Domaine Comte Senard en Chateau Corton C. Het laatste domein stond tot voor kort bekend onder de naam Château de Corton-André, totdat het werd gekocht door het handelshuis Bejot Vins & Terroirs. De oenologe Caroline Frey (vandaar de ‘C.’?) zwaait er momenteel de scepter en zij bracht het domein in koers voor een transitie tot biologische wijnbouw. Het kasteel, met zijn typische geglazuurde gekleurde dakpannen, dat aan de voet van de bekende heuvel ligt, is een blikvanger.

Domaine Follin-Arbelet is één van de vijf wijnproducenten die deelneemt aan Caveau Aloxe-Corton, gelet op de inhoud van de internetpagina een caveau collectif. Misschien wel bij meer dan andere AOC’s kun je een Aloxe-Corton kopen bij domeinen in omringende dorpen, zoals Chorey-lès-Beaune, Ladoix-Serrigny of Pernand-Vergelesses. Verder zijn vele wijngaarden in Aloxe-Corton in het bezit van de bekende handelshuizen in Beaune. Daar slaag je ongetwijfeld ook. Het bekende Maison Louis Latour werd reeds aangehaald. Ik liep voor de gelegenheid de winkel Nicolas in Beaune binnen, waar ik een rode Aloxe-Corton uit 2017 kocht van Domaine Doussot-Rollet uit Chorey-lès-Beaune. Smaaknotitie? Helaas, ik laat ‘m nog even in de kelder liggen. Lijkt me wel zo verstandig.

*) Pitiot, S. en Servant, J.C. (2019). Les Vins de Bourgogne. Beaune: Collection Pierre Poupon, blz. 226-227.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.