Op zoek naar een goede Crémant de Bourgogne III

Crémant de Bourgogne vind je in bijna elke uithoek van de wijnregio. Reizen wij daarom van noord naar zuid (en soms van west naar oost) voor een selectief overzicht van goede producenten dat tevens een stand van zaken representeert. In deze derde en laatste bijdrage bezoeken wij de Côte Chalonnaise en de Mâconnais. Ook in deze bijdrage richt ik mij veelal tot de producenten met een groter aanbod.

Rully (Wijn uit Bourgogne)
Rully

Côte Chalonnaise
Rully, het bekende wijndorp in het noorden van de Côte Chalonnaise, is vermaard om de productie van kwalitatief uitstekende Crémants de Bourgogne. Vanwege de populariteit van de mousserende wijnen in de eerste helft van de 20e eeuw legden verschillende domeinen in Rully zich toe op de productie van Crémant de Bourgogne. Het terroir rondom het wijndorp, denk hierbij ook de net wat hogere ligging van de wijngaarden, bleken er bijzonder geschikt voor te zijn. Bedenk dat de revival van de Côte Chalonnaise pas begon in de jaren ’60 van de vorige eeuw. De kaarten liggen inmiddels anders. Wijnbouwers uit Rully stellen zich ieder jaar de vraag of hun druiven te gebruiken voor een Crémant de Bourgogne of voor een stille Bourgogne, nu de prijzen van deze laatste variëteit alleen maar stijgen. Gelukkig wordt er in en rondom Rully nog voldoende Crémant de Bourgogne gemaakt.

Ten minste vier namen van uitstekende domeinen (inmiddels ‘huizen’) dienen te worden vermeld: André Delorme, Louis Picamelot, André Sounit en Vitteaut-Alberti. André Delorme is verantwoordelijk voor een van de meest indrukwekkende Crémants ooit gedronken (een weelde aan smaakreserves): ‘Terroir d’Exception’.
Binnen Louis Picamelot schuilt een grote know-how wat betreft de productie van Crémant de Bourgogne in de persoon van Philippe Chautard. Hij begeleidt een aantal gerenommeerde domeinen in de Côte d’Or die Crémant de Bourgogne binnen hun repertoire willen opnemen. ‘Cuvée Jeanne Thomas’ is de actuele prijswinnaar. Houd ook de Crémants onder de aandacht, waarvan de druiven afkomstig zijn van één climat.
Er is weinig ‘Rully’ meer aan Maison André Sounit (verkocht bedrijfsmatige activiteiten aan een Deens bedrijf, de wijnstokken aan een handelshuis in Meursault), toch staat de naam nog steeds garant voor een goede Crémant de Bourgogne. De ‘Blanc de Noirs’ trok de aandacht van de meest recente Guide Hachette des Vins.
Lekkere bubbels kopen en ook nog een keer op een laagdrempelige manier: Vitteaut-Alberti. Het huis kent een groot proef- en verkoopgedeelte met vaste openingstijden en je wordt immer uitgenodigd om een aantal Crémants te proeven. Stuk voor stuk hoge kwaliteit, dus begin gerust bij de goedkoopste, de ‘Blanc de Blancs’. Mogelijk dat die meteen je favoriet wordt.

De naam ‘Crémant de Bourgogne’ werd officieel gedeponeerd in 1975 en verving indertijd de classificatie ‘Bourgogne Mousseux’. De laatste naam deed naar verluidt te veel denken aan goedkope mousserende wijnen. De naam ‘Bourgogne Mousseux’ wordt heden ten dage binnen de regels van de AOC alleen nog gebruikt voor rode bubbels van louter rode druiven. Maison Vitteaut Alberti maakt stijlvolle rode bubbels. Sinds kort vind ik dat de ‘Bulles Rouges’ (bio!) van Domaine de La Luolle met zijn knisperende karakter een streepje voor heeft. Het domein ligt in Moroges, hartje Côte Chalonnaise, nabij de E607, de voormalige N80.

Ten zuiden van de E607 rest ons nog de AOC Montagny en hier liggen de drie coöperaties van de Côte Chalonnaise (in Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly). Besproken in eerdere bijdragen, dus houd ik het kort. Mijn eerste keuze voor Crémant de Bourgogne is Buxy, simpelweg vanwege het grootste en grootse aanbod. Want naast de vertrouwde bubbels uit de ‘Buissonnier-serie’ (de Rosé-variant is altijd een goede keuze), maken de Verenigde Wijnbouwers uit Buxy inmiddels drie Crémants binnen hun exclusieve serie ‘Millebuis’.
Dankzij het boek Burgundy. How to find great wines of the beaten track (2005) van de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews leerde ik Cave de Bissey kennen. Matthews: “This co-op always makes good Crémant.” Haar ‘Blanc de Blancs’ is inmiddels mijn standaard Crémant de Bourgogne. Haar ‘Blanc de Noirs’ is menigmaal een prijswinnaar.
Natuurlijk mag ik de kleinste en misschien wel de leukste coöperatie in de Bourgogne niet onvermeld laten. Tip van een medewerkster van Vignerons de Genouilly: de Crémant de Bourgogne ‘Prestige’ (fijne bubbel en de geur en smaak van klein rood fruit).

Drie tussendoortjes
Nu is Mercurey geen AOC die je associeert met Crémant de Bourgogne. Toch de vermelding van Caveau Divin Mercurey, het samenwerkingsverband voor de promotie en verkoop van de wijnen uit Mercurey (gelegen aan de drukke Grande Rue). Speciaal voor dit lokale initiatief wordt een unieke Crémant de Bourgogne gemaakt. Neem vooral een fles mee als aperitief voor al dat moois uit Mercurey.

Neem in Mercurey de D978 richting Autun en je arriveert na een kleine 15 kilometer in Couches, naamgever van het relatief onbekende wijndistrict Côtes du Couchois. Hier ligt ten minste één goede en menigmaal gelauwerde producent van Crémant de Bourgogne: Domaine Royet. Je slaagt al voor 7 euro. Het gastvrije domein is gevestigd in de plaats Couches zelf.

Toen Jean Musso in 1979 Château de Sassangy kocht, besloot hij meteen over te schakelen naar bio (‘Ecocert’). Een ware pionier en laat zijn wijnen tot mijn favoriete Bourgognes te behoren (een wervelende rode Hautes-Côtes de Beaune). Het domein maakt ook mooie Crémants: vol van smaak, complex, maar ook fris en verfijnd. Inmiddels heeft een dochter van Jean Musso (Célene) de dagelijkse leiding van het domein overgenomen. Zij wordt parttime ondersteund door haar zus Julie. De zussen maken ieder hun eigen cuvée, toepasselijk ‘Céline’ en ‘Julie’ genaamd. Château de Sassangy ligt een dikke vijf kilometer ten westen van Buxy (bezoek alleen na afspraak). Anders uitkijken naar Bourgognes van dit domein in de grotere supermarkten in Chalon-sur-Saône.

Mâconnais
Met 70% van de geoogste druiven die worden geleverd aan een coöperatie is de Mâconnais een coöperatieland. Maakte Cave de Lugny reeds alom gewaardeerde Crémants de Bourgogne, eind 2018 legde deze grote coöperatie de lat een stuk hoger met een nieuwe, prestigieuze lijn: ‘Sainchargny’. Deze gekunstelde naam verwijst naar Saint-Gengoux (Sain), Chardonnay (char) en Lugny (gny), drie dorpen waarvan de wijnbouwers deelnemen aan de coöperatie. De ‘Immémorial’ (100% chardonnay), de meest luxe creatie binnen de serie, verwierf de classificatie ‘Grand Eminent’, het topje wat betreft de Crémants in Bourgogne. Je dient voor deze exclusieve Crémant de Bourgogne ongeveer 20 euro te betalen, terwijl de goedkoopste ‘Saincharny’ voor rond de 10 euro verkrijgbaar is.

Verder zou ik wat betreft de tien coöperaties in de Mâconnais, net zoals de domeinen in Rully, geen kwalitatief onderscheid willen maken. Voor de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit zou je je kunnen wenden tot de Verenigde Wijnbouwers van Igé. De coöperatie plaatst tot juni 2021 zijn Crémants, en dat is niet voor de eerste keer, in de aanbieding. Om meteen duidelijk te maken dat de kleinere, meer onbekende coöperaties in de Mâconnais ook uitstekende Crémants de Bourgogne produceren en in hun boutiques plaatsen. Neem verder als voorbeeld de menigmaal gelauwerde bubbels van Cave de Charnay-lès-Mâcon (in het najaar 2019 herdoopt tot Les Orfèvres du Vin).

De Beaujolais
Aan het einde van deze bijdrage een kleine uitstap naar de Beaujolais, met in dit wijndistrict een opvallende groei van het aanbod Crémant de … Bourgogne. Want als onderdeel van de wijnregio Bourgogne mogen de producenten in de Beaujolais voor hun bubbels in veel gevallen terugvallen op deze gevleugelde naam. Rond de eeuwwisseling was de Beaujolais in crisis. Ondernemende wijnbouwers speelden in op de groeiende vraag naar Crémant de Bourgogne door in de wijngaarden de chardonnay druif aan te planten. Verder zorgt de in de Beaujolais gangbare gamay druif menigmaal voor fruitige rode of rosé bubbels.

Eén producent dient zeker te worden vermeld in deze bijdrage over Crémant de Bourgogne: Cave de Vignerons de Lierges (een kleine zeven kilometer ten zuidwesten van Villefranche-sur-Saône). Deze coöperatie koos onlangs voor samenwerking met twee andere lokale coöperaties, hetgeen resulteerde in een grote en gerespecteerde naam in het zuiden van de Beaujolais: Oedoria. Naast een uitgebreid aanbod Beaujolais vind je binnen dit samenwerkingsverband maar liefst zeven bubbelvariëteiten, van wit, rosé tot rood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.