Een toegankelijk stukje Côte de Nuits

Fixin (Wijn uit Bourgogne)
Fixin

In een recente Bourgogne Aujourd’hui maakte het domein Tollot-Beaut et Fils uit Chorey-lès-Beaune kenbaar de oogst uit 2019 geheel te reserveren voor zijn clientèle. Dan besef je pas hoezeer de wet van vraag en aanbod actueel is in de Bourgogne. Er is nauwelijks of geen tijd meer om te neuzelen over de oogsten van de meest recente jaren. Want onder de streep is de kwaliteit van de Bourgognes vrijwel excellent, maar zijn de opbrengsten relatief laag. Wanneer je in de gelegenheid bent om de in de loop van dit jaar de Bourgogne te bezoeken: profiteren en zonder te veel weifelen toeslaan.

Bij het benoemen van de beste en duurste Bourgognes wordt met de vinger doorgaans naar de Côte d’Or gewezen. Voor rood in de Côte de Nuits en voor wit in de Côte de Beaune dien je inmiddels een dikke portemonnee te trekken. Toch zijn de prijzen van de rode en de meer zeldzame witte Bourgognes in de noordelijke periferie van de Côte de Nuits nog draaglijk te noemen. Met de nadruk op ‘nog’. Ik doel op de Bourgognes uit de AOC’s Marsannay en Fixin en voeg daar de AOC Côte de Nuits-Villages bij. Dit zijn serieuze opmaten voor het grotere werk (Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée) en de beste exemplaren onthullen het geheim waarom de Bourgognes uit de Côte de Nuits zo bijzonder kunnen zijn.

Marsannay, de meest noordelijke AOC van de Côte de Nuits, ligt onder de rook van stedelijke agglomeratie van Dijon. De waardering voor de wijngaarden in en rondom het wijndorp Marsannay-la-Côte komt tot uitdrukking in de voorgenomen promotie van enkele wijngaarden (climats) tot een 1er Cru classificatie. Fixin, het meer zuidelijk gelegen wijndorp, dat op zijn beurt grenst aan het beroemde Gevrey-Chambertin, heeft zes wijngaarden die zijn geclassificeerd als 1er Cru. Als alternatief blijft het uitkijken naar een Côte de Nuits-Villages. Wijngaarden uit vier dorpen rondom de vermaarde namen binnen de Côte de Nuits en enkele wijngaarden in Fixin dragen deze classificatie. Menig wijnbouwer in de Côte de Nuits, ook in het noorden van het wijndistrict, staat garant voor een uitstekende Côte de Nuits-Villages (vooral rood, wat minder wit).

Het begrip ‘dure Bourgogne’ heeft voor een ieder een andere betekenis, maar minimaal rond de 20 euro neertellen voor een Marsannay of Fixin is het nieuwe normaal. Ze zijn in ieder geval een stuk goedkoper dan bij hun zuiderburen. Om ze te kopen hoef je niet per se naar Marsannay-la-Côte of Fixin te gaan. Overweeg eens een bezoek aan Couchey, een klein wijndorp dat tussen Marsannay-la-Côte en Fixin ligt (veel wijngaarden in Couchey behoren tot de AOC Marsannay). Hier zijn de Bourgognes over het algemeen een tikkeltje goedkoper. Twee namen van gerenommeerde domeinen in Couchey: Ghislain Kohut en Derey Frères. Het kopen van een Côte de Nuits-Villages voor onder de 20 euro is in Bourgogne nog te doen. Met wederom de nadruk op ‘nog’.

Voordat wij naar de wijndorpen Marsannay-la-Côte en Fixin gaan, wijs ik erop dat de betere handelshuizen in Beaune de Bourgognes uit 2015 en uit 2018, en dus ook uit het noorden van de Côte de Nuits, nog regelmatig te koop aanbieden. Dit zijn de enige twee recente oogstjaren waarin zowel de kwaliteit als de kwantiteit helemaal in orde was. De oogst uit 2018 wordt inmiddels klassiek genoemd, mede vanwege de uitstekende concentratie van het druivensap. Net zoals 2018 wordt het oogstjaar 2015 de hemel ingeschreven. De Engelse wijnschrijver Hugh Johnson “Earning stellar reputation.” Neem vooral eens kennis van het uitgebreide aanbod van Denis Perret, de winkel in Beaune die Bourgognes van de vijf beste handelshuizen uit deze stad te koop aanbiedt. Heb je menigmaal een mooie Bourgogne in de hand die je dezelfde avond kunt openen. Inmiddels is dit ook mogelijk met sommige exemplaren uit 2018. Even vragen aan één van de kundige medewerkers van deze mooie wijnwinkel en vooral uitkijken naar de 10 maandelijkse aanbiedingen.

De rijzende ster in Fixin is de jonge Amélie Berthaut, dochter van Denis Berthaut. Dennis en zijn broer Vincent gaven leiding aan het bekende Domaine Berthaut. Amélie Berthaut distribueert de wijnen op haar beurt onder de naam Domaine Berthaut-Gerbet (zij kreeg tevens van andere familieleden wijngaarden toebedeeld). Rijzende ster betekent wel dat de verkoop van haar 1ers Crus inmiddels aan banden is gelegd (zinvol om jouw kooplust af te stemmen met wat men jou wil of kan verkopen). Twee andere namen die niet in dit rijtje mogen ontbreken: Domaine Joliet (Père et Fils) en Domaine Philippe Naddef.

De grote naam in het noorden van de Côte de Nuits is Château de Marsannay, gelegen aan de zuidrand van Marsannay-la-Côte. Deze wijnproducent, in 1990 gekocht door het handelshuis Patriarch in Beaune, wordt in het encyclopedische werk The Wines of Burgundy (2008) door de Engelse wijnschrijver Clive Coates (MW) omschreven als een “pretentious tourist trap“. Niet mee eens en reeds op moment van zijn schrijven. Het zijn door wijngidsen en wijntijdschriften gelauwerde Bourgognes, die in de boutique van het kleine kasteel worden aangeboden. Ik wil wel erkennen: prijzig. Hier is de startprijs voor een rode Marsannay 25 euro en voor een ‘Clos du Roy’ (een climat op de nominatielijst te worden gepromoveerd tot 1er Cru) rond de 40 euro. Het geld gaat wel naar een goed doel: in 2022 wil Château de Marsannay bio-gecertificeerd zijn.

Vrijwel onmogelijk om een keuze te maken uit al die namen van wijnproducenten uit Marsannay-la-Côte. Misschien goed om stil te staan bij een jongere generatie talentvolle wijnbouwers die momenteel aan het roer staat van reeds gevestigde domeinnamen: Domaine (Pierre) Bart, Domaine Jean (Laurent) Fournier (bio!) en Domaine (Isabelle) Collotte. Keuzestress? Gelukkig ontplooien de wijnbouwers uit Marsannay-la-Côte een mooi initiatief om onze keuze wat gemakkelijker te maken: Caveau des Vignerons de Marsannay.

Caveau des Vignerons de Marsannay
Het oude kantoor van het office de tourisme in het centrum van Marsannay-la-Côte werd onlangs verbouwd tot Caveau des Vignerons de Marsannay. Een twintigtal wijnbouwers, vooral uit het wijndorp zelf, sommigen uit de buurtgemeenten, zal hier (een deel van) zijn assortiment presenteren. Er is een mogelijkheid om enkele wijnen te proeven. Het caveau is zelfs voorzien van een speciaal gecreëerd buitenterras. De prijzen van de wijnen zijn gelijk aan die bij de domeinen zelf (tarifs propriétés). Opening: zomer 2022. Ik kan je wel reeds het adres geven: 41 rue de Marzy, 21160 Marsannay-la-Côte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.