Een toegankelijk stukje Côte de Nuits

Couchey (Wijn uit Bourgogne)
In het centrum van Couchey

In een recente Bourgogne Aujourd’hui maakte het domein Tollot-Beaut et Fils uit Chorey-lès-Beaune kenbaar de oogst uit 2019 geheel te reserveren voor zijn clientèle. Dan besef je pas hoezeer de wet van vraag en aanbod actueel is in Bourgogne. Er is nauwelijks of geen tijd meer om te neuzelen over de oogsten van de meest recente jaren. Want onder de streep zijn de opbrengsten relatief laag en is de kwaliteit van de Bourgognes vrijwel excellent. Wanneer je in de gelegenheid bent om dit jaar Bourgogne te bezoeken: profiteren en zonder veel te weifelen toeslaan.

Bij het benoemen van de beste en duurste Bourgognes wordt met de vinger doorgaans naar de Côte d’Or gewezen. Voor rood in de Côte de Nuits en voor wit in de Côte de Beaune dien je inmiddels een dikke portemonnee te trekken. Toch zijn de prijzen van de rode en de meer zeldzame witte Bourgognes in de noordelijke periferie van de Côte de Nuits nog draaglijk te noemen. Met de nadruk op ‘nog’. Ik doel op de Bourgognes uit de AOC’s Marsannay en Fixin en voeg daar de AOC Côte de Nuits-Villages bij. Dit zijn serieuze opmaten voor het grotere werk (Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée) en de beste exemplaren onthullen het geheim waarom de wijnen uit de Bourgogne zo bijzonder kunnen zijn.

Marsannay, de meest noordelijke AOC van de Côte de Nuits, ligt onder de rook van stedelijke agglomeratie van Dijon. De waardering voor de wijngaarden in en rondom het wijndorp Marsannay-la-Côte komt tot uitdrukking in de voorgenomen promotie van enkele wijngaarden (climats) tot een 1er Cru classificatie. Fixin, het meer zuidelijk gelegen wijndorp, dat op zijn beurt grenst aan het beroemde Gevrey-Chambertin, heeft zes wijngaarden die zijn geclassificeerd als 1er Cru. Als alternatief blijft het uitkijken naar een Côte de Nuits-Villages. Wijngaarden uit vier dorpen rondom de vermaarde namen binnen de Côte de Nuits en enkele wijngaarden in Fixin dragen deze classificatie. Menig wijnbouwer in de Côte de Nuits, ook in het noorden van het wijndistrict, staat garant voor een uitstekende Côte de Nuits-Villages (wederom vooral rood, maar ook wit).

Het begrip ‘dure Bourgogne’ heeft voor een ieder een andere betekenis, maar minimaal rond de 20 euro neertellen voor een Marsannay of Fixin is het nieuwe normaal. Ze zijn in ieder geval een stuk goedkoper dan bij hun zuiderburen. Om ze te kopen hoef je niet per se naar Marsannay-la-Côte of Fixin te gaan. Overweeg eens een bezoek aan Couchey, een klein wijndorp dat tussen Marsannay-la-Côte en Fixin ligt (veel wijngaarden in Couchey behoren tot de AOC Marsannay). Hier zijn de Bourgognes over het algemeen een tikkeltje goedkoper. Twee namen van gerenommeerde domeinen in Couchey: Ghislain Kohut en Derey Frères. Het kopen van een Côte de Nuits-Villages voor onder de 20 euro is in Bourgogne nog te doen. Met wederom de nadruk op ‘nog’.

Voordat wij naar de wijndorpen Marsannay-la-Côte en Fixin gaan, wijs ik erop dat de betere handelshuizen in Beaune de Bourgognes uit 2015 en uit 2018, en dus ook uit het noorden van de Côte de Nuits, nog regelmatig te koop aanbieden. Dit zijn de enige twee recente oogstjaren waarin zowel de kwaliteit als de kwantiteit helemaal in orde was. De oogst uit 2018 wordt inmiddels klassiek genoemd, mede vanwege de uitstekende concentratie van het druivensap. Net zoals 2018 wordt het oogstjaar 2015 de hemel ingeschreven. De Engelse wijnschrijver Hugh Johnson “Earning stellar reputation.” Neem vooral eens kennis van het uitgebreide aanbod van Denis Perret, de winkel in Beaune die de wijnen van de vijf beste handelshuizen uit deze stad te koop aanbiedt. Heb je menigmaal een mooie Bourgogne in de hand die je dezelfde avond kunt openen. Inmiddels is dit ook mogelijk met sommige exemplaren uit 2018. Even vragen aan één van de kundige medewerkers van deze mooie wijnwinkel.

De rijzende ster in Fixin is de jonge Amélie Berthaut, dochter van Denis Berthaut. Dennis en zijn broer Vincent gaven leiding aan het bekende Domaine Berthaut. Amélie Berthaut distribueert de wijnen op haar beurt onder de naam Domaine Berthaut-Gerbet (zij kreeg tevens van andere familieleden wijngaarden toebedeeld). Rijzende ster betekent wel dat de verkoop van de 1er Crus inmiddels aan banden is gelegd (zinvol om de kwantiteit van een eventuele aankoop van te voren af te stemmen). Twee andere namen die niet in dit rijtje mogen ontbreken: Domaine Joliet (Père et Fils) en Domaine Philippe Naddef.

De grote naam in het noorden van de Côte de Nuits is Château de Marsannay, gelegen aan de zuidrand van Marsannay-la-Côte. In de eerste plaats heeft dit domein een opvallend groot aanbod Bourgognes uit de gehele Côte de Nuits, dat verder van een kwalitatief uitstekend niveau is. Hier is de startprijs voor een rode Marsannay 25 euro. Het geld gaat naar een goed doel: in 2022 wil deze wijnproducent bio-gecertificeerd zijn.

Vrijwel onmogelijk om een keuze te maken uit al die namen van wijnproducenten uit Marsannay-la-Côte. Misschien goed om stil te staan bij een jongere generatie talentvolle wijnbouwers die momenteel aan het roer staan van reeds gevestigde domeinnamen: Domaine (Pierre) Bart, Domaine Jean (Laurent) Fournier (bio!) en Domaine (Isabelle) Collotte. Keuzestress? Gelukkig ontplooiden de wijnbouwers uit Marsannay-la-Côte een mooi initiatief om onze keuze wat gemakkelijker te maken: Caveau des Vignerons de Marsannay.

Caveau des Vignerons de Marsannay
Het oude kantoor van het office de tourisme in het centrum van Marsannay-la-Côte werd onlangs verbouwd tot Caveau des Vignerons de Marsannay. Een twintigtal wijnbouwers, vooral uit het wijndorp zelf, sommigen uit de buurtgemeenten, zal hier (een deel van) zijn assortiment presenteren. Ik begrijp dat bij een aanbod van zes wijnen er drie de AOC Marsannay dienen te dragen, bij een aanbod van drie: minimaal twee. Er is een mogelijkheid om wijnen te proeven. Het caveau is zelfs voorzien van een speciaal gecreëerd buitenterras. Prijzen van de wijnen zijn gelijk aan die van de domeinen (tarif propriété). Opening: zeer binnenkort. Ik kan je wel reeds het adres geven: 41 rue de Marzy, 21160 Marsannay-la-Côte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.