Bourgogne buiten de gebaande paden I

‘Bourgogne buiten de gebaande paden’, het thema deze zomer. In ieder geval een goed excuus om, net zoals ieder jaar, weer door Bourgogne te reizen. Volgt de eerste van vier bijdragen. Wij beginnen in het noorden van de Bourgogne.

Chitry (Wijn uit Bourgogne)
Wijngaarden ten zuiden van Chitry (Auxerrois)

Inleiding
Een kleine vijftien jaar geleden kocht ik in Athenaeum de la Vigne et du Vin te Beaune het boek Burgundy: How to Find Great Wines Off the Beaten Track (2005) van Patrick Matthews. Het boek is helaas niet meer verkrijgbaar (tweedehands moet lukken). De routes die Matthews nam door Bourgogne en zijn verdere wijsheden, vormen het uitgangspunt van de komende bijdragen. Houd verder de Guide des Caves 2020, die ik twee weken geleden onder de aandacht bracht, bij de hand. De nadruk wordt gelegd op de caves die Matthews bezocht en na al die jaren nog steeds voortreffelijke Bourgognes maken. Uiteraard is het concept ‘buiten de gebaande paden’ in 2020 niet meer hetzelfde als in 2005. Hierover in de tweede bijdrage meer. Beginnen wij onze reis in het noorden van het departement Côte d’Or. Reizen wij vervolgens naar het westen, naar het departement Yonne.

Buiten de ‘buiten de gebaande paden’
Patrick Matthews liet in zijn boek twee wijndistricten in Bourgogne onbesproken. Wij bevinden ons aldus off-off the beaten track. Om te beginnen geen woord over de Châtillonnais. De wijngaarden in de Châtillonnais, gelegen net ten zuiden van de Champagne, zijn grotendeels gereserveerd voor Crémant de Bourgogne. Neem de 120 km lange Route du Crémant die ten noorden van Châtillon-sur-Seine door een charmant landelijk gebied leidt met de valleien van de rivieren Seine, Laigne en Ource. In de Guide des Caves 2020 staan tien adressen waar je bourgondische bubbels kunt proeven en kopen. Het hoofdstuk begint met de routekaart van de Route du Crémant.

Nieuw in de Guide des Caves 2020: de vermelding van Domaine et Vignoble de Flavigny-Alésia, dat voor het gemak (maar onterecht) onder de Châtillonnais is gerubriceerd. Het domein ligt in Flavigny-sur-Ozerain, 50 km ten zuiden van Châtillon-sur-Seine, waar wij ons in het wijndistrict Coteaux de l’Auxois bevinden. Geen speciale route binnen deze door Jan en alleman vergeten wijnvlek in de Bourgogne. Ga voor een eerste kennismaking met dit wijndistrict naar Maison de Pays de l’Auxois in Pouilly-en-Auxois. Je vindt hier ook de rode wijnen (zij mogen vanwege hun IGP-kwalificatie geen ‘Bourgognes’ worden genoemd) van Domaine et Vignoble de Flavigny-Alésia. Deze zijn voortreffelijk en zullen je ongetwijfeld de meer bekende wijnen uit de Bourgogne even doen vergeten.

In het spoor van Patrick Matthews: de Grand Auxerrois
Bij een gedachte aan de Bourgogne zal hoogstwaarschijnlijk het wijndistrict Jovinien niet als eerste binnenvallen. Gelegen in het uiterste noordwesten van de Bourgogne valt het onder Grand Auxerrois (te lezen als: in de wijdere omtrek van de stad Auxerre, exclusief Chablis). De wijngaarden van de Jovinien liggen rondom de stad Joigny. De beste liggen ten noorden van de stad en profiteren van de perfecte zuidelijke expositie van een helling, ‘La Côte Saint-Jacques’ genaamd. Je vindt binnen de Jovinien welhaast alle bourgondische variëteiten terug, plus die unieke vin gris, een rosé-achtige Bourgogne, meestal gemaakt van de pinot gris druif. Het was Matthews attendeerde op het Domaine Alain Vignot in in Paroy-Tholon (“supprisingly rich wines”). Een ander domein mag niet onvermeld blijven: Domaine (Christophe) Lepage in Champlay. Matthews: “A serious grower […] an excellent vin gris”. Lepage doet het 100% bio en met een trekpaard in de wijngaarden. Het eerste domein kent vaste openingstijden. Een bezoek aan het laatste domein alleen na afspraak.

In het noordoosten van de Grand Auxerrois ligt de Tonnerrois. De rivier Armançon scheidt de plaatsen Tonnerre (witte Bourgognes) en Épineuil (rode Bourgognes en rosé). Meer en meer wordt de Bourgogne Chitry naar voren geschoven als een goed alternatief voor de steeds duurder wordende Chablis. Het zal mij niet verbazen wanneer binnenkort hetzelfde gebeurt met de Bourgogne Tonnerre. Wat domeinen betreft een goed aanbod in beide plaatsen. Zoek je graag het bijzondere op, dan is er geen beter adres dan Domaine Céline Coté in Molosmes (een dikke twee kilometer ten oosten van Épineuil. Biodynamisch, en ook hier met een trekpaard in de wijngaarden. Wat duurdere Bourgognes dan haar collega’s in de buurt, maar zeker de moeite waard (“The reds are intense.”).

De Vézelien is het derde en laatste wijndistrict in de Grand Auxerrois. Dit wijndistrict ligt ten zuiden van het bekende toeristische dorp Vézelay. Je kunt in Vézelay ongetwijfeld een goede Bourgogne op de kop tikken (er is zelfs een dependance van La Chablisienne gevestigd). Wil je de drukte achter je laten, dan is het lager gelegen Saint-Pierre een goede bestemming. De basiliek van Vézelay mag dan wereldberoemd zijn, dit dorp kent ook een bijzonder mooie kerk (onlangs gerenoveerd). Voor goede Bourgognes wend je je in deze plaats tot de Vignerons de la Colline Éternelle (voorheen: Cave de Henry de Vézelay). Uniek in dit wijndistrict, ook verkrijgbaar bij deze wijnproducent: de witte Coteaux Bourguignons (100% Melon de Bourgogne). Matthews: “This is a much gentler, rounder wine than Muscadet.”. Ideaal voor bij je mosselen. Reis verder de Morvan in naar Pierre-Perthuis voor het domein van Élise Villiers (“lively, minerally wines”).

In het spoor van Patrick Matthews: de Chablisien en de Auxerrois
Terwijl de meeste fans van Chablis genoegen nemen met een bezoek aan het dorp Chablis zelf, waar inderdaad meer dan genoeg valt te beleven, kun je ook een rondje rondom Chablis maken en de dorpen bezoeken waarvan de wijngaarden ook Chablis voortbrengen. Zelfs in relatief bekende plaatsen zoals Fleys en Préhy heb ik soms het gevoel hebben mij in the middle of nowhere te bevinden. In Préhy heeft Jean-Marc Brocard (“one of the succes stories of the last two decades”) zijn grote, niet te missen domein (bij hem kocht ik mijn eerste Chablis). Meer en meer liefhebbers van Bourgogne rijden tegenwoordig via Courgis (nog altijd de Chablisien) onder de A6 door de Auxerrois binnen. De wijndorpen om te bezoeken zijn Chitry (wit/chardonnay), Saint-Bris-le-Vineus (wit/sauvignon blanc), Bailly (Crémant de Bourgogne) en Irancy (rood/pinot noir). Het wordt meer en meer buiten het gebaande pad door de rivier Yonne over te steken en Coulanges-la-Vineuse te bezoeken voor de rode Bourgogne Coulanges-la-Vineuse. Veel goede domeinen in deze kleine rustige plaats. De meeste vingers wijzen nog steeds, zoals Patrick Matthew dat al jaren geleden deed, naar Michel Martin (“my favorite grower”).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.