Bourgogne buiten de gebaande paden II

Tweede bijdrage in een reeks van vier. Wij reizen inmiddels door het hart van de Bourgogne: Côte d’Or. Wie Patrick Matthews is? Hij is de auteur van het boek ‘Burgundy: How To Find Great Wines Off The Beaten Track’, inspiratiebron van deze bijdragen.

Maranges (Côte de Beaune) (Wijn uit Bourgogne)

Maranges (Côte de Beaune)

Inleiding
Of je je in de Bourgogne nog buiten gebaande paden kunt begeven? Ligt het er niet aan hoe bekend je bent met de Bourgogne? De sympathieke Stéphanie Bouhin, eigenaresse van La P’tite Cave in Beaune, kent de Bourgogne als weinig anderen. Recent merkte zij en passant op: “Voor de Bourgogne is er geen bon plan meer.” Misschien dat je hier of daar nog een interessant domein ontdekt, meer zit er niet in het vat. Daarentegen is er voor belangstellenden die tot op heden alleen bekend zijn met de coöperaties in Chablis en Buxy (niets mis mee), nog een wereld te ontdekken. Voor de meeste bezoekers aan de Bourgogne zal het antwoord ergens in het midden liggen. Ik voelde mij tijdens de rondritten door de Châtillonnais, de Côtes du Couchois en de Hautes-Côtes de Nuits een halve David Livingstone, terwijl ik donders goed wist dat menigeen mij voorging.

Het is interessant om Burgundy: How to Find Great Wines Off The Beaten Track (2005) van Patrick Matthews te vergelijken met de recente Guide des Caves 2020. Matthews schetst in zijn boek een aantal interessante routes om mooie (en vaak goedkopere) Bourgognes te ontdekken, waarbij bourgondische gemeenplaatsen worden vermeden. Af en toe dien je toe te geven dat in de afgelopen jaren sommige routes aan bekendheid hebben gewonnen. Anderzijds, in de Guide des Caves zijn de bijna 400 adressen van de caves verdeeld over bijna geheel Bourgogne. Soms dien ik zelfs Google Maps te openen om een wijndorp op te zoeken. Stéphanie Bouhin heeft al met al gelijk: de Bourgogne lijkt inderdaad te zijn ontgonnen. Waarom toch een boek uit 2005 als leidraad nemen? Zelfs voor de doorsnee bourgognekenner biedt het boek van Matthews nog mogelijkheden genoeg om een minder bekende afslag te nemen.

In het spoor van Patrick Matthews: de Côte d’Or
De Côte d’Or is de 55 km lange, wereldberoemde strook wijngaarden die twee wijndistricten omvat: in het noorden de Côte de Nuits en in het zuiden de Côte de Beaune. Dit is het hart van de Bourgogne. Patrick Matthews reeds in 2005 over de Côte de Nuits: “Sideseeing may seem a more affordable option here than actually buying wine.” Hetzelfde verhaal over de Côte de Beaune met topnamen zoals Volnay en Pommard voor rood en Meursault en Puligny-Montrachet voor wit. Matthews doet het volgende voorstel: “[…] try a simple Bourgogne Blanc from a top Meursault or Chassange grower. These will be made with the same care as the greater wine, and can sometimes come from some pretty good vineyards too. Hetzelfde advies geeft Matthews met zoveel woorden voor generieke rode Bourgognes in de Côte de Nuits.

Rijd vanuit Nuits-Saint-Georges (Côte de Nuits) de westelijke heuvels op en bezoek de minder bekende Hautes-Côtes de Nuits. Hier liggen wijndorpen zoals Villars-Fontaine en Marey-lès-Fussy. Via Magny-lès-Villiers keer je terug in het meest zuidelijke puntje van de Côte de Nuits. De Hautes-Côtes de Nuits biedt een meer compacte indruk dan de Hautes-Côtes de Beaune. In de bosrijke Hautes-Côtes de Nuits rijd je na iedere bocht een ander landschap binnen. Voor de weidse blikken wend je je tot de Hautes-Côtes de Beaune. Hier passeer je meer buitenlandse kentekens. In toeristisch opzicht heeft de Hautes-Côtes de Beaune dan ook meer te bieden. Een verschil tussen de wijnen? Grofweg zijn de Bourgognes uit de Hautes-Côtes de Nuits wat steviger dan de slankere Bourgognes uit de Hautes-Côtes de Beaune. Maar het ligt uiteindelijk, zoals altijd, aan de individuele invulling van de wijnbouwers. Een bezoek aan een domein in de Hautes-Côtes bij voorkeur na afspraak. Onder meer de handzame Guide des Caves 2020 kan je hierbij helpen.

In het spoor van Patrick Matthews: langs de zuidrand van de Côte d’Or
Matthews in 2005: “Here we definitely leave the beaten track and head of into little-known corners. Santenay until recently was more famous as a spa than for its wines.; Maranges and Couches have become appellations contrôlées in their own right, but they could still fairly be called obscure. To understand this region means digging below surface impressions.”

Van de 12 routes in zijn boek is dit een van de meest interessante en anno 2020 nog meer dan de moeite waard om te verkennen. Het begin van de route is in Nolay, hoofdstad van de Hautes-Côtes de Beaune. In tegenstelling tot de Hautes-Côtes de Nuits liggen hier wel wijnwinkels waar je Bourgognes kunt kopen, zelfs een caveau collectif (Cave du Val d’Or). Meer noordelijk ligt Nantoux, een van de mooiste dorpen in de Hautes-Côtes de Beaune (Matthews bracht het in een eerder bijdrage ter sprake). In Nantoux is onder meer het uitstekende Domaine Germain (Isabelle et Philippe) gevestigd. Reeds in 2005 aanbevolen door Matthews. Daarbij zijn de wijnen van dit domein heden ten dage te vinden bij Stéphanie Bouhin in La P’tite Cave.

Matthews reist tijdens deze route richting het zuiden en belandt als eerste in het plaatsje Change, waar hij een lans breekt voor Domaine Claude Nouveau (“hedonistic wines”). Het domein wordt sinds 2010 geleid door schoonzoon Stéphane Ponsard. Het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui benoemde dit domein vorig jaar nog een … ‘découverte’. Hoe het kan verkeren. Domaine Claude Nouveau is van vele markten thuis. Het domein heeft onder meer wijngaarden in de Côte de Beaune die verdienstelijke Bourgognes voortbrengen: Maranges (rood) en Santenay (wit en rood). Begin echter bij de rode Hautes-Côtes de Beaune (de tip van Matthews en inmiddels ook van mij).

Misschien heb ik met de Couchois de meest moeizame verhouding van alle wijndistricten in de Bourgogne. Vreemd genoeg ligt dat aan niets en niemand. Al twintig jaar is de Couchois een verdienstelijke appellation régionale. De doorgaans lichte Bourgognes kunnen af en toe markante tannines hebben, maar deze verdwijnen wanneer ze enkele jaren worden bewaard. Voor mij rest de vraag of ze de omweg waard zijn, maar ik blijf ze ieder jaar een kans geven. Want naast de Bourgognes uit de Couchois bieden de lokale wijnbouwers vaak prettig geprijsde Bourgognes aan uit het zuiden van de Côte de Beaune en de Hautes-Côtes de Beaune. Vooral zelf verkennen en er is werkelijk geen beter adres om te beginnen dan Cave de Mazenay in Mazenay. Je sluit op verrassend lage prijzen, zelfs voor bekendere namen zoals Volnay en Pouilly-Fuissé. Vaste openingstijden, een mogelijkheid tot proeven en een vriendelijke ontvangst. Matthews ging ons voor.

Via de Couchois terug in de zuidelijke punt van de Côte de Beaune, waar de appellation village Maranges (vooral rood, een kleine 5% wit) steeds meer bekendheid geniet bij het grotere publiek. De buur Santanay (veel rood, een dikke 12% wit) is inmiddels nog een stuk bekender, maar ook hier moet het geen moeite zijn om een goede Bourgogne te vinden voor onder de 20 euro. En ja, probeer eens de rijkgeschakeerde witte Bourgognes uit dit wijndorp. Om kennis te maken met dit stukje Bourgogne: Le Caveau de Santenay. Deze winkel die in het centrum van Santenay ligt, biedt groot aanbod Bourgognes aan uit zowel Santenay als Maranges. Met de wijnbouwers zijn prijsafspraken gemaakt, hetgeen de winkel een caveau collectif maakt.

Patrick Matthews eindigt zijn wijntocht in het stadje Chagny, dat de grens tussen de Côte de Beaune en de Côte de Chalonnaise markeert. In Chagny bevindt zich (op moment van schrijven) het enige driesterrenrestaurant in Bourgogne: Maison Lameloise. Ik zou in het mondaine Santenay blijven. Heeft meer dan genoeg te bieden, ook voor de inwendige mens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.