Bourgogne buiten de gebaande paden II

Tweede bijdrage in een reeks van vier. Wij reizen inmiddels door het hart van de Bourgogne: Côte d’Or. Wie Patrick Matthews is? Hij is de auteur van het boek ‘Burgundy: How To Find Great Wines Off The Beaten Track’, inspiratiebron voor deze bijdragen.

Maranges (Wijn uit Bourgogne)
AOC Maranges (Côte de Beaune) gezien vanaf de Côte Chalonnaise

Inleiding
Of je je in de Bourgogne nog buiten de gebaande paden kunt begeven? De sympathieke Stéphanie Bouhin, eigenaresse van La P’tite Cave in Beaune, kent de Bourgogne als weinig anderen. Recent merkte zij tijdens een bezoek aan haar wijnwinkel op: “Voor de Bourgogne is er geen bon plan meer.” Misschien dat je hier of daar nog een interessant domein ontdekt, maar meer zit er niet in het vat. Daarentegen is er voor belangstellenden die tot op heden alleen bekend zijn met de coöperaties in Chablis en Buxy (niets mis mee), nog een wereld te ontdekken. 

Voor de meeste bezoekers aan de Bourgogne zal het antwoord ergens in het midden liggen. Ik voelde mij tijdens de rondritten door de Châtillonnais, de Côtes du Couchois en de Hautes-Côtes de Nuits soms een halve David Livingstone, terwijl ik donders goed wist dat menigeen mij voorging. Omdat ik met het boek van Matthews uit 2005 vijftien jaar later nog steeds de nodige minder bekende afslagen kon nemen, gebruik ik het als leidraad voor deze bijdragen.

In het spoor van Patrick Matthews: de Côte d’Or
De Côte d’Or is de 55 km lange, wereldberoemde strook wijngaarden die twee wijndistricten omvat: in het noorden de Côte de Nuits en in het zuiden de Côte de Beaune. Dit is het hart van de Bourgogne. Patrick Matthews reeds in 2005 over de Côte de Nuits: “Sideseeing may seem a more affordable option here than actually buying wine.” Hetzelfde verhaal over de Côte de Beaune met topnamen zoals Volnay en Pommard voor rood en Meursault en Puligny-Montrachet voor wit. Matthews doet het volgende voorstel: “[…] try a simple Bourgogne Blanc from a top Meursault or Chassange grower. These will be made with the same care as the greater wine, and can sometimes come from some pretty good vineyards too. Hetzelfde advies voor generieke rode Bourgognes in de Côte de Nuits.

Rijd vanuit Nuits-Saint-Georges (Côte de Nuits) de westelijke heuvels op en bezoek de minder bekende Hautes-Côtes de Nuits. Bezoek wijndorpen zoals Villars-Fontaine en Marey-lès-Fussy waar interessante wijndomeinen liggen. Via Magny-lès-Villiers keer je terug in het meest zuidelijke puntje van de Côte de Nuits. In de compacte Hautes-Côtes de Nuits rijd je na iedere bocht een ander landschap binnen. Voor de weidse blikken wend je je tot de Hautes-Côtes de Beaune. Hier passeer je meer auto’s met buitenlandse kentekens. In toeristisch opzicht heeft de Hautes-Côtes de Beaune dan ook meer te bieden. Een verschil tussen de wijnen? Grofweg zijn de Bourgognes uit de Hautes-Côtes de Nuits wat steviger dan de meer slanke Bourgognes uit de Hautes-Côtes de Beaune. Maar het ligt uiteindelijk, zoals altijd, aan de individuele stijl en inbreng van de wijnbouwers. Een bezoek aan een domein in de Hautes-Côtes bij voorkeur na afspraak. De eerder besproken Guide des Caves 2020 kan je hierbij helpen (gratis verkrijgbaar bij de meeste VVV’s).

In het spoor van Patrick Matthews: langs de zuidrand van de Côte d’Or
Matthews in 2005: “Here we definitely leave the beaten track and head of into little-known corners. Santenay until recently was more famous as a spa than for its wines.; Maranges and Couches have become appellations contrôlées in their own right, but they could still fairly be called obscure. To understand this region means digging below surface impressions.”

Van de 12 routes in zijn boek is dit één van de meest interessante en anno 2020 nog steeds de moeite waard om te verkennen. Begin de route in Nolay, hoofdstad van de eerder vermelde Hautes-Côtes de Beaune. In tegenstelling tot de Hautes-Côtes de Nuits liggen hier wel wijnwinkels waar je Bourgognes kunt kopen. In het voormalige caveau collectif onder de naam Cave du Val d’Or worden nog steeds vriendelijk geprijsde Bourgognes aangeboden. Meer noordelijk ligt het Nantoux, één van de mooiste dorpen in de Hautes-Côtes de Beaune. In Nantoux is het uitstekende Domaine Germain (Isabelle et Philippe) gevestigd. Reeds in 2005 aanbevolen door Matthews. De Bourgognes van dit domein zijn heden ten dage ook te vinden bij niemand minder dan Stéphanie Bouhin in haar La P’tite Cave.

Matthews reist tijdens deze route richting het zuiden en belandt als eerste in het plaatsje Change, waar hij een lans breekt voor Domaine Claude Nouveau (“hedonistic wines”). Het domein wordt sinds 2010 geleid door schoonzoon Stéphane Ponsard. Het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui benoemde dit domein vorig jaar nog een découverte! Hoe het kan verkeren. Domaine Claude Nouveau is van vele markten thuis. Het domein heeft onder meer wijngaarden in de Côte de Beaune die verdienstelijke Bourgognes voortbrengen: Maranges (rood) en Santenay (wit en rood). Begin echter bij de rode Hautes-Côtes de Beaune (de tip van Matthews en inmiddels ook van mij).

Reeds twintig jaar is Côtes du Couchois een verdienstelijke AOC (altijd 100% pinot noir), tegelijkertijd hét ondergeschoven kind in de Bourgogne. Menig boek over wijnen uit de Bourgogne laat dit kleine wijndistrict, dat ten zuiden ligt van de Hautes-Côtes de Beaune, simpelweg links liggen. De doorgaans lichte Bourgognes kunnen af en toe markante tannines hebben, maar deze verdwijnen door de flessen enkele jaren weg te leggen. Voor mij rest de vraag of ze de omweg waard zijn, maar ik blijf ze ieder jaar een kans geven. Naast de Bourgognes uit de Côtes du Couchois bieden de lokale wijnbouwers vaak prettig geprijsde Bourgognes aan uit het zuiden van de Côte de Beaune en de Hautes-Côtes de Beaune. Er is geen beter adres om met dit wijndistrict kennis te maken dan Cave de Mazenay in Mazenay. Je stuit op verrassend lage prijzen, zelfs voor bekende namen zoals Volnay en Pouilly-Fuissé. Vaste openingstijden, een mogelijkheid tot proeven en een vriendelijke ontvangst én op verzoek een korte rondleiding. Matthews ging ons uiteraard voor.

Via de Couchois terug in de zuidelijke punt van de Côte de Beaune, waar de AOC Maranges (vooral rood, een kleine 5% wit) steeds meer bekendheid geniet bij het grotere publiek. De buur Santanay (veel rood, een dikke 12% wit) is inmiddels bekender, maar ook hier moet het geen moeite zijn om een goede Bourgogne te vinden voor onder de 20 euro. En ja, probeer eens de rijkgeschakeerde witte Bourgognes uit dit wijndorp. Om kennis te maken met dit stukje Bourgogne: Le Caveau de Santenay. Binnen deze winkel die in het centrum van Santenay ligt, vind je een groot aanbod Bourgognes uit zowel de AOC Santenay als de AOC Maranges. Met de wijnbouwers zijn prijsafspraken gemaakt (tarifs propriétés), hetgeen dit interessante adres een caveau collectif maakt.

Patrick Matthews eindigt zijn wijntocht in het stadje Chagny, dat de grens tussen de Côte de Beaune en de Côte de Chalonnaise markeert. In Chagny bevindt zich (op moment van schrijven) het enige driesterrenrestaurant in Bourgogne: Maison Lameloise. Omdat er in Chagny verder weinig valt te beleven, behalve een versnapering aan het belendende plein, zou ik in het mondaine Santenay blijven. Heeft meer dan genoeg te bieden, ook voor de inwendige mens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.