Wijnkritiek als popcultuur: Gary Vaynerchuk

“A piece of junk.” (Gary Vaynerchuk over de Nuits-Saint-Georges 2006 van Louis Jadot)

Wine Library TV - Gary Vaynerchuck (Wijn uit Bourgogne)
Het adagium van Gary Vaynerchuk: “Trust your (own) pal(ate).

Jancis Robinson, Hugh Johnson, Robert M. Parker Jr., zijn gedegen, zij het vrij belegen wijncritici die behoren tot de advocaten van het goede leven. En hoezeer ik de stukjes van Eric Asimov (wijncriticus van de New York Times) ook bewonder, hij en de anderen brengen zelden leven in de brouwerij, laat staan dat zij de gesloten deuren van de aristocratische wijnwereld intrappen. Daartoe deed de Amerikaanse schrijver Jay McInerney in ieder geval een poging. Nieuw van McInerney was het gebruik van popcultuur als bron voor de omschrijving van wijnen. En toen verscheen in 2006, ogenschijnlijk uit het niets, een schreeuwerige Amerikaanse jongeman op YouTube: Gary Vaynerchuk. Hij wist in no time  wijnliefhebbers uit alle sociale lagen aan zich te binden, Hij doorbrak het klassenverschil, zoals geen enkele wijncriticus voor hem deed. Gary Vaynerchuk was aldus popcultuur en hij groeide uit tot een heuse ster.

Gary Vaynerchuk maakte vijf jaar lang een videoblog op YouTube, Wine Library TV genaamd, waarin hij op een thematische wijze wijnen proefde. Vanuit de kelder van de Wine Library-winkel van zijn vader in Springfield, New Jersey, de minimalistische set doet nog het meest denken aan de film Wayne’s World, ondermijnde hij alle autoriteiten binnen de wijnwereld. Hij richtte zijn pijlen onder meer op de ondoorzichtige puntensystemen waarmee wijnen worden beoordeeld. De onderliggende boodschap van Vaynerchuk was simpel: iedere wijnliefhebber dient alleen te vertrouwen op zijn of haar eigen, unieke smaakpalet (“As often as I said ‘Parker 93’ or ‘Tanzer 97,’ I said, ‘Trust your own palate’.”). Terwijl hij speelde met zijn action figures, ons op de hoogte hield van de tussenstanden van zijn favoriete New York Jets, slingerde hij zijn streetwise commentaar de wereld in. De woorden die hij koos om uitdrukking te geven aan zijn jaloersmakende reuk- en smaakpalet pasten perfect bij de setting van zijn videoblogs: van gummi stuiterballen, popcorn tot doodgereden herten.

Na 1000 episodes stopte Gary Vaynerchuk in 2011 met Wine Library TV. Het familiebedrijf dat in 2006 $3 miljoen waard was, groeide in die vijf jaar tot een waarde van $60 miljoen. Vaynerchuk was de top 50 meest invloedrijke wijnfiguren van de wereld binnengedrongen (dankzij de stem van niemand minder dan Jancis Robinson). Eric Asimov wijdde in 2009 in de New York Times een lovend artikel aan Vaynerchuk (Pop Goes The Critic). Vaynerchuck werd vanaf 2011 een motivational speaker over hoe succesvol te ondernemen en vooral welke rol sociale media hierbij speelt. Overigens zonder de wijnwereld vaarwel te zeggen. Met Daily Grape vond hij een tijdelijk nieuw internetpodium om zijn gedachten over wijn met ons te delen. Hij creëerde verder zijn eigen Empathy Wines die hij vorig jaar presenteerde tijdens Jimmy Fallons Tonight Show.

Gary Vaynerchuk vond zijn definitieve vorm met Wine Library TV in episode #58 (I’m Not Pissed), waarin hij overigens fel tekeer gaat over de in zijn ogen veel te dure Bourgognes. Vergelijk deze episode met de meer brave, maar zeker niet te missen, episode #42 (How To Taste Wine), waarin hij een ieder aanmoedigt om eerst te ruiken, te ruiken en nog een keer te ruiken. Voorbij pop, voorbij rock ’n roll, episode #148 (How To Get Your Wine Palate Trained) is pure punk. Hoe hilarisch en totaal over the top het einde ook is (begin: 2:38, na 18:43 gaat hij helemaal los), het verspillen van voedsel zal sommige kijkers tegen de borst stuiten. Maar de onderliggende boodschap kan niet beter ten tonele worden gebracht. Hoe deze nieuwe wereld kan botsen met de oude wereld blijkt uit episode #568: A Wine Tasting with (niemand minder dan) Jancis Robinson.

Wat een voorkeur voor wijn betreft, liet Gary Vaynerchuck nooit het achterste van zijn tong zien. Hij houdt in ieder geval niet van overdadig hout (the oak monster). Zijn wijnreis ging grofweg van stevige, vollere tot meer verfijnde en delicate wijnen. De Bourgognes ontbreken zeker niet. Wine Library TV episode #282 biedt een interessante introductie tot generieke rode Bourgognes. Met in de daarop volgende episode een grote sprong naar het thema ‘Corton-Charlemagne’. De episode waarin hij drie Bourgognes proeft uit Gevrey-Chambertin, leidt hij in door te spreken over ieders omzwervingen in wijn: van de Nieuwe Wereld tot Bordeaux. De meeste wijnliefhebbers zullen vroeger of later eindigen in de Bourgogne. Vaynerchuk over de beste Bourgognes: “The nuances, the characteristics, the complexities and the thoughts that they provoke are quite sensational. The terroir and the sence of place and the differences that you get out of Burgundy are almost unparalleled, unmatched throughout the world.”

N.b.: alle episodes van Wine Library TV zijn terug te vinden op tv.winelibrary.com (enkele malen corresponderen titel en episode niet). Gebruik als alternatief YouTube.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.