Givry kopen in en rondom Givry

Omdat Givry nabij mijn bourgondische residentie ligt, eindig ik met een aantal domeinen in deze omgeving. Weet dat onderstaand overzicht een selectie is. De met een (*) aangehaalde producenten zijn vermeld in de Guide des Caves 2020. Zij hebben het charter van ontvangst bezoekers (De Vignes en Caves) ondertekend.

Clos Salomon in Cortiambles (Wijn uit Bourgogne)
Het domein Clos Salomon in Cortiambles (Givry)

Ruim twee jaar geleden verhuisde de VVV van Givry naar het voormalige postkantoor aan Place de la Post. Een deel van de VVV werd door Union des Producteurs des Vin de Givry ingericht voor de promotie van de wijnen uit Givry. Inmiddels draagt deze ruimte de naam Caveau Givry Vins en kan het worden beschouwd als het officiële caveau collectif van Givry. Je treft er meer dan 30 variëteiten Givry aan die je kunt proeven (voor vijf euro of een veelvoud daarvan) en kopen (tegen domeinprijzen). Binnen de VVV ligt een lijst met het actuele aanbod. Het personeel van de VVV wijst je verder de weg in een enigszins  onpersoonlijke DIY-omgeving die wel voorziet in een goede en laagdrempelige kennismaking met de AOC Givry.

Ik loop liever Robe Grenat binnen voor een meer ‘authentieke’ wijnkoopervaring. Deze charmante winkel voorziet ook in de nodige Givry, onder meer van enkele bekende domeinen die vanwege contractuele redenen wel hier en niet bij Caveau Givry Vins verkrijgbaar zijn. Deskundig en vriendelijk personeel in een van de leukste wijnwinkels van Bourgogne. Verwacht geen groot aanbod, daarvoor is de winkel simpelweg te klein. Robe Grenat ligt naast de kerk van Givry (Place de l’Église).

De beste domeinen in het dorp Givry zelf zijn (in alfabetische volgorde): Domaine Joblot (met inmiddels de tweede generatie in de persoon van Juliette Joblot aan het roer), Domaine François Lumpp (“a leader in Givry“) en Domaine Thénard (*) met zijn mooie 18e-eeuwse wijnkelder. Het domein bezit ook een aantal wijngaarden in de Côte d’Or, maar het is de rode Givry die de aandacht verdient. Wat betreft de eerste twee domeinen: doorgaans prijzige Givry en van tevoren afstemmen wat je eventueel wel en niet kunt kopen.

Rondom Givry liggen kleinere dorpen en gehuchten die tot de gemeente Givry behoren. In het zuidelijk gelegen Poncey liggen Domaine Mouton en Domaine Ragot. Ook in Poncey: Domaine Vincent Lumpp (broer van François Lumpp). François eindigt doorgaans hoger in de lijstjes, maar de eclectische stijl van Vincent spreekt me aan. Verder de vermelding van Domaine Parize Père et Fils. Niet de meest bekende naam, maar het gastvrije domein biedt al jaren een goede Givry aan (valeur sûre). Kijk uit naar de ‘Clos de la Roche la Soulairaie’ uit 2017 (verrassend fruitig, de nodige structuur ontbreekt niet), afkomstig van een 1er Cru wijngaard, waarvan de familie een halve hectare in haar bezit heeft.

Tussen Givry en Poncey ligt aan de rand van het gehucht Cortiambles het bekende domein Clos Salomon dat in het bezit is van het gehele belendende climat ‘Clos Salomon’ (1er Cru). Er zit veel wijsheid in een Givry van Clos Salomon, maar dat is niet de reden van de naam. Ooit, en dat is lang geleden, was deze wijngaard in het bezit van de familie Salomon, wat het tot een van de oudste seculiere wijngaarden in Bourgogne maakt. Clos Salomon is omgeven door een muur, de ingang van het domein heeft een prachtige stenen toegangspoort. Een (altijd rode) ‘Clos Salomon’ is een van de beste bewaarwijnen uit Givry, die zich in een goed jaar met gemak laat vergelijken met de beste Bourgognes uit de Côte de Beaune. Veel liefde en zorg gaan bij Clos Salomon uit naar zijn dierbare 6 ha. Voor de rest biedt het domein ‘slechts’ een witte Givry 1er Cru (‘La Grande Berge’) en een Montagny village (‘Le Clou’) aan.

Het dorp Jambles, dat ten westen van Poncey ligt, is een zelfstandige gemeente. Zeven climats in het oosten van Jambles worden tot de AOC Givry gerekend. ‘La Plante’ is één van drie climats die als 1er Cru status is geclassificeerd. In Jambles ligt het sympathieke Domaine Danjean-Berthoux dat ook in het oogstjaar 2018 tekende voor een (witte) ‘La Plante’. Een voortreffelijke Bourgogne die waar voor je geld biedt. Maakt tevens duidelijk dat je een witte Givry niet links mag laten liggen. Het domein vindt het leuk wanneer je langs komt, nog leuker wanneer het bezoek van tevoren wordt aangekondigd.

Heeft Jambles ongeveer 500 inwoners, het gehucht Charnaille dat een kleine kilometer ten oosten van Jambles ligt, slechts enkele huizen (en een kasteel met gastenverblijf). In één van die huizen is Domaine Michel Sarrazin et Fils gevestigd. Een topnaam wat Givry betreft voor zowel rood als wit. Het domein maakt genereuze, complexe Bourgognes met pit. Opvallend hoe populair het domein jaar in jaar uit is bij de juryleden van La Guide Hachette des Vins. Is ook wat mij betreft één van de eerste keuzes.

In het noordwesten binnen de AOC Givry, maar nog altijd binnen de gemeentegrens van Givry, ligt het hooggelegen Russilly. Dit kleine wijndorp kent ten minste één goed adres voor Givry: Domaine Chofflet-Valdenaire. Het domein maakt een uitstekende ‘Clos de Choué’, een zogenaamd lieu-dit binnen het climat ‘En Choué’ (1er Cru) dat aan de bebouwde kom Russilly grenst. Zei Juliette Joblot niet dat een Givry een goede begeleider is een stukje geitenkaas? In Russilly kun je verse geitenkaas kopen bij La Chèvre de Russilly. Inmiddels heb je ongetwijfeld genoten van het mooie uitzicht dat je hier hebt over de wijngaarden van Givry. Klim je via de Chaume de Russilly naar het standbeeld Sacre Coeur de Russilly, dan is het uitzicht adembenemend.

Net zoals Jambles vormt de plaats Dracey-le-Fort een eigen gemeente, waarbinnen sommige wijngaarden worden gerekend tot de AOC Givry. Het bekende climat ‘Clos Jus’ (1er Cru) dat doorgaans meer robuuste wijnen voortbrengt, ligt in Dracey-le-Fort. Wat domeinen betreft in deze noordelijke hoek van de AOC Givry, attendeer ik je op het verdienstelijke Domaine Deliance. Kijk hier onder meer uit naar de fruitige 1er Cru ‘Clos de la Servoisine’, afkomstig van een climat dat weer aan de andere kant van de gemeentegrens in Givry ligt.

Overigens ligt in Dracey-le-Fort één van de mooiste hotels in de Côte Chalonnaise: Le Dracey. Modern ingericht met een goed restaurant, een zwembad, een sauna, spa en ja, heel mooi allemaal. Gelukkig dat het hotel nét op loopafstand van mijn dierbare bourgondische residentie ligt, waar ik me verder prima thuis voel met de volgende domeinen in de buurt.

Interessante adressen in La Vallée des Vaux (ten noorden van Jambles):
Domaine Masse in Barizey (hoog in alle lijstjes, meer dan 20 Bourgognes);
Domaine du Four Bassot (*) in Saint-Mard-de-Vaux (voelt zich helemaal thuis in het noorden van de Côte Chalonnaise);
Monneret Père et Fils in Saint-Mard-de-Vaux (voor de beste verhouding prijs/kwaliteit: de rode Givry 1er Cru is een absolute favoriet van mij).

Interessante adressen ten zuiden van Givry/Jambles:
Domaine Michiel Goubard en Fils in Saint-Désert (1er Cru ‘La Grande Berge’);
Domaine Venot (‘La Corvée’)/Domaine Berthault (*)/Domaine de La Luolle ((*) bio), drie domeinen in Moroges;
Domaine des Moirots (Christophe Denizot) (*) in Bissey-sur-Cruchaud (verder naar het zuiden, maar ik kan het niet nalaten zijn voorbeeldige rode village Givry te vermelden; bezoek alleen na een afspraak).

Verder kun je voor een goede Givry terecht bij één van de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise (in de plaatsen Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly). La Maison Millebuis (de nieuwe boutique van de verenigde wijnbouwers in Buxy) heeft het grootste aanbod en excelleert onder meer met de ‘Clos Jus’ en de ‘Clos Marceaux’ (twee maal een 1er Cru binnen haar prestigieuze serie ‘Millebuis’).

Bij een inbreng over de Côte Chalonnaise attendeer ik je zoals gebruikelijk op La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône. Momenteel een aanbod van ongeveer 20 variëteiten Givry (wit/rood, village/1er Cru) tegen domeinprijzen. Net zoals bij de coöperaties mag je ze gratis proeven. Recent verbouwd tot een ruimte die de nodige charme en rust uitstraalt.

2 gedachten over “Givry kopen in en rondom Givry

  1. Welkome info voor een volgend bezoek aan Givry (en Mercurey). In Givry hebben we al een paar keer ‘Les Bois Gautiers’ (rood, 1er cru) en ‘Clos de la Brûlée’ (wit) bij Domaine Besson gekocht, had eigenlijk wel verwacht dat je die ook zou noemen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.