Het laatste woord over Givry

Terug in de Côte Chalonnaise, waar ik de komende twee weken vertoef bij mijn geliefde zuiderbuur Givry. Een selectieve lijst met aanbevolen producenten volgt. Eerst een inleidende beschouwing over de AOC Givry.

Givry (Wijn uit Bourgogne)
Wijngaarden ten westen van Givry

“Givry is apart”, schreef Hubrecht Duijker ruim veertig jaar geleden en na hem wisten weinig andere wijnschrijvers deze AOC in de Côte Chalonnaise beter te omschrijven. “En vooral niet vergelijken met een Volnay”, wierp Duijker ons na. Want andere auteurs deden het vóór hem en, ondanks de opgestoken vinger van Duijker, ná hem. Givry heeft in ieder geval niets te maken met Gevrey-Chambertin, ondanks dat beide plaatsnamen voor de helft op elkaar lijken. Sommige auteurs voelden zich toch geroepen om de bodems van de twee wijndorpen met elkaar te vergelijken. Verrassende uitkomst: deze zijn niet hetzelfde.

Om de wijnen van Givry enigszins te kunnen duiden, koos de eminente Bourgogne-kenner Clives Oates (MW) een dikke tien jaar geleden voor de koninklijke weg: “Ergens tussen een Rully en een Mercurey (de twee noorderburen van Givry).” Oates had vooral de rode wijnen uit de drie wijndorpen voor ogen. De pinot noir druif is in ieder geval de dominante druif in de wijngaarden van Givry. Hugh Johnson gooit het inmiddels over een andere boeg: “[Givry is] better value than Mercurey.” Nu is Johnsons jaarlijkse Pocket Wine Book geen bron voor uitgebreide beschrijvingen van deze AOC en met “top tip in the Côte Chalonnaise” en “tasty reds” worden wij niet veel wijzer.

Enkele van mijn favoriete Bourgogne-auteurs draaien om de hete brij heen en wij lezen hoe charmant de plaats Givry zelf is met zijn Porte de l’horloge en Halle Ronde. De karakteristieke toren van de neoclassicistische kerk is vanuit alle windhoeken te bewonderen. Allemaal waar, maar hoe zit het met de wijn? Wat maakt die aparte Givry uniek? Les Vins de Bourgogne (2019) opgeslagen, want in dit standaardwerk vinden wij korte, adequate beschrijvingen van Bourgognes. En wij lezen: “Een Givry is genereus en rechtdoorzee. Deze warme, levendige wijn wordt vaak vergeleken met een … Volnay.”

Ook het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) waagt zich op zijn internetpagina tot een uitgebreidere omschrijving van de karakteristieken van een (rode) Givry: kleuren die naar paars neigen, smaken die variëren van aardbeien, bramen, viooltjes tot drop, wild en kruidnagel. Verder wordt een Givry soepel, rond en vol, nadat je hem drie tot vijf jaar hebt bewaard. Zeker bij een 1er Cru (de Côte Chalonnaise kent geen Grands Crus) doe je er verstandig aan om de Givry enkele jaren weg te leggen, voordat je hem opent.

Altijd leuk om naar filmpjes te kijken en op de internetsite van hetzelfde BIVB vinden wij er maar liefs drie over Givry. Om te beginnen met een presentatie door Véronique Drouhin (inderdaad, van het vermaarde handelshuis uit Beaune). Volgens haar is door het geavanceerde werk in de wijngaarden het rustieke en tanninerijke karakter van een Givry door de jaren minder geworden en kan deze Bourgogne vandaag de dag als een stijlvolle wijn worden beschouwd. Een beetje te vergelijken met een … Volnay. Niet meteen de wijsvinger opsteken, want Véronique Drouhin nuanceert meteen de gewraakte vergelijking. Een Givry lijkt op een Volnay wat betreft perceptie en stijl. Een Givry heeft zich volgens haar door de jaren heen ontwikkeld van een Gérard Depardieu tot een Roedolf Noerejev.

Vanaf de oogst uit 2012 vertegenwoordigt Juliette Joblot de tweede generatie wijnbouwers binnen Domaine Joblot. Zij doet ook een duit in het zakje en geeft een descriptieve presentatie van een Givry. Domaine Joblot stond lang bekend om zijn stevige rode wijnen waarbij men niet terugschrok van de nadrukkelijke tonen eikenhout in de wijn. Mede daarom beveelt zij ook aan een Givry drie tot vijf jaar te bewaren om hem beter in balans terug te vinden. Mocht je de verlokkingen van een Givry niet kunnen weerstaan, doe je er verstandig aan om hem eerst te decanteren. Zet er een Abbaye de Cîteaux (een bourgondische kaas) bij en je maakt Juliette Joblot helemaal gelukkig.

Ten slotte komt Jean-Pierre Renard, werkzaam bij l’Ecole des Vins de Bourgogne in Beaune, aan het woord. Renard onthult alle facetten van de AOC Givry: over de ligging van de wijngaarden, hoe stijl sommige wijngaarden zijn, de blootstelling aan de zon en het grote verschil in bodemsamenstelling (zelfs binnen één climat). Uniek zijn de grote hoogteverschillen binnen deze AOC. In de grotere valleien tref je zogenaamde combes (kleinere valleien of diepe holtes) aan. Iedere wijngaard heeft aldus zijn eigen karakteristieken. Met deze beschrijving van de AOC Givry vind ik het niet verbazingwekkend dat het naslagwerk La Côte Chalonnaise in het hoofdstuk ‘Givry’ spreekt over een “joyau (juweel) du terroir“.

Wellicht strooit de diversiteit van Givry ons zand in de ogen bij het kernachtig willen duiden van zijn wijnen en daarom zal het laatste woord over Givry nog wel even op zich laten wachten. Geniet intussen van een wandeling langs de wijngaarden van Givry, waarvan er vele zijn ommuurd. Bij de lavoir van Givry, aan de westrand van het dorp, start een aantal mooie Ballades Vertes. Gaan wij in de volgende bijdrage op zoek naar goede Givry. En dat blijkt niet moeilijk te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.