Salon du vin in Huy (editie 2020)

Domaine du Bois de Chat (Wijn uit Bourgogne)
De goedlachse Jérémy Bally van Domaine du Bois de Chat uit Jullié (Beaujolais)

Het vorige weekend vond in het Belgische Huy (Hoei), gelegen aan de Maas tussen Luik en Namen, voor de 14e keer de naar verluidt oudste wijnbeurs van België plaats, een evenement met de naam Salon du vin et de la gastronomie. In deze bijdrage aandacht voor de vier producenten uit de Bourgogne (en één uit de Beaujolais). En wat maken ze in de Savoie trouwens lekkere kaas.

Domaine Jean-Charles Fagot (Corpeau)
Corpeau ligt twee kilometer ten zuiden van Pouilly-Montrachet (aan de andere kant van de D974). Op de proeftafel van het domein (tevens opererend als négociant) stonden wervelende namen uit de Côte de Beaune. De generieke witte Bourgognes verrasten ons reeds aangenaam. De overheerlijke Bourgogne ‘Les Champs l’Huiller dronk veel te gemakkelijk weg. Verder ging onze aandacht uit naar de rode Chassagne-Montrachet ‘vieilles vignes’, de meest zachtaardige, tegelijkertijd indrukwekkendste Bourgogne die middag in Huy geproefd. Verdiende terecht een mooie vermelding in Le Guide Hachette des Vins.

Domaine Germain Père et Fils (Saint-Romain)
Opvallend dat sommige domeinen terughoudend zijn om hun favorieten te benoemen, andere juist weer niet. Marie-Thérèse Germain had er in ieder geval geen moeite mee: zowel de witte als rode Saint-Romain (de laatste met de toevoeging ‘Sous le Château’). Met alle redenen van de wereld. In beide flessen die perfecte oogst uit 2018. “Het jaar 2018 heeft het helemaal, het hele pakket”, verduidelijkte Marie-Thérèse toen zij onze glazen vulde. Of ik ook wilde vermelden dat Saint-Romain een volwaardig lid is van Côte de Beaune. De twee versies Saint-Romain sloten derhalve perfect aan bij hun Bourgognes uit Pommard, Beaune en Aloxe-Corton.

Domaine Claude Nouveau (Change)
Een kleine glimlach bij Domaine Claude Nouveau. Vorig jaar bombardeerde het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui Domaine dit domein, geleid door Stéphane Marcheseuil (schoonzoon van), tot ‘découverte’. Dit terwijl de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews het domein reeds in 2005 de hemel in prees. “Hedonistic wines”, luidde toen de som onder de streep. Een adres in de Hautes-Côtes de Beaune om onder de aandacht te houden. Domaine Claude Nouveau maakt mooie Bourgognes in de buurtgemeentes: Maranges (rood) en Santenay (wit en rood), maar de rode Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune is al jaren de insider-tip van Patrick Matthews. Inmiddels ook van mij.

Domaine Christophe Perrin (Bray)
In het noorden van de Mâconnais, in dorpen zoals Bray, Cruzille en Uchizy wonen wijnbouwers die ‘alleen maar’ witte en rode Mâcon(-Villages) maken. Op de proeftafel van Domaine Christophe Perrin stond tweemaal een witte Mâcon-Bray: ‘La Montagne’ en ‘Les Essards’. Met de laatste, zijn meest recente aanwinst, was Christophe bijzonder in zijn nopjes. Mooi die ogenschijnlijke tegenstelling in één Bourgogne: enerzijds een serieuze, gelaagde wijn, anderzijds een relatief eenvoudige, directe Bourgogne die vooral jong dient te worden gedronken. Ook de rode Mâcon (‘Chapaize’) kent die zogenaamde charme par sa simplicité. Christophe Perrin bood deze middag nog een rode (100% pinot noir) en een witte (100% chardonnay) Bourgogne aan. Al met al een perfect kwintet.

Naast de vier domeinen uit de Bourgogne was er ten minste één naam uit de Beaujolais die mij interesseerde en fascineerde. Zeker wanneer het een jonge wijnbouwer betreft met een nieuw domein.

Domaine du Bois de Chat ligt in Jullié, net ten westen van Juliénas. Dit domein, sinds 2013 geleid door Jérémy Bally, is in volop in ontwikkeling en gelukkig met de nodige positieve groeispurten. Reeds deels verantwoordelijk voor een zogenaamde vin naturel is het domein in transitie om binnenkort volledig als Agriculture Biologique (AB) te worden gecertificeerd. Het aanbod van Jérémy Bally in Huy was driemaal een Juliénas: een ‘klassieke’, een ‘vieilles vignes’ en een ‘vin naturel’ (cuvée ‘Sauvage’). Ik kan schrijven over zaken zoals de kleur, body of de structuur van de wijnen, maar dan ga ik voorbij aan de meest belangrijke eigenschap: ze smaken simpelweg overheerlijk. Begin met de cuvée ‘Sauvage’, want die kan ook als aperitief worden geserveerd. Binnenkort staan ook een Moulin-à-Vent en een rode Crémant op het menu bij Domaine du Bois de Chat. Kortom: om onder de aandacht te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.