De uitdaging waar de Mâconnais voor staat II

Wij blijven in de Mâconnais en staan stil bij een onderbelicht, maar waardevol aspect van het zuidelijke bourgondische wijndistrict: zijn regionale appellations.

Cave d'Azé in de Mâconnais (Wijn uit Bourgogne)
Valeur sûre bij Cave d’Azé

Omdat je de laatste jaren een stevige prijs dient te betalen voor een Pouilly-Fuissé, soms zelfs voor een Saint-Véran of een Viré-Clessé, is het de zorg van wijnproducenten in de Mâconnais om de prijzen van de regionale appellations in de hand te houden teneinde de band met de consument niet te verliezen. Deze doelstelling kan in de Mâconnais nog worden gerealiseerd vanwege het grote en diverse aanbod wijnen dat verder reikt dan de bekende witte Mâcon-Villages.

Mâcon-Villages (wit)
De chardonnay druif regeert in de Mâconnais en verreweg de meeste witte wijn verdwijnt achter het etiket ‘Mâcon-Villages’. Kwaliteit verzekerd bij de tien coöperaties in de Mâconnais die menigmaal speciale cuvées maken of de druiven oogsten binnen een bepaald climat of lieu-dit. Vignerons des Terres Secrètes (Prissé) komt met de oogstjaren 2021 en 2022 op alle fronten uitstekend uit de verf. Ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat de individuele domeinen geen raad weten met een Mâcon-Villages. Wij mogen dit voorjaar onder meer Domaine les Chenevières in Saint-Maurice-de-Satonnay onder de aandacht houden, een groot familiedomein met een solide reputatie. Ligt in de buurt van Azé en staat garant voor goede cuvées Mâcon-Villages (‘Vieilles Vignes’, ‘Mont-Pelé’). Maakt ook nog een keer een uitstekende witte Mâcon.

Mâcon (wit)
Er bestaat namelijk ook zoiets als een witte Mâcon, zonder welke (naam-) toevoeging dan ook. Heeft iets te maken met het alcoholpercentage (tikkeltje lager) en rendement per hectare (tikkeltje hoger). De inmiddels zeldzame, maar nog altijd goedkope witte Mâcon vind je meestal terug binnen de coöperaties en is het proeven waard, zoals bij Cave d’Azé of bij Vignerons de Mancey (ten noorden van Tournus).

Mâcon plus een dénomination géographique (wit)
Maar liefst 26 gemeenten in de Mâconnais mogen voor een witte wijn hun naam achter ‘Mâcon’ plaatsen, denk bijvoorbeeld aan Lugny, Fuissé en hét voorbeeld dat tot in den treure wordt aangehaald: Chardonnay. Zijn deze Bourgognes beter dan een Mâcon-Villages? Ik blijf voorzichtig. Formeel zijn ze een trapje hoger geclassificeerd en dat betekent in de eerste plaats een strengere regelgeving en, vooruit, meer karaktervolle Bourgognes. In ieder geval dé witte Bourgogne in de Mâconnais om naar op zoek te gaan. Ik dwaal meestal rond in of nabij de wijndorpen met die beroemde rotsen (Vergisson, Solutré-Pouilly) voor exemplaren die zich, naast het weldadige fruit, kenmerken door uitgesproken minerale tonen. Naar een Mâcon La Roche-Vineuse grijp ik bijna blind, neem de variëteiten van Domaine de la Pierre des Dames (Prissé) en van Château de la Greffière (La Roche-Vineuse). Je zou in de Bourgogne onderhand denken dat een naam met ‘Roche’ een kwaliteitsgarantie is …

Bourgogne (wit)
Kleurt een Mâcon-Villages om welke reden dan ook buiten de lijnen of worden de druiven geplukt in wijngaarden die niet als ‘Mâcon’ zijn geclassificeerd, dan heb je in de eerste plaats een wijn in de handen met de naam ‘Bourgogne’. De witte Bourgogne 2022 van het ook in Nederland bekende en gelauwerde Domaine de la Creuze Noire (Leynes) is wederom een prijswinnaar.

Bourgogne Aligoté (wit)
De indruk dat deze allengs aan populariteit winnende bourgondische variëteit wat minder in de Mâconnais wordt vertegenwoordigd dan bijvoorbeeld in de Côte Chalonnaise. In de vorige bijdrage haalde ik Domaine Chêne in Berzé-la-Ville aan als eentje die van alle markten thuis is (uitstekende Pouilly-Fuissé, Saint-Véran). Je raad het, ook wat betreft een goede fles Bourgogne Aligoté. Voor de beste Aligoté in de Mâconnais dienen wij volgens het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui naar Domaine Nicolas Maillet (bio en biodynamisch) in Verzé te gaan. Wanneer je van lage drempels houdt: de Bourgogne Aligoté ‘Alphonse’ van Terres Secrètes mag er ook wezen.

Mâcon (rood)
Wat voor wit Mâcon-Villages is, is voor rood simpelweg ‘Mâcon’. In de regel gemaakt van 100% gamay, maar er mag een beetje pinot noir aan worden toegevoegd. Geen enkele rode Mâcon schopte het tot Le Guide Hachette des Vins 2023. Bij regionale concoursen worden de betere exemplaren gelukkig herkend en erkend. Je kunt onder meer terecht bij Domaine des Terreaux (- Domaine Pornay Père et Fils) in Bussières of bij de coöperaties in Lugny en Azé.

Mâcon plus een dénomination géographique (rood)
Het voorrecht van ditmaal 20 wijngemeenten in de Mâconnais en bij deze classificatie is 100% gamay gegarandeerd. Ik blijf in Bussières om je te attenderen op de Mâcon Bussières 2022 van Domaine Baptista. Dit inmiddels HVE-gecertificeerd domein staat al jaren in de wijngidsen als bron voor goede zowel witte als rode Mâcon. En wat kan een fruitige rode Mâcon toch smaakvol zijn en bij uitstek een ‘vriendenwijn’, neem de exemplaren van twee domeinen in Pierreclos: Vignobles Thevenet et Fils voor zijn Mâcon Serrières en Domaine Lapalus Maurice et Fils voor zijn Mâcon Pierreclos. Ik noem deze laatste twee namen ook, omdat je hun Bourgognes aantreft in de grotere en betere bourgondische supermarkten.

Bourgogne (rood)
De in de Bourgogne vertrouwde pinot noir druif is ook in de Mâconnais aangeplant. Er staat in dit geval simpelweg ‘Bourgogne’ op het etiket van de fles. Al jaren één van de vele troefkaarten van Cave d’Azé. Domaine Fichet (nabij Igé) is zonder twijfel één van de beste domeinen in het noorden van de Mâconnais. Naast de uitzonderlijke cuvées witte Bourgognes (neem de Mâcon-Igé ‘La Cra’), wordt ook zijn rode Bourgogne alom geprezen. Mocht je de boutique van Vignerons de Mancey binnenlopen, ik ben al jaren gecharmeerd van de rode Bourgogne ‘Vieilles Vignes’ in de serie ‘Les Essentielles’.

Wat rode wijn in de Mâconnais betreft, zowel gemaakt van de gamay als van de pinot noir druif: het blijft een kwestie van proeven, omdat sommige wijnproducten (ook coöperaties) naar mijn bescheiden mening er te veel hout tegenaan gooien om een aantal cuvées meer gewicht te willen meegeven.

Bourgogne Passe-Tout-Grains (rood)
Wat rood betreft sta ik ten slotte stil bij de welhaast verdampte bourgondische blend: Bourgogne Passe-Tout-Grains. Dit betekent doorgaans 2/3 gamay en 1/3 pinot noir in een fles. Houd voor deze Bourgogne het reeds vermelde Domaine les Chenevières in Saint-Maurice-de-Satonnay onder de aandacht.

Wat Coteaux Bourguignons betreft, beken ik met lege handen te staan. Hoewel, in Saint-Gengoux-le-National ligt een dependance van de coöperatie Vignerons de Buxy. Haar rode Coteaux Bourguignons 2022 in de serie ‘Buissonnier’ blijkt verrassend goed te zijn. Met de rode Mâcon Saint-Gengoux-le-National in de serie ‘Millebuis‘ kun je de plank werkelijk niet mis slaan: een voorbeeldige introductie tot een rode wijn uit de Mâconnais, met louter gamay druiven welteverstaan en die ook nog een keer werden onderworpen aan een strenge selectie.

Mâcon Rosé
Net zoals de rode Mâcon meestal gemaakt van de gamay druif en die met zijn feestelijke fruit zorgt voor zijn onbezorgd en zomers karakter. Ik val met alle plezier van de wereld in herhaling: Domaine Fichet (Igé) en Cave d’Azé, beide producenten al jaren een waardevol referentiepunt. Ten westen van Azé ligt in Péronne Domaine de Rochebin. Maakt binnen het modern geoutilleerde familiebedrijf van ongeveer 50 ha onder meer een heel goede Mâcon Rosé.

Crémant de Bourgogne
Laten wij ten slotte de bourgondische bubbels in het voorjaarszonnetje zetten. Binnen deze categorie is een advies in de Mâconnais meer eenduidig. Cave de Lugny creëerde met haar serie ‘Saincharny’ Crémants de Bourgogne waarop de prestigieuze stickers Eminent en Grand Eminent mogen worden geplaatst. Ga je voor de factor prijs/kwaliteit, dien je te wenden tot Vignerons d’Igé. Worden de drie Crémants in Igé deze april ook nog een keer in de aanbieding geplaatst (raadpleeg de internetsite). Een keuze? Ik zou zowel voor een doosje ‘Blanc’ als Rosé’ gaan: twee maal chardonnay/pinot noir.

Toelichting: voor een actuele beschouwing van een kwalitatief bijzonder goed aanbod uit de Mâconnais dien ik twee bronnen (recente wijnconcoursen) te vermelden, waarbinnen ik mijn persoonlijke selectie maakte. Doe er je voordeel mee:
Saint-Vincent des vins Mâcon 2023 (een initiatief van Union des Producteurs de Vins Mâcon);
Concours des Vins Mâconnais/Beaujolais 2023 (met tevens een actuele selectie wijnen uit de Beaujolais).

De prijswinnaars en meer lekkers proeven: Les Mâcon wine not? d.d. 19 en 20 mei 2023 in Mâcon aan de oever van de Saône, wederom een initiatief van Union des Producteurs de Vins Mâcon.

Een gedachte over “De uitdaging waar de Mâconnais voor staat II

  1. As usual leuk geschreven! Ik kan je ook een bezoek aanbevelen bij Domaine Vuillemez in het dorpje Chardonnay. Naar mijn mening overstijgen zij het niveau van de Macon-… appellaties. De prijs is er dan ook helaas naar, maar dit neemt niet weg dat er nog te halen valt binnen deze appellations.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.