De uitdaging waar de Mâconnais voor staat I

Ook in de Bourgogne stijgen de wijnprijzen de pan uit. Door de zintuigen goed de kost te geven, is het nog mogelijk om trouvailles te vinden tegen redelijk betaalbare prijzen. Volgt een selectie goede witte Bourgognes voor minder dan 30 euro.

La Roche de Solutré in de Mâconnais (Wijn uit Bourgogne)
Een icoon in het landschap van de Mâconnais: La Roche de Solutré

Hopelijk neem je de introductie van mijn 300e blog niet serieus, maar het zou zomaar eens de introductie van mijn 600e blog kunnen zijn. Medio maart presenteerde het Franse tijdschrift La Revue du vins de France 15 ‘niet te missen’ witte Bourgognes voor minder dan 15 euro per fles. Ik dacht bij het lezen van het artikel: dat was nog niet zo lang geleden minder dan 10 euro per fles.

In 2012 merkte de Amerikaanse schrijver Jay McInerney in The Wall Street Journal over de Mâconnais het volgende op: “Although grapes have been grown here for more than a thousand years, Mâcon is in its infancy as a fine wine region. But it’s absolutely the best source of that most elusive of beverages – affordable white Burgundy.” Ruim tien jaar later is de Mâconnais volwassen geworden. Dit geldt ook voor de prijzen van de voornamelijk witte Bourgognes. De chardonnay druif domineert namelijk in dit meest zuidelijke bourgondische wijndistrict. Beschouwen wij in deze bijdrage de drie bekendste appellations villages in de Mâconnais (Pouilly-Fuissé, Saint-Véran en Viré-Clessé), in de volgende bijdrage aandacht voor de vele tientallen appellations régionales.

De Bourgogne spreekt over een succesvolle trilogie en hiermee doelt zij op de oogstjaren 2018, 2019 en 2020. Ook de Mâconnais kende drie zonnige en warme jaren, waarin aan de Bourgognes elk jaar een uniek karakter werd meegegeven: klassiek, smaakvol vs. geconcentreerd (fruit) vs. mooi in balans, geschikt om voor enkele jaren weg te leggen. Vooral de resultaten van de kersverse Pouilly-Fuissé 1ers Crus zijn succesvol, mede door de aangescherpte regels van het Cahier des Charges: geen chemische bestrijdingsmiddelen, lagere opbrengst per hectare en een langere élevage van de wijnen. Het oogstjaar 2021 is op zijn zachts gezegd complex te noemen: schaars, maar toch met voor zover “klassieke Bourgognes”. Met dit jaartal op het etiket van een fles Bourgogne dienen wij wederom uit te kijken naar Pouilly-Fuissé én Viré-Clessé. Saint-Véran 2021 is volgens de kenners “un peut tout ou rien”. Laten wij het daarom hebben over de vermeende betere exemplaren. En die zijn er gelukkig, ondanks de schaarste, nog voldoende.

De prijzen van Pouilly-Fuissé, vooral van de 1ers Crus, bewegen ogenschijnlijk zonder vorm van gene in een geheel vrije wijnmarkt. Ik blader door enkele recente edities van het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui en kom tot de verrassende conclusie dat de € 28,50 voor de Pouilly-Fuissé 1er Cru ‘Sous la Roche’ 2021 van Domaine Saumaize-Michelin uit Vergisson als behoorlijk redelijk mag worden beschouwd. Het domein werd mij enkele jaren geleden persoonlijk aanbevolen door Philippe Strauel, toen ik zijn wijnwinkel Robe Grenat in Givry bezocht (Strauel maakt deel uit van het proefpanel van Bourgogne Aujourd’hui).

Misschien dien je je niet al te druk te maken over sommige flessen Pouilly-Fuissé 1er Cru (Domaine J.A. Ferret, Château de Quarts en Chateau de Fuissé), waarvoor je inmiddels meer dan € 50 dient te betalen. Zelfs een bekende coöperatie als Terres Secrètes vraagt voor haar meest prestigieuze cuvée tegen de € 30. Je kunt in het zuiden van de Bourgogne namelijk nog een uitstekende Pouilly-Fuissé op de kop tikken voor tussen de € 15 en € 20. Zie bijvoorbeeld uit naar Domaine Gaillard (“montée en puissance“) in Davayé of naar het jonge Domaine des 3 Dames (“des excellents Saint-Véran et Pouilly-Fuissé“) in Solutré-Pouilly.

In de race om binnen een AOC climats erkend te krijgen als 1er Cru ziet het er naar uit dat de kleine Pouilly-Vinzelles en Pouilly-Loché de grotere Saint-Véran definitief zijn voorbij gestreefd. Zolang Saint-Véran nog geen ‘1er Cru’ op de etiketten mag vermelden, en hierop dienen wij nog enkele jaren te wachten, is deze AOC één van de beste bronnen voor prima witte Bourgognes in de Mâconnais, zeker wanneer het samenspel tussen prijs en kwaliteit voor jou een belangrijke rol speelt.

Naast de reeds vermelde domeinen weet ook Domaine Chêne in La Roche Vineuse zijn verschillende cuvées Saint-Véran met een scherpe prijs in de etalage te zetten. De familie Chêne, wijnbouwers sinds 1973, verliet de coöperatie in Prissé (het latere Terres Secrétes) in 1999 om de productie van de wijn in eigen hand te nemen en zelfstandig op de markt te brengen. De maar liefst 42 ha wijngaarden liggen verspreid over verschillende appellations. Domaine Chêne is een vette valeur sûre in het zuiden van de Mâconnais en mede waardevol vanwege zijn eveneens excellente appellations régionales. Hierover in de volgende bijdrage meer.

AOC Viré-Clessé is de jongste appellation village van de vijf en ligt in het noorden van de Mâconnais. De meeste wijnbouwers lijken zich vooral toe te leggen op de productie van Viré-Clessé en in vergelijking tot hun collega’s in het zuiden van de Mâconnais zich mondjesmaat toe te leggen op de productie van bijvoorbeeld een Mâcon-Villages. De prijzen van een Viré-Clessé lijken die van een Saint-Véran voorbij te spurten. Neem het toonaangevende Domaine André Bonhomme in Viré, die voor al zijn cuvées inmiddels meer dan 20 euro vraagt (de ‘vieilles vignes’ blijft echter een verleidelijke keuze en het bezoek aan het domein een klein feestje).

Daarentegen blijven de vele cuvées van Domaine Gondard-Perrin, één van de vele andere aan te bevelen adressen voor een goede Viré-Clessé, keurig onder de € 20. Voor de meer avontuurlijke geesten mogelijk zinvol om rond te kijken in de nabije omgeving. Ten zuiden van Clessé ligt het kleine wijndorp Laizé met ten minste twee uitstekende adressen: Domaine Naisse en het onterecht onbekende Domaine de Seillenat (Sylvian Loup). Ten slotte: wat te denken van La Vigne Blanche, de coöperatie in Clessé, die haar onverwoestbare Viré-Clessé ‘vieilles vignes’ in de etalage zet voor nog geen 10 euro?

De conclusie om je niet blind te staren op de prijzen van sommige Pouilly-Fuissé 1ers Crus (ook daar is blijkbaar een markt voor) en van een uit de kluiten gewassen Viré-Clessé. De Mâconnais is nog steeds de bron voor relatief goedkope en goede witte Bourgognes. Het lijkt er wel op dat het te verrichten huiswerk, voordat je de Mâconnais bezoekt, ieder jaar een beetje intensiever wordt. Je kunt het ook ‘voorpret’ noemen.

Foto La Roche de Solutré: © Xavier Maglott

2 gedachten over “De uitdaging waar de Mâconnais voor staat I

  1. Gefeliciteerd met uw 300ste blog, moge er nog velen volgen!

    Inderdaad, de prijzen van de Bourgognes stegen de laatste één, twee jaar veel te extreem, terwijl ik de 2021ers Bourgognes nogal eens erg vind tegenvallen. Ik vermijd dit jaargang veelal. Prijstechnisch worden de pinot noir wijnen uit Duitsland en Nieuw-Zeeland interessanter. Eerder schreef u over wat “dunne” wijnen. Ik verbaas mij dat in dit geval niet wat cesar [druif] wordt toegevoegd (zoals in Irancy gebruikelijk is), wat waarschijnlijk niet zal mogen. Mogelijk mag het dan geen ‘Bourgogne’ worden genoemd worden. In de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw was het in de gehele Bourgogne heel gewoon de wijn te ‘versterken’ met Marokkaanse/Algerijnse/Tunesische wijn of port met soms zeer goede resultaten. Ik herinner mij nog de fantastische krachtige en fraaie Pommards, Nuits-Saint-Georges, Vosne Romanées. Dat daaraan enige paal en perk is gesteld, is wel te begrijpen. Doch wat in Irancy kan, moet in mijn optiek ook elders mogelijk zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.