Caveaux collectifs in Bourgogne

Caveau des Vignerons in Morey-Saint-Denis (Wijn Uit Bourgogne)
Caveau des Vignerons de Morey-Saint-Denis

Inleiding
In een caveau collectif kun je wijn kopen die wordt aangeboden door lokale wijnbouwers. Wijnbouwers uit aangrenzende wijngemeentes doen soms mee. Het initiatief kan zelfs regionaal van karakter zijn. In tegenstelling tot een coöperatie bottelt een caveau collectif zelf geen wijn, maar krijgt men de flessen kant-en-klaar aangeleverd. Meestal hanteert een caveau collectif als prijs een zogenaamd ‘tarif propriété‘ (prijs bij het caveau collectif gelijk aan de prijs bij de aanbieder zelf). Het zijn vooral de individuele domeinen die hun wijnen aanbieden. Bij grotere vestigingen doen coöperaties soms mee, zo ook incidenteel handelshuizen. Er is vaak een mogelijkheid om enkele wijnen te proeven.

Het is jammer dat het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) vanaf 2020 in zijn Guide des Caves de aard van de aanbieders (domein, coöperatie, caveau collectif, handelshuis) niet meer duidt en tegelijkertijd bijna alle caveaux collectifs niet meer vermeldt. Wat de reden ook mag zijn, de caveaux collectifs zelf verdwenen gelukkig niet. Deze bijdrage is derhalve een poging om, net zoals eerder de coöperaties, nu de caveaux collectifs in Bourgogne te inventariseren.

In het noorden van de Bourgogne is er één caveau collectif en wel in de Châtillonnais: Vignerons de Haute Bourgogne (voortgekomen uit de oude coöperatie binnen dit wijndistrict). Maar nu de bekende coöperatie Caves Bailly Lapierre deze winkel heeft overgenomen niet voor lang meer. Alleen de wijnen van Domaine Jean Girard (maakt overigens een heerlijke rosé) hebben nog een bescheiden plekje in deze winkel. Verder drie bijzondere cuvées onder de naam ‘Vignerons de Haute Bourgogne’, maar ook deze worden gemaakt in Bailly Lapierre (26 Rue Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny, 21400 Châtillon-sur-Seine).

Twee caveaux collectifs in de Côte de Nuits (tweemaal een tarif propriété).
Caveau des Vignerons de Marsannay
Deze gloednieuwe caveau collectif brengt een twintigtal producenten samen uit het wijndorp Marsannay-la-Côte. Men staat open voor de inbreng van enkele wijnbouwers uit buurgemeenten, vermits zij ook Marsannay aanbieden. Een gelegenheid om wijnen te proeven, bij mooi weer op een speciaal buitenterras. Gevestigd in het oude kantoor van het Office de Tourisme in het centrum van Marsannay-la-Côte (41, rue de Marzy, 21160 Marsannay-la-Côte).
Caveau des Vignerons de Morey-Saint-Denis
Een samenwerkingsverband van 13 wijnbouwers uit Morey-Saint-Denis dat naar eigen zeggen 170 verschillende wijnen uit de Côte de Nuits aanbiedt. Er is altijd een paar flessen geopend om te proeven. Mede interessant vanwege het aanbod van oudere jaargangen. Gelegen in het centrum tegenover de kerk. De Côte de Nuits mag dan wel bekend zijn vanwege de duurdere Bourgognes, maar de aangeboden exemplaren zijn nergens (behoudens bij de domeinen zelf natuurlijk) zo goedkoop als op dit adres (3 Place de l’Église, 21220 Morey-Saint-Denis).

Drie caveaux collectifs in de Côte de Beaune.
Les Caves du Vieux Pressoir
Maakt deel uit van het Domaine Jérôme Gerbeault. Naast het aanbod van Bourgognes die door het domein zelf worden gemaakt, gespecialiseerd in de verkoop van wijnen en vrac. Deze wijnen zijn te proeven. Een selectie Bourgognes uit de Côte de Nuits, Côte de Beaune en de Côte Chalonnaise vervolledigt het aanbod van dit adres (Route National 74, 21190 Meursault).
Le Caveau de Saint-Aubin
Twee enthousiaste wijnliefhebbers ondernamen enkele jaren geleden een initiatief ter promotie van de AOC Saint-Aubin en haar wijnbouwers. Indien een domein uit dit dorp een wijn maakt afkomstig uit een van de aangrenzende AOC’s, bijvoorbeeld Meursault of Chassagne-Montrachet, wordt deze ook aanboden. Verder gespecialiseerd in bourgondische sterke dranken. Altijd een fles geopend om te proeven (2 Rue de la Châtenière, 21190 Saint-Aubin).
Le Caveau de Santenay
In dit caveau collectif staan de Bourgognes uit de AOC’s Santenay en Maranges centraal. Verder Bourgognes uit aangrenzende wijngemeentes in de Côte de Beaune. ‘Les vins à prix vignerons.’ Kundige en vriendelijke hulp bij het kopen van je Bourgognes, ook wat betreft de bewaaradviezen. Topnamen uit het zuiden van de Côte de Beaune. Gevestigd in het centrum van het mondaine Santenay (22 Place du Jet d’Eau, 21590 Santenay).

Ik gun Cave du Val d’Or in Nolay (Hautes-Côtes de Beaune) nog een vermelding als caveau collectif, althans zo presenteerde deze wijnwinkel zich tot voor kort. Geen groot, maar wel een kwalitatief uitstekend aanbod Bourgognes uit de Hautes-Côtes de Beaune. Veel andere wijnen uit de rest van Bourgogne in deze moderne wijn-  en drankwinkel. Ik herinner me dat enkele flessen waren geopend om te proeven. Na de stevige verbouwing word ik echter een transformatie van caveau collectif tot caviste gewaar (3 Rue Spuller, 21340 Nolay). Overigens niet te verwarren met Cave de Nolay in dezelfde straat. Dit is ‘gewoon’ een winkel.

Vier caveaux collectifs in de Côte Chalonnaise (viermaal een tarif propriété).
Maison des Vins (de la Côte Chalonnaise)
Het grote promotie- en verkooppunt van Bourgognes uit de Côte Chalonnaise. Een keuze uit rond de 140 unieke exemplaren. Eerst geproefd, voordat ze werden aangeboden in de moderne boetiek. Het assortiment wordt twee keer per jaar vernieuwd. De drie coöperaties uit dit wijndistrict doen mee. Uitgebreide gelegenheid om gratis te proeven. Een kleine hoek met een aanbiedingen. Sinds kort ook verkoop van enkele wijnboeken en wijnaccessoires (2 Promenade Sainte-Marie, 71100 Chalon-sur-Saône).
Caveau Divin Mercurey
Dit is het promotie- en verkooppunt van Bourgognes uit de AOC Mercurey. Een groot en kwalitatief uitstekend aanbod. Bijna elke grote naam (maar liefst 44 domeinen) binnen deze AOC is vertegenwoordigd. Via een Enomatic-systeem kun je de wijnen proeven. Je dient dan wel minimaal 5 euro in te leggen (of een veelvoud hiervan). Altijd iemand aanwezig met kennis van zaken en hart voor de zaak (101 Grande Rue, 71640 Mercurey).
Caveau Givry Vins
Een initiatief van de Union des Producteurs des Vin de Givry gevestigd in het oude postkantoor (nu: VVV). Aan het proeven van de wijnen hangt, net zoals in Mercurey, een prijskaartje. Wederom een riant aanbod, maar enkele grote namen ontbreken. Zij verkopen hun wijnen vanwege contractuele redenen in Robe Grenat, een wijnwinkel naast de kerk van Givry (13 Place de la Poste, 71640 Givry).
Cave aux Montagny
In dit caveau collectif staat de AOC Montagny centraal. Ook een aanbod Montagny van domeinen buiten de AOC Montagny. Vice versa: ook aanbod van Bourgognes buiten de AOC Montagny van wijnbouwers binnen de AOC Montagny. Stuk voor stuk Bourgognes van topproducenten. Een mooie aanvulling op de bekende plaatselijke coöperatie en ook nog een keer vlakbij (Place de la Gare, 71390 Buxy). Deze coöperatie (Vignerons de Buxy) noemt zich voor een deel ook caveau collectif, omdat een aantal domeinen via de coöperatie zijn wijnen distribueert. In Buxy worden de wijnen echter wel gebotteld. Daar zitten interessante namen tussen (altijd zeer gecharmeerd van de Montagny 1er Cru van Domaine des Vignes Bleues).

Drie caveaux collectifs in de Mâconnais.
Maison Mâconnaise des Vins
Met een regionale, om precies te zijn een departementale functie, dus louter wijnen uit het departement Saône-et-Loire: Maranges (een groot deel van deze AOC ligt in Saône-et-Loire), de wijndistricten Côte Chalonnaise en Mâconnais en ten slotte een noordelijk stukje Beaujolais. Een indrukwekkend aanbod met twee kleine kanttekeningen: relatief veel aanbod van de coöperaties in de Mâconnais en men berekent een kleine marge. Net zoals Maison des Vins in Chalon-sur-Saône gekoppeld aan een restaurant (484 Avenue de Lattre de Tassigny, 71000 Mâcon).
Atrium du Pouilly-Fuissé
Een initiatief van de Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé. Mogelijkheid tot proeven, en kopen uiteraard, met wijnen van meer dan 80 domeinen. Je zult er dus nauwelijks een druppel rode wijn aantreffen, maar wat een weelde verder. Men voorziet trouwens ook in enige toeristische informatie over dit meest bekende stukje van de Mâconnais (Route de la Roche, 71960 Solutré-Pouilly).
Les Vignerons de Mancey (Bourgogne de Vigne en Verre)
Een verhaal apart. Les Vignerons de Mancey is een coöperatie (en een heel goede). Deze coöperatie is tevens één van de 35 producenten die hun krachten hebben gebundeld in Bourgogne de Vigne en Verre. De activiteiten van deze marketinggroep worden gecoördineerd in Caves des Vignerons de Mancey. Alle deelnemende producenten, afkomstig uit geheel Bourgogne, bieden aldaar een klein deel van hun assortiment aan tegen een tarif propriété. Les Vignerons de Mancey natuurlijk haar hele hebben en houwen. Recent met een succesvolle introductie van een aantal bio-bourgognes (D906 – En Velnoux, 71700 Tournus).

Ook in de Beaujolais zijn er caveaux collectifs. In het boekje En Route Vers Les Bourgogne 2019, dat strikt genomen de grenzen van de oude regio Bourgogne voor ogen hield, stond alleen Caveau du Moulin-à-Vent vermeld. Dit initiatief van de Union des Viticulteurs du Moulin-à-Vent bestaat nog steeds en is gevestigd aan 1673 Route du Moulin à Vent, 71570 Romanèche-Thorins. Een gelijksoortig adres in Fleurie: La Maison du Cru Fleurie. Beaujolais (au prix propriété) van maar liefst 32 domeinen. Hier luidt het adres: Route des Crus, 69820 Fleurie.

N.b.: een aanvulling, een correctie? Laat het mij weten (via ‘contact’)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.