Caveaux collectifs in Bourgogne

La Maison des Vignerons in Nuits-Saint-Georges (Wijn uit Bourgogne)
La Maison des Vignerons in Nuits-Saint-Georges

Inleiding
Bij een caveau collectif kun je wijn kopen die wordt aangeboden door lokale wijnbouwers, waarbij meestal één bepaalde AOC centraal staat. Wijnbouwers uit aangrenzende wijngemeentes worden soms uitgenodigd om ook deel te nemen, zolang deze maar Bourgognes bijdragen van de betreffende AOC. In tegenstelling tot een coöperatie bottelt een caveau collectif zelf geen wijn, maar krijgt men de flessen van de wijnbouwers kant-en-klaar aangeleverd. In principe hanteert een caveau collectif als prijs een tarif propriété, soms berekent men een kleine marge. Meestal is er een mogelijkheid om enkele wijnen te proeven.

Drie caveaux collectifs in de Côte de Nuits (driemaal een tarif propriété).
Caveau des Vignerons de Marsannay/Le Marsannay (Marsannay-la-Côte)
Een gloednieuw caveau collectif in Marsannay-la-Côte dat de naam Le Marsannay zal gaan dragen. Voornemens om ergens gedurende de eerste helft van juli 2022 te openen. Le Marsannay zal 26 producenten samenbrengen die ons Bourgognes zullen aanbieden uit de AOC Marsannay. Een gelegenheid om zes wijnen te proeven. Bij mooi weer kun je plaatsnemen op een speciaal buitenterras. Gevestigd in het oude kantoor van het Office de Tourisme in het centrum van Marsannay-la-Côte (41 Rue de Marzy, 21160 Marsannay-la-Côte).
Caveau des Vignerons de Morey-Saint-Denis
Een samenwerkingsverband van 13 wijnbouwers uit Morey-Saint-Denis, geïnitieerd door Domaine des Beaumont, dat meer dan 100 verschillende wijnen uit de Côte de Nuits aanbiedt. Er zijn altijd enkele flessen geopend om te proeven. Mede interessant vanwege het aanbod van oudere jaargangen. Gelegen in het centrum van Morey-Saint-Denis tegenover de kerk. Je wordt geholpen door een vriendelijke dame met kennis van zaken én met de nodige humor (3 Place de l’Église, 21220 Morey-Saint-Denis).
La Maison des Vignerons (Nuits-Saint-Georges)
Een initiatief van het plaatselijke syndicat vitocole onder voorzitterschap van de wijnbouwer Yvan Dufouleur. Op het moment van schrijven leveren 47 wijnbouwers uit Nuits-Saint-Georges en Premeaux-Prissey (deze gemeente behoort tot de AOC Nuits-Saint-Georges) hun wijnen aan het huis. Veel rood uiteraard, maar ook wit, rosé en Crémant de Bourgogne. Men hoopt dat nog meer wijnbouwers zich aansluiten bij dit collectief, want het doel is zoveel mogelijk gevarieerd aanbod te verzamelen binnen één locatie. Een beetje verstopt aan de oostrand van Nuits-Saint-Georges, maar ook hier heet men jou van harte welkom (4 Rue Charles Arnoult, 21700 Nuits-Saint-Georges).

Vijf caveaux collectifs in de Côte de Beaune.
Caveau Aloxe-Corton
Vijf deelnemende wijnbouwers uit een klein, maar beroemd wijndorp in het noorden van de Côte de Beaune. De domeinen bieden ook Bourgognes aan uit omringende AOC’s, maar niet hun gehele repertoire. Caveau Aloxe-Corton ligt verstopt in het centrum, maar is de moeite waard, omdat alle wijnbouwers in het dorp (voor zover) alleen zijn te bezoeken middels RDV. Niet het gehele jaar geopend en afwijkende openingstijden. Voor een bezoek even de internetpagina raadplegen (1 Place du Chapitre, 21420 Aloxe-Corton).
Les Domaines de Pommard
Deze mooie winkel in het centrum van het beroemde wijndorp Pommard is het initiatief van zestien wijnbouwers die op dit adres hun wijnen aanbieden tegen domeinprijzen. Als je enkele Bourgognes wilt proeven, dien je deze wens van tevoren met de winkel af te stemmen. Veel interessante informatie over de AOC Pommard, vooral over hoe mooi ouder de wijnen kunnen worden. Daarom ook mooi dat een groot aantal oudere jaargangen te koop wordt aangeboden. Ook hier neemt men de tijd voor jou (6 Pl. de l’Europe, 21630 Pommard).
Le Caveau de Saint-Aubin
Twee enthousiaste wijnliefhebbers ondernamen enkele jaren geleden een initiatief ter promotie van de AOC Saint-Aubin en haar wijnbouwers. Indien een domein uit dit dorp een wijn maakt afkomstig uit een van de aangrenzende AOC’s, bijvoorbeeld Meursault of Chassagne-Montrachet, wordt deze ook aanboden. Verder gespecialiseerd in bourgondische sterke dranken. Altijd een fles geopend om te proeven. Le Caveau de Saint-Aubin berekent voor zijn wijnen een minieme marge (2 Rue de la Châtenière, 21190 Saint-Aubin).
Caveau de Chassagne (Chassagne-Montrachet)
Er is een Caveau de Puligny-Montrachet en er is een Caveau de Chassagne. De eerste is een caviste (wijnwinkel) en de tweede is een caveau collectif. Ongeveer vijftig wijnbouwers brengen binnen deze laatste locatie hun wijnen samen. In principe, zo werd mij op het hart gedrukt, verkoopt men deze wijnen tegen een tarif propriété. De meeste domeinen in Chassagne-Montrachet verkopen hun wijnen niet meer (of selectief) aan individuele klanten, dus ben je aangewezen op dit initiatief. Alles voorafgaande terzijde geschoven: een pracht van een locatie, een weelde aan Bourgognes én met de gelegenheid om enkele flessen te proeven. De lokale domeinen brengen ook Bourgognes in van naburige AOC’s (7 Rue Charles Paquelin, 21190 Chassagne-Montrachet).
Le Caveau de Santenay
In dit interessante caveau collectif staan de Bourgognes uit de AOC Santenay én uit de aangrenzende AOC Maranges centraal. Verder Bourgognes uit het zuiden van de Côte de Beaune. Alle aangeboden Bourgognes ‘à prix vignerons.’ Kundige en vriendelijke hulp bij het kopen van je Bourgognes, ook wat betreft de bewaaradviezen. Je loopt hier hoogstwaarschijnlijk wat meer op je gemak rond, omdat de Bourgognes (nog) redelijk zijn geprijsd. Gevestigd in het centrum van het mondaine Santenay, waar je ook nog een keer je auto gemakkelijk kwijt kunt op het belendende plein (22 Place du Jet d’Eau, 21590 Santenay).

Vier caveaux collectifs in de Côte Chalonnaise (viermaal een tarif propriété).
Maison des Vins de la Côte Chalonnaise (Chalon-sur-Saône)
Het grote promotie- en verkooppunt van Bourgognes uit de Côte Chalonnaise in de stad Chalon-sur-Saône. Een keuze uit ruim 100 unieke exemplaren. Eerst geproefd en goed bevonden, voordat ze worden aangeboden in de moderne boutique. Het assortiment wordt twee keer per jaar vernieuwd. De drie coöperaties uit de Côte Chalonnaise doen mee met dit initiatief. Gelegenheid om de wijnen eerst te proeven en menigmaal word je hiertoe spontaan uitgenodigd. Een kleine hoek met enkele aanbiedingen. Sinds kort ook de verkoop van enkele wijnboeken en wijnaccessoires (2 Promenade Sainte-Marie, 71100 Chalon-sur-Saône).
Caveau Divin Mercurey
Het promotie- en verkooppunt van de Verenigde Wijnbouwers uit Mercurey. Een voorbeeldig en kwalitatief uitstekend aanbod van louter Mercurey. Bijna iedere grote naam (maar liefst 44 domeinen) binnen deze AOC is vertegenwoordigd. Via een Enomatic-systeem kun je de wijnen proeven. Je dient dan wel minimaal 5 euro in te leggen (of een veelvoud hiervan). Altijd iemand aanwezig met kennis van zaken en hart voor de AOC Mercurey. Voor dit promotiepunt wordt een speciale Crémant de Bourgogne gemaakt (101 Grande Rue, 71640 Mercurey).
Caveau Givry Vins
Een initiatief van de Union des Producteurs des Vin de Givry gevestigd in het oude postkantoor (nu: VVV). Aan het proeven van de wijnen hangt, net zoals in Mercurey, een prijskaartje. Het geheel lijkt wat opzet betreft op de werkwijze van Caveau Divin Mercurey. Wederom een riant aanbod, maar enkele grote namen ontbreken. Zij verkopen hun wijnen vanwege contractuele redenen bij Robe Grenat, een wijnwinkel naast de kerk van Givry. Ik blijf het vreemd vinden (en ietwat onpersoonlijk) om wijn te proeven in een VVV. Maar interessant voor het kopen van die ene fles (13 Place de la Poste, 71640 Givry).
Cave aux Montagny (Buxy)
In dit caveau collectif staat de AOC Montagny centraal. Ook een aanbod Montagny van domeinen buiten de AOC Montagny. Vice versa: ook aanbod van Bourgognes buiten de AOC Montagny van wijnbouwers binnen de AOC Montagny. Een mooie en zinvolle aanvulling op de bekende plaatselijke coöperatie en ook nog een keer vlakbij (Place de la Gare, 71390 Buxy). Deze coöperatie (Vignerons de Buxy) noemt zich voor een deel ook caveau collectif, omdat een aantal domeinen via de coöperatie exclusief zijn wijnen distribueert. In Buxy worden de wijnen echter wel binnen de muren van de coöperatie gebotteld en vervolgens aangeboden in de gezamenlijke boutique Maison Millebuis.

Twee caveaux collectifs in de Mâconnais.
Maison Mâconnaise des Vins (Mâcon)
Met een regionale, om precies te zijn een departementale functie, dus wijnen uit het departement Saône-et-Loire: Maranges (een groot deel van deze AOC binnen het wijndistrict Côte de Beaune ligt in het departement Saône-et-Loire), de wijndistricten Côte Chalonnaise, Mâconnais en een noordelijk stukje Crus Beaujolais. Een indrukwekkend aanbod wijnen met twee kanttekeningen: relatief veel aanbod van de coöperaties in de Mâconnais én men berekent een kleine marge. Wel dicht bij de A6 en net zoals Maison des Vins in Chalon-sur-Saône gekoppeld aan een restaurant waar je een hapje kunt eten (484 Avenue de Lattre de Tassigny, 71000 Mâcon).
Les Vignerons de Mancey/Bourgogne de Vigne en Verre (Tournus)
Een verhaal apart, maar zinvol om in dit overzicht mee te nemen. Les Vignerons de Mancey is een coöperatie (en een heel goede). Deze coöperatie is tevens één van de 35 producenten die zijn krachten heeft gebundeld in Bourgogne de Vigne en Verre. De activiteiten van deze marketinggroep worden gecoördineerd in Caves des Vignerons de Mancey. Alle deelnemende producenten, afkomstig uit geheel Bourgogne, bieden aldaar een klein deel van hun assortiment aan tegen een tarif propriété. Les Vignerons de Mancey natuurlijk haar hele hebben en houwen. Recent met de succesvolle introductie van een aantal witte bio-bourgognes (D906 – En Velnoux, 71700 Tournus).

Ook in de Beaujolais zijn er caveaux collectifs. In het boekje En Route Vers Les Bourgogne 2019, dat strikt genomen de grenzen van de oude regio Bourgogne voor ogen hield, stond alleen Caveau du Moulin-à-Vent vermeld. Dit initiatief van de Union des Viticulteurs du Moulin-à-Vent is gevestigd aan 1673 Route du Moulin à Vent, 71570 Romanèche-Thorins. Een gelijksoortig adres in Fleurie: La Maison du Cru Fleurie. Beaujolais (au prix propriété) aangeboden door maar liefst 32 domeinen. Hier luidt het adres: Route des Crus, 69820 Fleurie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.