Bergbeklimmen in de Côte Chalonnaise

De Mont Avril in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
Zicht vanaf de Mont Avril richting het noorden met beneden het wijndorp Jambles

Het valt wel mee met de beklimming van de Mont Avril, een fikse heuvel die in het hart van de Côte Chalonnaise ligt. De enige hindernis is een regenbui die het pad naar de top modderig kan maken. Je wordt in ieder geval gesterkt in de wetenschap dat talloze wandelaars je voorgingen. Je loopt namelijk over de zogenaamde GR 7/GR 76, één van de twee grote bourgondische routes naar Santiago de Compostella. De pelgrims blijven overigens na de aanvankelijke klim over een flank van de Mont Avril lopen. Wil je de top bereiken, dien je een pad naar rechts te nemen. Het staat in het veld duidelijk aangegeven.

Ook de hoogte van 421 meter valt mee, dankzij de geleidelijke klim. Wat zuidelijker ligt de Mont Brogny, die precies 50 meter hoger is. Noordelijker van de Mont Avril ligt de desolate Chaume de Russilly, waarvan de hoogte richting de 500 meter reikt. Nee, het is de geïsoleerde ligging die de Mont Avril speciaal maakt. Er is helaas nauwelijks een mogelijkheid om in een schaduw te picknicken, maar je hebt wel een uitzicht naar alle kanten en die is ronduit spectaculair.

Kijk naar het noorden en je ontwaart de contouren van de Côte de Beaune. Kijk naar het zuiden en je ziet de bergen van de Mâconnais. Maar kijk vooral naar beneden en neem die prachtige Côte Chalonnaise tot je. De Côte d’Or mag dan wel de beroemde namen herbergen, maar is verder een vrij saaie strip wijngaarden van een kilometer of 50. Daarentegen wisselen in de Côte Chalonnaise de wijngaarden elkaar af met onder meer bossen, weilanden en de ruige chaumes (hooggelegen grasvelden op een kalkachtige bodem). Of kijk om je heen. Flora en fauna rondom de Mont Avril zijn beschermd middels het predicaat ‘Natura 2000’.

Ook tegen de hellingen van de Mont Avril liggen wijngaarden. Zij vallen net buiten de AOC Givry en dragen de (regionale) AOC Bourgogne Côte Chalonnaise. Er is in de buurt van Mont Avril ten minste één wijnbouwer die de bijzondere aspecten van deze omgeving wist te waarderen en zijn zowel witte als rode Bourgogne Côte Chalonnaise herdoopte tot ‘Mont-Avril’, gelijk aan de naam van een historisch climat: Domaine Michel Goubard et Fils.

De Goubards zijn al eeuwenlang een bekende naam in de Côte Chalonnaise. Hun domein ligt in Saint-Désert, een klein wijndorp ten zuidoosten van de Mont Avril. Vader Michel bouwde het domein vanaf 1962 gestaag uit tot 37 ha aan wijngaard en inmiddels dragen zijn twee zonen zorg voor de dagelijkse leiding met de expertise van Pierre-François in de kelder en die van Vincent in de wijngaarden. Het domein ging met de tijd mee. In het begin van deze eeuw bouwde het domein een moderne cuverie en inmiddels is ook het proef- en verkoopgedeelte up-to-date.

Het geluk van de Belgen, want de rode Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Mont-Avril’ van Domaine Michel Goubard et Fils staat, zolang ik het me kan herinneren, in de schappen van hun supermarkt Carrefour. De onverwoestbare waarde van deze Bourgogne (een regelmatige vermelding in Le Guide Hachette des Vins) maakt de keuze van de supermarkt volstrekt legitiem (in een bourgondische Carrefour tref je ook de rode Givry 1er Cru ‘La Grande Berge’ aan). Waar de Belgen ook goed in zijn, is het lukraak allerlei jaartallen door elkaar zetten. In dit geval, ik bezoek doorgaans de Carrefour Market in Maaseik, trof ik exemplaren uit 2018 en 2019 aan. Geen probleem verder, van elke jaargang een fles meegenomen. Weet dat de etiketten in de Belgische Carrefour niet gelijk zijn aan die in de bourgondische Carrefour en die in de bourgondische Carrefour niet gelijk aan die je bij het domein zelf aantreft.

De rode Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Mont-Avril’ 2018 lijkt veel op de gelauwerde versie uit 2015 (twee sterren in Le Guide de Hachette des Vins): niet alleen de geur van klein rood fruit, maar ook van zwarte bessen en bramen. Vol in de mond, licht kruidig, ondersteund door soepele tannines. Het middenpalet biedt een meer zoete impressie, welhaast de smaak van zoethout (deze Bourgogne wordt deels in een houten ton grootgebracht). De Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Mont-Avril’ 2019 zit barstensvol jeugdig klein rood fruit. Fruitig, fris, kwiek en met een zeer toegankelijk karakter. En nee, zowel de 2018 als de 2019 is geen Volnay, maar simpelweg een meer dan prima rode Bourgogne en dat voor een vriendelijk prijs.

Domaine Michel Goubard et Fils heeft vaste openingstijden (zie voor verdere info de internetpagina van het domein).

Foto ‘Vue Mont Avril’: © Xavier Maglott

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.