Domaine Verret: een groot en groots domein

Domaine Verret in Saint-Bris-le-Vineux (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Verret in Saint-Bris-le-Vineux

Wanneer je in Bourgogne wijn wilt kopen, leiden de eerste stappen je doorgaans naar coöperaties, handelshuizen of wijnwinkels. Wend je je vervolgens tot een individueel domein, dan is het wel zo prettig dat men op een laagdrempelige wijze een breed scala Bourgognes aanbiedt, zowel van goede kwaliteit als prettig geprijsd. Domaine Verret voldoet met verve aan deze voorwaarden. Tegenover het domein in Saint-Bris-le-Vineux ligt naast de ruime parkeerplaats een boutique, waar je de Bourgognes op je gemak kunt proeven en gelukkig ook kopen.

De jonge Bruno Verret had in zijn jeugd weinig op met wijn. Na het afronden van de zogenaamde baccalauréat général ging hij in Bordeaux studeren en off all places ontdekte hij juist hier ‘wijn’. Hij wist vooral de complexiteit ervan te waarderen. Verret pikte vervolgens een wijnstudie op en leerde de kneepjes van vak kennen. De familie Verret zal ongetwijfeld opgelucht zijn geweest met de bekering van de zoon tot wijn, want het domein is reeds 250 jaar in familiebezit. In de jaren ’50 vervulde het domein in het noorden van de Bourgogne een pioniersfunctie wat betreft botteling (de meeste wijnbouwers verkochten toen nog hun wijnen in vaten) en direct marketing (het in contact treden met potentiële individuele klanten).

In 1995, na werkervaringsstages in onder meer Bordeaux, Chablis en Australië, keerde Bruno Verret terug naar het familiedomein in Saint-Bris-le-Vineux. Domaine Verret beslaat heden ten dage ongeveer 65 hectare, wat naar bourgondische begrippen groot is. Dankzij de weinige kinderen in de familie is het domein generatie na generatie gegroeid in plaats van verdeeld. Daarbij is ook het aanzien van en respect voor Bruno Verret alleen maar gegroeid. Enkele jaren geleden werd de toen 46-jarige Verret gekozen tot Président du syndicat des appellations régionales de Bourgogne en werd hij meteen woordvoerder van de wijnbouwers in de strijd tegen het I.N.A.O., dat op zijn beurt een paar bourgondische appellations de das om wilde doen.

Het wijndorp Saint-Bris-le-Vineux ligt ongeveer zeven kilometer ten zuidwesten van de A6. Aan de andere kant van de snelweg beginnen de wijngaarden van Chablis. Begin jaren ’70 kocht de vader van Bruno Verret enkele percelen binnen deze beroemde AOC, tezamen ongeveer acht hectare groot. De Chablis (village) wordt grootgebracht in een stalen tank, de Chablis 1er Cru ‘Le Beauroy’ deels in een houten ton om extra structuur aan de wijn te geven. De aankoop van percelen in Chablis had een praktische overweging, simpelweg om de portefeuille van het domein groter te maken. Betekent niet dat het domein niet de nodige aandacht schenkt aan het grootbrengen van hun Chablis. De ‘Beauroy’ vindt bijna ieder jaar een ingang tot Le Guide Hachette des Vins. Op zijn best schieten de woorden van het proefpanel tekort: “Een genereuze wijn die zijn grenzen niet kent.”

Het merendeel van de wijngaarden van het domein bevindt zich in Saint-Bris le Vineux, ongeveer 40 hectare wijngaard die vier verschillende appellations voortbrengt: om te beginnen die unieke Saint-Bris (100% sauvignon blanc), verder Bourgogne Côtes d’Auxerre (in zowel rood als wit), Bourgogne Aligoté en Crémant de Bourgogne. Bruno Verret heeft ook bijna 13 hectare aan wijngaarden in Irancy, met onder meer wijnranken binnen de twee beste climats van het wijndorp: ‘Les Mazelots’ en ‘Palotte’. Niet alleen de ligging van deze climats is ideaal, maar ook de bodem met relatief veel kalksteen. Met de productie van de ‘Palotte’ benaderde Bruno Verret menigmaal vormen van ultieme perfectie. In het toch al niet gemakkelijk wijnjaar 2016 maakte Verret een ‘Palotte’ met alles erop en eraan: structuur, finesse en elegantie (drie sterren én een coup de coeur in Le Guide Hachtte des Vins 2020). Verret erkent dat de vrij sobere bodem van Irancy niet de meest toegankelijke Bourgognes voorbrengt, maar onder meer door de druiven grotendeels groot te brengen in een stalen tank kunnen de soepele en ronde fruittonen naar voren worden gebracht zonder afbreuk te doen aan het rustieke karakter van een Irancy.

Naast een fruitige rosé (100% gamay) en de rode Bourgogne Côtes d’Auxerre (uiteraard 100% pinot noir) zetten de witte wijnen binnen het domein de toon. Om te beginnen met twee witte variëteiten Bourgogne Côtes d’Auxerre (‘Les Gaudier’ voor wat extra finesse), een Bourgogne Aligoté en de Saint-Bris. De Saint-Bris is één van de vier wijnen in het noorden van de Bourgogne die de classificatie appellation village draagt. Bruno Verret oogst de daarvoor benodigde sauvignon druiven als laatste om aan de Saint-Bris voorbij de gangbare frisse fruittonen een meer complex aroma mee te geven. Aan zijn Crémant de Bourgogne geeft Verret een regionaal tintje door er een kleine hoeveelheid van de zeldzame sacy druif aan toe te voegen. Ook wat aangeplante druiven betreft, is Verret van alle markten thuis.

N.b.: Domaine Verret heeft vaste openingstijden. Raadpleeg het kopje ‘contact’ op zijn internetpagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.