Op zoek naar een goede Crémant de Bourgogne I

Crémant de Bourgogne, de bourgondische mousserende wijn, vind je in bijna elke uithoek van de wijnregio. Reizen wij daarom van noord naar zuid (en soms van west naar oost) voor een selectief overzicht van goede producenten dat tevens een stand van zaken representeert. In deze eerste van drie bijdragen bezoeken wij het noorden van de Bourgogne. Wij beginnen in het departement Yonne om vervolgens naar het noorden van het departement Côte d’Or te reizen.

Châtillon-sur-Seine (Wijn uit Bourgogne)
Châtillon-sur-Seine

Chablisien
Een groot aantal historische productiegebieden van Crémant de Bourgogne bevindt zich in het departement Yonne rondom het bekende wijndorp Chablis en de stad Auxerre. Ooit was Chablis was een belangrijke leverancier van champagnedruiven. Toen zo’n honderd jaar geleden de exacte grenzen van de Champagne werden vastgelegd, werd Chablis binnen de wijnregio Bourgogne ondergebracht.

Crémant de Bourgogne in Chablis anno 2021? Zeker! Dé insider tip: Domaine Jean Collet et Fils (maakt sowieso een top Chablis). Inmiddels wordt de Crémant de Bourgogne Rosé (100% pinot noir) van Maison Simonnet-Febvre gelauwerd als één van de beste in geheel Bourgogne. Ook bij de bekende plaatselijke coöperatie (La Chablisienne) kun je terecht voor een goede Crémant de Bourgogne.

Auxerrois
Twaalf kilometer ten zuiden van Auxerre, in een steengroeve nabij de rivier Yonne, werd vijftig jaar geleden Caves Bailly Lapierre geopend. Met inmiddels vele wijnproducenten die hun druiven naar deze coöperatie brengen, behoort Caves Bailly Lapierre tot één van de grootste in Bourgogne en tot de Top 3 wat betreft de productie van Crémant de Bourgogne. Een bezoek aan deze locatie is een klein avontuur, omdat je met de auto tot diep een steengroeve dient binnen te rijden. In een eerdere bijdrage werd het reeds aangehaald: wees je ervan bewust dat het in de steengroeve continu 12°C is. Een warme trui is, zelfs in de zomer, geen overbodige luxe. Al met al is Caves Bailly Lapierre hét adres in het noorden van de Bourgogne om je zoektocht naar een goede Crémant de Bourgogne te beginnen, sowieso één van de leukste wijnuitjes in de wijnregio Bourgogne.

Voor alle duidelijkheid, Caves Bailly Lapierre is een populaire bestemming, maar geen toeristenval. In de recente Crémant de Bourgogne special van het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui werden maar liefst acht cuvées als ‘très bon‘ beoordeeld, waaronder drie vriendelijk geprijsde basiscuvées. De serie ‘Vive-la-Joie’ is er eentje om in de gaten te houden. “Good, but could sometimes be drier“, schreef de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews in 2005. Alsof men naar Matthews heeft geluisterd. De Crémant de Bourgogne Rosé ‘Baigoule’ is de droogste Crémant die ik ooit heb gedronken. Toch mooi fris en met de nodige minerale tonen. Voor de rest alle ruimte voor klein rood fruit. Een dominant zoetje aan het einde blijft ons juist bespaard.

Bezoek voor meer intieme sferen het nabijgelegen wijndorp Saint-Bris-le-Vineux, waar een aantal wijnproducten in het bezit is van mooie wijnkelders. Die van Domaine (Jean-Louis & Jean-Christophe) Bersan geniet inmiddels grote bekendheid. Alle Bourgognes zijn hier op en top smakelijk, zo ook de Crémant de Bourgogne. Een ander adres in Saint-Bris-le Vineux voor een goede Crémant de Bourgogne is het immer betrouwbare Domaine Verret. De bubbels van dit domein werden reeds in 2001 getipt door Hubrecht Duijker in zijn boekje Het beste van de Bourgogne. Over onverwachte locaties gesproken in de Auxerrois in de zoektocht naar mooie bubbels: Irancy. Het alom gewaardeerde Domaine Gabin et Félix Richoux maakt slechts één versie en dat is meteen een zeer goede, een zogenaamde ‘Blanc de Noirs’ (100% pinot noir, ook nog een keer bio).

Grand Auxerrois
De Auxerrois ruimer beschouwd en wij spreken over de Grand Auxerrois. Reis je van Chablis richting het oosten, rijd je na een dikke 15 kilometer het stadje Tonnerre binnen, waar de omringende wijngaarden behoren tot de Tonnerrois. Een aantal redenen om dit stukje Bourgogne aan te stippen. Allereerst is een groot deel van de chardonnay druiven bestemd voor wijnproducenten uit Chablis die met deze druiven hun Crémant de Bourgogne produceren. Inmiddels zijn er de nodige lokale domeinen die een goede Crémant de Bourgogne weten te maken, neem Domaine Millet, wiens ‘Intensément’ werd aangehaald in de meest recente Guide Hachette des Vins. Domaine Dominique Gruhier uit Épineuil (net ten noorden van Tonnerre) met zijn fantastische, levendige Crémants de Bourgogne is momenteel mijn favoriet. Fijn dat dit domein in het verleden ook koos voor een bio-route.

De Grand Auxerrois kent naast de Tonnerrois nog twee wijndistricten: de Jovinien en de Vézelien. Voor een gewogen overzicht twee reeds in eerdere bijdragen aangehaalde adressen, nu ook voor goede Crémant de Bourgogne: Domaine Alain Vignot in Paroy-sur-Tholon nabij Joigny (één chardonnay- en één pinot noir versie) en La Colline Éternelle, de coöperatie in Saint-Pierre nabij Vézelay (één Crémant: 100% chardonnay).

Châtillonnais
Vijftig kilometer ten oosten van Tonnerre ligt Châtillon-sur-Seine, de hoofdstad van de Chatillionais. Dit bourgondische wijndistrict, wij bevinden ons inmiddels in het departement Côte d’Or, is grotendeels gereserveerd voor productie van Crémant de Bourgogne. De wijngaarden van de Châtillionais liggen ten noorden van Châtillon-sur-Seine tot aan de grens met de Champagne. Er is zelfs een speciale route uitgezet (Route du Crémant) die ons door het groene en opvallend bosrijke landschap loodst.

Tijdens mijn bezoeken aan de Châtillionais leerde ik tot op heden drie uitstekende domeinen kennen. Om te beginnen met het sympathieke Domaine Henri Mutin in Massingny (tip: de Crémant Bio, veel pinot noir/een scheutje chardonnay), Domaine Brigand uit eveneens Massingy (tip: de verleidelijke ‘Carte d’Or’: 50% pinot noir/50% chardonnay). Als derde domein vermeld ik het vorig jaar bezochte Domaine Roland Van Hecke in Grancey-sur-Ource, een gastvrij adres voor vele uitstekende Crémants. De ‘Beauregard’ met zijn waaier aan smaaksensaties is het paradepaardje van het domein. Laat intussen de Crémant de Bourgogne Rosé niet staan. Drie nieuwe namen op mijn lijstje: Bruno Dangin (Molesme), Claude Gheeraert (Mosson) en Sylvian Bouhélier (Chaumont-le-Bois, bio!), domeinen die door de wijngidsen en -tijdschriften zijn opgemerkt, tevens het gastvrije charter van ontvangst hebben ondertekend (Vignobles & Decouvertes). Weet dat bijna alle domeinen in de Châtillionnais ook aantrekkelijk geprijsde stille Bourgognes aanbieden (rood, wit én rosé).

De Chatillonnais ligt hoogstwaarschijnlijk niet op je route naar, en wellicht ook niet door Bourgogne. Daarom een warm pleidooi voor dit relatief onbekende wijndistrict in de Bourgogne, de omweg meer dan waard. Maak een tussenstop in het charmante stadje Châtillon-sur-Seine. Aan de noordzijde van de brug over de jeugdig kabbelende Seine ligt Rue Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny. Op nummer 26 waren de Vignerons de Haute Bourgogne gevestigd (de voormalige regionale coöperatie). De winkel werd onlangs, toch een kleine verrassing, overgenomen door Caves Bailly Lapierre, de coöperatie die een kleine 100 km westelijker ligt en verder niets van doen heeft met de Chatillonnais. Ik vind het daarom meer dan een goede zaak dat de medewerkster van de winkel mij desondanks goed wist te informeren over de Chatillonnais en kennis had van de nodige toonaangevende domeinen in dit interessante wijndistrict.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.