Op zoek naar een goede Crémant de Bourgogne (I)

Crémant de Bourgogne, de bourgondische mousserende wijn, vind je in bijna elke uithoek van de wijnregio. Reizen wij daarom van noord naar zuid (en soms van west naar oost) voor een selectief overzicht van goede producenten dat tevens een stand van zaken representeert. In deze eerste van drie bijdragen bezoeken wij het noorden van de Bourgogne. Wij beginnen in het departement Yonne om vervolgens naar het noorden van het departement Côte d’Or te reizen.

Châtillon-sur-Seine (Wijn uit Bourgogne)
Châtillon-sur-Seine

Chablisien
De historische productiegebieden van Crémant de Bourgogne bevinden zich in het departement Yonne rondom het bekende wijndorp Chablis en de stad Auxerre. Ooit was Chablis was een belangrijke leverancier van champagnedruiven. Toen zo’n honderd jaar geleden de exacte grenzen van de Champagne werden vastgelegd, werd Chablis binnen de wijnregio Bourgogne ondergebracht.

Crémant de Bourgogne in Chablis anno 2021? Zeker! Dé insider tip: Domaine Jean Collet et Fils (maakt sowieso een top Chablis). Inmiddels wordt de Crémant de Bourgogne Rosé (100% pinot noir) van Maison Simonnet-Febvre gelauwerd als één van de beste in geheel Bourgogne. Ook bij de bekende plaatselijke coöperatie (La Chablisienne) kun je terecht voor een goede Crémant de Bourgogne.

Auxerrois
Twaalf kilometer ten zuiden van Auxerre, in een steengroeve nabij de rivier Yonne, werd vijftig jaar geleden Caves Bailly Lapierre geopend. Met inmiddels 430 wijnproducenten die hun druiven naar deze coöperatie brengen, behoort Caves Bailly Lapierre tot één van de grootste in de Bourgogne en tot de Top 3 wat betreft de productie van Crémant de Bourgogne. Een bezoek aan deze locatie is een klein avontuur, omdat je met de auto tot diep de steengroeve dient binnen te rijden.

Voor alle duidelijkheid, Caves Bailly Lapierre is een populaire bestemming, maar geen toeristenval. In de recente Crémant de Bourgogne-special van het wijntijdschrift Bourgogne Aujourd’hui werden maar liefst acht cuvées ten minste als tres bon beoordeeld, waaronder drie vriendelijk geprijsde basiscuvées. De serie ‘Vive-la-Joie’ is er eentje om in de gaten te houden. “Good, but could sometimes be drier“, schreef de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews in 2005. Alsof men naar Matthews heeft geluisterd. De Crémant de Bourgogne Rosé ‘Baigoule’ is de droogste Crémant die ik ooit heb gedronken. Toch mooi mineralig en met alle ruimte voor klein rood fruit.

Ik haalde het in een eerdere bijdrage aan: wees je ervan bewust dat het in de steengroeve continu 12°C is. Een warme trui is, zelfs in de zomer, geen overbodige luxe. Al met al is Caves Bailly Lapierre hét adres in het noorden van de Bourgogne om je zoektocht naar een goede Crémant de Bourgogne te beginnen, sowieso één van de leukste wijnuitjes in de wijnregio Bourgogne.

Bezoek voor wat meer intieme sferen het nabijgelegen wijndorp Saint-Bris-le-Vineux, waar een aantal wijnproducten in het bezit is van mooie wijnkelders. Die van Domaine (Jean-Louis & Jean-Christophe) Bersan geniet inmiddels grote bekendheid. Alle Bourgognes zijn hier op en top smakelijk, zo ook de Crémant de Bourgogne. Een ander adres in Saint-Bris-le Vineux voor een goede Crémant de Bourgogne is het immer betrouwbare Domaine Verret. Zijn bubbels werden reeds in 2001 getipt door Hubrecht Duijker in zijn boekje Het beste van de Bourgogne. Over onverwachte locaties gesproken in de Auxerrois in de zoektocht naar mooie bubbels: Irancy. Het gewaardeerde Domaine Gabin et Félix Richoux maakt slechts één versie en dat is meteen een goede, een zogenaamde ‘Blancs de Noirs’ (100% pinot noir).

Grand Auxerrois
De Auxerrois ruimer beschouwd en wij spreken over de Grand Auxerrois. Reis je van Chablis richting het oosten, rijd je na een dikke 15 kilometer het stadje Tonnerre binnen, waar de omringende wijngaarden behoren tot de Tonnerrois. Een aantal redenen om dit stukje Bourgogne aan te stippen. Allereerst is een groot deel van de chardonnay druiven bestemd voor wijnproducenten uit Chablis die met deze druiven hun Crémant de Bourgogne produceren. Inmiddels zijn er de nodige lokale domeinen die een goede Crémant de Bourgogne weten te maken, neem Domaine Millet, wiens ‘Intensément’ werd aangehaald in de meest recente Guide Hachette des Vins. Sowieso is de Tonnerrois een interessant stukje Bourgogne om uit te kijken naar nog betaalbare Bourgognes in de drie gangbare kleuren, stil en bubbelend.

De Grand Auxerrois kent naast de Tonnerrois nog twee wijngebieden: de Jovinien en de Vézelien. Voor een gewogen overzicht twee reeds in eerdere bijdragen aangehaalde adressen, nu ook voor goede Crémant de Bourgogne: Domaine Alain Vignot in Paroy-sur-Tholon nabij Joigny (één chardonnay- en één pinot noir versie) en La Colline Éternelle, de coöperatie in Saint-Pierre nabij Vézelay (één Crémant, 100% chardonnay).

Châtillonnais
Vijftig kilometer ten oosten van Tonnerre ligt Châtillon-sur-Seine, de hoofdstad van de Chatillionais. Dit bourgondische wijndistrict, wij bevinden ons inmiddels in het departement Côte d’Or, is grotendeels gereserveerd voor productie van Crémant de Bourgogne. De wijngaarden van de Châtillionais liggen ten noorden van Châtillon-sur-Seine tot aan de grens met de Champagne. Er is zelfs een speciale route uitgezet (Route du Crémant) door het groene en opvallend bosrijke landschap.

Tijdens mijn bezoeken aan de Châtillionais leerde ik inmiddels drie uitstekende domeinen kennen. Om te beginnen het sympathieke Domaine Henri Mutin in Massingny (tip: de Crémant Bio, veel pinot noir/een vleugje chardonnay), Domaine Brigand uit eveneens Massingy (tip: mede vanwege zijn vriendelijke bubbel de innemende ‘Carte d’Or’, 50% pinot noir/50% chardonnay). Als derde domein vermeld ik het vorig jaar bezochte Domaine Roland Van Hecke in Grancey-sur-Ource, een gastvrij adres voor heel mooie Crémants. De ‘Beauregard’ met zijn rijke smaaksensaties is het paradepaardje, maar laat intussen de Crémant de Bourgogne Rosé niet staan. Drie nieuwe namen op mijn lijstje: Bruno Dangin (Molesme), Claude Gheeraert (Mosson) en Sylvian Bouhélier (Chaumont-le-Bois, bio!), domeinen die inmiddels door de wijngidsen en -tijdschriften zijn opgemerkt, tevens het gastvrije charter van ontvangst hebben ondertekend (vignobles & decouvertes) en dus staan vermeld in Guide des Caves 2021. Weet dat bijna alle domeinen in de Châtillionnais ook aantrekkelijk geprijsde stille wijnen aanbieden (rood, wit én rosé).

De Chatillonnais ligt hoogstwaarschijnlijk niet op je route naar, en wellicht ook niet door Bourgogne. Daarom ten slotte een warm pleidooi voor dit relatief onbekende wijndistrict in Bourgogne, de kleine omweg meer dan waard. Maak een tussenstop in het charmante stadje Châtillon-sur-Seine. Aan de noordzijde van de brug over de jeugdig kabbelende Seine ligt Rue Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny. Op nummer 26 waren de Vignerons de Haute Bourgogne gevestigd (deelnemers aan de regionale coöperatie). De winkel werd onlangs verrassend overgenomen door Caves Bailly Lapierre. Ik vind het daarom een goede zaak dat de medewerkster van de winkel mij voornoemde drie namen van individuele domeinen in de Chatillonnais tipte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.