
Wanneer je in Beaune rondwandelt en al die weelde in de etalages van de wijnwinkels aanschouwt, zou je bijna vergeten dat Beaune zelf een gerenommeerde AOC is in het hart van het gelijknamige wijndistrict. Zij is wat oppervlakte betreft zelfs één van de grootste in de Bourgogne, maar wel zonder een Grand Cru wijngaard. Opvallend genoeg geldt dit laatste ook voor die andere plaats in Bourgogne, waarin vele handelshuizen zijn gevestigd: Nuits-Saints-Georges. Net zoals in Beaune lijkt men zich niet al te druk te maken over welke wijngaarden de beste zijn en eventuele kandidaten voor promotie tot Grand Cru.
Anderzijds heeft de AOC Beaune maar liefst 42 1ers Crus wijngaarden. De village wijnen dragen eenvoudigweg de naam ‘Beaune’. Er bestaat ook zoiets als ‘Côte de Beaune’ (niet te verwarren met Côte de Beaune-Villages en ook niet met de naam van het gelijknamige wijndistrict). Dit is een geïsoleerde AOC van 52 ha gelegen tegen de Mont Battois (tussen Beaune en Savigny-lès-Beaune). Waarom dit geen AOC Beaune is of een Hautes-Côtes de Beaune, is onduidelijk. Een 1er Cru uit Beaune kan overigens worden gedeclassificeerd tot een Côte de Beaune, om zaken nog ingewikkelder te maken. Maar in de wijnwinkels kan men jou vanaf nu niets meer wijsmaken.
De wijnen van Beaune die een medium body hebben, bieden waar voor hun geld. Zij zijn doorgaans soepel, zacht en relatief snel toegankelijk. Met in de neus een waaier aan aroma’s, onderken je in de mond de nodige smaakreserves. Bourgogne zou Bourgogne niet zijn, de vele climats (wijngaarden) hebben elk hun eigen karakter. De grootste gemene delen luidt dat naarmate je naar het noorden gaat de wijn een fermer karakter hebben, waarbij vaak naar het 1er Cru climat ‘Les Grèves’ wordt gewezen als één van de beste.
Hoewel beduidend minder in hoeveelheid, de witte wijnen uit Beaune worden minstens zo hoog aangeslagen. Zij bieden ook weldadige reuk- en smaakimpressies, soms voorzien met een nootachtige toets. Wanneer er over witte wijn uit Beaune wordt gesproken of geschreven, wijzen vrijwel alle vingers of pennen naar het 1er Cru climat ‘Clos des Mouches’ (honingbijen), verantwoordelijk voor één van de beste witte wijnen in de Bourgogne. De exemplaren van het handelshuis Joseph Drouhin worden als iconisch beschouwd. Overigens wordt binnen het climat ‘Clos de Mouches’ ook de pinot noir druif verbouwd.
Handelshuizen uit Beaune maken wat volume wijn betreft de dienst uit. Je vindt in deze stad relatief weinig domeinen. Wel zo gemakkelijk, versies van de vijf klassieke huizen (Bouchard Père et Fils, Chanson, Joseph Drouhin, Louis Jadot en Louis Latour) vinden onderdak in de mooiste en beste wijnwinkel van Beaune: Denis Perret. Zonder de een tegen de ander uit te spelen (ik zou niet durven), Chanson is gespecialiseerd in wijnen in en rondom Beaune (wel meteen de duurste). Van Bouchard Père et Fils dient de bijzondere ‘Vigne de L’Enfant Jésus’ onder de aandacht te worden gebracht. Dit is een zorgvuldig grootgebrachte Beaune 1er Cru met de beste druiven binnen het eerder genoemde climat ‘Les Grèves’. Ik heb het vermoeden dat niet iedereen zorgeloos tegen de honderd euro op de toonbank neerlegt voor een Bourgogne en daarom wijs ik met veel plezier naar een andere Beaune 1er Cru van Bouchard: ‘Beaune du Château’. Dit is een cuvée samengesteld met druiven van een aantal kleinere 1ers Crus climats, die de naam meekreeg van het hoofdkwartier van het gelijknamige handelshuis. Voor nog geen dertig euro een mooie allround Bourgogne en ideaal als kennismaking met de wijnen van Beaune. Ik bedoel de rode versie. Achter de naam ‘Beaune du Château’ schuilt ook een witte versie.
Is de beroemde ‘Clos des Mouches’ van Drouhin je wat te duur, voor een paar tientjes minder maakt Maison Albert Bichot onder auspiciën van zijn Domaine du Pavillion ook een mooie ‘Clos des Mouches’. Doet niet of nauwelijks onder voor die van Drouhin. Zelden zo’n pure en delicate witte Bourgogne gedronken. In Beaune zou je om ten minste twee redenen ook de winkel van Maison Champy kunnen bezoeken (probeer hier de Beaune ‘vieilles vignes’). Het is allereerst het oudste handelshuis van Bourgogne én verder wordt het grootste deel van de wijnen verbouwd middels een bio-gecertificeerde wijze (Agriculture Biologique). Literatuur wijst ten slotte menigmaal naar het vermaarde Maison Camille Giroud, momenteel geleid door de Nederlandse oenoloog Carel Voorhuis. Inmiddels roert een nieuwe garde négociants-éléveurs in Beaune de trom (hierbij valt vaak de naam Benjamin Leroux). Deze jonge en geëngageerde wijnproducenten zijn van vele markten thuis, maar lijken moeilijk toegang te vinden tot de wijngaarden van Beaune zelf.
Wijngidsen met enig toeristisch oogmerk zullen je doorgaans naar domeinen sturen zoals Domaine Debray en Domaine Baptiste Guyot met hun speciaal ingerichte ruimtes om publiek te ontvangen. Zeker niets mis mee, maar verstandig om van te voren even af te stemmen of er kosten zijn verbonden aan het proeven van de wijnen. Blader in een wijngids, zoals die van de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson, of door het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui, dan leer je het neusje van de zalm uit Beaune kennen, zoals Domaine des Croix (biologisch, niet gecertificeerd) en Domaine Emmanuel Giboulot (biodynamisch sinds 1985!).
Het meest bijzondere domein in Beaune, en zeker niet het minste, is Domaine du Lycée Viticole. Opgericht in 1884 zijn er binnen dit gezaghebbende instituut generaties lang gepassioneerde wijnliefhebbers opgeleid tot professionele wijnbouwers. Het domein beheert momenteel 20 ha aan wijngaard die onder meer wordt verbouwd met oog voor de nodige educatieve doeleinden. Hier en daar is zelfs ruimte voor innovatieve experimenten. Laat je niet misleiden door het schoolse karakter van dit domein. De wijnen zijn ronduit voortreffelijk en verwerven ieder jaar in grote getale hun verdiende plek in Le Guide Hachette des Vins.