
Het jaar was nog geen twee weken oud of het gerenommeerde Franse wijntijdschrift La Revue du vin de France strooide al met prijzen, in categorieën zoals wijnbouwer, ontdekking, wijnwinkel of négociant van het jaar. De titel Cave Coopérative de l’année 2021 (formeel Groupement de vignerons) ging naar de Vignerons de Terres Secrètes in Prissé (Mâconnais). In eerdere bijdragen werd deze coöperatie reeds aangehaald en ik was van plan om er dit jaar een afzonderlijke bijdrage aan te wijden. Die kreeg sneller gestalte dan gedacht.
Over zeven jaar is het weer feest in Prissé, want dan mag die tak van de coöperatie honderd kaarsjes uitblazen. Ofwel dertig kaarsjes, want in 1998 bundelden de coöperaties uit de wijndorpen Prissé, Verzé en Sologny hun krachten, hetgeen resulteerde in het samenwerkingsverband Vignerons de Terres Secrètes. De dependances in Sologny en Verzé zijn echter al enige jaren gesloten. De gekozen naam verwijst overigens naar discrete en nog niet erkende terroirs in het zuiden van de Mâconnais. Inmiddels mogen de Vignerons de Terres Secrètes zich verheugen op de oogsten van 120 wijnbouwers die ruim 900 ha aan wijngaard exploiteren. Opvallend hierbij is dat de nodige relatief jonge wijnbouwers zich bij de coöperatie blijven aansluiten.
Het aanbod Bourgognes is overzichtelijk. Men zoekt het letterlijk om de hoek en in de buurt en deze specialisatie vormt één van de krachten van de coöperatie. Mede omdat Prissé één van de zeven gemeentes is waarbinnen Saint-Véran wordt geproduceerd, maakt deze altijd interessante AOC een groot deel uit van het assortiment. Steek vanaf de boutique de parkeerplaats over en je kunt de druiven plukken. Bijzonder is verder het aanbod Pouilly-Fuissé, een AOC waarbinnen vorig jaar een groot aantal climats werd gepromoveerd tot 1er Cru. Denk verder aan Mâcon-Villages (het grootste volume van de coöperatie), Bourgogne Pinot Noir, Mâcon Rouge (en Rosé) en Crémant de Bourgogne. De in totaal 5.6 miljoen flessen die ieder jaar de coöperatie verlaten, belanden zowel in restaurants met een Michelinster als in supermarkten.
Wat Saint-Véran betreft, zou je kunnen uitkijken naar de ‘Croix de Montceau’, ‘Les Plantés’ of ‘Les Cras’. Vorig jaar maakte de coöperatie onder de naam ‘Révélis’ een exclusieve Saint-Véran in een beperkte oplage (de bewerkte grond vrij van kunstmatige middelen, een beperkte opbrengst, een handmatige oogst en gebruik van inheemse gisten). Voor deze geslaagde meesterproef dient men wel 39 euro neer te tellen. Het ernstige vermoeden dat hij inmiddels is uitverkocht. De Pouilly-Fuissé in de serie ‘Les Sentinelles’ staat al jaren hoog aangeschreven, maar wat betreft het jaar 2019 kun je uitstekend uit de voeten met de ‘generieke’ Pouilly-Fuissé (aanbevolen in een recente Bourgogne Aujourd’hui). Wat wit betreft, liet ik me vorig jaar aangenaam verrassen door de mineralige Mâcon-Verzé ‘Croix-Jarrier’. Twee rode Mâcons (100% gamay) sieren verder de boutique van Terres Secrètes: de meer ferme ‘Pierreclos’ en de meer soepele, fruitige en verder onweerstaanbare ‘Milly-Lamartine’. De versie uit 2018 was na enige lovende recensies in wijntijdschriften snel uitverkocht. Hopelijk wordt de 2019 spoedig gebotteld.
Twee gedachten richting de toekomst. Allereerst het werken met het label Vignerons en développement sustainable (duurzame ontwikkeling voor wijnbouwers). In dit kader verwacht de coöperatie binnenkort geheel energieneutraal te kunnen opereren. Verder wordt als voorzichtige start een klein deel van de wijngaarden (5 ha) onderworpen aan een conversion en viticulture bio. Het betreft vooralsnog de twee AOC’s: Saint-Véran en Mâcon-Villages. Het is een zorgvuldig proces, want binnen de gehele coöperatie tracht men reeds geruime tijd om respectvol te gaan met de natuurlijke omgeving, hetgeen onder meer resulteerde in een reductie van de opbrengsten.
Toch ook die derde gedachte. Terwijl Terres Secrètes inzet op verbetering van de kwaliteit, lijkt het alsof sommige prijzen, vooral voor Pouilly-Fuissé, vogelvrij zijn verklaard. Voor de ‘gewone’ Pouilly-Fuissé dien je 18 euro te betalen en dat vind ik voor een coöperatie een stevig bedrag. Ter vergelijking, voor de ‘gewone’ Pouilly-Fuisse’ van de nabije coöperatie Les Grands Crus Blancs in Vinzelles ben je slecht een dikke 12 euro kwijt en die doet er wat betreft kwaliteit niet of nauwelijks voor onder. Mocht de inhoud van de portemonnee een belangrijke rol spelen bij je aankopen, dan blijven de variëteiten Saint-Véran en Mâcon-Villages uitstekende alternatieven. Kijk sowieso uit naar de Bourgognes van Terres Secrètes tijdens jouw bezoek aan een grotere bourgondische supermarkt. Je bent dan menigmaal spekkoper. Het afgelopen najaar werd de witte Mâcon La Roche-Vineuse bij Carrefour aangeboden voor nog geen zes euro. Meer recent de Saint-Véran ‘Les Cras’ voor nog geen zeven euro.
Links- of rechtsom, zet dit jaar Terres Secrètes hoog op je lijstje. Want te worden bekroond tot beste coöperatie van Frankrijk! Mes felicitations zijn reeds onderweg naar Prissé. Ik hoop dat ikzelf weer spoedig mag volgen.
N.b.: ook nog een keer een tweede ster in de meest populaire Franse wijngids bettane + desseauve. Een in alle opzichten “très grande progression“. Waar eindigt dit succesverhaal?