Bourgogne in 2019: terugblik

Wij naderen het einde van 2019 en de laatste berichten over het oogstjaar 2019 zijn zorgwekkend. Nu alle druiven zijn geplukt en geteld, is er in Bourgogne een oprechte ‘aie’ te horen. Er is sinds 2003, een minder jaar vanwege vorst en hittegolven, niet zo weinig geoogst (de kwaliteit is echter “veelbelovend”). Als dit jaar ons nog wat leerde: hoe goed de Bourgognes uit 2017 (wit!) en 2018 zijn. Volgt een persoonlijke terugblik.

La Vallée des Vaux (Wijn uit Bourgogne)
Een moment van rust in La Vallée des Vaux, hartje Côte Chalonnaise (juni 2019)

Ik trof mezelf aan in Thorey-sous-Charny, een dorp ongeveer 50 km ten westen van Dijon. Ik was terug in de Auxois, waar vijftien jaar geleden mijn bourgondische wijnavontuur begon. De Auxois of all places. Men mag in dit kleine wijndistrict de wijnen vanwege hun IGP-classificatie geen ‘Bourgogne’ noemen. Niets van aantrekken en zeker proberen. Neem de ‘Chardonnay’ van Maison Simenet-Febvre. Een houtvrije, pure en zuivere chardonnay met bourgondische allures. Intussen is Maison de Pays in Pouilly-en-Auxois hét adres voor een eerste kennismaking met de wijnen uit de Auxois. De drie grootste domeinen van dit wijndistrict verkopen hier een groot deel van hun aanbod wijnen.

Ik keerde ook terug naar het wijndorp Irancy, waar ik voor het eerst een bourgondisch domein bezocht. Het adres van Domaine Benoît Cantin stond dit maal in mijn agenda genoteerd. Cantin maakt elegante, verfijnde Bourgognes die door kenners tot ver buiten Irancy worden opgemerkt en gewaardeerd. Een gastvrij domein en een geanimeerd onderhoud met vragen over en weer. In Bourgogne geen vanzelfsprekendheid. Houd voor het komende jaar de ‘Palotte’ uit 2018 in de gaten (100% pinot noir, geen druppel césar). Ik liep figuurlijk en letterlijk weg met de Irancy ‘La Grande-Côte’ uit 2017. Belandde reeds met Kerstmis op tafel.

Misschien wel de grootste verrassing en zeker een van de betere Bourgognes die ik dit jaar dronk: de (rode) Hautes-Côtes de Nuits ‘Les Genevrières’ uit 2016 (een climat net buiten de gemeentegrens van Nuits-Saint-Georges). Voor 15 euro en wat centen een voorbeeldig alternatief voor de duurdere Bourgognes in de lager gelegen Côte de Nuits. Ik bezocht Domaine Patrick Hudelot dat in het dorpje Villars-Fontaine ligt. Nog een goede reden om dit domein kennis te maken: het is bio-gecertificeerd. Ik blijk er steeds vaker op te letten. Bij een bezoek aan dit domein wordt een berichtje vooraf op prijs gesteld (mijn e-mail werd per omgaande beantwoord).

Af en toe dien je toe te geven aan de verlokkingen van de Côte d’Or. Dat deed ik tot twee maal toe in en met een Morey-Saint-Denis. Eén domein was voor mij bekend (Domaine Pierre Amiot en Fils), het andere onbekend (Domaine Alain Jeanniard). Terwijl ik het laatste domein later het jaar aantrof in de nieuwe wijngids van Hugh Johnson. De volgende keer beter mijn huiswerk doen. Het accent lag dit jaar echter op de relatief onbekende, maar niet minder interessante appellations villages in de Côte de Beaune. In het noorden: Ladoix en Chorey-lès-Beaune en in het zuiden Maranges. En mag ik de beter bekende buur Santenay er één keer bij betrekken? Voor een top Santenay week ik uit naar het stadje Nolay in de Hautes-Côtes de Beaune. Domaine Nicolas maakt daar een voortreffelijke, vooral fruitige (rode) Santenay ‘Les Charmes Dessous’ (de 2018 reeds in de fles).

De verenigde wijnbouwers in Buxy gaven hun nieuwe boutique de naam ‘La Maison Millebuis‘. Millebuis is de meest prestigieuze serie Bourgognes van deze grote en grootse coöperatie. Hoe serieus men aan die naam werkt, bleek onlangs weer. De beroemde Confrérie des Chevaliers du Tastevin verleende een laureaat aan de Montagny ‘Clos du Corbeau’ uit 2018. Ook de boutique van de bekende coöperatie in Lugny betrok een gloednieuwe behuizing. Een uitstekend adres voor een eerste verkenning van de Mâconnais. Het blijft in 2020 feest in dit wijndistrict, wanneer de coöperaties in zowel Charnay-lès-Mâcon, Tournus als Vinzelles hun 90e verjaardag vieren. Houd hun acties en activiteiten in de gaten.

En dan de portes ouvertes die ik in het voorjaar bezocht. Ik leerde op één dag in Mercurey (Côte Chalonnaise) twee geheel verschillende domeinen kennen. Ten westen van de plaats Mercurey ligt Château de Chamilly. Rondom en in het kasteel werden de bezoekers een heel weekend vermaakt door artiesten, kunstenaars en ’s avonds met een groot banket vergezeld door echte musici. Om wijn te proeven (het domein blinkt vooral uit met Mercurey en Montagny) moest je een paar euro neertellen, maar dat had ik er graag voor over. Je mocht het mooie proefglas mee naar huis nemen. In het oosten van Mercurey was er die zaterdag een bescheiden porte ouverte bij Domaine Jeannin-Naltet. Samen met de eigenaar Benoit Eschard werd er langs de wijngaarden gewandeld, werd het domein bezichtigd en konden alle wijnen worden geproefd. Grootste verrassing tussen zijn Mercurey 1ers Crus, die ik al jaren adoreer: een weergaloze Crémant de Bourgogne (een blend van pinot noir en chardonnay). De heerlijke gougères (kaassoesjes) van Emilie Eschard pasten er perfect bij.

Een goede buur is beter dan een verre vriend: Domaine Narjoux-Normand in Saint-Martin-sous-Montaigu. Zoon neemt het langzamerhand van zijn vader over en breidt het domein ieder jaar stoutmoedig uit met nieuwe wijngaarden in de Côte Chalonnaise. Tegelijkertijd weet hij zijn Bourgognes steeds verfijnder (lees: minder boers) te maken. Het betaalt inmiddels uit met onder meer twee vermeldingen in Le Guide Hachette des Vins 2020: voor de rode Mercurey uit 2017 en de witte Mercurey (‘Le Chatelet’) uit 2016. Verder kozen de medewerkers van Maison des Vins in Chalon-sur-Saône zowel de ‘Clos de Montaigus’ (2017) als ‘La Chassière’ (2016), twee maal een Mercurey 1er Cru, uit voor hun halfjaarlijkse selectie die in de verkoop werd geplaatst. Maar het was de Bourgogne Aligoté uit 2018 die mij omverkegelde. “Gelijk een goede witte Mercurey”, knikte mijn bourgondische gastheer me toe. Hij is grootafnemer van zijn vaste en mijn tijdelijke buur. Wij stonden in de grote koele wijnkelder onder zijn huis, ooit een wijndomein, waar de zomerse warmte buiten de deur werd gehouden. Bourgogne bood veel in 2019, maar geen herinnering kan aan dat moment tippen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.