Over goedkope Bourgognes

Bourgogne Côte Saint-Jacques (Wijn uit Bourgogne)

De Bourgogne buiten de gebaande paden: Côte Saint-Jacques in Joigny

Inleiding
Wat is goedkoop? Voor onder het tientje? Dat is geen slecht uitgangspunt, want voor onder de vijf euro gaat het, behalve een aanbieding hier of daar, in Bourgogne niet meer lukken. Want voor de Bourgognes wenden wij ons tot de Bourgogne zelf. De besproken wijnen zijn ten minste zeer goed. Dat is althans de mening van gidsen, tijdschriften en van mij. Verder het gegeven dat domeinen behoedzaam zijn met het verstrekken van informatie over de prijzen van hun wijnen (prijslijsten dienen meestal te worden opgevraagd). Het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui was mij behulpzaam met recente informatie.

Wat?
Vooral Coteaux Bourguignons, Bourgogne Aligoté, generieke witte en rode Bourgognes. Verder Bourgogne Côte Chalonnaise, rode Mâcon en witte Mâcon-Villages. Sommige domeinen verkopen de nieuwe appellation régionale Bourgogne Côte d’Or voor onder het tientje (het uitstekende Domaine Bart in Marsannay-la-Côte voor precies 10 euro). Coteaux Bourguignons klinkt goedkoop, maar sommige producenten (neem het handelshuis Maison Louis Jadot) vragen er inmiddels meer dan 10 euro voor. Midden in de Côte Chalonnaise (in Saint-Mard-des-Vaux) ligt Domaine du Four Bassot dat een uitstekende Coteaux Bourguignons (100% pinot noir) aanbiedt voor 6 euro .

Wanneer?
Denk onder meer aan de Foires aux Vins in de hypermarchés (september/begin oktober). Eén aandachtspunt: wij zitten midden in de oogsttijd, een drukke tijd voor de domeinen. Beter de domeinen dan ontzien. Waarom hiervoor in de plaats geen rondje langs de 17 coöperaties die Bourgogne rijk is? Die mag je zeker niet uitvlakken in je zoektocht naar goedkope Bourgognes. Toch een goedgevulde agenda en hoogstwaarschijnlijk ook jouw auto.

De feestdagen (vooral tegen Kerstmis) zijn doorgaans dankbare gelegenheden voor scherpe aanbiedingen. Het was even slikken toen ik zo ver weg in Nederland een mailtje van Cave de Bissey ontving. Men bood de prima Bourgogne Aligoté 2016 aan voor nog geen 5 euro.

Waar?
Wijn uit de onbekende hoeken en uithoeken van Bourgogne betekent niet per definitie goedkoop of goedkoper. Men is nog prijsvriendelijk rondom Auxerre (Côtes d’Auxerre) en in de Côtes du Couchois (ten westen van de Côte Chalonnaise). In dit laatste wijndistrict ligt Cave de Mazenay. Van hun slogan ‘De grands vins à petits prix’ is geen woord gelogen. Neem als voorbeeld de Bouzeron die ik twee jaar geleden kocht voor nog geen 6 euro. Men is wel soms (ook bij wit) vrij kwistig met hout. Niet erg, maar daarom even proeven voor aankoop.

Wijn kopen in Chablis? De lol (wat prijs betreft) is er tegenwoordig wel vanaf. Zelfs de lokale coöperatie (La Chablisienne) is aan de prijzige kant. Let daarom op haar altijd interessante aanbiedingen én op de nieuwe selectie generieke Bourgognes. Bourgogne Chitry is een van de beste alternatieven voor Chablis. In de komende jaren zal de blik ongetwijfeld ook worden gericht op de wijngaarden rondom Tonnerre en Épineuil. Is of wordt Irancy je te duur? Steek de rivier Yonne over en maak kennis met de meer fruitige Bourgogne Coulanges-la-Vineuse (ook hier mogen ze een scheutje césar aan de pinot noir toevoegen). Bourgogne Coulanges-la-Vineuse voorziet ook in enig wit en rosé.

Goed en goedkoop is het zeker in het uiterste noorden van de Bourgogne. In de Châtillonnais, het wijndistrict dat grenst aan de Champagne, is Crémant de Bourgogne de toonaangevende drank. Vele domeinen maken en verkopen ook stille Bourgognes (wit, rood en rosé), te beginnen met prijzen rond de zeven euro. Denk verder aan de Côte Saint-Jacques, wijngaarden ten noorden van de stad Joigny in het noordwesten van de Bourgogne. Je vindt hier vrijwel alle bourgondische variëteiten voor onder de 10 euro. Ook een vriendelijke prijs derhalve voor die unieke wijn die je hier aantreft: de niet te versmaden vin gris. Domaine Alain Vignot (Paroy-sur-Tholon) is nog altijd een gastvrij adres.

De volgende inbreng meer over goedkope Bourgognes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.