Over goedkope Bourgognes

Bourgogne Côte Saint-Jacques (Wijn uit Bourgogne)
Bourgogne buiten de gebaande paden: Côte Saint-Jacques in Joigny

Inleiding
Wat is goedkoop? Voor onder het tientje? Dat is geen slecht uitgangspunt, want voor onder de vijf euro gaat het, behalve een aanbieding hier en daar, ook in Bourgogne niet meer lukken. Want voor de Bourgognes wenden wij ons tot Bourgogne zelf. De kwaliteit van de genoemde wijnen is ten minste ‘meer dan goed’. Dat is althans de mening van wijngidsen, wijntijdschriften en soms van mij. Weet dat domeinen over het algemeen behoedzaam zijn met het verstrekken van informatie over de prijzen van hun wijnen (prijslijsten dienen tegenwoordig veelal te worden opgevraagd). Het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui was mij behulpzaam met enige recente informatie.

Wat?
Coteaux Bourguignons, Bourgogne Aligoté, generieke witte en rode Bourgognes. Verder Bourgogne Côte Chalonnaise, rode Mâcon en witte Mâcon-Villages. Soms over het hoofd gezien: Bourgogne Rosé (of de fruitige Mâcon Rosé, gemaakt van de gamay druif) en Crémant de Bourgogne. Sommige domeinen verkopen de nieuwe appellation régionale Bourgogne Côte d’Or voor onder het tientje (het uitstekende Domaine Bart in Marsannay-la-Côte voor precies 10 euro). Coteaux Bourguignons klinkt goedkoop, maar sommige producenten (neem het handelshuis Louis Jadot) vragen er inmiddels meer dan 10 euro voor. In het hart van de Côte Chalonnaise (in Saint-Mard-des-Vaux) ligt Domaine du Four Bassot dat een uitstekende Coteaux Bourguignons (100% pinot noir) aanbiedt voor 6 euro.

Wat (komt) niet (aan de orde)?
Bourgognes die zich geen ‘Bourgogne’ mogen noemen: de IGP’s (ooit Vins de Pays) en de Vins de France (ooit Vins de Table). Maken ook maar een heel klein deel uit van het volume wijn dat in de Bourgogne wordt geproduceerd (nog geen 3%). De charmante coöperatie in Sainte-Marie-la-Blanche, zo’n zeven kilometer ten zuidoosten van Beaune, verkoopt beide versies. IGP Sainte-Marie-la-Blanche, zowel rood, rosé als wit, kost 3 euro 60 (per fles). Vin de France (ook in de variëteiten rood, rosé en wit) is verkrijgbaar voor minder dan 2 euro (per liter). En dan zeggen ze dat wijn uit Bourgogne duur is. Nee, nog niet geproefd. In het najaar een afspraak in Sainte-Marie-la-Blanche.

Wanneer?
Denk onder meer aan de Foires aux Vins in de hypermarchés (september/begin oktober). Vergeet hierbij niet al dat moois uit de Beaujolais. Crus worden aangeboden voor rond een luttele zes, zeven euro. Eén aandachtspunt: het is de periode van de oogst, de drukste tijd voor de domeinen. Beter de domeinen dan ontzien. Waarom hiervoor in de plaats niet een rondje langs de 17 coöperaties die Bourgogne rijk is? Die mag je zeker niet uitvlakken in je zoektocht naar goede en goedkope Bourgognes. Toch een goedgevulde agenda en hoogstwaarschijnlijk ook de kofferruimte van jouw auto.

De feestdagen (vooral tegen Kerstmis) zijn doorgaans dankbare gelegenheden voor scherpe aanbiedingen. Het was even slikken toen ik zo ver weg in Nederland een mail van Cave de Bissey ontving. Men bood de prima Bourgogne Aligoté 2016 aan voor nog geen 5 euro.

Waar?
Wijn uit onbekende hoeken en uithoeken van de Bourgogne betekent niet per definitie goedkoop of goedkoper. Men is prijsvriendelijk rondom Auxerre (Côtes d’Auxerre) en in de Côtes du Couchois (ten westen van de Côte Chalonnaise). In dit laatste wijndistrict ligt Cave de Mazenay. Van de slogan ‘De grands vins à petits prix’ is geen woord gelogen. Neem als voorbeeld de Bouzeron die ik twee jaar geleden kocht voor nog geen 6 euro. Men is soms (ook bij wit) vrij kwistig met hout. Niet erg, maar daarom even proeven voor aankoop. Zo bleken de houttonen in de rode Maranges totaal versmolten en geheel naar de achtergrond verwezen.

Wijn kopen in Chablis? De lol (wat de prijs betreft) is er tegenwoordig wel vanaf. Zelfs de lokale coöperatie (La Chablisienne) is aan de prijzige kant. Let daarom op haar altijd interessante aanbiedingen én op de nieuwe selectie generieke Bourgognes. Bourgogne Chitry is een van de beste alternatieven voor Chablis, hoewel je voor menige versie inmiddels ook meer dan tien euro dient te betalen. In de komende jaren zal de blik ongetwijfeld ook worden gericht op de wijngaarden rondom Tonnerre en Épineuil. Zelfs in Nederland is het nog mogelijk om een goede Bourgogne Tonnerre te kopen voor onder het tientje. Is Irancy je te duur (of te rustiek)? Steek de rivier Yonne over en maak kennis met de lichte en fruitige Bourgogne Coulanges-la-Vineuse. Deze AOC voorziet ook in enig wit en rosé.

Goed en goedkoop is het zeker in het uiterste noorden van de Bourgogne. In de Châtillonnais, het wijndistrict dat grenst aan de Champagne, treffen wij vooral Crémant de Bourgogne aan. Vele domeinen maken en verkopen ook stille Bourgognes (wit, rood en rosé), met prijzen rond de zeven euro. Denk verder aan de Côte Saint-Jacques, de wijngaarden ten noorden van de stad Joigny in het noordwesten van de Bourgogne. Je treft hier vrijwel alle bourgondische variëteiten aan voor onder de 10 euro. Ook een vriendelijke prijs derhalve voor die unieke, niet te versmaden vin gris. Domaine Alain Vignot (Paroy-sur-Tholon) is in dit wijndistrict wellicht het meest interessante, in ieder geval het grootste adres. En voeg wat mij betreft hier ook maar het woord ‘gastvrij’ toe.

De volgende inbreng meer over goedkope Bourgognes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.