Over goedkope Bourgognes

Bourgogne Côte Saint-Jacques (Wijn uit Bourgogne)
Bourgogne buiten de gebaande paden: Côte Saint-Jacques in Joigny

Inleiding
Wat is goedkoop? Voor onder het tientje? Dat is geen slecht uitgangspunt, want voor onder de vijf euro gaat het, behalve een aanbieding hier en daar, ook in Bourgogne onderhand niet meer lukken. Want voor de Bourgognes wenden wij ons tot Bourgogne zelf. De kwaliteit van de genoemde wijnen is ten minste ‘meer dan goed’. Dat is althans de mening van wijngidsen, wijntijdschriften en soms van mij. Domeinen zijn over het algemeen behoedzaam met het verstrekken van informatie over de prijzen van hun wijnen (prijslijsten dienen tegenwoordig veelal te worden opgevraagd). Het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui was mij behulpzaam met enige recente informatie.

Wat?
Coteaux Bourguignons, Bourgogne Aligoté, generieke witte en rode Bourgognes. Verder Bourgogne Côte Chalonnaise, rode Mâcon en witte Mâcon-Villages. Te vaak over het hoofd gezien: de elegante Bourgogne Rosé of de fruitige Mâcon Rosé, de laatste net zoals de rode Mâcon gemaakt van de gamay druif. Vergeet ten slotte de Crémant de Bourgogne niet, waarvan sommige variëteiten, ook bij de bekendere domeinen, nog worden aangeboden voor zeer vriendelijke prijzen.

Sommige domeinen verkopen de nieuwe appellation régionale Bourgogne Côte d’Or nog voor onder het tientje (het gerenommeerde Domaine Bart in Marsannay-la-Côte voor precies 10 euro). Coteaux Bourguignons klinkt goedkoop, maar sommige bekende wijnproducenten (neem het handelshuis Louis Jadot) vragen er inmiddels meer dan 10 euro voor. In het hart van de Côte Chalonnaise (in Saint-Mard-des-Vaux) ligt Domaine du Four Bassot dat een uitstekende Coteaux Bourguignons (100% pinot noir) aanbiedt voor 6 euro.

Wat (komt) niet (aan de orde)?
Bourgognes die zich geen ‘Bourgogne’ mogen noemen: de IGP’s (ooit Vins de Pays) en de Vins de France (ooit Vins de Table). Maken ook maar een klein deel uit van het volume wijn dat in de regio Bourgogne wordt geproduceerd (nog geen 3%). De charmante coöperatie in Sainte-Marie-la-Blanche, zo’n zeven kilometer ten zuidoosten van Beaune, verkoopt beide versies. IGP Sainte-Marie-la-Blanche, zowel rood, rosé als wit, kost 3 euro 60 per fles. Vin de France (ook in de variëteiten rood, rosé en wit) is aldaar verkrijgbaar voor minder dan 2 euro per liter. En dan zeggen ze dat wijn uit Bourgogne duur is. Nee, nog niet geproefd. In het najaar een afspraak in Sainte-Marie-la-Blanche.

Wanneer?
Denk onder meer aan de Foires aux Vins in de hypermarchés (september/begin oktober). Vergeet hierbij vooral niet al dat moois uit de Beaujolais. Crus worden aangeboden voor rond een luttele zes, zeven euro. Eén aandachtspunt: het is de periode van de oogst, de drukste tijd voor de domeinen. Beter dan de domeinen ontzien. Waarom hiervoor in de plaats niet een rondje langs de 17 coöperaties die de Bourgogne rijk is? Die mag je zeker niet uitvlakken in je zoektocht naar goede en goedkope Bourgognes. Toch een goedgevulde agenda en hoogstwaarschijnlijk ook de kofferruimte van jouw auto.

De feestdagen (vooral tegen Kerstmis) zijn doorgaans dankbare gelegenheden voor scherpe aanbiedingen. Het was even slikken toen ik zo ver weg in Nederland een mail van Cave de Bissey ontving. Deze coöperatie uit de Côte Chalonnaise bood haar prima Bourgogne Aligoté 2016 aan voor nog geen 5 euro. De Verenigde Wijnbouwers uit Igé, wij bevinden ons nu in het noorden van de Mâconnais, plaatsen iedere maand een messcherpe aanbieding in hun boutique. Houd hiervoor de internetsite van deze charmante coöperatie onder de aandacht.

Waar?
Wijn uit onbekende hoeken en uithoeken van de Bourgogne betekent niet per definitie goedkoop of goedkoper. Men is prijsvriendelijk rondom Auxerre (Côtes d’Auxerre) en in de Côtes du Couchois (ten westen van de Côte Chalonnaise). In dit laatste wijndistrict ligt Cave de Mazenay. Van de slogan ‘De grands vins à petits prix’ is geen woord gelogen. Neem als voorbeeld de Bouzeron die ik twee jaar geleden kocht voor nog geen 6 euro. Men is soms (ook bij wit) vrij kwistig met hout. Niet per se alarmerend en de laatste jaren meer genuanceerd, maar misschien beter even proeven voor aankoop. Zo bleken de houttonen in de rode Maranges geheel versmolten en naar de achtergrond verwezen (een 1er Cru voor ruim 12 euro).

Wijn kopen in Chablis? De lol (wat prijzen betreft) is er tegenwoordig wel vanaf. Zelfs de lokale coöperatie (La Chablisienne) is aan de duurdere kant. Let daarom op haar altijd interessante aanbiedingen én op de nieuwe selectie generieke Bourgognes. Bourgogne Chitry is een van de beste alternatieven voor Chablis, hoewel je voor menige versie inmiddels ook meer dan tien euro dient te betalen. In de komende jaren zal de blik ongetwijfeld ook worden gericht op de wijngaarden rondom Tonnerre en Épineuil. Zelfs in Nederland is het nog mogelijk om een goede Bourgogne Tonnerre te kopen voor onder het tientje. Wanneer Irancy je te duur of te rustiek is, steek de rivier Yonne over en maak kennis met de lichte en fruitige Bourgogne Coulanges-la-Vineuse. Deze AOC voorziet ook in enig wit en rosé.

Goed en goedkoop is het zeker in het uiterste noorden van de Bourgogne. In de Châtillonnais, het wijndistrict dat grenst aan de Champagne, treffen wij vooral Crémant de Bourgogne aan. Vele domeinen maken en verkopen ook stille Bourgognes (wit, rood en rosé), met prijzen rond de zeven euro. Denk verder aan de Côte Saint-Jacques, de wijngaarden ten noorden van de stad Joigny in het noordwesten van de Bourgogne. Je treft hier vrijwel alle bourgondische variëteiten aan voor onder de 10 euro. Ook een vriendelijke prijs derhalve voor die unieke, niet te versmaden vin gris. Domaine Alain Vignot (Paroy-sur-Tholon) is in dit wijndistrict wellicht de meest interessante, in ieder geval de grootste speler. En voeg wat mij betreft er aan toe dat het een gastvrij adres is.

De volgende inbreng meer over goedkope Bourgognes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.