Drie nieuwe boeken over Bourgogne

De kerk van Mellecey (Wijn uit Bourgogne)
De kerk van Mellecey (Côte Chalonnaise)

Het afgelopen jaar verschenen in het Nederlandse taalgebied drie boeken over Bourgogne. Om te beginnen met het alom gelauwerde en in grote getale verkochte De Bourgondiërs van Bart van Loo. Rond de zomer was daar Bourgogne, wijn en weelde van Marion van Amelrooij. Onlangs trof ik in mijn lokale bibliotheek De Bourgogne. Meer dan wijn & het goede leven van Lenette Schuijt aan. Dat boek was me blijkbaar even ontgaan. Over het lijvige en indrukwekkende werk van Bart van Loo houd ik het kort, omdat wijn geen grote rol speelt. Wil niet zeggen dat de klievende zwaarden, het rondspattende bloed en de knarsetandende hertogen mij tot in de late uurtjes wisten te fascineren.

Bourgogne, wijn en weelde van Marion van Amelrooij verscheen in de serie PassePartout Reisgidsen. Het is prijzenswaardig dat de schrijfster in de inleiding vermeldt in haar boek een aantal keuzes te maken. Ik mis echter de onderbouwing van deze keuzes. Waarom in het hoofdstuk over wijn alleen de focus op het district Beaune? Daarbij begint het wijnhoofdstuk met de zin: “Bij Beaune denk ik aan het Hôtel-Dieu.” Naarstig op zoek naar een toch al gerantsoeneerde hoeveelheid wijn lopen wij op de tast rond in de gangen van de voormalige Hospices.

Lenette Schuijt opent De Bourgogne. Meer dan wijn & het goede leven met de korte zin: “Dit is geen reisgids.” Toch stapte ze in een auto om van noord naar zuid vier wijndistricten te doorkruisen (beide schrijfsters hebben weinig op met Chablis, laat staan de Châtillonnais). Na een veelbelovende start in de Côte de Nuits blijkt zij geen weet te hebben waar de grens met de Côte de Beaune nu precies ligt, getuige de streep die zij een dikke zeven kilometer zuidelijker ter hoogte van de stad Beaune trekt. De wijndorpen Aloxe-Corton en Pernand-Vergelesses worden voor het gemak onder het kopje ‘Côte de Nuits’ geveegd. In het bronnenoverzicht vermeldt de schrijfster een wijnatlas uit 1989. Ook toen was de grens tussen de beide wijndistricten reeds haarscherp. Côte de Beaune begint ter hoogte van de AOC Ladoix, de poort tot de Côte de Beaune.

Wanneer wijn uit de Bourgogne het onderwerp is, grossieren beide schrijfsters in wat ik voor het gemak maar even ‘onjuistheden’ noem. Ook mijn geliefde Côte Chalonnaise valt ten prooi. Wanneer van Amelrooij de Voie Verte (een fietsroute) door de Côte Chalonnaise volgt, neemt zij in één alinea maar liefst vijf keer een verkeerde afslag. Zelfs letterlijk, want de Voie Verte leidt niet door Rully en ook niet door Mercurey. Volgens Schuijt is in de plaats Bouzeron alleen de aligoté druif aangeplant, terwijl alleen al binnen het climat ‘La Fortune’ de aligoté, chardonnay, pinot noir en gamay druif zijn terug te vinden.

Verder zijn er de eigen denkbeelden en opvattingen van de schrijfsters over wijn uit de Bourgogne die de wenkbrauwen doen fronsen. Wanneer van Amelrooij stelt dat de gamay druif wijn produceert “voor onervaren, beginnende proevers”, maakt zij het echt te bont. Ik denk hierbij alleen al aan de vele domeinen en coöperaties in de Mâconnais die met veel zorg en aandacht van deze druif heerlijke rode (of rosé) Mâcon maken. En dan zo’n opmerking naar je hoofd krijgen geslingerd. Zij mag trouwens ook wat vriendelijker zijn voor de aligoté druif.

In Bourgogne wonen en er een boek over schrijven. Beide zaken gaan gepaard met het nodige enthousiasme en een volhardende geestdrift. Het zorgt helaas ook voor enkele blinde vlekken die de nodige zelfkritiek in de weg staan. Beide schrijfsters vertonen verder een onbedwingbare drang om zichzelf centraal te willen stellen. Zo vertelt Schuijt op haar beurt over een feestje bij de buren. Iemand had een goede Bourgogne meegenomen. Er werd een scan gemaakt van het etiket en later werd die wijn door Schuijt bij een cave in Mellecey (tussen Mercurey en Givry in de Côte Chalonnaise) gekocht. Niet voor de eerste keer verzwijgt Schuijt de naam van zowel de Bourgogne als van de cave. Hoe leuk de notie van een gezellig feestje en een dagje wijn kopen ook klinkt, zonder verdere duiding wordt het verhaal ondraaglijk gezapig en draagt het in ieder geval niet bij tot een beter begrijpen van Bourgogne, de inleiding herlezend toch echt het doel van haar boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.