Een rondje Zuid-Bourgogne

Onderhand traditie aan het einde van het jaar. Een greep uit het actuele aanbod wijnen in het zuiden van Bourgogne. Om te beginnen in de Côte Chalonnaise. In de Mâconnais houden wij het verder bij wit.

Mont Avril - Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)

De Côte Chalonnaise gezien vanaf de Mont Avril (beneden: Jambles)

Voor een goede rode Côte Chalonnaise kun je terecht bij de supermarkt Carrefour, waar al jaren de ‘Mont Avril’ van Domaine Michel Goubard et Fils in de schappen ligt. De soepele 2015 met zijn barstensvol fruit werd zelfs door Le Guide Hachette des Vins opgemerkt. Wij doen het inmiddels met de 2016. Wat straffer, maar nog steeds een prima Bourgogne. De druiven van deze Côte Chalonnaise groeien tegen de zuidelijke helling van deze berg die in de buurt van de wijngaarden van Givry ligt. De hoogte (421 meter) is niet uitzonderlijk, wel de geïsoleerde ligging.

Twee domeinen, die zich ‘kasteel’ noemen, bieden ook een uitstekende rode Côte Chalonnaise aan: Château de Chamilly en het 100% bio-vriendelijke Château de Sassangy. Uiteraard kun je voor een rode Côte Chalonnaise terecht bij een van de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise. Inmiddels de ‘Cuvee Prestige’ van Cave de Bissey uit 2016 geproefd en die is zowaar indrukwekkender dan de 2015. Zo veel meer dan een goede basis- of instapbourgogne en dat voor een dikke zeven euro.

Een stapje hoger op de ladder en dan komt binnen de Côte Chalonnaise onder meer de appellation village Givry in zicht. Of zoals La Revue du vin de France het eerder dit jaar formuleerde: Côte chalonnaise: 2017 est le millésime de Givry!Een bezoek aan de VVV in Givry (Place de la Poste), waar je sinds kort tientallen wijnen kunt proeven en kopen, is een uitstekend begin. In dorpjes ten zuiden van Givry (Jambles, Moroges en Saint-Désert) bevindt zich een aantal uitstekende domeinen. Zo ligt het eerder genoemde Domaine Michel Goubard et Fils in Saint-Désert.

Een aantal verrassingen in Hugh Johnson’s Pocket Wine Book (2019). Allereerst een shake up wat betreft domeinen die volgens hem de beste Montagny (100% chardonnay) aanbieden. Verdwenen: Domaine des Moirots van de familie Denizot. Omdat dit domein maar één versie aanbiedt (de 1er Cru ‘Le Vieux Chateau’)? Want met de 2016 is verder niets mis mee. Integendeel, die staat weer keurig in de Guide Hachette. Nieuw in het lijstje: Domaine Feuillat-Juillot. Inderdaad een topdomein met een groot en genereus aanbod (probeer eens de 1er Cru ‘Les Crètes’).

Met Hugh Johnson verder naar het zuiden, voor witte Bourgognes in de Mâconnais. Hier verrast hij ons met een aparte vermelding van Terres Secrètes (de coöperatie in Prissé). Argument: “Sound, good value.” Johnson doelt op de Saint-Véran, waarbij ik naar de mooie mineraliteit van ‘Les Cras’ wijs en enkel mooie versies Mâcon-Villages. Een andere coöperatie in de Mâconnais wist dit jaar met een aantal mooie Bourgognes de aandacht op zich te vestigen: Cave de Azé. De naam van een van de beste wijnen uit het assortiment (Macon-Azé ‘Sélection Prestige’) klinkt duur, maar zo smaakt hij alleen. Voor nog geen tientje.

Domaine de la Pierre des Dames schoof een voortreffelijke witte Mâcon-Prissé (2016) naar voren. Sowieso enthousiast over alle wijnen van dit domein uit Prissé, dé trouvaille van het afgelopen jaar. Laat ik verder twee domeinen vermelden, waarvan de relatief onbekende Mâcon-Verzé (ook 2016) mij beviel: Domaine de la Jobeline uit Verzé zelf en Domaine Thibert uit Fuissé. En denk je bij de Mâconnais vooral aan coöperaties en domeinen, bekende handelshuizen kunnen er ook wat van, zo bleek uit de hemelse Mâcon-Lugny ‘Les Genièvres’ van Louis Latour.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.