Een rondje Zuid-Bourgogne

Net zoals aan het einde van het vorige jaar een greep uit het actuele aanbod wijnen uit het zuiden van de Bourgogne. Om te beginnen in de Côte Chalonnaise.

De Mont Avril in de Côte Chalonnaise (Wijn in Bourgogne)
De Côte Chalonnaise gezien vanaf de Mont Avril

Voor een goede rode Bourgogne Côte Chalonnaise kun je terecht bij de Belgische supermarkt Carrefour, waar al jaren de ‘Mont Avril’ van Domaine Michel Goubard et Fils in de schappen staat. De soepele 2015 met zijn barstensvol fruit werd zelfs door Le Guide Hachette des Vins opgemerkt. Wij doen het inmiddels met de 2016. Wat straffer, maar nog steeds een meer dan prima Bourgogne. De pinot noir druiven van deze Bourgogne groeien tegen de zuidelijke helling van deze berg die in de buurt van de wijngaarden van Givry ligt. De hoogte (421 meter) is niet uitzonderlijk, wel de geïsoleerde ligging. Laat ik het liever een heuvel noemen, maar voor een spectaculair uitzicht is een wandeling naar de top van de Mont Avril absoluut de moeite waard.

Twee domeinen, die zich ‘kasteel’ noemen, bieden ook een uitstekende rode Bourgogne Côte Chalonnaise aan: Château de Chamilly en het 100% bio-vriendelijke Château de Sassangy. Uiteraard kun je voor een rode Bourgogne Côte Chalonnaise ook terecht bij een van de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise. Inmiddels de ‘Cuvee Prestige’ van Cave de Bissey uit 2016 geproefd en die is zowaar indrukwekkender dan de 2015. Zoveel meer dan een goede basis- of instapbourgogne en dat voor een dikke zeven euro.

Een stapje hoger op de ladder en dan komt binnen de Côte Chalonnaise onder meer de appellation village Givry in zicht. Of zoals La Revue du vin de France het eerder dit jaar formuleerde: Côte chalonnaise: 2017 est le millésime de Givry!Een bezoek aan de VVV in Givry (Place de la Poste), waar je sinds kort in het nieuwe Caveau Givry Vins tientallen wijnen kunt proeven en kopen, is een ideaal begin. Met de eerste enthousiaste berichten over de wijnoogst uit 2018 wordt het aanbod wijn in Givry alleen maar beter en mooier.

Een aantal verrassingen in Hugh Johnson’s Pocket Wine Book (2019). Allereerst een shake up wat betreft domeinen die volgens hem de beste Montagny (100% chardonnay) aanbieden. Verdwenen: Domaine des Moirots van de familie Denizot. Omdat dit domein maar één versie aanbiedt (de 1er Cru ‘Le Vieux Chateau’)? Want met de 2016 is verder niets mis mee. Integendeel, die staat weer keurig in La Guide Hachette des Vins. Nieuw in het lijstje: Domaine Feuillat-Juillot. Inderdaad een uitstekend domein met een groot en genereus aanbod Montagny (probeer eens de ‘Les Crètes’ vanwege zijn mooie minerale tonen).

Met Hugh Johnson verder naar het zuiden, voor witte Bourgognes in de Mâconnais. Hier verrast hij ons met een aparte vermelding van Terres Secrètes (de coöperatie in Prissé). Argument: “Sound, good value.” Johnson doelt onder meer op de Saint-Véran, waarbij ik in deze bijdrage naar de luxe ‘Les Cras’ wijs en op enkele mooie variëteiten Mâcon-Villages. Een andere coöperatie in de Mâconnais wist dit jaar met een aantal mooie Bourgognes de aandacht op haar te vestigen: Cave de Azé. De naam van één van de beste wijnen uit het assortiment (Mâcon-Azé ‘Sélection Prestige’) klinkt duur, maar zo smaakt hij alleen. Voor nog geen tientje.

Domaine de la Pierre des Dames schoof een droom van een witte Mâcon-Prissé (2016) naar voren. Sowieso enthousiast over alle wijnen van dit domein uit Prissé, dé trouvaille van het afgelopen jaar. Laat ik verder twee domeinen vermelden, waarvan de relatief onbekende Mâcon-Verzé (ook 2016) mij uitstekend beviel: Domaine de la Jobeline uit Verzé zelf en Domaine Thibert Père et Fils uit Fuissé. Meer en meer wordt de Mâconnais het toevluchtsoord voor die innemende drank waar wij zo naarstig naar op zoek zijn: een goede en betaalbare witte Bourgogne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.