Saint-Aubin: Hautes-Côtes de Montrachet

Saint-Aubin (Wijn uit Bourgogne)
Wijngaarden ten noorden van Saint-Aubin

Om minder bekende wijnen uit de Bourgogne te promoten, alsof die nog bestaan, wordt het argument aangewend dat de druiven zijn geplukt in de buurt van een prestigieuze wijngaard of een beroemd wijndorp. Met alle scepsis van de wereld, soms snijdt dit verkooppraatje hout. Wanneer een relatief onbekend wijndorp grenst aan een beroemde buur, kunnen de Bourgognes uit dat wijndorp een goed en goedkoper alternatief zijn voor de duurdere wijnen van zijn buur. Eén van de beste voorbeelden in de Bourgogne is Saint-Aubin.

Het wijndorp Saint-Aubin ligt in de Côte de Beaune ten westen van Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Een aantal 1ers Crus wijngaarden in Saint-Aubin, zoals het grote ‘En Remily’, grenst angstvallig dicht aan de wereldberoemde Grands Crus wijngaarden van Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Met die twee kanonnen van wijndorpen in de buurt is het niet verwonderlijk dat Saint-Aubin, ondanks de scheiding door een kleine heuvelrug, kan bogen op voortreffelijke witte wijnen. Er worden in en rondom het wijndorp ook mooie rode wijnen gemaakt, uiteraard van de pinot noir druif. Reken voor een 1er Cru, de hoogste classificering binnen de AOC Saint-Aubin, tussen de 25 en 30 euro.

Mijn eerste kennismaking met een Saint-Aubin was dankzij het domein JanotsBos. De naam JanotsBos is een samenvoeging van de namen (Thierry) Janots en (Richard) Bos. Bos was mede-eigenaar van Café Samson in Nijmegen (aldaar welhaast een instituut), voordat hij zich in het bourgondische avontuur stortte en zich in Meursault vestigde. De generieke witte Bourgogne uit 2009 die door het proefpanel van Le Guide Hachette des Vins enthousiast werd onthaald, zorgde voor de doorbraak bij het grote publiek. De laatste Saint-Aubin (een 1er Cru) die ik van het domein dronk, was uit 2012. Vol, krachtig en mooi in balans. JanotsBos blijft maar doordenderen met drie vermeldingen in de meest recente Guide Hachette des Vins. Wij lezen onder meer zeer vriendelijke woorden over de witte Saint-Aubin 1er Cru ‘En Créot’ uit 2015.

In Chassagne-Montrachet wonen veel wijnbouwers die ‘Colin’ heten. Bemoedigend dat ook de nieuwe generatie zich positief profileert en mooi meegenomen dat deze jonge wijnmakers, zoals Philippe Colin, ook wijngaarden in Saint-Aubin in hun portefeuille hebben. Veel enthousiasme toen zijn ‘Les Combes’ (1er Cru) 2013 op de tafel stond. Opgetekende smaakimpressies: honing, amandel, vriendelijke citrusvruchten, botertje, vanille en vooral veel mooi fruit (ananas, perzik). Een elegante en, die uitdrukking werd aan tafel vaak gebezigd, een moderne Bourgogne. Een paar maanden later de 2014, die ik in een winkel in Bourgogne aantrof, vanzelfsprekend niet laten staan. Deze versie was meer gereserveerd, mede daardoor een stuk spannender. Mooie zuurgraad, zou ongetwijfeld de nodige jaren kunnen worden bewaard. Wanneer ik het geduld had kunnen opbrengen …

Ben je in de gelegenheid om Saint-Aubin zelf te bezoeken, dan tref je bij de ingang van het dorp bordjes aan met namen van ongeveer twintig wijnbouwers. Hubert Lamy en Gérard Thomas komen in vele the best of-lijstjes voor. Zo ook Sylvain Langoureau, van wie de wijnen bij verschillende adressen in Nederland verkrijgbaar zijn. Ik tekende eerder aan dat zijn witte 1er Cru ‘En Remilly’ 2017 over een paar weken reeds een kerstmaal mag begeleiden. En dan heeft ieder wijndorp zijn veelvoorkomende naam, een familie die meestal ook de burgemeester levert. In Saint-Aubin is dat ‘Prudhon’. Domaine Bernard Prudhon en Henri Prudhon et Fils blijken een vermelding waard te zijn.

Want bij iedere naam die ik noem, doe ik een naam die ik niet noem tekort. Daarom zou je voor een eerste kennismaking met deze interessante AOC je kunnen wenden tot Caveau de Saint-Aubin, waar een breed assortiment lokale wijnen wordt aangeboden. Caveau de Saint-Aubin is overigens geen cave coopérative, maar een caveau collectif. Dit is een gezamenlijk promotie- en verkooppunt, waar de flessen kant-en-klaar worden aangeleverd. Deel in het enthousiasme van de twee eigenaren, proef een Saint-Aubin die is ontkurkt en je bent vast bereid om die minieme marge die men voor de flessen berekent op de toonbank neer te leggen.

Ben je in Bourgogne en heb je niet alle tijd van de wereld? Probeer in Beaune eens de Saint-Aubin 1er Cru van Maison Louis Latour. Jaar in jaar uit een meer dan voorbeeldige witte Saint-Aubin. Je begrijpt, één van mijn persoonlijke favorieten. Of zoals de Fransen het met zoveel woorden zeggen: een valeur sûre.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.