Bourgogne 2018: om naar uit te zien

Les Grands Jours de Bourgogne 2018 (Wijn uit Bourgogne)

Grands Jours de Bourgogne

Het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) gaf medio november een persbericht uit met de titel ‘Millésime 2018: un millésime idéal / The 2018 vintage: An ideal vintage’. Aan de kwaliteit van de wijnoogst van 2018 twijfelde ik niet, wel aan de kwantiteit. Volgens het persbericht hoef ik mij daar geen zorgen over te maken. “Maar al die verschrompelde druiven die ik zag?”, meende ik nog tegen te sputteren toen ik onlangs een wijnbouwer uit de Côte Chalonnaise sprak. “Hooguit aan de rand van sommige wijngaarden”, luidde het geruststellende antwoord. “De oogst is echt fantastisch. Ik kan het weten.”

En andere jaren?

In eerste instantie ook twijfel over de Chablis uit 2016. “Hagel, vorst en nog meer hagel. En bijna geen wijn”, schrijft Hugh Johnson in zijn meest recente wijngids. Bij het jaar 2017 plaatst Johnson ook een kanttekening: over de vorst die 15 dagen duurde. Toch heb ik inmiddels genoeg goede Chablis uit 2016 en 2017 geproefd om die kanttekening in het juiste perspectief te kunnen plaatsen. Vooralsnog is mijn oordeel wel alleen gebaseerd op Chablis van de goede en betere wijn-producten. Een Chablis uit de supermarkt? Caveat emptor. Ik kan het weten.

Net zoals het jaar 2018 toverde ook het jaar 2015 een brede glimlach op de gezichten van Bourgogne-liefhebbers. Dat jaar brengt inmiddels rijke, opulente wijnen voort die onderhand reiken naar sterstatus. Langzamerhand komen ook de grote appellations villages in de verkoop. Blijf ze in de gaten houden. Het jaar 2016 brengt een meer ‘klassieke Bourgogne’ voort, terwijl over 2017, behoudens een hagelbuitje hier en daar, iedereen zeer content is.

Ten slotte, het beoordelen van een wijnjaartal blijft een momentopname en gebeurt meestal één jaar na de oogst. Sommige jaren blijken bij nader inzien een goed bewaard geheim met zich mee te dragen. Het jaar 2010 is een goed voorbeeld. De beste wijnen bleken weelderige aroma’s te bevatten en het bewaarpotentieel ligt jaren verder dan oorspronkelijk gedacht. Van Domaine Denis Race heb ik onlangs de ‘Blanchot’ (Chablis grand cru) uit 2010 tevoorschijn gehaald. Wat een feest.

Nog een goede rode en witte herinnering aan 2018?

Op de tweede dag van de Grands Jours de Bourgogne stonden de wijnen van de Côte de Beaune centraal. Er was binnen Le Palais des Congrès Beaune een aparte zaal gereserveerd voor wijnen uit Pommard en Volnay. Daar proefde ik dit jaar enkele van de beste, de lekkerste Bourgognes: van Château de Meursault een ‘Clos des Chênes’ (Volnay 1er cru) en van ‘Clos des Epeneaux’ (Pommard 1er cru) van Domaine Comte Armand (allebei uit 2015). Domaine Comte Armand is een van de vele bekende domeinen in Bourgogne die onlangs op de bio-tour is gegaan. En ja, Bourgogne gaat wat deze ontwikkeling betreft aan kop.

Bij mijn afscheid van Bourgogne plaatsen mijn gastheer en ik zoveel mogelijk heerlijks op tafel. Afgelopen september bracht ik onder meer een witte Santenay (2016) in van Domaine Maurice Charleux et Fils uit Dezize-lès-Maranges. Een heerlijke witte wijn die wij dronken bij zijn inbreng: onder meer brood van een toffe boulanger in Mercurey, “de lekkerste paté uit Bourgogne” (uit Le Creusot) en verse kazen uit de Jura (Comté en Morbier). Deze herinnering maakt ook nog een keer duidelijk dat je de beste Bourgognes drinkt met een goede vriend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.