Bourgogne 2018: om naar uit te zien

Domaine Meix Foulot in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Meix Foulot in Mercurey vlak voor de oogst 2018

Het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) publiceerde medio november een persbericht met de titel ‘Millésime 2018: un millésime idéal / The 2018 vintage: An ideal vintage’. Aan de kwaliteit van de wijnoogst van 2018 twijfelde ik niet, wel aan de kwantiteit. Volgens het persbericht hoef ik mij daar geen zorgen over te maken. “Maar die verschrompelde druiven die ik zag?”, meende ik nog tegen te sputteren toen ik onlangs een wijnbouwer uit de Côte Chalonnaise sprak. “Hooguit aan de rand van sommige wijngaarden”, luidde het geruststellende antwoord. “De oogst is echt fantastisch. Het wordt een klassiek jaar. De Bourgognes uit dit jaar zullen zich uitstekend laten bewaren. De kurkentrekker niet te snel in de hand te nemen. Het zal zich lonen!”

En de vrolijke persberichten over het oogstjaar 2018 bleven nadien over elkaar buitelen. Het meest recente persbericht van het BIVB d.d. 12 november 2019 over de wijnoogst uit 2018 in de Bourgogne kwam tot de conclusie: De l’avis général, 2018 est un phénomène rare, comme un vigneron en voit seulement une fois ou deux dans sa vie! Geduld (lees: het bewaren van de betere appellations) blijft het devies. Het jaargang 2018 betekent ten slotte een genereus aanbod wijnen. Strenge vorst of kwalijke hagel bleef gedurende de periode van de groei van de druiven achterwege.

En andere jaren?
Net zoals 2018 toverde ook het oogstjaar 2015 een brede glimlach op de gezichten van de wijnbouwers en de liefhebbers van wijn uit de Bourgogne. Dat jaar brengt inmiddels weelderige, opulente wijnen voort die onderhand reiken naar sterstatus. Langzamerhand komen de betere appellations villages en de 1er Crus uit 2015 in de verkoop. Blijf ze onder de aandacht houden. Het jaar 2016 brengt ook een ‘klassieke Bourgogne’ voort met een kleine aantekening: mede door het soms niet al te beste weer spreken de kenners over een ‘enigszins gecompliceerd jaar’. Enkele oneffenheden worden het beste weggestreken door de Bourgognes wat langer te bewaren. Ik ben inmiddels een kleine fan geworden van Chablis uit 2016. Over de wijnoogst uit 2017, is iedereen, behoudens een hagelbui hier en en wat vorst daar, zeer content. Steeds vaker hoor en lees ik dat 2017 ‘een gemakkelijk’ jaar is, onlangs zelfs dat sommige Bourgognes “schreeuwen om snel te worden gedronken”. Houd wat dit laatste betreft onder meer de witte Bourgognes uit de Côte Chalonnaise onder de aandacht.

Het dilemma van jaarnotities
Het beoordelen van een (wijn-)jaartal is een momentopname en gebeurt meestal één jaar na de oogst. Sommige jaren dragen bij nader inzien een goed bewaard geheim met zich mee. Het jaar 2010 is een goed voorbeeld. De beste wijnen blijken weelderige aroma’s te herbergen en het bewaarpotentieel ligt jaren verder dan oorspronkelijk verondersteld. Van Domaine Denis Race opende ik onlangs de ‘Blanchot’ (Chablis Grand Cru) uit 2010. Wat een feest. Daarentegen was de oogst uit 2009 zo gezond dat vooral de generieke Bourgognes zich binnen no time spoedden naar de top, om er snel overheen te duikelen (de betere 1er Cru en Grand Cru exemplaren laten zich nog even bewaren).

Nog een goede rode en witte herinnering aan 2018?
Op de tweede dag van Grands Jours de Bourgogne stonden de wijnen van de Côte de Beaune centraal. Er was binnen Le Palais des Congrès Beaune een aparte zaal ingericht voor wijnen uit Pommard en Volnay. Daar proefde ik dit jaar enkele van de beste Bourgognes: van Château de Meursault een ‘Clos des Chênes’ (Volnay 1er Cru) en van Domaine Comte Armand een ‘Clos des Epeneaux’ (Pommard 1er Cru) (allebei uit 2015). Domaine Comte Armand is een van de vele bekende domeinen in Bourgogne die op de bio-tour is gegaan. En ja, Bourgogne gaat wat deze ontwikkeling betreft aan kop.

De avond voor mijn afscheid van Bourgogne plaatsen mijn gastheer en ik zoveel mogelijk lekkers op tafel. Afgelopen september bracht ik onder meer een witte Santenay (2016) in van Domaine Maurice Charleux et Fils uit Dezize-lès-Maranges. Een heerlijke Bourgogne die wij dronken bij onder meer brood van een heel goede boulanger in Mercurey (AB gecertificeerd), “de lekkerste paté van Bourgogne” (uit Le Creusot) en verse kazen uit de Jura (Comté en Morbier). Deze herinnering maakt wederom duidelijk dat je de beste Bourgognes drinkt in goed gezelschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.