Grands Jours en Cave 2021

Grands Jours en Caves (Wijn uit Bourgogne)
Promotiefoto Grands Jours en Caves 2021

Grands Jours de Bourgogne is de grootse tweejaarlijkse rendez-vous tussen producenten van wijnen uit de Bourgogne en professionele kopers van wijn. Bij de laatste groep mag je denken aan importeurs, wijnhandelaren, eigenaren van slijterijen of restaurants en sommeliers. Daartussen mengt zich een groep van ongeveer 200 journalisten. Grands Jours de Bourgogne duurt vijf dagen en de laatste editie (2018) bestond uit twaalf manifestaties. Soms voor de charme op locatie, zoals in Meursault en Mercurey, soms voor het logistieke gemak in het grote congrescentrum te Beaune. Omdat mijn blog met verve voldeed aan alle voorwaarden voor deelname, maakte ik maart 2018 mijn debuut bij deze bourgondische mammoetproeverij.

De uitbraak van de COVID-19 epidemie zorgde voor een uitstel van Grands Jours de Bourgogne 2020 naar 2021 en inmiddels van 2021 naar 2022. Toch hebben de bourgondische producenten grote behoefte om hun relaties met professionele kopers (en journalisten) warm te houden. Daarom werd dit jaar als alternatief de zogenaamde Grands Jours en Cave georganiseerd. Tegen de 600 producenten (zowel domeinen, handelshuizen als enkele coöperaties) creëerden in hun caves de vereiste hygiënische voorwaarden zodat belangstellenden, evenwel alleen na afspraak, welkom waren. Grands Jours en Cave vond de afgelopen week plaats van 15 tot en met 19 maart. Gelet op de maatregelen rondom de coronapandemie, zowel in Frankrijk als in de Lage Landen, was het vooral een Franse aangelegenheid. De organisatie maakte melding van enkele Belgische en Zwitserse durfallen.

Voor de thuisgebleven belangstellenden hield de organisatie van Grands Jours en Cave op woensdag 16 maart jl. een persconferentie die via de speciale internetpagina van het evenement kon worden gevolgd. Een vijftal belangrijke bourgondische overheid- en wijnpersonen deed hun zegje en een select gezelschap journalisten dat zich in een zaal van het congrescentrum te Beaune had verzameld, mocht vragen stellen aan, één spreker merkte het terecht op, louter mannen. Ik noteerde een aantal interessante wederwaardigheden.

• De klimaatverandering die ook in de Bourgogne wordt opgemerkt, blijkt inmiddels hoog op de agenda te staan. “Men zit er bovenop”, luidde de vooralsnog geruststellende mededeling. Concreet worden er reeds in en rondom de wijngaarden de nodige maatregelen getroffen, vooral tegen de droogte. Dat zal moeten gebeuren met inachtneming van de strenge regels binnen de AOC Bourgogne, waarbinnen irrigatie bijvoorbeeld taboe is. Het is bekend dat in Chablis wordt geëxperimenteerd met het aanplanten van de pinot noir druif. In andere delen van de Bourgogne worden weer oude, mogelijk beter resistente varianten van de bekende druivensoorten aangeplant. De actuele zorgen leidden tot de mooiste, tegelijkertijd meest verontrustende uitspraak deze middag: “Met de klimaatsverandering en de COVID-19 epidemie lijkt het of de geschiedenis het gaspedaal heeft ingedrukt.”

Grands Jours en Cave is een manier om de mooie oogsten uit 2018 en 2019 onder de aandacht te brengen. François Labet, directeur van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), benadrukte dat de Bourgogne in kwalitatieve zin recent drie uitstekende oogstjaren kende. De kwantitatieve opbrengsten van de oogsten uit 2019 en 2020 waren echter een stuk lager (rond de 20 – 30%) dan gemiddeld. Inmiddels is duidelijk geworden dat in 2020 vooral de pinot noir druif de klappen heeft moeten opvangen, Ook de prestigieuze Côte d’Or bleef niet gespaard. Was traditioneel de verhouding tussen rood en wit in de Bourgogne ongeveer 1:3, in 2020 was deze verhouding 1:4. De beschikbaarheid van rode Bourgognes uit 2020 zal volgens ingewijden “gecompliceerd zijn”.

• De COVID-19 epidemie heeft onder de streep niet gezorgd voor negatieve cijfers voor de bourgondische wijnbouw. Het jaar 2020 voor Bourgogne in toeristisch opzicht echter een regelrecht rampjaar. Vooral de restauranthouders hebben het nog steeds moeilijk gelet op de getroffen maatregelen binnen het strenge Franse confinement (lockdown). Toerisme en wijnbouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ondanks het versoepelen van enkele coronamaatregelen in de zomer van 2020 verschenen er beduidend minder toeristen aan de deuren van de wijnproducenten. Het was vooral te merken in de Hautes-Côtes de Nuits en Hautes-Côtes de Beaune, waar sommige wijndorpen uitgestorven leken (heeft ook wel zijn charme, leerde ik uit eigen ervaring). Voor de producenten van de Bourgognes werd de welkome compensatie wat betreft de afzet van hun wijnen gevonden in een toename van e-commerce en de export (vooral richting het Verenigd Koninkrijk met een voorspelbare piek vlak voor de Brexit).

• De grootste onderneming rondom de wijnbouw in de Bourgogne is de bouw van een drietal Cités des Vins et des Climats de Bourgogne: een cultureel en toeristisch project op drie locaties (Chablis, Beaune en Mâcon). Deze drie steden benadrukken de diversiteit van de bourgondische climats (wijngaarden). De drie Cités des Vins et des Climats de Bourgogne zijn alomvattende promotiepunten die onder meer de economische en culturele aspecten rondom de wijnbouw in de Bourgogne uit de doeken zullen doen. Het is zelfs mogelijk om er wijn te proeven en te kopen. Mijn eerste bijdrage van 2019 (‘Bourgondische ambities’) stipte dit miljoenenproject reeds aan en gelet op de prognoses indertijd heeft de bouw van deze drie ‘steden’ blijkbaar enige vertraging opgelopen.

Wordt 2022 in ieder geval een jaar om ons op te verheugen, want naast de opening van de drie Cités des Vins et des Climats de Bourgogne vindt naar verwachting Grands Jours de Bourgogne weer doorgang. Intussen voor ons allemaal gekruiste vingers voor dit jaar, want in Frankrijk zijn de regels rondom het confinement opnieuw verlengd en strenger geworden, nu tot medio april 2021.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.