Savigny-lès-Beaune: een Bourgogne van grote waarde

De grote blikvanger in het wijndorp Savigny-lès-Beaune: Château de Savigny-lès-Beaune

Tot ongeveer tien jaar geleden werd het wijndorp Savigny-lès-Beaune door kenners getipt als bron voor uitstekende Bourgognes voor een vriendelijke prijs. De Amerikaanse schrijver Jay McInerney proefde indertijd bij enkele lokale wijnbouwers het jaargang 2009 en hij beschouwde zijn schreden in Savigny-lès-Beaune als buiten het gebaande pad. “That obscurity makes for some great value”, luidde zijn conclusie. Voor nog even, want Savigny-lès-Beaune werd in de daarop volgende jaren onder de voet gelopen. Nog niet met de allure van Pommard of Volnay, maar Savigny-lès-Beaune wordt inmiddels gerekend tot één van de belangrijkste AOC’s binnen de Côte de Beaune. Met navenante prijzen.

Het wijndorp Savigny-lès-Beaune ligt een dikke vijf kilometer ten noorden van Beaune in het dal van de rivier de Rhoin. Tegen de noordelijke en zuidoostelijke hellingen liggen de meest prestigieuze wijngaarden in de vorm van 22 climats die als 1er Cru zijn geclassificeerd. In het noorden, met Pernand-Vergelesses als buur, kent de bodem, naast het voor de Bourgogne karakteristieke kalksteen en enige mergel, een relatief hoog kleigehalte. Deze conditie zorgt voor meer krachtige, maar nog altijd elegante Bourgognes met een lange aromatische persistentie. De bodem van de zuidoostelijke hellingen heeft een meer zanderige structuur die meer soepele, lichte Bourgognes voorbrengt. Maar het zijn nog altijd Bourgognes met een goede structuur die mede daarom met beide benen op de grond staan. Binnen deze laatste contreien dendert de snelweg A6 vanaf de noordrand van de Morvan naar beneden richting de vlakte rondom Beaune. Het zorgt immer voor een adembenemend schouwspel. Maar blijf goed op de weg letten (en op de snelheid).

De lager gelegen wijngaarden rondom het wijndorp Savigny-lès-Beaune met dieper gelegen kalksteen in de bodem biedt ons Bourgognes die zijn geclassificeerd als village. Laat ze niet links liggen. Vele exemplaren die in de meest recente Bourogne Aujourd’hui de hemel in werden geschreven. Onder de streep hebben de wijnen uit Savigny-lès-Beaune een medium body en dat betekent veelal toegankelijke Bourgognes die, zeker de villages, na drie tot vijf jaar uitstekend drinkbaar zijn. Dit geldt ook voor de zeldzame witte wijnen uit Savigny-lès-Beaune die geliefd zijn vanwege hun levendige en harmonieuze karakter. Zij hebben een mooie verhouding tussen exotisch fruit, witte bloemen en de fijne minerale tonen. Verder kenmerken de witte wijnen uit Savigny-lès-Beaune zich door een lichte nootachtige toets.

Het lijkt allemaal een ‘Goed Nieuws Show’, maar voor de liefhebbers zou de actuele stand van zaken reden kunnen zijn tot enige zorg. Het oogstjaar 2018, Savigny-lès-Beaune deed er niet voor onder, werd inmiddels talloze keren gebombardeerd tot een regelrechte klassieker. In de wetenschap dat het oogstjaar 2019 ook fantastisch was, maar sommige domeinen de schaarse opbrengst van dat jaar reserveren voor hun eigen clientèle, heb je het niet meer voor het uitkiezen. De flessen vliegen de deur uit en tegen een prijs die er ook niet lager op wordt. Reken intussen voor een village zeker tegen en meestal meer dan 20 euro (het handelshuis Bouchard Père et Fils uit Beaune duikt met zijn ‘exceptionele’ village nog net onder de 20 euro). Reken voor een 1er Cru ten minste 20 euro, helaas steeds vaker meer dan 30 euro. En dan heb ik het over de prijzen in Bourgogne en niet in Nederland.

Domaine Simon Bize et Fils is de meest bekende naam in Savigny-lès-Beaune. Sinds het tragische overlijden van zijn zoon Patrick Bize in 2013 wordt het domein geleid door diens vrouw Chisa en zus Marielle Marielle Bize-Grivot. Onder leiding van beide vrouwen maakt het domein nog altijd zuivere, puntgave Bourgognes met intens fruit, een mineraal randje en een voorbeeldige structuur. Ik herinner me de tweede dag van Grands Jours de Bourgogne 2018 in Beaune. Nadat ik enkele Bourgognes van Domaine Simon Bize had geproefd, restte mij niets anders dan een extra rondje te lopen in het grote congrescentrum om de vele smaakimpressies in alle rust te laten bezinken.

Ook het domein van de broers Jean-Marc et Hugues Pavelot staat hoog in alle lijstjes vermeld en ook hier zijn nog maar een paar flessen van de jaargangen 2017 en 2018 verkrijgbaar. Domaine Chandon de Briailles (bio!) maakt voor de meeste liefhebbers de top drie compleet. Voor Grands Jours de Bourgogne 2020 had ik verder de namen van Domaine Camus-Bruchon et Fils (‘Aux Grands Liards’) en Domaine Pierre Guillemot (‘Aux Serpentières’) genoteerd.

Domaine Henri de Villamont en Domaine Jean-Jacques Girard staan als enige twee domeinen uit Savigny-lès-Beaune vermeld in Guides des Caves 2021. Deze domeinen hebben het gastvrije charter Vignobles & Découvertes ondertekend en zijn speciaal geoutilleerd om individuele bezoekers te ontvangen. Voor alle duidelijkheid: dit zijn twee alom gerespecteerde domeinen. De grote blikvanger in het wijndorp Savigny-lès-Beaune is Château de Savigny-lès-Beaune. De kasteelheer (Michel Pont) maakt goede Bourgognes, maar geniet vooral bekendheid vanwege zijn grote passie voor oldtimers en meer van die antieke twee- en vierwielers (van motoren, tractoren tot vliegtuigen), die in en rondom het kasteel worden tentoongesteld.

Ik twijfel er geen moment aan dat je bij meer domeinen in Savigny-lès-Beaune, domeinen in de buurtgemeenten, een goed handelshuis in Beaune of bij de enige coöperatie aldaar (Nuiton-Beaunoy) zult slagen. Een persoonlijke sympathie gaat uit naar Domaine Tollot-Beaut (et Fils inmiddels) in het nabijgelegen wijndorp Chorey-lès-Beaune. Zijn village Savigny-lès-Beaune heeft nobele trekjes die welhaast een 1er Cru classificatie legitimeren. Toen ik ten tijde van McInerneys bourgondische omzwervingen in het restaurant van mijn vertrouwde hotel in Beaune aanschoof voor het avondmaal, maakte ik kenbaar de wijnkaart niet te hoeven inzien. Ik koos zoals vaker voor de Savigny-lès-Beaune ‘Les Lavières’ (1er Cru) van Domaine Tollot-Beaut. Ik keek vervolgens naar buiten en zag in de verte het verkeer over de A6 razen. Bij de eerste slok dacht ik: wat goed om weer in Bourgogne te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.