Bourgogne buiten de gebaande paden IV

Vierde en laatste bijdrage in de zomerserie 2020. Wij rijden door het departement Saône-et-Loire, verlaten de Côte Chalonnaise en rijden de Mâconnais binnen. Met op de achterbank van de auto mijn bourgognebijbel: ‘Burgundy: How to find great wines off the beaten track’ van Patrick Matthews, de inspiratiebron voor deze bijdragen.

Mâconnais (Wijn uit Bourgogne)
De Mâconnais ten zuiden van Saint-Gengoux-le-National met slechts hier en daar een wijngaard

Inleiding
De Mâconnais is groot, erg groot. In dit wijndistrict wordt meer wijn geproduceerd dan in de Côte d’Or en de Côte Chalonnaise tezamen. De overgang van de Côte Chalonnaise naar de Mâconnais is een soort niemandsland met bijna geen wijngaarden. Trek een streep tussen Saint-Gengoux-le-National in het westen en Tournus in het oosten en je hebt enig idee. Met onder meer de klinkende namen ‘Pouilly-Fuissé’ en ‘Saint-Véran’ is het zuiden van de Mâconnais bij het grotere publiek een stuk bekender. Daarom beperkt deze bijdrage zich tot het relatief onbekende noorden van de Mâconnais. Geen Pouilly-Fuissé of Saint-Véran derhalve. Maar ook geen Viré-Clessé, de enige AOC in het noorden van de Mâconnais die zich een appellation village mag noemen. Zij kwam eerder aan bod, ongetwijfeld in de toekomt weer.

In het spoor van Patrick Matthews: het noorden van de Mâconnais
Patrick Matthews begint zijn wijntocht in het noordwesten van, ja wat? De rand van de Charolais? Het dorp Genouilly ligt net buiten de Côte Chalonnaise en zeker niet in de Mâconnais. Reden: de vermelding van de plaatselijke coöperatie (inmiddels Vignerons de Genouilly genaamd): “This, though smallish, wine cooperative has an increasing number of fans and is a place to stock up on inexpensive appellations.” Gelet op haar aanbod staat de neus van deze kleine coöperatie duidelijk naar het noorden (Côte Chalonnaise) gericht. Bij de Bourgogne ‘buiten de gebaande paden’ denk je wellicht niet meteen aan een coöperatie. Bezoek de coöperatie in Genouilly en je begrijpt de vermelding van dit kleinood zowel in het boek van Matthews als in deze bijdrage. Je zult aangenaam worden verrast door haar charme én haar uitstekende Bourgognes. Tip: de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’. Kijk voor rood uit naar de Givry en de Mercurey. Voor een rode Bourgogne die je meteen kunt drinken, zoek je het beste je heil bij de Rully.

Enkele kilometers zuidoostelijker rijden wij daadwerkelijk de Mâconnais binnen. De meeste wijnbouwers in Saint-Gengoux-le-National zijn aangesloten bij de coöperatie in Buxy en verkopen aldaar hun rode Mâcon (100% gamay). Dat doen ze overigens ook in Saint-Gengoux-le-National zelf, want in deze plaats is een dependance van Vignerons de Buxy gevestigd. Doorgaans een stuk minder druk dan in Buxy. Het aanbod is nagenoeg hetzelfde, dus interessant wanneer een bepaalde Bourgogne in Buxy is uitverkocht of in het toeristische seizoen, wanneer het doorgaans druk is in Buxy.

Lange tijd hebben de wijnbouwers in het noorden van de Mâconnais niet meer dan eenvoudige witte wijnen geproduceerd, veelal grootgebracht in stalen tonnen, waaraan de naam ‘Mâcon-Villages’ kon worden gegeven. In mindere mate werd er rode Mâcon gemaakt. De vermelding van ‘Bourgogne’ op een fles rode wijn is gereserveerd voor de pinot noir druif. Wijn werd meestal aan een handelshuis of aan een coöperatie geleverd. En nog steeds. In 2019 ging 70% van de wijnoogst in de Mâconnais naar een coöperatie.

Geen wonder dat Patrick Matthews de Mâconnais bestempeld als cooperative country. Ook in het noorden van de Mâconnais is de invloed van de coöperaties nog groot met vestigingen in Lugny, Azé, Igé, Viré, Clessé en Tournus (oorspronkelijk in het meer westelijk gelegen Mancey, vandaar de naam van deze coöperatie). Voorbeelden van domeinen die zich op een succesvolle wijze van een coöperatie hebben losgemaakt: Domaine Fichet in Igé (laat de Mâcon-Igé ‘La Cra’ niet staan) en meer recentelijk Domaine de Quintefeuille in Lugny (maakt een heel goede Mâcon-Lugny ‘Les Charmes’).

Vooral in en rondom de wijndorpen Bray en Cruzille is een aantal interessante domeinen gevestigd. Extra interessant omdat het door de meer geïsoleerde ligging van de wijngaarden gemakkelijker is om op de bio-tour te gaan of zelfs te werken met een biodynamisch gedachtegoed. Met de hulp van Patrick Matthews de vermelding van enkele interessante domeinen. In Cruzille: Domaine Guillot-Broux (“incredible value“) en Clos des Vignes du Maynes (Julien Guillot, broer van en succesvol in het maken van sulfietvrije wijnen). In Bray: Domaine de la Combe van Henri Lafarge (“the red and white Mâcon(-Villages) steal the limelight“) en het eveneens bio-vriendelijke domein van het jonge stel Delphine & Sebastien Boisseau (laat je verrassen door de verfrissende rode ‘Ratatouille’, gemaakt van drie druivensoorten). Ook Domaine Christophe Perrin in Bray is een inmiddels een vermelding waard na de kennismaking met dit domein tijdens de wijnbeurs in het Belgische Huy begin dit jaar.

Het basisrepertoire van deze domeinen is simpelweg een verademing: een rode Mâcon (100% gamay), één of twee witte Mâcon-Villages (100% chardonnay) en een generieke Bourgogne voor de verstokte pinot noir liefhebbers. Met af en toe een verdwaalde rosé. Meer heb je toch niet nodig? Je betaalt bij deze domeinen doorgaans een paar euro meer voor de wijnen, maar de individuele handtekeningen van de wijnbouwers maken dat bedrag meer dan goed.

Patrick Matthews na 15 jaar
‘Bourgogne buiten de gebaande paden’ betekende voor Patrick Matthews in 2005 de volgende vijf wijndistricten of delen ervan: het noorden van de Bourgogne (behoudens Chablis), de Hautes-Côtes de Nuits en de Hautes-Côtes de Beaune, de Côte Chalonnaise en (vooral het noorden van) de Mâconnais. Hij adviseerde verder wijnbouwers te bezoeken in de periferie van de bekende wijndorpen. De routes van Matthews zijn inmiddels door vele bourgognefans verkend. Zelfs de uithoeken van de Bourgogne werden in de afgelopen 15 jaar ontgonnen. Toch blijft de inbreng van Matthews, die ik in vier bijdragen in grote lijnen uittekende, al met al het beste alternatief om een relatief onbekend Bourgogne te doorkruisen. Voor de echte diehards resten twee bourgondische wijndistricten die zelfs Matthews niet bezocht: IGP Coteaux de l’Auxois en AOC Châtillonnais.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.