Bourgogne buiten de gebaande paden III

Wij bezoeken het departement Saône-et-Loire, met om te beginnen het wijndistrict Côte Chalonnaise. Voor sommigen relatief onbekend, in de wijnpers ieder jaar opnieuw ontdekt. Nogmaals, wie Patrick Matthews is? Hij is de auteur van het boek ‘Burgundy: How to find great wines off the beaten track’, de inspiratiebron voor deze bijdragen.

La Vallée des Vaux in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
La Vallée des Vaux (Côte Chalonnaise)

Inleiding
Geen wijndistrict in de Bourgogne dat de laatste jaren zo naar voren is geschoven als dé alternatieve bron voor de dure Bourgognes uit de Côte d’Or dan de Côte Chalonnaise. Nog recent noemde Robert M. Parker Jr., één van ’s werelds notoire wijncritici, de Côte Chalonnaise de secret garden van de Bourgogne. Hierbij betrok hij ook de zuidrand van de Côte de Beaune (Santenay en Maranges). Een bevreemdende manier om binnen de Bourgogne grenzen te trekken, maar vooruit. Tenslotte vond ik in de vorige bijdrage deze twee AOC’s ook een vermelding waard.

Met de nodige media-aandacht mogen de vijf AOC’s die zich binnen de Côte Chalonnaise een appellations villages mogen noemen bij de gemiddelde bourgognekenner bekend te zijn: Bouzeron (100% aligoté), Rully, Mercurey, Givry en Montagny (100% chardonnay). Wenden wij ons in deze bijdrage drie maal tot de periferie van enkele van deze bekende wijndorpen. Met de aantekening dat de AOC Montagny is vernoemd naar het wijndorp Montagny-lès-Buxy.

In het stadje Chagny valt wat wijn betreft niet zoveel te beleven. Op één uitzondering na: het verdienstelijke Domaine Natalie Richez, dat vlak bij het station van Chagny ligt. Wij rijden vanaf Chagny over de D971 richting het zuiden, een weg die door het gehele wijndistrict leidt. Vrij snel na het verlaten van Chagny passeren wij aan onze rechterhand achtereenvolgens de AOC’s Bouzeron en Rully. Na tien kilometer kun je op een rotonde rechtsaf slaan richting Mercurey en linksaf naar de hoofdstad van de Côte Chalonnaise: Chalon-sur-Saône. Wij rijden echter rechtdoor Germolles binnen, bekend vanwege één van weinige bewaard gebleven residenties van de hertogen van Bourgogne: Le Château de Germolles.

In het spoor van Patrick Matthews: La Vallée des Vaux
Wij slaan na binnenkomst van Germolles meteen rechtsaf. Deze weg (D48) leidt ons na het dorp Mellecey door La Vallée des Vaux. Dit is wat mij betreft de ‘geheime tuin in de Bourgogne’. Een beetje bevooroordeeld, want hier ligt mijn bourgondische residentie. Patrick Matthews had in 2005 reeds oog voor de pittoreske wijndorpen die in het dal en tegen de hellingen liggen. Bovendien merkt hij terecht op: “The wines aren’t expensive”. In eerdere bijdragen over Givry en La Vallée des Vaux zelf werd een aantal domeinen vermeld die een bezoek waard zijn. Verder kan de waardevolle Guide des Caves 2020 je aan enkele interessante namen helpen (gratis verkrijgbaar bij de meeste VVV’s).

Om de liefhebber niet met lege handen achter te laten, vermeld ik een handvol persoonlijke favorieten. Allereerst de overheerlijke rode Givry 1er Cru van Domaine Monneret Père et Fils in Saint-Mard-de-Vaux. Ook nog een keer vriendelijk geprijsd. Het blijkt nog te kunnen in Bourgogne. In hetzelfde dorp ligt ook Domaine du Four Bassot, onlangs door het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui bestempeld als découverte. Verder de ieder jaar meer en meer heerlijke Bourgogne Aligoté van Domaine Narjoux-Normand in Saint-Martin-sous-Montaigu (proef ook de rode Bourgogne Côte Chalonnaise en Mercurey van dit domein). In Saint Denis-de-Vaux is het uitkijken naar Domaine de l’Évêché, waarvan de Bourgognes bij het proefpanel van het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui vaak in de smaak vallen.

In het spoor van Patrick Matthews: rondom de E607 (N80)
Daar waar La Vallée des Vaux een natuurlijke grens vormt tussen de AOC’s Mercurey en Givry, vervult de drukke E607 (de voormalige N80) eenzelfde functie tussen de AOC’s Givry en Montagny, zij het op een onnatuurlijke wijze. Rondom deze drukke weg ligt een aantal interessante wijndorpen, zoals Jambles (de meest oostelijke wijngaarden van Jambles vallen onder de AOC Givry), Moroges en Rosey. Maar het is Saint-Désert dat met het gekleurde dak van zijn kerk het meest in het oog springt. Hier is onder meer Domaine Michel Goubard et Fils gevestigd. Wellicht bij onze zuiderburen beter bekend en wel door de vertrouwde rode Bourgogne Côte Chalonnaise die bij Carrefour in de schappen is geplaatst. Matthews: “Lightish red from the slopes of Mont-Avril” en verder over “some well-made Givry. Also a bargain.

Matthews besteedt in zijn boek de nodige aandacht aan Domaine des Moirots (Christophe Denizot), gevestigd in het meer zuidelijk gelegen Bissey-sous-Cruchaud: “All his wines, from the Montagny to the Givry are good. Some are are very good.” Mijn tip: de Montagny 1er Cru ‘Le Vieux Chateau’. Al met al één van de beste adviezen van Matthews binnen de Côte Chalonnaise. De stijl van het domein spreekt me bijzonder aan: eerlijke en pure Bourgognes met achter deze ogenschijnlijk eenvoudige façade een verrassende hoeveelheid smaakreserves. Houd je meer van rood, dan attendeer ik je op de Givry (zowel de village als de 1er Cru ‘À Vigne Rouge’). Een bezoek aan het domein: alleen na afspraak. Meestal heb je dan van doen met Muriel, de zus van, die dit soort zaken met het nodige enthousiasme regelt.

In het spoor van Patrick Matthews: aan de zuidrand van Montagny
De AOC Montagny wordt naast Buxy en Montagny-lès-Buxy geproduceerd in de gemeenten Saint-Vallerin en Jully-lès-Buxy. In en rondom deze wijndorpen, tot in het meest zuidelijke puntje van de Côte Chalonnaise (Culles-les-Roches) valt nog een wereld te ontdekken. De laatste jaren meer en meer gecharmeerd van het uitgebreide en uitstekende aanbod van Domaine la Renarde in Jully-lès-Buxy. Het domein dat zich in stappen van twee coöperaties heeft losgeweekt, wordt geleid door twee jonge en enthousiaste wijnbouwers die van wanten weten en hun kennis van zaken graag met je delen.

Patrick Matthews ten slotte in 2005 over Domaine Le Gregoire, dat toen net van eigenaar was gewisseld: “It has had some good Montagny in the past – worth a visit to see how things are developing.” In 2018 werd ik rondgeleid in de pas geopende Cave aux Montagny in Buxy, een promotiepunt voor lokale wijnbouwers. Eén van de hoogtepunten die middag: het proeven van de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes Soleil’ uit 2015 van Domaine Le Grégoire. Dat zit inmiddels weer snor, daar in Culles-les-Roches (het domein presenteert zich ook onder de naam van de eigenaar: Domaine Pascal Degueurce).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.