Bourgogne buiten de gebaande paden III

Wij bezoeken het departement Saône-et-Loire met om te beginnen het wijndistrict Côte Chalonnaise. Voor sommigen nog relatief onbekend, intussen meer en meer gehypet. Nogmaals, wie Patrick Matthews is? Hij is de auteur van het boek ‘Burgundy: How to find great wines off the beaten track’, de inspiratiebron van deze bijdragen.

La Vallée des Vaux, Côte Chjalonnaise (Wijn uit Bourgogne)

La Vallée des Vaux (Côte Chalonnaise)

Inleiding
Geen wijndistrict in de Bourgogne dat de laatste jaren zo naar voren is geschoven als hét alternatief voor de dure Côte d’Or (de Côte de Nuits en de Côte de Beaune tezamen) dan de Côte Chalonnaise. Nog recent noemde Robert M. Parker Jr., een van ’s werelds bekendste wijncritici, de Côte Chalonnaise de “secret garden” van de Bourgogne. Hierbij betrok hij ook de zuidrand van de Côte de Beaune (Santenay en Maranges). Een bevreemdende manier om binnen de Bourgogne grenzen te trekken, maar vooruit. Tenslotte vond ik in de vorige bijdrage deze twee appellations villages ook een vermelding waard.

Met de nodige media-aandacht dienen de vijf appellations villages binnen de Côte Chalonnaise bij de gemiddelde bourgognekenner nagenoeg bekend te zijn: Bouzeron (100% aligoté), Rully, Mercurey, Givry en Montagny (100% chardonnay). Wenden wij ons in deze bijdrage drie maal tot de periferie van enkele van deze wijndorpen. Met de aantekening dat de appellation village Montagny is vernoemd naar het wijndorp Montagny-lès-Buxy.

Het stadje Chagny, waar wat wijn betreft weinig valt te beleven, is het beginpunt van de reis door de Côte Chalonnaise. Wij rijden over de D971, een weg die door het gehele wijndistrict leidt. Vrij snel na het verlaten van Chagny zien wij aan onze rechterhand achtereenvolgens de appellations villages Bouzeron en Rully. Na tien kilometer kun je op een rotonde rechtsaf slaan richting Mercurey en linksaf naar de hoofdstad van de Côte Chalonnaise: Chalon-sur-Saône. Wij rijden echter rechtdoor Germolles binnen, bekend vanwege een van weinige bewaard gebleven residenties van de hertogen van Bourgogne: Le Château de Germolles.

In het spoor van Patrick Matthews: La Vallée des Vaux
Zo ver laten wij het niet komen en slaan meteen na de rotonde, bij binnenkomst van Germolles, rechtsaf. Deze weg (D48) leidt ons na het plaatsje Mellecey door La Vallée des Vaux. Dit is wat mij betreft de ‘geheime tuin in de Bourgogne’. Een beetje bevooroordeeld dat wel, want hier ligt mijn bourgondische residentie. Patrick Matthews had in 2005 reeds oog voor de pittoreske wijndorpen die in het dal en tegen de hellingen liggen. Bovendien merkt hij nuchter op: “The wines aren’t expensive”. In eerdere bijdragen over Givry en La Vallée des Vaux zelf werd een aantal domeinen vermeld die een bezoek waard zijn. Verder kan de waardevolle Guide des Caves 2020 je aan enkele interessante adressen helpen.

Om de liefhebber niet met lege handen achter te laten. Allereerst de overheerlijke rode Givry 1er Cru van Domaine Monneret Père et Fils in Saint-Mard-de-Vaux. Ook nog een keer zeer vriendelijk geprijsd. Het blijkt nog te kunnen in Bourgogne. In hetzelfde dorp ligt ook Domaine du Four Bassot, onlangs door het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui bestempeld als ‘découverte’. Verder de ieder jaar meer en meer heerlijke Bourgogne Aligoté van Domaine Narjoux-Normand in Saint-Martin-sous-Montaigu (proef ook de generieke rode Bourgogne Côte Chalonnaise van dit domein). In Saint Denis-de-Vaux is het uitkijken naar Domaine de l’Évêché.

In het spoor van Patrick Matthews: rondom de N80
Daar waar La Vallée des Vaux een natuurlijke grens vormt tussen de appellations villages Mercurey en Givry, vervult de drukke N80 eenzelfde functie tussen de appellations villages Givry en Montagny, zij het op een onnatuurlijke wijze. Rondom de drukke weg ligt een aantal interessante wijndorpen, zoals Jambles (de meest oostelijke wijngaarden van Jambles vallen onder de appellation village Givry), Moroges en Rosey. Maar het is Saint-Désert dat met het gekleurde dak van zijn kerk het meest in het oog springt. Hier is onder meer Domaine Michel Goubard et Fils gevestigd. Wellicht bij onze zuiderburen beter bekend en wel door de vertrouwde rode Bourgogne Côte Chalonnaise bij Carrefour. Matthews: “Lightish red from the slopes of Mont-Avril” en verder over “some well-made Givry. Also a bargain.

Matthews besteedt in zijn boek de nodige aandacht aan Domaine des Moirots (Christophe Denizot), gevestigd in het meer zuidelijk gelegen Bissey-sous-Cruchaud: “All his wines, from the Montagny to the Givry are good. Some are are very good.” Mijn tip: de Montagny 1er Cru ‘Le Vieux Chateau’. Al met al een van de beste adviezen van Matthews binnen de Côte Chalonnaise. De stijl van het domein spreekt me aan: eerlijke en zuivere Bourgognes met achter deze ogenschijnlijk eenvoudige façade een verrassende hoeveelheid aan nuances. Hou je meer van rood, dan attendeer ik je op de Givry (zowel de ‘village‘ als de 1er Cru ‘A Vigne Rouge’). Een bezoek aan het domein: alleen na afspraak.

In het spoor van Patrick Matthews: aan de zuidrand van Montagny
De appellation village Montagny wordt naast Buxy en Montagny-lès-Buxy geproduceerd in de gemeenten Saint-Vallerin en Jully-lès-Buxy. In en rondom deze wijndorpen, tot in het meest zuidelijke puntje van de Côte Chalonnaise (Culles-les-Roches) is er nog een wereld te ontdekken. Patrick Matthews in 2005 over Domaine Le Gregoire, dat toen zowel van eigenaar als van naam veranderde: “It has had some good Montagny in the past – worth a visit to see how things are developing.” In 2018 werd ik rondgeleid in de pas geopende Cave aux Montagny in Buxy, een promotiepunt voor lokale wijnbouwers. Eén van de hoogtepunten die middag: het proeven van de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes Soleil’ uit 2015 van Domaine Le Grégoire. Dat zit dus inmiddels weer snor, daar in Culles-les-Roches (het domein presenteert zich mede onder de naam van de eigenaar: Domaine Pascal Degueurce).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.