Een schouderklopje voor de coöperaties

Cave de Lugny (Wijn uit Bourgogne)
Cave de Lugny

Veelbelovend, een artikel met de titel ‘Les caves coopérative redressent la barre’ (‘De coöperaties leggen de lat hoger’), inclusief een dégustation in de meest recente Bourgogne Aujourd’hui (№ 153). Maar dat viel alles bij elkaar genomen behoorlijk tegen. Eén pagina met wat vriendelijke woorden over, en een bemoedigend schouderklopje voor de coöperaties. Verder twee pagina’s met proefnotities van, en dit is de domper, slechts 6 van de 17 coöperaties die de Bourgogne rijk is. Bourgogne Aujourd’hui deelt aan de lezer verder niet mee wat de reden van deze beperkte inbreng is.

In grote lijn komt de beschouwing over de coöperaties door Bourgogne Aujourd’hui op het volgende neer: het gaat een stuk beter dan pakweg tien jaar geleden en de coöperaties zijn op de goede weg, maar ze maken nog geen excellente wijnen. Het tijdschrift wijst als belangrijkste reden de grootte van de coöperaties aan, die het vooralsnog onmogelijk maakt om haute couture te produceren. Het tijdschrift laat doorschemeren dat in kwalitatief opzicht de laatste stap nog moet worden gezet. Er wordt gewezen naar de grote handelshuizen, die ondanks hun grote volumes wél in staat zijn om te excelleren. Hierbij uit het tijdschrift de gedachte of het wel aan de coöperaties is om topbourgognes in hun etalages te plaatsen. Misschien is het juist de roeping van de coöperaties om attractieve Bourgognes aan te bieden voor een attractieve prijs.

‘Op de goede weg.’ Deze boodschap wordt met zoveel woorden en vergelijkingen voor het voetlicht gebracht en zij moet vooral positief worden geïnterpreteerd. Nee, het glas is niet halfvol, maar driekwart vol. Er worden bij de coöperaties steeds meer goede Bourgognes gemaakt en de prijs-/kwaliteitsfactor blijft onovertroffen. Bovenal worden er diverse initiatieven ondernomen om op kleinere schaal wijn te produceren met kleine volumes, waarbij de bio-vriendelijkheid in de wijngaarden en in de wijnkelders een steeds belangrijkere rol speelt. Over de tendens dat er binnen de coöperaties een beweging is richting biologische wijnbouw berichtte Bourgogne Aujourd’hui (№ 148) reeds eerder. Opvallend dat de drie coöperaties die in dat artikel worden uitgelicht (Buxy, Lugny en Prissé) ook behoren tot dat selecte gezelschap van zes.

Behalve dat het artikel een bij vlagen licht aanmatigend karakter kent, loopt Bourgogne Aujourd’hui grotendeels achter de feiten aan. Al jaren worden er bij de coöperaties mooie cuvées gemaakt, vooral in de Mâconnais. Neem bijvoorbeeld het pronkjuweel van Cave de Viré: de ‘Viré d’Or’. Le Guide Hachette des Vins (editie 2019) vermeldde in totaal veertien exemplaren Viré-Clessé van toonaangevende domeinen met juist deze ‘Viré d’Or’ (twee sterren en een coup de coeur) eenzaam aan de top. (Cave de Viré behoort overigens niet tot één van de zes geselecteerde coöperaties.) Daarbij werd de biologische afslag reeds geruime tijd geleden genomen: van Chablis tot in Genouilly, zij het, ik geef het toe, met een voorzichtige snelheid.

Enfin, ik begrijp dat de lezer benieuwd is naar de proefnotities. Het beloningssysteem in Bourgogne Aujourd’hui is op basis van 20/20 punten (14,5 à 15: très bon vin; 15,5 à 17,5: vin exceptionnel; 18 à 20: vin hors normes). Twee Bourgognes scoren een meilleure note de la dégustation (beiden 16,5): de rode Givry 1er Cru ‘Clos Jus’ uit 2018 van Millebuis (het prestigieuze label van de Vignerons de Buxy) en de witte Mâcon-Villages ‘Les Laines’ (bio!) uit 2019 van Domaine Chapuis gebotteld door de Vignerons de Mancey (Tournus). Ook de rode Mâcon-Mancey (100% gamay) van hetzelfde domein scoort goed (16). Voor de goede orde de namen van de vier andere coöperaties die hun wijnen aandroegen voor de proeverij: Les Caves Bailly Lapierre (nabij Saint-Bris-le-Vineux), Les Vignerons de la Colline Éternelle (nabij Vézelay), Cave de Lugny en de Vignerons des Terres Secrètes (Prissé).

Les Caves Bailly Lapierre biedt vooral Crémants de Bourgogne aan. Bubbels zijn tenslotte haar specialiteit. Haar ‘stille’ rode Irancy krijgt ook een vermelding en het is niet de eerste keer dat deze rode Bourgogne als très bon vin wordt beoordeeld. Het zijn opvallend genoeg ook twee Crémants de Bourgogne die lijst van Cave de Lugny toppen. Die zijn dan weer afkomstig van haar prestigieuze label Sainchargny. Gelukkig krijgt verder zowel ‘Les Charmes’ als de meer exclusieve ‘Coeur de Charmes’ een welverdiende vermelding. De eerste is één van de meest betrouwbare witte wijnen uit de hele wijnregio Bourgogne. Verder scoren drie cuvées van Les Vignerons de la Colline goed, driemaal een thuiswedstrijd binnen de nieuwe AOC Vézelay (100% chardonnay).

Als er ten minste één coöperatie een schouderklopje verdient (‘montée en puissance’), dan wel Vignerons des Terres Secrètes in Prissé. Inmiddels maakt men aldaar in het zuiden van de Mâconnais een uitstekende witte Mâcon-Verzé ‘Croix Jarrier’. De Saint-Véran ‘Les Cras’, met zijn adembenemende mooie minerale tonen, krijgt ook een mooie score. Ten slotte ook binnen deze coöperatie de lans breken voor een rode Mâcon en wel met de Mâcon Milly-Lamartine, een Bourgogne waar ik al jaren een ongelooflijk zwak voor heb. Beloond met 15 punten en dat betekent in Bourgogne Aujourd’hui een heel, hele goede Bourgogne. Voor € 8,40. Hebben wij meteen een mooi moment te pakken om verder te zwijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.