Bourgogne is er klaar voor!

Guide des Caves 2020 (Wijn uit Bourgogne)

Tegelijkertijd met de openstelling van de Franse grenzen stuurde het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) een persbericht de wereld in met de titel Les caves de Bourgogne prêtes à vous accueillir. Venez vivre des expériences inoubliables! Wij worden weer warm verwelkomd bij de domeinen, coöperaties en handelshuizen (in deze bijdrage caves genoemd) voor een “onvergetelijke ervaring”. Daarbij speelt: directe verkoop aan bezoekers door caves vertegenwoordigt 15% van de omzet van de wijnproducenten in de Bourgogne. De meeste caves waren tijdens de Franse lockdown (le confinement) gesloten, maar wisten toch een minimuminkomen te genereren door speciale afhaalservices en thuisbezorging. In deze bijdrage breng ik een gids onder de aandacht die je kan helpen om een keuze te maken tussen de caves. Verder attendeer ik je op de aanpassingen die de caves hebben aangebracht in verband met de COVID-19 epidemie en op welke manier je op de hoogte kunt blijven van de meest actuele situatie bij de caves.

Terug naar het begin van 2020, toen het BIVB de jaarlijkse gids En Route Vers Les Bourgognes in een nieuw jasje stak en herdoopte tot Guide des Caves (touristiques labellisées). De gids vermeldt een groot aantal caves die hun deuren voor het publiek heeft geopend. Met het ondertekenen van het charter De Vignes en Caves waarborgen de deelnemende wijnproducenten dat de bezoekers op een professionele manier worden ontvangen en een kwalitatief goede proeverij krijgen aangeboden. Het gelijknamige bord (De Vignes en Caves) treft je aan bij de ingang van een cave. Nadat het aantal ieder jaar minder werd, telt de Guide des Caves 2020 gelukkig weer meer deelnemers: 371 om precies te zijn. Dit is ruim 40% van alle caves in Bourgogne die hun deuren hebben geopend voor het publiek.

Nieuw in de gids, naast de verandering van naam en de strakkere vormgeving, is de vermelding van caves die vanwege hun milieuvriendelijke c.q. duurzame aanpak zijn gecertificeerd. Dit betekent ook in de Bourgogne een wirwar aan certificaten, zoals biologische en biodynamische labels, andere milieucertificeringen en keurmerken betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen. Verder speelt het BIVB met de subtitel van de gids in op het moderne wijntoerisme en wordt het educatieve karakter van een bezoek aan een cave gestimuleerd. Deze filosofie komt ook tot uitdrukking in de drie zogenaamde Cités des Vins die momenteel worden gebouwd in Chablis, Beaune en Mâcon. Op hun beurt worden de deelnemers aan het charter De Vignes en Caves nauw betrokken binnen de Cités des Vins om de Bourgogne als wijnregio te promoten en hopelijk ook om hun Bourgognes te verkopen middels een tarif propriété.

Nu de caves hun deuren weer openen, worden zij door diverse overheidsinstanties en het BIVB ondersteund om de bezoekers, met inachtneming van de actuele geldende normen, onder zo goed mogelijk hygiënische omstandigheden te ontvangen. Je mag denken aan regels betreffende sociale afstand, ontsmettende handgel bij de ingang van een cave en het toelaten van een maximaal aantal bezoekers. Sommige caves verplichten het dragen van een mondkapje (le port du masque obligatoire) of handschoenen bij het pinnen (worden aangeboden). Ik zie uit naar de individuele bourgondische mini-spuwbakjes (crachoirs) die net zoals de proefglazen met regelmaat worden gewassen. Een klein aantal caves kan niet voldoen aan de huidige regelgevingen en zal helaas gesloten blijven. Andere caves, vooral de zeer beroemde, waren dicht voor bezoekers en dat zullen ze ongetwijfeld blijven.

Het BIVB brengt naast de Guide de Caves een tijdelijke schaduwgids uit met de titel Conditions de réouverture des Caveaux. Deze gids is alleen digitaal te raadplegen. Het betreft een hernieuwde inventaris van de door het BIVB bezochte caves die de nodige aanpassingen hebben gerealiseerd in verband met de COVID-19 epidemie. Ook de caves die om welke reden dan ook hun deuren nog niet konden openen, worden vermeld. Wat schetst verder mijn verbazing? In tegenstelling tot de bewuste omissie bij de nieuwe Guide des Caves, hier wel een vermelding van openingstijden. Er worden zelfs kleine achtergrondverhalen over de caves gepresenteerd. Conditions de réouverture des Caveaux is nog bij lange na niet compleet en zal dat op grond van het tijdelijke karakter ook blijven, maar nu reeds een waardevolle aanvulling op Guide des Caves. Guide des Caves zelf is gratis verkrijgbaar bij de meeste toeristische punten. Je kunt de gids ook in PDF-formaat downloaden via de internetpagina van het BIVB (‘boutique’ → ‘téléchargement’).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.