Bourgogne is er klaar voor!

Guide des Caves 2020 (Wijn uit Bourgogne)

Tegelijkertijd met de openstelling van de Franse grenzen stuurde het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) een persbericht de wereld in met de titel Les caves de Bourgogne prêtes à vous accueillir. Venez vivre des expériences inoubliables! Wij worden weer warm verwelkomd bij de domeinen, coöperaties en handelshuizen (in deze bijdrage caves genoemd) voor een “onvergetelijke ervaring”. Directe verkoop aan bezoekers van caves vertegenwoordigt 15% van de omzet van de wijnproducenten in de Bourgogne. De meeste caves waren tijdens de Franse lockdown (confinement) gesloten, maar wisten toch een minimuminkomen te genereren door afhaalservices en thuisbezorging. In deze bijdrage breng ik een gids onder de aandacht die je kan helpen om een keuze te maken tussen de caves. Verder attendeer ik je op de aanpassingen die de caves hebben aangebracht in verband met de COVID-19 epidemie.

Terug naar het begin van 2020, toen het BIVB de jaarlijkse gids En Route Vers Les Bourgognes in een nieuw jasje stak en herdoopte tot Guide des Caves (touristiques labellisées). De gids vermeldt een groot aantal caves die hun deuren voor het publiek heeft geopend. Met het ondertekenen van het charter Vignobles & Découvertes waarborgen de deelnemende wijnproducenten dat de bezoekers op een professionele manier worden ontvangen en een kwalitatief goede introductie van de wijnen (incl. proeverij) krijgen aangeboden. Het gelijknamige bord (Vignobles & Découvertes) treft je aan bij de ingang van een cave. Nadat het aantal ieder jaar minder werd, telt de Guide des Caves 2020 gelukkig weer meer deelnemers: 371 om precies te zijn. Dit is ruim 40% van alle caves in Bourgogne die hun deuren hebben geopend voor het publiek.

Nieuw in de gids, naast de verandering van naam en de strakkere vormgeving, is de vermelding van caves die vanwege hun milieuvriendelijke c.q. duurzame aanpak zijn gecertificeerd. Dit betekent ook in de Bourgogne een wirwar aan certificaten, zoals biologische en biodynamische labels, andere milieucertificeringen (vooral HVE) en keurmerken betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen. Verder speelt het BIVB met de subtitel van de gids in op het moderne wijntoerisme en wordt het educatieve karakter van een bezoek aan een cave gestimuleerd. Deze filosofie zal ook tot uitdrukking komen in de drie zogenaamde Cités des Climats et vins de Bourgogne die momenteel worden gebouwd in Chablis, Beaune en Mâcon. Op hun beurt worden de deelnemers aan het charter Vignobles & Découvertes nauw betrokken binnen de Cités des Climats et vins de Bourgogne om de Bourgogne als wijnregio te promoten en hopelijk ook om hun Bourgognes te verkopen middels een tarif propriété.

Nu de caves hun deuren weer openen, worden zij door diverse overheidsinstanties en het BIVB ondersteund om de bezoekers, met inachtneming van de actuele geldende regels, onder zo goed mogelijk hygiënische omstandigheden te ontvangen. Je mag denken aan regels betreffende de nodige afstand houden, ontsmettende handgel bij de ingang van een cave en het toelaten van een maximaal aantal bezoekers. Sommige caves verplichten het dragen van een mondkapje (le port du masque obligatoire) of handschoenen bij het pinnen (worden aangeboden). Ik zie uit naar de individuele bourgondische mini-spuwbakjes (crachoirs) die net zoals de proefglazen met regelmaat worden gewassen. Een klein aantal caves kan niet voldoen aan de huidige regelgevingen en zal helaas gesloten blijven. Andere caves, vooral de beroemde en prestigieuze, waren dicht voor bezoekers en dat zullen ze ongetwijfeld blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.