She’s Leaving Home: Stéphanie Colinot

Stéphanie Colinot (Wijn uit Bourgogne)

Tijdens de eerste dag van Grands Jours de Bourgogne 2018 in Chablis bezocht ik de stand van Domaine Jean Durup Père et Fils. Terwijl zoon Jean-Paul Durup een Chablis voor me inschonk, hield hij de lege stand naast hem in het oog. Daar presenteerde Stéphanie Colinot haar eerste eigen oogst. Ik wist dat het niet goed boterde tussen Stéphanie en haar ouders. Mede daarom had zij ervoor gekozen om zelfstandig verder te gaan. Terwijl ik de Chablis wist te waarderen, dacht ik: toch best aardig van die Jean-Paul, dat hij even op de spullen van Stéphanie let. Terug in Nederland leerde ik dat Jean-Paul en Stéphanie met elkaar zijn getrouwd.

In het noorden van de Bourgogne is Chablis de grote witte magneet. Voor de meest interessante rode Bourgognes in deze wijnstreek moet je in Irancy zijn. Welhaast bij acclamatie wees de wijnwereld Domaine Anita, Jean-Pierre et Stéphanie Colinot aan als het beste domein in Irancy. En terecht, ik genoot al met volle teugen van zijn innemende Bourgogne Passe-tout-grains. Hebben wij het nog niet over de variëteiten Irancy, die reeds jaren de standaard in het wijndorp vertegenwoordigen. Het nog altijd gastvrije domein is vrij wars van een dominante rol van een houten wijnton en die gedachte maakt uiteindelijk deel uit van de succesvolle filosofie van het domein.

En toen was er ruzie, een stevige ruzie. Het onderlinge vertrouwen tussen ouders (Anita en Jean-Pierre) en dochter (Stéphanie) zonk tot op een absoluut dieptepunt. Men leek vervolgens elkaar jaren in een wurggreep te houden. Zelfs het gerespecteerde wijntijdschrift La Revue du vin de France volgde de familievete op de voet. Laat ik het erbij houden dat anno 2020 naar verluidt de wonden nog niet zijn geheeld.

Intussen zat Stéphanie Colinot niet stil. Naast de waardevolle kennis die zij bij haar ouders heeft opgedaan, waar zij reeds verantwoordelijk was voor de vinificatie van een aantal cuvées, ging zij studeren bij het fameuze lycée viticole de Beaune. En daar stond zij, twee jaar geleden in Chablis, met haar eerste eigen oogst. Het waren stuk voor stuk appellations régionales en één cuvée samengesteld met bij elkaar verzamelde druiven uit Irancy. Het aanbod Bourgognes maakte duidelijk dat Stéphanie Colinot from scratch haar domein moest opbouwen.

Steun kwam uit verschillende hoeken. Jean-Paul Durup is zoon en erfgenaam van het grootste onafhankelijke domein in Chablis. Hij zorgde ongetwijfeld voor een moreel hoofdkussen en wie weet meer. Verder kon Stéphanie Colinot van haar grootmoeder enige percelen in Irancy overnemen. Als tevens versbakken négociant verwierf zij een selectie van de beste druiven uit Coulanges-la-Vineuse en Épineuil. Met deze bescheiden portfolio maakte Stéphanie Colinot in korte tijd een ongekende rush tot succes. Wijntijdschriften verdringen zich rondom haar en slechts met één reden: zij maakt fantastische Bourgognes. En dat met een andere grote liefde van haar: de pinot noir druif.

Op haar internetsite presenteert Stéphanie Colinot vier Vins d’Irancy (van cuvée tot climat) en zes Vins fruités: van Bourgogne Rosé (100% pinot noir) tot een fruitige Irancy (van kers, framboos naar bosaardbei), even gekoeld welhaast te vergelijken met een goede Cru Beaujolais. Rondom Irancy wordt ook de gamay druif verbouwd. Deze verdwijnt bij Stéphanie Colinot voor twee derde deel in de Bourgogne Passe-tout-grains en voor de helft in de Coteaux Bourguignons. Uiteraard vergezeld door de vertrouwde pinot noir druif. Van de vier Vins d’Irancy valt ‘Les Cailles’ (een climat met een zuidoostelijke expositie) uit 2018 op vanwege de verrassende minerale tonen. Een rode Bourgogne die een lichtere maaltijd perfect begeleidt.

Nu Stéphanie Colinot zich ontpopt tot ambassadrice van de Auxerrois, vooralsnog alleen middels ‘rood’ (haar man levert tenslotte ‘wit’), betekent dat je er snel bij moet zijn. Haar reeds fel begeerde wijnen zullen zelfs in Bourgogne de komende jaren de 20 euro grens passeren. Daarom ten slotte aandacht voor de relatief onbekende evenknie van Irancy: Bourgogne Coulanges-la-Vineuse. Een appellation régionale gelegen aan de westoever van de rivier Yonne, waarbinnen het net zoals bij Irancy mogelijk is om een scheutje van de lokale druif césar bij de pinot noir druif te voegen. Stéphanie Colinot koos, net zoals bij haar meeste versies Irancy, voor een karaktervolle Bourgogne met 100% pinot noir.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.