Rully kopen in en rondom Rully

Het wijndorp Rully heeft geen coöperatie meer, tot op heden geen ‘caveau collectif’. Voor een Rully zul je je daarom moeten wenden tot een domein, tot één van de drie coöperaties in het zuiden van de Côte Chalonnaise of tot La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône. Twee zaken vooraf bij dit (selectieve) overzicht: een ‘Rully’ is een witte Rully. De met een (*) aangehaalde producenten worden vermeld in Guide des Caves 2020 en hebben het charter van ontvangst bezoekers (‘Vignobles & Decouvertes‘) ondertekend.

Domaine Dureuil-Janthial in Rully (Wijn uit Bourgogne)
Aan de poort van Domaine Dureuil-Janthial in Rully

Domeinen in Rully
Over de eerste vijf domeinen hoeven wij niet in conclaaf. Zij behoren tot de beste in Rully. Om te beginnen met het alom gelauwerde en gerespecteerde Domaine Vincent Dureuil-Janthial. Natuurgetrouwe werkwijze door de jaren heen: van de druiven met de hand plukken en geen pesticiden in de wijngaarden tot 100% bio. Complexe en levendige wijnen. Top in Rully, top in de Côte Chalonnaise. Bezoek alleen na afspraak en ik begrijp (met het boek Ontdek Bourgogne! als bron) dat er bij het domein geen wijnen te koop zijn. Alternatief: de winkel Robe Grenat in Givry.

Domaine Jaeger-Defaix doet het ook 100% bio. De vrouw van Bernard Defaix, wijnproducent in Chablis, Hélène Jaeger nam in 2002 de exploitatie van dit familiedomein over. Daarbij startte zij meteen met de biologische conversie (certificering in 2009). Rully’s met alles erop en eraan. Met een weelderige en soms decadente overdaad aan mooie dingen die wij zoeken in een goede Bourgogne.

Domaine Jacqueson (Paul en Marie) is ook terug te vinden alle lijstjes. Clive Oates MW in zijn encyclopedie over wijnen uit de Bourgogne: “The source of the best white wines in the Côte Chalonnaise.” Het domein houdt vast aan traditionele productiemethoden. De Rully ‘Les Pucelles’ (1er Cru) is om speciaal naar uit te kijken. Ook een interessant aanbod rode Rully. Dit domein nam een groot deel over van het allereerste domein dat ik in Rully bezocht en (helaas) enkele jaren geleden de deuren sloot: Domaine Jean-Claude en Anna Brelière. Geen van hun kinderen wilde het domein overnemen. Gelukkig nu in de bekwame handen van Domaine Jacqueson.

Domaine Michel Briday (*) mag in dit overzicht zeker niet ontbreken. Rijke, complexe wijnen, met een (vriendelijke) vettige toets als handtekening. Van vele markten thuis: excelleert ook met Mercurey en Bouzeron. Inmiddels staat de zoon Stéphane Briday een tweetal decennia aan het roer van het domein.

Verder de vermelding van het relatief jonge Domaine Jean-Baptiste Ponsot. Steeds een intense, rijke, complexe en vooral puntgave Rully. Medewerkers van La Maison de Vins in Chalon-sur-Saône verkozen de Rully 1er Cru ‘Montpalais’ 2017 tot één van de beste Bourgognes uit het gehele (140 stuks) assortiment. Het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui beloonde deze Rully met een royale 18/20 en bestempelde het domein als ‘incontournable‘ (‘niet te missen’). Bezoek aan het domein alleen na afspraak, maar hier worden wel voldoende Bourgognes te koop aangeboden.

Meer domeinen in Rully
De wijngaarden van Château de Rully worden geëxploiteerd door het bekende Maison Antonin Rodet uit Mercurey. Zeker de 1er Crus behoren tot de top binnen dit wijndorp en geen vergelijk met wat Rodet in onze Albert Heijn plaatst. Ooit zat daar een niet onaardige Rully tussen, maar deze Bourgogne werd niet geproduceerd onder auspiciën van Château de Rully. De wijnen van Château de Rully zijn te koop in het kasteel zelf, dat overigens te bezichtigen is, en in de winkel van Clos Rodet in Mercurey.

De wijngaarden van Rully reiken tot binnen de gemeentegrens van het stadje Chagny. In Chagny is Domaine de la Folie gevestigd, vernoemd naar Montagne de la Folie, een heuvelrug die voor een groot deel de natuurlijke scheiding vormt tussen de AOC’s Rully en Bouzeron. Het domein is in het bezit van maar liefst drie monopoles tegen en rondom de heuvel: ‘Clos la Folie’, ‘Clos du Chaigne’ en ‘Clos St.-Jacques’. Men is in vergelijking met andere producenten spaarzaam met hout. Mede vanwege de roemruchte geschiedenis van het domein, de unieke ligging en vermoedelijk ook zijn naam een soort cult-domein met navenante prijzen.

Domaine Ninot (*) profileert zich de laatste jaren meer en meer als een van de beste domeinen in Rully. Ook hier een natuurlijke wijze van productie in de wijngaarden en in de wijnkelders, die zorgt voor een mooie, pure Rully met de nodige finesse. Het domein overtreft zichzelf met zowel de rode als witte Rully uit 2018. Domaine Ninot behoort tot de zogenaamde Vignerons Indépendants en bij dit samenwerkingsverband behoort ook Domaine Rois Mages (*). Dit is een klein domein geleid door sympathieke wijnbouwers. Ik proefde enkele van hun wijnen tijdens een van de zogenaamde Salons des Vins des Vignerons Indépendants. Een uitnodiging om het domein te bezoeken staat nog steeds in mijn agenda. Ik dien wel even van tevoren te bellen, want men is vooral in de wijngaarden te vinden. Altijd een mooie, gelaagde Rully. Zo vriendelijk als de eigenaar, zoals bleek tijdens het proeven.

Ik doe ze tekort, al die andere namen die ook een goede Rully produceren. Omdat ik de domeinen toejuich die het charter ‘Vignobles & Decouvertes‘ hebben ondertekend, noem ik in dit kader nog Domaine de l’Ecette (een prima rode Rully) en Duvernay Père et Fils. De laatste naam niet verwarren met het gelijknamige domein in Mercurey (andere eigenaar!).

Nog meer Rully
Verder kun je voor Rully terecht bij één van de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise (in Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly). Tweemaal een goede kennismaking: de Rully van Cave de Bissey (delicaat gekruid) en de Rully ‘Les Saint Jacques’ van Domaine Laborbe-Juillot, gebotteld door de Verenigde Wijnbouwers van Buxy (ieder jaar van hoge kwaliteit, de 2017 vermeld in Le Guide Hachette des Vins 2020). In Buxy meer luxe met de verfijnde Rully van Millebuis. Opvallend vriendelijk geprijsd en mede daarom mijn eerste keuze wat betreft het aanbod van de coöperaties (wederom met een exemplaar uit 2017 in het glas). Als er één ‘cult-coöperatie’ in Bourgogne bestaat, dan wel die in Genouilly. Zie voor het actuele aanbod (met zowel een rode als een witte Rully) de nieuwe internetpagina van de Vignerons de Genouilly.

Vergeet niet het promotiepunt van de Côte Chalonnaise: La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône. Ook wat Rully betreft, valt er wat te kiezen en dat tegen domein- en coöperatieprijzen. Een ideaal adres voor een eerste kennismaking met Rully, sowieso met die immer fascinerende Côte Chalonnaise.

Benoem ik ten slotte nog drie domeinen in Rully voor weergaloze Crémant de Bourgogne: (Maison) André Delorme, Louis Picamelot en (Maison) Vitteaut-Alberti (zij ondertekenden allemaal het charter ‘De Vignes en Caves‘). De eerste twee producenten maken ook stille wijnen, de laatste is gespecialiseerd in bubbels (zelfs rode bubbels gemaakt van louter rode druiven).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.