Rully: koningin van de Côte Chalonnaise

Château de Rully (Wijn uit Bourgogne)
Château de Rully

Het stadje Chagny, dat 15 km ten zuiden van Beaune ligt, markeert de overgang van de Côte de Beaune naar de Côte Chalonnaise. De Côte Chalonnaise begint met het wijndorp Bouzeron. Een kleine drie kilometer zuidwestelijk van Bouzeron ligt Rully. Een groot deel van de wijngaarden van Bouzeron en Rully ligt echter op een gelijke breedtegraad. De langgerekte wijngaarden van Rully reiken zelfs tot de buitenwijken van Chagny. De heuvelrug Montagne de la Folie vormt voor een groot deel de natuurlijke grens tussen de twee appellations villages. Daar waar de aligoté druif beter gedijt in het hoger gelegen Bouzeron, geeft het lager gelegen Rully alle ruimte aan de vertrouwde chardonnay druif.

De chardonnay druif geniet in Rully van een perfecte bodem met kalksteen, mergel en een beetje klei. De mergelgrotten in het belendende gehucht Agneux zijn zelfs een bezienswaardigheid. Op een hoogte van 230 tot 300 meter produceren de heuvelhellingen wijnen die kunnen concurreren met de beste Bourgognes uit de nabijgelegen Côte de Beaune. Omdat de wijngaarden in Rully hoger liggen dan in de Côte de Beaune, zijn de druiven wat later rijp. Daarentegen profiteren de wijngaarden van Rully van hun mooie ligging en uitstekende klimatologische omstandigheden. Dalen wij af naar het dorp Rully en wij ontwaren bruine en kalkrijke gronden met klei in hun samenstelling. Dit betekent dat wij vaker de pinot noir druif in de wijngaarden aantreffen. Tegenover twee flessen witte wijn wordt er in Rully één fles rode wijn geproduceerd.

De subtiele verschillen in de wijnen zijn te wijten aan de kenmerken van dat unieke bourgondische erfgoed: terroir. Op zijn best vind je in een witte Rully rijp fruit (citrus, perzik) terug, een florale toets (onder meer witte bloemen), delicate kruiden en vooral de nodige diepgang en lengte. In een goede rode Rully speelt fruit de hoofdrol. Hij is doorgaans lichter dan een Mercurey of Givry, om in de Côte Chalonnaise te blijven. De meer recente beplanting van de pinot noir druif draagt onder meer bij aan deze karaktertrek van een rode Rully. De pinot noir en chardonnay druif kunnen in Rully overigens goed met elkaar overweg. Zo dronk ik van het verdienstelijke Domaine Jean-Baptiste Ponsot zowel een rode als witte ‘Molesme’, een 1er Cru climat dat reikt tot de eerste huizen van het wijndorp Rully.

De witte wijnen uit Rully worden steeds vaker vergeleken met de witte wijnen uit de Côte de Beaune. Ondanks een doorgaans lichter karakter zijn deze, met hun meer schappelijke prijzen, een goed alternatief voor een Meursault of een Saint-Aubin. Ook worden de witte wijnen uit Rully vergeleken met de meest zuidelijke appellation village uit de Côte Chalonnaise: Montagny (100% chardonnay). Wat slanker van karakter kan een Montagny in ieder geval bogen op een voorbeeldige verhouding tussen prijs en kwaliteit: denk aan ruim 10 euro. Dit is ongeveer de startprijs van een goede Rully. Voor de beste witte Rully (1er Cru) van een goede wijnproducent betaal je tegenwoordig rond de 20 euro. Als grote fan van Montagny dien ik het ultieme complement aan Rully te geven. Met een beetje pijn in de portemonnee, maar niet in het hart.

Geen bijdrage over Rully zonder stil te staan bij Crémant de Bourgogne. Na de eerste experimenten in de 19e eeuw, begon het succesverhaal van Crémant de Bourgogne in Rully zo’n 80 jaar geleden middels het pionierswerk van André Delorme (het huidige Maison draagt nog steeds zijn naam). Delorme besloot om zijn aanbod wijnen meer divers te maken door modieuze bubbels in zijn wijn te stoppen. Rully kent inmiddels de nodige domeinen die Crémant de Bourgogne produceren. Deze domeinen stellen hun kennis en apparatuur in dienst van wijnbouwers in de omstreken die ook bubbels aan hun repertoire willen toevoegen. Ik wil over weinig zaken in de Bourgogne stellig zijn, maar in Rully wordt de beste en lekkerste Crémant de Bourgogne gemaakt. Probeer eens de ‘Terroir d’Exception’ van Maison André Delorme en stuur mij vervolgens een boze mail dat ik ongelijk heb.

Een gedachte over “Rully: koningin van de Côte Chalonnaise

  1. Verre van een boze mail, juist helemaal mee eens! Vorige zomer deze crémant ter plekke gekocht en in onze beschrijving: “Mooie fruitige crémant met ballen, verslaat menige champagne.”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.