Wijntoerisme in de Hautes-Côtes de Beaune

Château de La Rochepot, Hautes-Côtes de Beaune (Wijn uit Bourgogne)
Château de La Rochepot

Wijntoerisme is het kennismaken met wijnen in de streek waar zij worden gemaakt. Modern wijntoerisme combineert de bezoeken aan wijnproducenten met culinaire en culturele zaken die samenhangen met de wijnbouw. Vorige maand reed ik de Hautes-Côtes de Beaune binnen en het viel mij op dat ik vele buitenlandse kentekens tegenkwam. Gelijk dat ze hebben. De Hautes-Cotes de Beaune leent zich uitstekend voor modern wijntoerisme. Je kunt er zelfs een groot kasteel bezoeken en naar een waterval wandelen. Vergeet uiteraard niet de uitstekende en nog betaalbare Bourgognes.

Als wijndistrict is de Hautes-Côtes de Beaune de zuidelijke voortzetting van de Hautes-Côtes de Nuits. Niet alleen de Côte de Beaune, ook de Côte Chalonnaise en de Côtes du Couchois liggen om de hoek. Met het versnipperde karakter van de Bourgogne in het achterhoofd kan dit maar één ding betekenen: de domeinen in deze streek hebben een uitbreid aanbod Bourgognes dat zich niets aantrekt van de grenzen van de verschillende wijndistricten. Binnen de Hautes-Côtes de Beaune zelf maken de pinot noir en chardonnay druif al bijna 60 jaar de dienst uit. Er wordt in de Hautes-Côtes de Beaune ook Crémant de Bourgogne gemaakt. Denis Fourquerand uit La Rochepot verrichtte hieromtrent het pionierswerk. Overweeg je een bezoek, zijn domein heeft vaste openingstijden.

Het bekende Château de La Rochepot, dat tegen de helling van een heuvel is gebouwd, ziet eruit als een 19e-eeuwse Beierse fantasie. Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel danig onder handen genomen. Er bleef met andere woorden weinig meer van over. Toch kan de huidige bezoeker een vrij getrouwe reconstructie aanschouwen van wat het kasteel ooit was in de middeleeuwen. Tegen betaling kun je de wijnen proeven die in de winkel van het kasteel in de verkoop worden aangeboden. Al met al een uitstekend aanbod Bourgognes uit de Hautes-Côtes de Beaune met bekende lokale en regionale namen.

In tegenstelling tot de Hautes-Côtes de Nuits treft je in de Hautes-Côtes de Beaune wel enige reuring aan. Nolay wordt beschouwd als de hoofdstad van de Hautes-Côtes de Beaune. Het is een gemoedelijk stadje, waar je een aangename middag kunt vertoeven. De vele middeleeuwse gebouwen zijn vaak half van hout gemaakt met als toeristische trekker de unieke overdekte marktplaats naast de kerk. Rondom de marktplaats kun je plaatsnemen op één van de terrassen. Mocht je in Nolay een hapje willen eten in bourgondische stijl, dan is Le Burgonde het aangewezen adres.

Wanneer je Nolay vanaf La Rochepot binnenrijdt, zie je aan de rechterhand eerst Cave de Nolay (een wijnwinkel), vervolgens Cave du Val d’Or. Cave du Val d’Or was tot voor kort een zogenaamde caveau collectif, inmiddels een caviste, waar nog steeds in samenspraak met lokale producenten plaatselijke en regionale wijnen worden aangeboden. Er is zelfs een gelegenheid tot proeven. Achter een origineel etiket biedt Domaine François Bergeret een rode Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune aan onder de naam ‘Rondo’. Een opvallend vriendelijke, frisse en fruitige Bourgogne met een hoofdrol voor klein blauw fruit (cassis). Voor een witte Hautes-Côtes de Beaune (overigens ook uit 2017) viel ik terug op een domein waarvan ik reeds eerder zowel een heerlijke rode Hautes-Côtes de Beaune als een uitstekende rode Santenay dronk. Want bij Domaine Nicolas uit Nolay is kwaliteit verzekerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.