Wijntoerisme in de Hautes-Côtes de Beaune

Château de La Rochepot, Hautes-Côtes de Beaune (Wijn uit Bourgogne)

Château de La Rochepot

Wijntoerisme is het kennismaken met wijnen in de streek waar zij worden gemaakt. Modern wijntoerisme combineert de bezoeken aan wijnproducenten met culinaire en culturele zaken die samenhangen met de wijnbouw. Vorige maand reed ik de Hautes-Côtes de Beaune binnen en het viel mij op dat ik vele Nederlandse kentekens tegenkwam. Gelijk dat ze hebben. De Hautes-Cotes de Beaune leent zich uitstekend voor modern wijntoerisme. Je kunt er zelfs een groot kasteel bezoeken en naar een waterval wandelen. Vergeet uiteraard niet de uitstekende en nog betaalbare Bourgognes.

Als wijndistrict is de Hautes-Côtes de Beaune de zuidelijke voortzetting van de Hautes-Côtes de Nuits. Niet alleen de Côte de Beaune, ook de Côte Chalonnaise en de Côtes du Couchois liggen om de hoek. Met het versnipperde karakter van de Bourgogne in het achterhoofd kan dit maar één ding betekenen: de domeinen in deze streek kennen een uitbreid aanbod Bourgognes die zich niets aantrekken van de grenzen van de verschillende appellations. Binnen de Hautes-Côtes de Beaune make de pinot noir en chardonnay druif al bijna 60 jaar de dienst uit. Er wordt hier ook Crémant de Bourgogne gemaakt. Denis Fourquerand uit La Rochepot, zijn domein kent vaste openingstijden, verrichtte het pionierswerk.

Château de La Rochepot dat tegen de helling van een heuvel is gebouwd, ziet eruit als een 19e-eeuwse Beierse fantasie. Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel danig onder handen genomen. Er bleef weinig meer van over. Toch kan de huidige bezoeker van het kasteel een vrij getrouwe reconstructie aanschouwen van wat het ooit in de middeleeuwen was. Tegen betaling kun je de wijnen proeven die in de winkel van het kasteel in de verkoop worden aangeboden. Een goed aanbod Bourgognes uit de Hautes-Côtes de Beaune met lokale en regionale namen.

In tegenstelling tot de Hautes-Côtes de Nuits treft je in de Hautes-Côtes de Beaune wel enige reuring aan. Nolay wordt beschouwd als de hoofdstad van de Hautes-Côtes de Beaune. Het is een gemoedelijk stadje waar je een aangename middag kunt vertoeven. De vele middeleeuwse gebouwen zijn vaak half van hout gemaakt met als hoogtepunt de unieke overdekte marktplaats. Mocht je in Nolay een hapje willen eten en dat in een bourgondische stijl, kun je je wenden tot Le Burgonde.

Wanneer je Nolay vanaf La Rochepot binnenrijdt, zie je aan de rechterhand eerst Cave de Nolay (een winkel), vervolgens Cave du Val d’Or. Cave du Val d’Or is een zogenaamde caveau collectif: geen coöperatie die zelf de wijnen maakt, maar een winkel waar in samenspraak met lokale producenten plaatselijke wijnen worden aangeboden. Er is een gelegenheid tot proeven. Domaine François Bergeret biedt achter een origineel etiket een rode Bourgogne Hautes Côtes de Beaune aan onder de naam ‘Rondo’. Een opvallend vriendelijke, frisse en fruitige Bourgogne met een hoofdrol voor klein blauw fruit (cassis). Voor een witte Hautes-Côtes de Beaune (overigens ook uit 2017) viel ik terug op een domein waarvan ik reeds eerder zowel een heerlijke rode Hautes-Côtes de Beaune als een uitstekende rode Santenay dronk. Want bij Domaine Nicolas is kwaliteit verzekerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.