La Maison Millebuis

De jaarlijkse stand van zaken wat de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise betreft. Kort en krachtig: meer en beter. Soms nog geduld hebben tot het najaar, wanneer een aantal Bourgognes uit 2018 in de fles wordt aangeboden. Het is de coöperatie in Buxy die met haar nieuwe ‘La Maison Millebuis’ momenteel de aandacht trekt.

La Maison Millebuis/Caveau des Vignerons de Buxy (Wijn uit Bourgogne)

La Maison Millebuis

Het grootste nieuws in de Côte Chalonnaise is de gloednieuwe behuizing van de coöperatie in Buxy. Eind mei vond de feestelijke opening plaats en men liet er zelfs Miss France 2019 voor opdraven. Er worden bij de ingang maar liefst twee namen genoemd voor het nieuwe gebouw. Ik meen deze als volgt te mogen beschouwen: wij staan voor Caveau de Vignerons de Buxy dat men La Maison Millebuis heeft genoemd.

In 2011 besloten de verenigde wijnbouwers uit Buxy om Millebuis te creëren, een merk dat de beste en meest prestigieuze Bourgognes van de coöperatie samenbrengt. Inmiddels biedt Millebuis bijna alle appellations binnen de Côte Chalonnaise aan, inclusief drie versies Crémant de Bourgogne. De Bouzeron ontbreekt nog. “De wijnen”, zo spreekt het begeleidende persbericht bij de opening van La Maison Millebuis, “hebben een steeds betere kwaliteit die blijk geeft van de duizend-en-een facetten van de terroirs van de Côte Chalonnaise”. Dus vielen mij bij het betreden van La Maison Millebuis twee woorden binnen: ambitie en expansiedrift. Binnen alleen maar tevreden en gelukkige gezichten.

De appellation village Montagny speelt binnen Millebuis een belangrijke rol. De 1er Cru, een assemblage zonder verdere aanduiding van climat of cuvée, werd al vaker door de wijngidsen opgemerkt. ‘Les Vignes du Soleil’ springt eruit wat kwaliteit én wat prijs betreft. Van diverse kanten werd ik op de rode Givry ‘Clos des Chevris’ (2016) geattendeerd. Misschien dat ik ooit de juiste woorden vind voor een aantal rode versies Millebuis: wat aan de jonge, directe, assertieve kant. Deze Givry is echter een mooie Bourgogne met aan het einde zelfs tonen van cacao en chocolade. Er was één nieuwe Millebuis, waar ik meteen verzot op was. Deze heeft werkelijk alles in huis en met wat een delicaat en verfijnd karakter. Ik heb het over de witte Rully uit 2017.

Maar goed, dan heet het La Maison Millebuis, terwijl deze wijnen verspreid liggen tussen al die andere wijnen van Buxy. En die mogen er ook wezen. Een mooie folder die bij de ingang ligt, maakt je zoektocht niet gemakkelijker. Toen ik vroeg om de Mâcon-Villages (2018) van Domaine Moulin de Foulot, maakte een medewerker talloze rondjes door de coöperatie om uiteindelijk van een collega te vernemen dat deze voorzichtige bio-start van Buxy alweer was uitverkocht. De Mâcon-Villages ‘Clos de Mont-Rachet’, de 2018 is een volle en fruitige versie, blijkt ieder jaar een trefzekere keuze en in dit geval een uitstekend alternatief.

Intussen in Genouilly
In het najaar zal Cave de Genouilly de Givry en Mercurey uit 2018 in de fles aanbieden. In de wijnpers zijn reeds lovende woorden gesproken over deze twee Bourgognes. Laat intussen de Givry ‘cuvee fut’ en de Bourgogne ‘Collection’ (beide rood en uit 2017) niet staan. Maar leg ze thuis even weg of trek de kurk tijdig uit de fles. Wat wit betreft wordt de immer goede Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’ uit 2018 reeds aangeboden (en een stuk goedkoper dan die uit Buxy). De witte Bourgogne ‘Les Champs de Perdrix’ uit 2017 is ten slotte nog een vermelding waard met de insider tip dat de 2018 nog beter zal zijn. Dat is bijna niet te geloven en dan denk ik ook aan de prijs van deze Bourgogne.

Intussen in Bissey-sous-Cruchaud
De meest noordelijk coöperatie binnen de Côte Chalonnaise, Cave de Bissey, maakte begin juni in de lokale media reclame voor drie prijswinnaars: de rode Bourgogne Côte Chalonnaise (nog steeds de Cuvée Prestige uit 2016 die blijkbaar met het jaar beter wordt), de Bouzeron uit 2017 en een Crémant de Bourgogne (de Blanc de blancs). Na het succes van de rode Bourgogne uit 2015 heeft men als tweede in de serie’1928/L’Origine’ een speciale versie gemaakt van de Aligoté uit 2016. De Montagny 1er Cru ‘Les Pidances’ uit 2017 is, net zoals ieder jaar, erg goed. Dat vinden ze in Bissey-sous-Cruchaud ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.