Les Agapes du Montagny

Les Agapes du Montagny (Wijn uit Bourgogne)
Les Agapes du Montagny (editie 2019)

Als de 32 °C tijdens de eerste zondag in juni ergens waren te verdragen in Bourgogne, dan wel in de Salle des Fêtes te Buxy. Hier vond Les Agapes du Montagny plaats, een driedaags evenement dat de AOC Montagny (100% chardonnay) in het zonnetje zet. Als liefhebber denk je: dat wordt dringen geblazen. Nou, nee. Het bezoekersaantal was op één hand te tellen. Misschien vanwege het warme weer. Misschien omdat er in en rondom Buxy veel adressen zijn waar je gastvrij wordt onthaald om Montagny te proeven en te kopen. Denk onder meer aan de grote lokale coöperatie en de recent geopende Cave aux Montagny. “Zijn de drie dagen niet lang zonder veel toeloop?”, durfde ik aan een wijnbouwer te vragen. “Ach”, luidde het antwoord, “dan kunnen wij ook af en toe zitten.” Beter met de wijnbouwers over hun wijnen praten.

Generaliseren is in Bourgogne gelijk aan vloeken in de kerk. Toch, voluptueuze, door ferm en gekonfijt fruit aangedreven Montagny verdwijnt meer en meer uit beeld en maakt plaats voor een slankere, verfijnde Montagny. Yann Flandres, eigenaar van Domaine de Montorge uit Montagny-lès-Buxy brengt deze trend tot uitdrukking in zijn wijnen. Ook de 1er Cru ‘Les Coères’, een climat waar ik doorgaans met een kleine boog omheen loop, bleek een attractieve Montagny te zijn met impressies van vriendelijke citrusvruchten en witte bloemen. De ‘Montorge’ (monopole) is de meest complexe wijn van het domein: rijp fruit, citrusvruchten en gelukkig de smaak van vanille, zo je wil de houttonen, in een dienende rol.

Domaine la Renarde levert nog enkele druiven aan twee coöperaties, maar staat binnenkort geheel op eigen benen. “Kunnen wij onze eigen bedrijfsstructuur uittekenen.” Ik proefde de Montagny 1er Cru ‘Les Chaniots’ 2016. “Chaniot’ is afgeleid van het Franse woord ‘chasne’ (eikenhout), maar weinig tot bijna niets van dat alles in deze verder rijkgeschakeerde Montagny. Het domein, gevestigd in Jully-lès-Buxy, gaat het wel redden op deze manier. Overigens stond er een verrassend breed aanbod op de proeftafel van Domaine la Renarde: van witte Rully, rode Givry tot Crémant de Bourgogne. Ook in de wijntijdschriften maakt dit domein steeds meer naam. Om onder de aandacht te houden.

En dan de bekende namen. Domaine Stéphane Aladame was aanwezig met maar liefst zeven versies Montagny. Met de uitstekende 1er Cru ‘Découverte’ bleven nog in het segment ‘redelijk geprijsd’. Met de ‘Sélection Vieilles Vignes’, een van mijn favorieten, gaan wij richting de 20 euro. Bedenk dat dit domein binnen de AOC Montagny een instituut is en dat zijn wijnen mede bekendheid genieten vanwege hun bewaarpotentieel. Naast Montagny bracht Aladame een witte Bourgogne en een Crémant de Bourgogne in. En dat lukte in beide gevallen voor net onder het tientje.

Domaines des Moirots uit Bissey-sous-Cruchaud slaagt er steeds in om tijdens Les Agapes du Montagny het laatste oogstjaar in de fles te presenteren. De witte Bourgogne Côte Chalonnaise en de Montagny 1er Cru ‘Le Vieux Château’ waren nog geen maand geleden gebotteld. De Montagny was nog niet eens de beoogde eindversie ‘2018’. Ik gebruikte al eerder de uitdrukking ‘spring-in-‘t-veld’ voor deze jonge wijnen. De Bourgogne Côte Chalonnaise bezit een schalks karakter. “De Montagny wordt erg goed”, zei Muriel Denizot. Dat zei ze twee jaar geleden ook over ‘Le Vieux Château’ 2016. Le Guide Hachette des Vins viel haar uiteindelijk bij. En dat was niet voor de eerste keer.

De 1er Cru ‘Mont-Cuchot’ uit 2017 van Domaine Berthenet (Montagny-lès-Buxy) presenteerde een weldadige Montagny: een tikkeltje romig, rijk, vol en rond. En alles perfect in balans. Mijn coup de coeur van de dag. Domaine Berthenet kent vaste openingstijden en twee keer per jaar een porte ouverte. Men is een week voor zo’n porte ouverte ook aanwezig tijdens Les Agapes du Montagny. Chapeau voor deze vorm van toewijding en idem voor zijn fantastische Bourgognes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.