Langs de coöperaties in de Côte Chalonnaise (editie 2018)

Tijdens het rondje langs de lokale promotiepunten in de Côte Chalonnaise bezocht ik ook de drie coöperaties in dit wijndistrict (Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly). Benieuwd naar de stand van zaken aan het begin van de zomer 2018 en nieuwsgierig naar de favorieten van de medewerk(st)ers.

Cave de Genouilly (Wijn uit Bourgogne)
Welkom bij de Vignerons de Genouilly

Beginnen wij in het zuidwesten bij Cave de Genouilly, de kleinste van de drie coöperaties. Een medewerkster liep met zichtbaar plezier langs de flessen en dozen om mij op een aantal bijzondere Bourgognes te wijzen. Zij schoof allereerst twee prijswinnaars naar voren: de rode Givry (2016) en de witte Bourgogne ‘Les Champs de Perdrix’ (2017). Verder blijkt ook de rode Bourgogne ‘Collection’ (2015) het goed te doen in de verkoop. Gelukkig terug in de collectie: de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’ (2017), de trots van de coöperatie. Die had ik om te kopen reeds op de toonbank gezet. Ik zag en passant dat men een aantal bio-wijnen in de collectie heeft opgenomen (een rode Bourgogne en een Bourgogne Aligoté). Begin voor zes euro en centen met de heerlijke witte Bourgogne (‘Les Champs de Perdrix’). Wat een kwaliteit voor die prijs. Waarlijk een kleinood, die charmante coöperatie in Genouilly.

Vignerons de Buxy, de grootste coöperatie in de Côte Chalonnaise, wil in kwalitatief opzicht menigmaal verrassend om de hoek komen. Men won dit voorjaar de hoofdprijs met de Mâcon-Village ‘Clos de Mont-Rachet’ (de allerbeste wijn bij het Concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent). Dit is geen wijn uit de Côte Chalonnaise, maar men is in Buxy blijkbaar van meer markten thuis. De prijswinnaar uit 2017 is niet meer verkrijgbaar. Wel nog de 2016! Absoluut de moeite waard om kennis te nemen van deze mooie Bourgogne met een hoofdrol voor rijp geel fruit en dat voor een sympathieke prijs. In een aparte vleugel binnen het verkoopgedeelte staan de betere wijnen: domeinen die met behoud van hun eigen naam bottelen binnen de coöperatie en een groeiend aantal Bourgognes binnen het prestigieuze Millebuis-label. Bij ieder bezoek aan Buxy weer een nieuw exemplaar. Ditmaal de rode Givry 1er Cru ‘Clos Jus’ die nog aan de weerbarstige (jonge) kant is. Even wegleggen. De Montagny 1er Cru ‘Les Vignes Soleil’ is aan de dure kant (de Montagny met dezelfde naam is in Genouilly zeven euro goedkoper). De Millebuis-versie is wel schandalig lekker. Zo ook de Crémants de Bourgogne van Millebuis (inmiddels twee versies).

Van Buxy is het een korte rit naar Bissey-sous-Cruchaud, naar Cave de Bissey. Wat wit betreft kan men twee favorieten aanwijzen: de Montagny 1er Cru ‘Les Pidances’ en de Rully (beide variëteiten uit 2016, en wat is die ‘Pidances’ al lekker). De Bouzeron (ook uit 2016) wil men bij nadere inzien niet buiten beschouwing laten. Men heeft recent een speciale rode wijn gebotteld die ‘1928/L’Origine’ heet. Deze Bourgogne is een eerbetoon aan de oprichters van de coöperatie. Een doortimmerde Côte Chalonnaise die is opgevoed in een houten vat, waarbij de veronderstelde vanilletonen netjes op de achtergrond blijven en alle ruimte geven aan het weldadige fruit die in de afdronk worden begeleid door tonen cacao. Passend om te kiezen voor de oogst uit dat mooie jaar 2015. Voor het beste rood wijst men in Bissey-sous-Cruchaud naar de AOC’s Givry en Mercurey. De Maranges, Cave de Bissey pikt af en toe een graantje mee van de meest zuidelijke wijngaarden binnen de Côte de Beaune, is volgens een medewerker momenteel de beste keuze. Wil je het goedkoop houden, voor ruim onder het tientje, ga dan voor de generieke rode Bourgogne Côte Chalonnaise of, wat mij betreft, diens wat chiquere broertje: de ‘Cuvée Prestige’. Inmiddels wordt de versie uit 2016 aangeboden voor een dikke zeven euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.