Maison Mâconnaise des Vins

Maison Mâconnaise des Vins (Wijn uit Bourgogne)

Maison Mâconnaise des Vins in Mâcon

In Chalon-sur-Saône ligt La Maison des Vins. Dit huis biedt, na deze blind te hebben geproefd, wijnen aan uit de Côte Chalonnaise. In het zestig kilometer zuidelijker gelegen Mâcon ligt het Maison Mâconnaise des Vins. Ik was in de veronderstelling dat dit huis op dezelfde manier wijnen uit de Mâconnais promoot. Niet dus. ‘Maconnaise’ heeft betrekking op de functie van de stad Mâcon.

Mâcon is de prefectuur (hoofdstad) van het departement Saône-et-Loire (71). Met deze achtergrond biedt het Maison Mâconnaise des Vins wijnen aan uit het hele departement. Dit betekent naast de Mâconnais, ook wijnen uit de Côte Chalonnaise, de vier noordelijkste Cru’s van de Beaujolais én de appellation Maranges uit de Côte de Beaune (de meeste wijngaarden van deze appellation village liggen in het departement Saône-et-Loire). Wijnen uit de Mâconnais, vooral wit, zijn in kwantitatief opzicht het beste vertegenwoordigd. Dat dan wel weer.

Wanneer je vanaf de A6 de noordelijke afslag (28) neemt en vervolgens via de D906 naar het centrum van Mâcon rijdt, ligt het Maison Mâconnaise des Vins na zes kilometer aan je rechterhand. Het restaurant op de eerste verdieping, zeker wanneer iedereen met goed weer buiten eet, is de grote blikvanger. Voor het proef- en koopgedeelte loop je naar beneden, onder woord ‘Caveau’ door en de glazen schuifdeur gaat voor jou open.

De Bourgognes worden door de producenten aangeleverd. Er is, in tegenstelling tot het Maison des Vin in Chalon-sur-Saône, geen sprake van eerst blind proeven om te bepalen wat in de verkoop wordt geplaatst. Dit gegeven doet niets tekort aan de kwaliteit van het aanbod. Zo brengt bijvoorbeeld Cave de Lugny steevast haar onverwoestbare kraker ‘Les Charmes’ in. Binnen de ingebrachte wijnen wordt wel een keuze gemaakt welke men de beste rode en witte Bourgogne vindt. Op aparte wijntonnen stonden derhalve een rode Rully van Domaine de l’Ecette en een Pouilly-Fuissé ‘Les Sentinelles’ van Terres Secrètes (de coöperatie uit Prissé).

Meer dan de helft van de wijnen is afkomstig van coöperaties. Tussen de witte wijnen uit de Mâconnais stond maar één exemplaar (Pouilly-Fuissé) afkomstig van een domein (Domaine Eric Forest). Dit was meteen de duurste wijn uit het gehele assortiment. Bij de rode wijnen is er meer keuze tussen domeinen, zoals een vijftal uit het noorden van de Beaujolais en een zestal uit de Côte Chalonnaise. De prijzen van de wijnen kennen een kleine marge. De waarom-vraag mag jij eventueel stellen in Mâcon, want ik heb het nagelaten. Ik sprak wel de hoop uit dat meer domeinen de weg zullen vinden naar La Maison Mâconnaise des Vins.

Reis je vanaf het zuiden van Frankrijk via de A6 terug naar Nederland of België, dan is een tussenstop in Mâcon zeker een overweging waard. Het Maison Mâconnaise des Vins is gemakkelijk bereikbaar (voldoende parkeergelegenheid) en biedt een uitgebreide en uitgekiende keuze aan wijnen afkomstig uit de relatief goedkope wijnstreken van de Bourgogne. En je kunt er een hapje eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.