Maison Mâconnaise des Vins

La Maison Mâconnaise des Vins (Wijn uit Bourgogne)
La Maison Mâconnaise des Vins in Mâcon

In Chalon-sur-Saône ligt La Maison des Vins. Dit huis biedt, na de inbreng eerst blind te hebben geproefd en de duim in de lucht te hebben gestoken, Bourgognes aan uit de gehele Côte Chalonnaise. In het zestig kilometer zuidelijker gelegen Mâcon ligt het Maison Mâconnaise des Vins. Ik was in de veronderstelling dat dit huis op dezelfde manier Bourgognes uit de Mâconnais promoot. Niet dus. Maconnaise heeft betrekking op de functie van de stad Mâcon.

Mâcon is de prefectuur (hoofdstad) van het departement Saône-et-Loire (71). Met deze achtergrond biedt het Maison Mâconnaise des Vins Bourgognes aan uit het gehele departement. Dit betekent naast een aanbod uit het wijndistrict Mâconnais, wijnen uit de Côte Chalonnaise, de vier noordelijkste Crus van de Beaujolais én Maranges in de Côte de Beaune (de meeste wijngaarden van deze AOC liggen in het departement Saône-et-Loire). Wijnen uit de Mâconnais, vooral wit, zijn in kwantitatief opzicht het meest vertegenwoordigd. Dat dan wel weer.

Wanneer je vanaf de A6 de noordelijke afslag (28) neemt en vervolgens via de D906 naar het centrum van Mâcon rijdt, ligt het Maison Mâconnaise des Vins na zes kilometer aan je rechterhand. Het restaurant op de eerste verdieping, zeker wanneer iedereen met goed weer buiten eet, is de grote blikvanger. Voor het proef- en koopgedeelte van de wijnen loop je naar beneden, onder woord Caveau door en de glazen schuifdeur gaat voor jou open.

De Bourgognes worden door de producenten aangeleverd. Er is, in tegenstelling tot het Maison des Vin in Chalon-sur-Saône, geen sprake van eerst blind proeven om te bepalen wat in de verkoop wordt geplaatst. Dit gegeven doet niets tekort aan de kwaliteit van het aanbod. Zo brengt bijvoorbeeld Cave de Lugny steevast haar onverwoestbare kraker ‘Les Charmes’ in. Binnen het aanbod van de ingebrachte wijnen wordt wel een keuze gemaakt welke men de beste rode en witte Bourgogne vindt. Op aparte wijntonnen stonden derhalve een rode Rully van Domaine de l’Ecette en een Pouilly-Fuissé ‘Les Sentinelles’ van Terres Secrètes (de grote coöperatie uit Prissé).

Meer dan de helft van de wijnen is afkomstig van coöperaties. Tussen de witte wijnen uit de Mâconnais stond maar één exemplaar (een Pouilly-Fuissé) afkomstig van een domein (Domaine Eric Forest). Dit was meteen de duurste wijn uit het gehele assortiment, maar Eric Forest staat dan ook aan het roer van een uitstekend domein. Bij de rode wijnen is er meer keuze tussen domeinen, zoals een vijftal uit het noorden van de Beaujolais en een zestal uit de Côte Chalonnaise. De prijzen van de wijnen kennen een kleine marge. De waarom-vraag mag jij eventueel stellen in Mâcon, want ik heb het nagelaten. Ik sprak wel de hoop uit dat meer Bourgognes van domeinen hun weg zullen vinden naar La Maison Mâconnaise des Vins.

Reis je vanaf het zuiden van Frankrijk via de A6 terug naar Nederland of België, dan is een tussenstop in Mâcon zeker de overweging waard. Het Maison Mâconnaise des Vins is gemakkelijk bereikbaar (voldoende parkeergelegenheid) en biedt een uitgebreide en uitgekiende keuze aan wijnen afkomstig uit de relatief goedkope wijndistricten in het zuiden van de Bourgogne. Je kunt er even uitblazen én een hapje eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.