Promotie van de Côte Chalonnaise

In de Côte Chalonnaise openden dit voorjaar twee proef- en kooplocaties hun deuren om de plaatselijke wijnen te promoten. Eentje in Buxy (voor de appellation Montagny) en eentje in Givry (voor de gelijknamige appellation).

Cave de Montagny in Buxy (Wijn uit Bourgogne)

Cave Aux Montagny in Buxy

In Cave Aux Montagny is het een hele wandeling naar de wijnen. Je loopt eerst door het winkelgedeelte met vele streekproducten en delicatessen, daarna langs de keuken (iedereen zwaaide naar mij), vervolgens door het restaurantgedeelte om naast een grote bar eindelijk te midden van de op elkaar gestapelde flessen wijn te staan.

Laurence Vasques (responsable caveau) ontving mij en voerde enthousiast het woord. Cave Aux Montagny verkoopt Bourgognes van 13 onafhankelijke producenten die naast Montagny ook wijnen uit Mercurey, Rully en zelfs generieke Bourgogne aanbieden. Het promotiepunt streeft als enige in deze regio een totaalconcept na. Om te beginnen kan men tijdens een maaltijd in het restaurant uit het aanbod Bourgognes kiezen. Er is een thematische wandeling door de wijngaarden uitgezet en naar verluidt komt er af en toe een producent op bezoek. Zou die daar tijd voor hebben? In de lijn van de promotieactiviteiten: alle Bourgognes kosten net zoveel als bij de domeinen.

Laurence ging diep bij zichzelf te rade toen ik vroeg om enkele van haar favoriete wijnen te benoemen. Zij koos uiteindelijk voor een zeldzame chardonnay-variant die door Château de Chamilly wordt omgetoverd tot een unieke Montagny 1er Cru ‘Les Burnins’ (2015). Verder bleek zij duidelijk te zijn gecharmeerd door de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes Soleil’ (2015) van Domaine Le Grégoire. Rijp fruit (perzik) en de nodige mineraliteit karakteriseren deze Montagny. Laurence kon het niet laten om met haar vinger even te wijzen naar de flessen van Domaine Stéphane Aladame. Tja, Aladame. Ik weet het.

De VVV van Givry blijkt te zijn verhuisd naar het voormalige postkantoor aan Place de la Post. Een ruimte van zo’n 50 vierkante meter is door Union des Producteurs des Vin de Givry ingericht voor de promotie van de wijnen uit Givry. Om je alvast een beetje op te warmen, staan tussen de boeken, brochures en kaarten een paar flessen Givry opgesteld. Er worden meer dan 30 verschillende verschillende versies Givry aangeboden. Een proefsessie kost vijf euro (of een veelvoud van dat bedrag). Een concept dat ook bij Caveau Divin de Mercurey wordt gehanteerd.

Niet iedere medewerker bij de VVV wist evenveel over de wijnen. Men ging af en toe bij elkaar te rade. Dus vroeg ik of de VVV informatie op papier heeft. Men bood mij een prijslijst aan. Ik las dat Le Chais Saint-Pierre uit het wat zuidelijker gelegen Saint-Désert de goedkoopste wijn levert, het bekende Domaine Ragot de duurste (resp. 10 en 20 euro). Opvallend dat een aantal bekende domeinen uit Givry (onder meer Clos Salomon, Domaine François Lumpp en Domaine Joblot) ontbreekt. (Ik vernam op een later tijdstip dat deze domeinen hun wijnen aanbieden via de plaatselijke winkel Robe Grenat en dit wensen te continueren.)

Op mijn vraag wat de belangrijkste redenen waren om dit promotiepunt te openen, luidde het antwoord: “De bezoekers kunnen op deze manier kennis maken met de grote diversiteit van Givry. En wij zijn ook zondag open, wanneer de domeinen dicht zijn.” Het eerste argument beaam ik direct als ik naar het grote aanbod wijnen kijk. De tweede reden? Ben je toevallig op een zondag om een fles Bourgogne verlegen, dan is er tegenwoordig altijd wel een supermarkt of coöperatie open. En wie wil er nu bij een domein de zondagsrust verstoren?

Zestien kilometer noordelijker, een drietal stapjes naar beneden en ik bevind mij in Caveau Divin de Mercurey. Dit promotiepunt in Mercurey opende reeds acht jaar geleden zijn deuren. Meer dan 40 domeinen nemen deel en zij bieden een klein aantal van hun (louter) rode en witte wijnen uit Mercurey aan. Speciaal voor Caveau Divin de Mercurey maakte de producten uit Mercurey een Crémant de Bourgogne. De wijnen? Topklasse wat Mercurey en de Côte Chalonnaise betreft.

Terwijl ik in Mercurey het zoveelste Système Enomatic bewonder, beaam ik de gedachte dat er niets valt af te dingen aan het unieke en veelzijdige aanbod van de drie promotiepunten. Bourgognes van tientallen domeinen liggen met een laagdrempelige formule binnen handbereik. Wel jammer dat de promotiepunten reeds een keuze voor ons hebben gemaakt, terwijl er binnen een domein meer valt te kiezen. Los van de unieke ervaring die een bezoek aan een domein biedt. Maar de promotiepunten zijn ideaal wanneer verlegen bent om een paar goede Bourgognes en de domeinen een steuntje in de rug wilt geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.