Promotie van de Côte Chalonnaise

In de Côte Chalonnaise openden dit voorjaar twee proef- en verkooplocaties de deuren om de plaatselijke wijnen te promoten. Eentje in Buxy (voor de appellation Montagny) en eentje in Givry (voor de gelijknamige appellation).

Cave aux Montagny in Buxy (Wijn uit Bourgogne)
Cave aux Montagny in Buxy

In Cave Aux Montagny is het een hele wandeling naar de wijnen. Je loopt eerst door het winkelgedeelte met vele streekproducten en delicatessen, daarna langs de keuken (iedereen zwaaide naar mij), vervolgens door het restaurantgedeelte om naast een grote bar eindelijk te midden van de op elkaar gestapelde flessen wijn te staan. Deze avontuurlijke wandeling bleek wel de moeite waard te zijn.

Laurence Vasques (responsable caveau) ontving mij op een meest vriendelijke wijze en voerde enthousiast het woord. Cave Aux Montagny verkoopt Bourgognes van dertien onafhankelijke producenten die naast Montagny ook wijnen uit Mercurey, Rully en zelfs generieke Bourgognes aanbieden. Het promotiepunt streeft als enige in deze regio een totaalconcept na. Om te beginnen kan men tijdens een maaltijd in het restaurant uit het aanbod Bourgognes kiezen. Er is een thematische wandeling langs de wijngaarden uitgezet (Le Sentier Viticole du Montagny) en naar verluidt komt er af en toe een producent op bezoek. Zou die daar tijd voor hebben? In de lijn van de promotieactiviteiten: alle Bourgognes kosten net zoveel als bij de domeinen (tarif propriété).

Laurence ging diep bij zichzelf te rade toen ik vroeg om enkele van haar favoriete wijnen aan te wijzen. Zij koos uiteindelijk voor een zeldzame chardonnay-variant die door Château de Chamilly werd omgetoverd tot een unieke Montagny 1er Cru ‘Les Burnins’ (2015). Verder bleek zij duidelijk te zijn gecharmeerd door de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes Soleil’ (2015) van Domaine Le Grégoire. Rijp fruit (perzik) en de nodige minerale tonen karakteriseren deze Montagny. Laurence kon het niet laten om ook met haar vinger te wijzen naar enkele flessen van Domaine Stéphane Aladame. Tja, Aladame. Ik weet het.

De VVV van Givry bleek te zijn verhuisd naar het voormalige postkantoor aan Place de la Post. Een ruimte van zo’n 50 vierkante meter is door Union des Producteurs des Vin de Givry ingericht voor de promotie van de wijnen uit Givry en kreeg de naam Caveau Givry Vins. Om je alvast een beetje op te warmen zijn er tussen de boeken, brochures en kaarten enkele flessen Givry geplaatst. Er worden door het Caveau meer dan 30 verschillende variëteiten Givry aangeboden. Een proefsessie kost vijf euro (of een veelvoud van dat bedrag). Een concept dat ook bij Caveau Divin de Mercurey wordt toegepast. Medewerkers van de VVV wijzen je verder de weg.

Vooralsnog geen informatie op papier, maar men wist mij een prijslijst aan te bieden. Ik las dat Le Chais Saint-Pierre uit het wat zuidelijker gelegen Saint-Désert de goedkoopste Givry levert, het bekende Domaine Ragot de duurste (resp. 10 en 20 euro). Opvallend dat enkele bekende domeinen uit Givry (onder meer Clos Salomon, Domaine François Lumpp en Domaine Joblot) ontbreken. (Ik vernam op een later tijdstip dat deze domeinen hun wijnen aanbieden via de plaatselijke winkel Robe Grenat en dit mede vanwege contractuele redenen wensen te continueren.)

Op mijn vraag wat de belangrijkste redenen waren om dit promotiepunt te openen, luidde het antwoord: “De bezoekers kunnen op deze manier kennis maken met de grote diversiteit van Givry. Wij zijn verder ’s zondags geopend, wanneer de domeinen dicht zijn.” Het eerste argument beaam ik direct als ik naar het grote aanbod wijnen kijk. De tweede reden? Ben je toevallig op een zondag om een fles Bourgogne verlegen, dan is er tegenwoordig altijd wel een supermarkt of coöperatie open. En wie wil nu bij een domein de zondagsrust verstoren? Midden in een VVV is dit promotiepunt een beetje onpersoonlijk om wijn te proeven, maar deze cauveau collectif biedt zeker een mooie kennismaking aan met de AOC Givry, met wederom een tarif propriété. Ideaal voor die ene fles die je dezelfde avond graag wil openen.

Zestien kilometer noordelijker, een drietal stapjes naar beneden en ik bevind mij in Caveau Divin de Mercurey. Dit promotiepunt in Mercurey opende reeds acht jaar geleden zijn deuren. Meer dan 40 domeinen nemen deel en zij bieden een klein aantal van hun (louter) rode en witte wijnen uit Mercurey aan. De wijnen? Topklasse wat Mercurey en de Côte Chalonnaise betreft. Speciaal voor Caveau Divin de Mercurey maakte de producenten uit Mercurey een unieke Crémant de Bourgogne. Je treft er altijd een vriendelijke medewerker (m/v) aan die kennis van zaken heeft en een groot hart voor de AOC Mercurey.

Terwijl ik in Mercurey het zoveelste Système Enomatic bewonder, beaam ik de gedachte dat er niets valt af te dingen aan het unieke en veelzijdige aanbod van de drie promotiepunten. Bourgognes van tientallen domeinen liggen middels een laagdrempelige formule binnen handbereik. Wel jammer dat de promotiepunten reeds een keuze voor ons hebben gemaakt, terwijl er binnen een domein meer valt te kiezen. Los van de unieke ervaring die een bezoek aan een domein biedt. Maar de promotiepunten zijn ideaal wanneer je verlegen bent om een paar uitstekende en karaktervolle Bourgognes waarbij je de domeinen een steuntje in de rug geeft en de coöperaties even laat voor wat ze zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.