Het leukste wijnrondje in de Bourgogne

Altijd een feestje om in de Côte Chalonnaise de drie coöperaties te bezoeken. Ik maak ieder jaar een rondje en doe vervolgens verslag. Vanwege mijn enthousiasme, maar dit jaar ook om enige bezorgdheid met de lezer te delen.

Vignerons de Genouilly (Wijn uit Bourgogne)
In de onlangs gerenoveerde boutique van Vignerons de Genouilly

Vignerons de Genouilly
In 2005 schreef de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews over de toenmalige Cave de Genouilly: “This, though smallish, has an increasing number of fans and is a place to stock up on inexpensive appellations.” Het was één van mijn bourgondische prioriteiten om mij bij deze schare fans te voegen. Nog altijd wordt er met vriendelijke woorden over Vignerons de Genouilly gesproken, zelfs door wijnbouwers die hun eigen domein hebben: “Zeer vriendelijke mensen, uitstekende Bourgognes.” De kleine plaats Genouilly ligt mogelijk buiten je wijnroute, maar een bezoek aan deze kleine charmante coöperatie kan ik de liefhebber warm aanbevelen.

Ook in Genouilly zie ik de bedragen op de prijsstickers ieder jaar beetje bij beetje hoger worden. De fantastische Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’ aanbieden voor rond de 12 euro mag daarom een klein wonder heten (prijzen in de plaatselijke boutique zijn lager dan op de boutique en ligne). Ooit zei een medewerkster van de coöperatie tegen mij over deze Montagny: “Oui, c’est notre top!” Duidelijk toch?

Men is in Genouilly gestopt met de productie van biologische wijnen (de verantwoordelijke wijnbouwer die de druiven aanleverde, heeft zich teruggetrokken). Het was een voorzichtige start, kwam ook niet echt van de grond. Al met al toch jammer. Er staan en liggen voldoende andere aansprekende Bourgognes in de recent gerenoveerde boutique: de smaakvolle fruitige rode Rully uit 2021 kun je reeds zorgeloos openen en de Bourgogne Aligoté (ook uit 2021) blijkt ieder jaar alleen maar beter te worden.

Inmiddels centraal geplaatst in de boutique: Crémant de Bourgogne. De Verenigde Wijnbouwers uit Genouilly zetten met nadruk in op deze bourgondische variëteit. Naast de basisversies (Rosé, Blanc de Blans en Blanc de Noirs) word er in Genouilly ook een Crémant de Bourgogne ‘Cuvée Prestige’ (2017) gemaakt van de pinot noir en chardonnay druif (€ 10,80). En dan is daar de nieuwe Crémant de Bourgogne ‘Cuvée Grande Réserve’ (2019, 2018, 2017) van de pinot noir, chardonnay én aligoté druif (€ 14,25). Deze laatste Crémant de Bourgogne is reeds een prijswinnaar.

Vignerons de Buxy/Maison Millebuis
Porte Ouverte
op de pinksterzaterdag bij Maison Millebuis. Ik was in de buurt, dus even kijken. Maar de aanblik van licht gedrang rondom de grote proefbar stemde mij niet al te vrolijk. Snel een doosje gevuld met enkele favorieten, afrekenen en wegwezen. Om een paar dagen later terug te keren met maar twee Fransen en twee Nederlanders aan de proefbar.

In Buxy zetten de Verenigde Wijnbouwers vooral in op het prestigieuze merk Millebuis. Dat doen zij door het creëren van nieuwe cuvées of door het verbeteren van de Bourgognes in de basisserie Buissonnier. De gamay en chardonnay druiven voor de respectievelijk de rode en de witte Mâcon Saint-Gengoux-le-National werden onderworpen aan een nog strengere selectieprocedure en aldus promoveerden beide Bourgognes van Buissonnier naar Millebuis. Bijzonder gecharmeerd van de nieuwe witte Bourgogne Côte Chalonnaise ‘La Roche de Culles’ uit 2020: aroma’s van witte bloemen en citrusvruchten omkleed door strakke, maar verkwikkende zuren. Fris, zuiver, met mooie minerale tonen én met een indrukwekkende afdronk. Een pracht van een Bourgogne voor nog geen tientje. Ben je in Buxy, even proeven! Aan die, dat geef ik wel toe, mooie proefbar.

Verder laat ik de gezaghebbende wijngids bettane+desseauve aan het woord over de Verenigde Wijnbouwers in Buxy: “La cave des Vignerons de Buxy montre que la coopération viticole est capable de valoriser ses appellations avec des rapports qualité-prix extrêmement attractifs.” Als voorbeeld schuift de wijngids de rode Bourgogne Côte Chalonnaise uit 2019 naar voren: “Un vin gourmand sur des arômes de griotte et de fraise. La bouche est bien equilibrée avec des tanins soyeux.”

Cave de Bissey
Vanaf Buxy op de terugweg naar mijn bourgondische residentie langs Cave de Bissey. Vooral in Bissey-sous-Cruchaud schrok ik van de hoeveel ‘2020’ die reeds was uitverkocht, zowel de witte Mercurey, de rode Givry als alle variëteiten uit de Hautes-Côtes de Beaune en het zuiden van de Côte de Beaune (Santenay en Maranges). Er was in Cave de Bissey zelfs geen enkele fles Montagny meer verkrijgbaar, doorgaans de troefkaart van de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise. Cave de Bissey maakte de naderende schaarste reeds begin februari kenbaar middels een persbericht. Toegegeven, de coöperatie in Bissey-sous-Cruchaud is bij lange na niet zo groot als die in Buxy.

Maar toch, ook in Buxy word je langzamerhand de schaarste gewaar. Tijdens haar eerder vermelde Porte Ouverte zag ik nog enkele flessen van de goed ontvangen Bourgogne Aligoté 2020 liggen. Een paar dagen later was alles op en werd de ‘2021’ te koop aangeboden. Hoe goed, mooi en “klassiek” de wijnoogst uit 2021 ook mag zijn, het is allesbehalve een vetpot. Overduidelijk zijn wij in de voorspelde schaarse periode beland. Vingers gekruist voor een riante oogst deze late zomer (en betaalbare Bourgognes).

Enfin, in Cave de Bissey mij getroost met enkele witte Bourgognes: Rully en Bouzeron uit 2020 en Bourgogne Aligoté uit 2021. Daarbij: wie wat bewaart, heeft wat. Onder de naam ‘1928/L’Origine’ (om de 90e verjaardag van de coöperatie te markeren) wordt er momenteel achter sobere, maar mooie etiketten zowel een speciale cuvée Bourgogne Aligoté als een Crémant de Bourgogne (pinot noir en chardonnay) met druiven uit oudere oogstjaren aangeboden. Nog in ruime mate voorradig. Een rode Bourgogne Côte Chalonnaise uit 2015 ging voor, nieuwe cuvées in het verschiet.

Al met al uiterst tevreden na weer het vertrouwde wijnrondje in de Côte Chalonnaise te hebben gemaakt met bezoeken aan de coöperaties in Genouilly, Buxy en Bissey-sous-Cruchaud. Tezamen weten zij vooralsnog elkaars schaarste prima op te vangen en kun je je verrijken met een divers, attractief en nog goedkoop aanbod appellations uit de Côte Chalonnaise.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.