Een bourgondische retraite

Abbaye de Fontenay (Wijn uit Bourgogne)
Abbaye de Fontenay

De blog ‘Wijn uit Bourgogne’ is op de dag af vijf jaar oud. Ik publiceerde één bijdrage per week (plus zeven om precies te zijn). Ik keerde ruim een week geleden terug uit Bourgogne. Voor mij liggen de nodige proefnotities en verdere observaties, enkele boeken en tijdschriften.

Ik besloot reeds in Bourgogne om er voor even afstand van te nemen. In alle rust hier en daar een update plaatsen, een dode link weer leven inblazen en de vorm en inhoud van de blog tegen het licht houden. Met andere woorden: de blog ‘Wijn uit Bourgogne’ gaat in retraite. Voor twee maanden. Om vanaf september weer bijdragen te posten. En dan hopelijk weer vijf jaar lang …

Mocht je de komende maanden Bourgogne bezoeken, attendeer ik je graag op enkele bijdragen met overzichten die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een goede fles Bourgogne.

Een goede voorbereiding is de halve reis d.d. 6 maart 2021
Wanneer je, net zoals ik, het leuk én zinvol vindt om je reis naar Bourgogne voor te bereiden. Heb je een verblijf voor langere tijd gepland in het departement Côte d’Or, adviseer ik je de handzame app Ballades en Bourgogne Côte d’Or op je smartphone te installeren (tochten met de auto, de fiets, een kano en te voet).

Coöperaties in Bourgogne d.d. 6 april 2019
Een nog steeds actueel overzicht van de 17 coöperaties in de Bourgogne. Zie de vorige bijdrage voor mijn nimmer aflatende enthousiasme voor de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise. Laatste nieuws: tijdens de zomermaanden is Cave de Bissey ’s zondags niet alleen tussen 14.00 en 18.00 uur, maar ook tussen 10.00 en 12.30 uur geopend.

Caveaux collectifs in Bourgogne d.d. 29 mei 2021
Interessante adressen bij de zoektocht naar Bourgognes van individuele domeinen tegen zogenaamde tarifs propriétés. Laatste nieuws: Caveau de Vignerons de Marsannay (Le Marsannay) opent in juli 2022. L’Atrium in Solutré-Pouilly is, zo bleek, géén caveau collectif. Maar na kennismaking met de sympathieke Florence Girousse eerder dit jaar, verdient deze pleitbezorger voor de AOC Pouilly-Fuissé een warme aanbeveling. Plan jouw bezoek rondom de seizoenspieken. Het wil er wel eens druk zijn.

250x ‘Wijn uit Bourgogne’ d.d. 20 februari 2022
25 korte items nemen je mee van het noorden tot het zuiden van de Bourgogne. Met onder meer vermeldingen van bijzondere domeinen, goede wijnwinkels tot grote supermarkten aan toe. Attendeer ik je verder op de internetsite BioBourgogne Vitrine, waar je tientallen domeinen aantreft die bio zijn gecertificeerd.

Mocht jij iets vermeldenswaardig in Bourgogne of een vermeldenswaardige Bourgogne aantreffen, laat het mij en de lezers van ‘Wijn uit Bourgogne’ weten. Ik houd de e-mail (via ‘contact’) voor vragen, opmerkingen, suggesties en wat niet meer tijdens de zomermaanden onder de aandacht. Trek ik intussen iets lekkers open. Het wordt tenslotte een bourgondische retraite.

À bientôt. Amitiés.

2 gedachten over “Een bourgondische retraite

  1. Waarde Miekel, het zal een jaartje of twee geleden zijn dat we elkaar kort mailden. Ik ben je bijdragen blijven lezen en ik gebruikte ze ook bij mijn tochtjes naar de Bourgogne. Vorige maand heb ik een weekje uitsluitend in de Mâconnais doorgebracht, net op het moment dat het er ineens snikheet werd en alle handen moesten worden uitgestoken om te werken in de wijngaarden. Bij de meeste vignerons kon ik alleen tussen de middag of na 17.00 uur in de middag terecht. We hebben een prima tijd gehad en zijn met 26 dozen teruggekeerd naar Nederland (André Bonhomme, Gondard, Perrin, Maison Auvigue, Domaine Chêne, Domaine Gaillard). Jij schreef het al: de Viré-Clessé begint steeds interessanter te worden. Zo’n reisje moet je voor het plezier doen want als het je alleen om de centen gaat dan kun je beter vanuit Nederland je wijn bestellen bij bijvoorbeeld Les Bons Plans du Vin, al zijn daar de voorraden meestal snel uitverkocht. Ik wens je een aangename retraite met op gezette tijden een mooi glas Bourgogne. En in september zie ik de blogs weer graag komen.

    Like

  2. Dank voor je sympathieke reactie, Pieter. Een goede vriend van mij keerde onlangs ook terug van een tocht door de Mâconnais. Bij Domaine des Gandines (Clessé) waren de cuvées Vire-Clessé 2020 reeds op (2021 wordt bijna gebotteld, maar dat zal niet veel zijn). Als alternatief nam hij de Mâcon-Péronne mee. Afgelopen zondag geproefd: overheerlijk. Veel plezier Pieter, komende herfst in de Côte Chalonnaise.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.