Grands Jours de Bourgogne 2022 (1er jour: Chablis & Grand Auxerrois)

‘Grands Jours de Bourgogne’ is de tweejaarlijkse wijnbeurs voorbehouden aan professionele kopers van wijn (wijnhandelaren, importeurs, slijters, restauranthouders, sommeliers) … én aan journalisten. Het vijfdaagse evenement bracht 950 producenten samen die ruim 5.700 wijnen presenteerden aan 1.700 bezoekers. Dag één en wij zijn na vier jaar terug in Chablis. Quel bonheur!

Grands Jours de Bourgogne 2022 - Chablis & Grand Auxerrois (Wijn uit Bourgogne)
De eerste dag van Grands Jours de Bourgogne 2022 in Chablis

Inleiding
Waren wij vier jaar geleden, Grands Jours de Bourgogne 2020 sneuvelde vanwege de COVID-19 pandemie, te gast bij de dependance van Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne in Chablis, deze editie bij Domaine William Fèvre. Met een glas Chablis in de hand konden wij af en toe uitkijken op de zeven bekende Grands Crus climats. Via de site van Grands Jours de Bourgogne kwamen wij te weet hoeveel (127) en welke exposanten aanwezig waren, welke Bourgognes zij meebrachten en of zij op enigerlei wijze waren gecertificeerd (van AB, HVE3 tot lid van de club Vignerons Engagés).

Voordat ik je langs enkele proeftafels leid, in Chablis waren het trouwens proeftonnen, een eerste indruk. Tijdens Grands Jours de Bourgogne 2018 werden vele Bourgognes uit het oogstjaar 2016 gepresenteerd, terwijl wij tijdens de recente editie veelal Bourgognes uit 2020 mochten proeven. Overeenkomst: in beide jaren (2016 en 2020) een schaarse oogst (in 2016 door vorst en hagel, in 2020 mede door warme en te droge zomermaanden). Een schaarse oogst betekende dat de meeste wijnbouwers slechts een deel van hun gamma hadden meegenomen. Zonder te spreken in termen van goed of slecht, er was een verschil in kwaliteit: het oogstjaar 2016 zorgde voor een overwegend strakke en nog vrij gesloten Chablis (sommige exemplaren wisten zich echter mooi te ontwikkelen), de kwalitatief uitstekende oogst uit 2020 leverde een volle, geconcentreerde en levendige Chablis op.

Chablis
Jean Durup Père Et Fils is één van de grootste individuele domeinen in Chablis en staat ieder jaar garant voor een goede Petit Chablis. Het meest recente jaargang (2021) is fris, zuiver en met een opvallend mooie zuurgraad. Precies zoals hij moet zijn: een Petit Chablis, met geen enkele ambitie om te willen opboksen tegen de grotere jongens.

Natuurlijk proefden wij ook Chablis van de gastheer William Fèvre, een domein dat tot de top binnen de wijngemeente behoort. Wij kozen voor de generieke Chablis (village) uit 2020 en die was fris, soepel en met een mooie mix van citrusvruchten, wit fruit en witte bloemen. De kenmerkende minerale tonen ontbraken niet. Verfijnd en onberispelijk.

Vlak in het noorden van de Bourgogne de kwaliteiten van de handelshuizen niet uit: zowel Maison Pascal Bouchard als Maison Simonnet-Febvre bood een indrukwekkende gamma Bourgognes aan. Het eerste huis doet het inmiddels 100% bio. De Chablis ‘vin bio’ met zijn rijpe fruit en de nodige minerale tonen bood aan het einde een verrassend fris munttoontje aan. Ik was diep onder de indruk van Maison Simonnet-Febvre, een handelshuis dat op alle fronten hoog scoort: van Bourgogne Aligoté, Chablis, Saint-Bris tot, zoals later in de week zou blijken, (IGP) Coteaux de l’Auxois. Beide handelshuizen zijn in Chablis gevestigd. Maison Simonnet-Febvre werd in 2003 overgenomen door Maison Louis Latour uit Beaune.

Het leek alsof de organisatie van Grands Jours de Bourgognes de domeinen die verder liggen verwijderd van het wijndorp Chablis in de rustige hoeken van de grote proefruimte had geplaatst. Het sfeervolle dorp Noyers ligt 25 km van Chablis, maar ook hier liggen domeinen die verdienstelijke Bourgognes maken. De lichte en fruitige Chablis (een selectie druiven uit wijngaarden in Chablis, Préhy en Courgis) van Domaine Bardet et Fils/Domaine de la Borde (familienaam/naam domein) gaf blijk van een vrolijke levendigheid op het boerenerf. Karaktervol, met twee benen op de grond en met in de verte de geur van nat kreupelhout in het glas. Houd verder de Petit Chablis 2019 van dit domein onder de aandacht.

Domaine Camille et Laurent Schaller in Préhy en Domaine Charly Nicolle in Fleys werden door het wijntijdschrift Bourgogne Aujourd’hui onlangs onder de noemer ‘belofte’ geplaatst. Het eerste domein, dat sinds 2018 zijn druiven niet meer levert aan de lokale coöperatie, trakteerde ons op één van de mooiste Bourgognes die dag: de Chablis ‘vieilles vignes’ (30% en fut de chêne/70% en cuve inox). Complex, intens, mooi in balans en met een bescheiden elegantie. Om niet onvermeld te laten: een vriendelijke ontvangst bij de stand. Domaine Charly Nicolle werd drie jaar geleden uitgeroepen tot jeune talent de Bourgogne. Ik proefde een moderne, licht eigenzinnige Chablis 1er Cru ‘Les Fourneaux’ met een waaier aan geur- en smaakimpressies. Eentje die je dezelfde avond in de hotelkamer nog een keer graag voor de geest haalt: genereus en expressief (de sensaties van citrusvruchten, amandel en brioche werden met mij gedeeld), maar ook verfijnd en zacht en rond in de mond.

Het is goed om te weten waar in Chablis de lat ligt en wie die lat legt. Daarom ook Chablis geproefd bij grootheden zoals Domaine Billaud-Simon. Dit domein schoof met gepaste trots zijn Chablis ‘Tête d’Or’ 2020 naar voren. Een prachtige Chablis, deels gerijpt in stalen ton, deels in houten vat. Vol, een overdaad aan fijne fruitimpressies en met subtiele minerale tonen. Domain Bernard Defaix presenteerde een krachtige en nog deels gesloten Chablis 1er Cru ‘Côte de Lechet’ uit 2020 die zich in de toekomst ongetwijfeld van een meer genereuze, opulente kant zal laten zien. De mooie, lange afdronk gaf daar reeds blijk van.

En ik ging langs bij een aantal persoonlijke favorieten. Domaine Jean-Louis et Jean-Christophe Bersan bood mij een overheerlijke Chablis ‘Les Ouches’ aan. Ik maakte verder een tussenstop bij de bekende lokale coöperatie La Chablisienne. Hier proefde ik de enige Grand Cru deze dag: haar unieke ‘Château Grenouilles’. Ik was zo onder de indruk van deze Chablis, vooral door de verfijning die zich aan het einde openbaarde, dat ik vergat het jaartal te noteren. Het bleek de 2017 te zijn.

Brengt ons bij de persoonlijke favoriet van deze dag. Le Domaine d’Henri is het nieuwe domein van Michel Laroche, wiens oorspronkelijk Domaine Laroche in 2009 in handen kwam van de Advini-groep. Michel Laroche exploiteert dit domein, geërfd van zijn ouders (zijn vader heet Henri), samen met zijn twee dochters Cécile en Margaux. Wij mochten onder meer de Chablis 1er Cru ‘L’Homme Mort’ (2019) proeven: intens, delicaat, harmonieus en perfect in balans. Geheel in stijl: met een eindeloze lengte. Voor de volledigheid: het lieu-dit ‘L’Homme Mort’ ligt binnen het 1er Cru climat ‘Fourchaume’.

Saint-Bris
Ongeveer 25 km ten zuidwesten van Chablis ligt een wijndorp dat net zoals Chablis een appellation village draagt voor zijn witte Bourgognes, in dit geval exclusief voor de sauvignon blanc druif: Saint-Bris-le-Vineux. Veel domeinen in Saint-Bris-le-Vineux weten uitstekend raad met deze lokale Bourgogne (Saint-Bris), maar die van Domaine Félix is volstrekt uniek. Zijn Saint-Bris uit 2019 heeft een indrukwekkende neus met weldadige tonen citrusvruchten en exotisch fruit. De smaak is niet te overtreffen: complex, rijk, vol, geconcentreerde en sappig, onderstreept door een voorbeeldige mineraliteit die zorgt voor de frisheid van deze Bourgogne. Domaine Felix maakt van de sauvignon blanc druif ook een verdienstelijk IGP Yonne, maar deze wijn, die zich geen ‘Bourgogne’ mag noemen, mocht deze dag niet worden gepresenteerd.

Irancy
Als een-na-laatste en één van de slechts handvol rode Bourgognes deze dag geproefd: de Irancy ‘Veaupessiot’ van Domaine Gabin et Félix Richoux, met nog steeds het jaargang 2017 op het etiket van de fles. Een elegante en verleidelijke Irancy die het rijpe rode fruit centraal stelt. Een Bourgogne die trouw is aan zijn terroir, deze tegelijkertijd met verve ontstijgt om zich te meten met de rode Bourgognes uit de bekende bourgondische wijndistricten. Dit volledig bio-gecertificeerde domein maakt, en dat zie je niet vaak in Irancy, ook een uitstekende Crémant de Bourgogne (100% pinot noir).

Vézelay
Ik was onder de indruk van de volle, ronde en smaakvolle variëteiten Vézelay (drie stuks) die de plaatselijke coöperatie (Les Vignerons de la Colline Éternelle) presenteerde. Maar het kan altijd nog voller, ronder en smaakvoller. Domaine de la Cadette (bio!) is wat mij betreft het vlaggenschip voor de recent gecreëerde appellation village Vezelay (100% chardonnay). Helaas met navenante prijzen.

Appellations régionales
Hier en daar stond er een fles Bourgogne Coulanges-la-Vineuse op de proeftonnen. Maar er was slechts één domein uit de gelijknamige AOC aanwezig: Domaine Houblin-Vernin uit Migé. Geen enkel domein dat een Bourgogne Côte Saint-Jacques aanbood. Maar de rest van de regionale appellations mocht er zeker wezen en de witte Bourgognes uit de Grand Auxerrois kunnen met hun uitstekende kwaliteit een goed alternatief zijn voor de steeds duurder wordende wijnen uit Chablis.

De aardse en smaakvolle Bourgogne Tonnerre 2020 van het bio-gecertificeerde Domaine Dominique Gruhier uit Épineuil was een voltreffer. Enkele bijdragen geleden presenteerde ik de verdienstelijk Bourgogne Tonnerre van Domaine Dampt Frère, maar de versie van Domaine Dominique Gruhier steekt er met kop en schouders bovenuit. Later in de week bood het domein tijdens de manifestatie ‘L’Autre Bourgogne‘ ook vier klinkende Crémants de Bourgogne aan. Zij zijn wel wat duurder, de Bourgognes van dit domein, maar hun kwaliteit rechtvaardigt de prijs. Wanneer tijdens Grands Jours de Bourgogne enkele domeinen mij bijzonder zijn bijgebleven: Domaine Gruhier hoort er bij.

Olivier Morin is de wijnbouwer om voor te gaan in Chitry. Hij maakt ieder jaar twee voortreffelijke cuvées Bourgogne Chitry Blanc: de ‘Constance’ en de ‘Olympe’. Domaine Edmond Chalmeau et Fils is een domein in Chitry dat onder de aandacht dient te worden gebracht. Zijn witte Bourgognes Chitry zijn volgens het tijdschrift Bourgogne Aujourd’huimagnifiques” en dat kan ik nu beamen. Maakte het domein voorheen een goede rode Bourgogne Côtes d’Auxerre, inmiddels wordt deze know-how aangewend voor de ieder jaar betere rode Bourgogne Chitry.

Een interessant weetje bij de stand van het eerder vermelde Domaine Camille et Laurent Schaller. Dit domein breidde zijn gamma wijnen onlangs uit met een generieke rode Bourgogne Pinot Noir. Préhy is het enige dorp binnen de AOC Chablis dat een rode (AOC) Bourgogne mag produceren. De inspanningen van het domein resulteerde in een frisse en opvallend goed gestructureerde rode Bourgogne. Voorzien van een leuk en origineel etiket. Het oog wil ook wat!

Gingen wij ten slotte langs bij Domaine Verret uit Saint-Bris-le-Vineux voor een klein glaasje Crémant de Bourgogne. De heerlijke bubbels vormden een feestelijk slot van de eerste Grand Jour de Bourgogne. Op naar de Côte de Nuits.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.