Grands Jours de Bourgogne 2022 (2e jour: Côte de Nuits)

‘Grands Jours de Bourgogne’ is de tweejaarlijkse wijnbeurs voorbehouden aan professionele kopers van wijn (wijnhandelaren, importeurs, slijters, restauranthouders, sommeliers) … én aan journalisten. Het vijfdaagse evenement bracht 950 producenten samen die ruim 5.700 wijnen presenteerden aan 1.700 bezoekers. Dag twee met maar liefst drie manifestaties in de Côte de Nuits.

Gilly-lès-Cîteaux -Grands Jours de Bourgogne 2022 (Wijn uit Bourgogne)
De tweede dag van Grands Jours de Bourgogne 2022 in Château de Gilly (Gilly-lès-Cîteaux)

Inleiding
De Bourgognes uit de Côte de Nuits werden tijdens de tweede dag van Grands Jours de Bourgogne verdeeld over drie manifestaties, elk op een verschillende locatie: Joyaux en Côte de Nuits in Gevrey-Chambertin, Quatuor en harmonie in Gilly-lès-Cîteaux en Vosne-Millésime – Noblesse des Clos Vougeot in Vougeot. Zonder vooropgezet strijdplan ging je met het aanbod van maar liefst 185 exposanten hoogstwaarschijnlijk kopje onder. Ik had mijn huiswerk gemaakt, de lijstjes paraat, maar legde ook mijn oor te luister bij de andere bezoekers van Grands de Bourgogne. Het geanimeerde middagbuffet op binnenplaats van Château de Gilly, waarbij waardevolle contacten werden gelegd en ervaringen gedeeld, was dan ook één van de hoogtepunten op deze dag.

Gevrey-Chambertin
Wat de organisatie van Grands Jours de Bourgogne vier jaar geleden bewoog om prestigieuze Bourgognes te presenteren in een sporthal? Ditmaal waren wij voor Joyaux en Côte de Nuits te gast bij Tonnellerie Rousseau in Gevrey-Chambertin. Deze locatie bood een meer gepaste ambiance. Toch werden de wijnproducenten met hun proeftafels, en daarom ook de bezoekers, op enkele vierkante meters samengepakt. Wellicht dat men de werkzaamheden in de Tonnellerie niet wilde verstoren. Er werden nochtans door de bezoekers vele foto’s van de grote wijntonnen gemaakt. Tijdens de manifestatie in Gevrey-Chambertin stonden de drie noordelijke AOC’s van de Côte de Nuits op de proeftonnen (Marsannay, Fixin en Gevrey-Chambertin). Af en toe trof je een verdwaalde Côte de Nuits-Villages of een Marsannay Rosé aan, de twee andere appellations villages uit het noorden van de Côte de Nuits.

De aftrap stemde mij meer dan tevreden: de witte Marsannay ‘Les Etalles’ 2020 van Domaine Bart. Wil je graag een witte Bourgogne kopen uit de Côte d’Or voor een relatief vriendelijke prijs, dan is het zinvol om onder meer het noorden van de Côte de Nuits (de AOC’s Marsannay en Fixin) te verkennen. De Marsannay van het gerenommeerde Domaine Bart was voor zijn jonge leeftijd opvallend opulent in de neus en weldadig in de mond (sappig en smaakvol met rijp fruit in de hoofdrol, verder een botertoets en een opwekkende kruidigheid). Een Bourgogne waarvan je denkt: de dag kan niet meer stuk.

De Marsannay Rosé (100% pinot noir) van het bio-gecertificeerde Domaine du Vieux Collège was, mede door zijn soepele en levendige karakter, een traktatie in de vroege ochtend. De rosé had een vrij donkere, maar heldere kleur. Hij bood verder een frisse en aromatische neus aan en in de mond fruitige, bloemige en minerale sensaties met de duidelijke aanwezigheid van een rijpe perzik. Het elegante karakter van de rosé neigde naar een lichte rode Marsannay. Een vorstelijk aperitief derhalve, maar ook geschikt om een lichtere maaltijd mee te begeleiden. Éric Guyard nam in 2002 het domein over van zijn vader en in de jaren nadien bleven zijn Bourgognes van vaste waarde. Een uitnodiging om met de Pinksteren zijn porte ouverte te bezoeken en kennis te maken met de andere Bourgognes van het domein.

Je moest je geduld op de proef stellen, maar dan schonk Amélie Berthaud ook voor jou een Bourgogne in. Ik koos voor de rode Fixin (haar Domaine Berthaut-Gerbet ligt tenslotte in Fixin) ‘En Combe Roy’ 2020: intens, geconcentreerd, fruitig, innemend en charmant. Het zal de komende jaren niet gemakkelijk zijn om een fles van dit jonge bourgondische supertalent te bemachtigen, maar het loont de moeite en dan druk ik mij nog zachtjes uit. Je zou ook voor de rode Côte de Nuits-Villages kunnen gaan, een Bourgogne waar ook haar vader patent op had.

De wijnpers noemde het ‘een trilogie van de pinot noir druif’: de kwalitatief uitstekende oogstjaren 2018, 2019 en 2020. De nuances tussen een jaar (2019) dat als ‘spectaculair’ en een jaar (2020) dat als ‘klassiek’ werden getypeerd, zijn respectievelijk ‘rijk, levendig en smaakvol’ tegenover ‘rijk, geconcentreerd en klassiek’. Vooral het oogstjaar 2020 leverde bewaarwijnen pur sang op. Een doorsnee Gevrey-Chambertin deze ochtend? Ik proefde een goed gestructureerde, volle en intense Bourgogne die reeds op jonge leeftijd een mooie balans wist te vinden (mooie zuurgraad, opvallend zachte tannines), stuk voor stuk voorzien met het uithangbordje ‘veelbelovend’. Soms was de lengte reeds indrukwekkend, één van de sleutels tot de wetenschap dat een Bourgogne een mooie toekomst tegemoet ziet.

Dus verbaasde het mij niet dat ook bij de proeftafels van bekende en gastvrije adressen langs de D974 goede Gevrey-Chambertin werd aangeboden, zoals de ragfijne ‘Clos de la Justice’ (2020), een monopole van Pierre Bourée Fils. Het domein van Jérôme Galeyrand in Saint-Philibert (een dorp ten oosten van Gevrey-Charmbertin) werkte zich in korte tijd vanuit vrijwel het niets op tot een uitstekend adres in het noorden van de Côte de Nuits om wijn te kopen. “Ik probeer altijd voor de nodige verfijning te gaan”, deelde de wijnbouwer mij mee toen hij een bodempje schonk in mijn proefglas. Een prachtig gamma Bourgognes op de proeftafel. Je mag gaan voor de Gevrey-Chambertin ‘Les Croisettes’ (‘vieilles vignes’), ook uit 2020.

Ik bezocht in Gevrey-Chambertin als laatste de stand van Domaine Bruno Clair uit Marsannay-la-Coté voor een klein glaasje Chambertin-Clos de Bèze (2019). Een prachtige, reeds de perfectie naderende Grand Cru met in de verte de tonen van rijpe frambozen. Een grootste Bourgogne met de meest indrukwekkende vergezichten die je je kunt indenken.

Gilly-lès-Cîteaux
De mooiste locatie tijdens Grands Jours de Bourgogne om wijn te proeven met daarbij de grootste en meest luxueuze persruimte: Château de Gilly in Gilly-lès-Cîteaux (twee kilometer ten oosten van Vougeot). Diep in een luxe fauteuil weggezakt, kon je je keuzes bij wie en wat te proeven opnieuw onder de loep nemen. Daarbij waren de heerlijke croissants en het bronwater ideaal om het smaakpalet even tot rust te brengen. Quatuor en harmonie betekende de volgende vier AOC’s op de proeftafels: Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Nuits-Saint-Georges en een beetje Vougeot (de Grand Cru ‘Clos de Vougeot’ maakte onderdeel uit van de derde en laatste manifestatie die dag).

Wat de momenteel opvallend modieuze AOC Morey-Saint-Denis betreft, mikte ik gelijk hoog door de proeftafel van Domaine Virgile Lignier-Michelot te bezoeken. De Bourgognes van Domaine Virgile Lignier-Michelot zijn puur en stijlvol met behoud van hun douceur (een gloednieuwe cuverie stelt het domein in staat om met nauwgezette temperatuurregeling te werken en een zeer zachte extractie van tannines voor zijn wijnen te verkrijgen). Het domein is gespecialiseerd in Morey-Saint-Denis en de 1er Cru ‘Les Charmes’ bood tonen aan van vriendelijk klein zwart fruit en gaf in het middenpalet blijk van een opvallende lichtheid. Een lange, zuivere afdronk. Voor als je wilt weten waar binnen de AOC Morey-Saint-Denis de lat ligt en neem je polsstok maar mee.

Ook al ga je bij een proeftafel slechts even vriendelijk ‘hallo’ zeggen, omdat je de wijnbouwers kent, men biedt altijd iets aan om te proeven. Domaine Alain Jeanniard uit Morey-Saint-Denis, inmiddels vertrouwde gast tijdens het jaarlijkse Salon des Vin de Bourgogne in Jalhay (België), was trots op zijn 1er Cru ‘Les Chenevery’ uit 2020: intens (krachtig), geconcentreerd (absoluut het woord voor de rode Bourgognes uit 2020) met in de mond de gewaarwording van een fruitbom. Uiteraard een Bourgogne om een aantal jaren te bewaren, maar dat zal niet gemakkelijk zijn. Ik herinner me nog de grootse witte Côte de Nuits-Villages uit 2017 van dit charmante domein. Inmiddels staat ‘2020’ op het etiket van de fles en deze bourgondische variëteit is nog steeds een serieuze aanrader.

Ik bewaarde mijn rondje ‘Chambolle-Musigny’ bewust tot het laatst deze ochtend. Een Chambolle-Musigny biedt zelfs in zijn jonge jaren net dat extra’s dat hem tot een ware delicatesse maakt. Domaine (Gilbert et Christine) Felettig, één van de smaakmakers binnen deze AOC, bood een elegante Chambolle-Musigny (‘vieilles vignes’) uit 2020 aan. Domaine Sigaut (vooral Anne, nu Hervé zijn werkzaamheden grotendeels heeft stilgelegd) schonk ‘Les Chatelots’ in. Het climat ‘Les Chatelots’ ligt in het hart van de 1ers Crus climats. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit kalksteen en het minerale karakter van deze Bourgogne voerde de boventoon in het proefglas. Een Chambolle-Musigny die zowel intens als delicaat is in de neus (viooltje, kers, zwarte bes), krachtig en zijdeachtig in de mond, ondersteund door ronde en zachte tannines. “Een zeer typische Chambolle-Musigny”, maakte Anne Sigaut mij duidelijk. Misschien een beetje bevooroordeeld, want de familie Sigaut kan ieder dag vanuit haar terras uitkijken op deze mooie wijngaard.

De grootste verrassing dat ik mijn favoriete rode Bourgogne deze dag aantrof binnen de AOC Nuits-Saint-Georges. Verantwoordelijk voor een klein feestje: Domaine Chantal Lescure. Mevrouw Lescure overleed eind vorige eeuw en het domein werd overgenomen door François Chavenait, die op zijn beurt koos voor een biologische aanpak. Sinds jaren volgens de wijngidsen en wijntijdschriften een ‘une vraie valeur sûre‘. Mogelijk vanwege een discrete en serieuze grondhouding deels onder de radar gebleven, maar bij kenners en liefhebbers een klinkende naam. De Engelse wijnschrijver Patrick Matthews tipte reeds in 2005 de generieke Nuits-Saint-Georges (village) van dit domein en hij stond mede daarom hoog op mijn lijstje. Niet per se de beste Bourgogne deze dag, maar wel eentje die mij het beste beviel. De attractie schuilde niet alleen in het rijpe rode fruit, de lentebloemen en een vleugje mineraliteit, maar lag ook in zijn charmante en verleidelijke karakter. De tijd stond even stil en niets deed er verder toe. Fenomenaal.

Vougeot
Over mijn bezoek aan de manifestatie Vosne-Millésime – Noblesse des Clos Vougeot in Château du Clos de Vougeot plaatste ik twee weken geleden reeds een bijdrage. Ik had bijna gekozen voor de ochtend in Gevrey-Chambertin en de middag in Gilly-lès-Cîteaux. Maar dan zou ik, net zoals vier jaar geleden, geen enkele Vosne-Romanée hebben kunnen proeven. Want zowel de villages, 1ers Crus als Grands Crus werden alleen aangeboden binnen de muren van Château du Clos de Vougeot. Je diende er ook nog een keer snel bij te zijn, want slechts 350 personen konden zich intekenen op Vosne-Millésime – Noblesse des Clos Vougeot.

De villages en 1ers Crus uit AOC Vosne-Romanée waren zonder uitzondering rijk, genereus en overheerlijk. Het is de verdienste van de wijnbouwers om in een warm oogstjaar te zorgen voor Bourgognes met een mooie zuurgraad, een opvallend bescheiden alcoholpercentage en vooral opvallend zachte tannines. Wat een genoegen om met een bodempje Vosne-Romanée van een proeftafel weg te lopen, de rust op te zoeken in de grote ridderzaal en minutenlang te blijven walsen en ruiken. Het proeven van enkele Grands Crus (vooral ‘Échezeaux’) was een voorrecht, een ‘Romanée-Saint-Vivant’ had mystieke allures. Juist de Grand Cru ‘Clos de Vougeot’ (bijna allemaal uit 2020) zorgde daarentegen voor een licht ontnuchterende ervaring. De veelal strakke tannines pleegden een aanslag op het smaakpalet. Hemel en aarde lagen die middag bij elkaar om de hoek in Château du Clos de Vougeot. Ik houd het er ook maar bij dat het een beetje overkill was aan het einde van deze intense, indrukwekkende dag.

Terug in de persruimte van Château de Gilly wilden enkele journalisten, die achter het net van de manifestatie in Château du Clos de Vougeot hadden gevist, weten wat mijn eerste indruk was. Ik maakte duidelijk graag eerst een croissant te willen eten met wat koffie en bronwater. Ik nam plaats in een fauteuil en heb vervolgens een kwartiertje voor me uitgestaard. Ik had mij blijkbaar niet beter kunnen uitdrukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.