Bourgogne in 2021: terugblik

Sinds het begin van mijn blog herinner ik me geen enkel jaar zozeer in flarden als 2021. Daarom in flarden de meest memorabele herinneringen aan Bourgogne, zaken die ik heb nagelaten te vermelden en wat me op het laatste moment nog binnenschoot.

La Maison Millebuis/Caveau des Vignerons de Buxy (Wijn uit Bourgogne)
La Maison Millebuis a.k.a. Caveau des Vignerons de Buxy

COVID19 epidemie
De beroemde wijnveiling van de Hospices de Beaune die vorige maand werd gehouden, ontpopte zich tot een waar superspreader event. Volgens bourgondische gezondheidsfunctionarissen werd er na de veiling en de bijbehorende festiviteiten “een golf aan besmettingen geconstateerd”. Alle bezoekers bleken in het bezit te zijn van een pass sanitaire en er zijn tot op heden geen zorgwekkende gevallen gemeld. La SaintVincent tournante (januari 2022) en Grands Jours de Bourgogne (maart 2022) zijn gewaarschuwd.

Boek
Volgens vele ingewijden is het al jaren dé bourgognebijbel: Inside Burgundy van Jasper Morris. Dit jaar verscheen de herziene, geüpdatete en wat niet meer (150 pagina’s bijvoorbeeld) tweede editie. Het is zowel een persoonlijk als encyclopedisch werk over onder meer 1200 wijngaarden, 300 wijndorpen en 700 domeinen en verder alles dat je dient te weten over de Bourgogne. Indrukwekkend hoe betreffende de wijngaarden tot op de wijnrank iedere eigenaar wordt vermeld. Te indrukwekkend vind ik de 80 euro die je voor deze pil dient te betalen. Maar wie weet, denk ik daar volgend jaar anders over.

Wijnoogst 2021
Zie de bijdragen van 12 april en 9 oktober jl.: historisch lage rendementen, een heterogene oogst met naar verluidt als resultaat, en deze kwalificatie treffen wij regelmatig aan, klassieke Bourgognes. Een voorspelling van Benoît Eschard (Domaine Jeannin-Naltet in Mercurey): “Relatief weinig rendement (denk aan de drie recente oogstjaren in de Bourgogne) en een aanhoudende uitstekende kwaliteit, zal vroeger of later weerslag hebben op de beschikbaarheid én op de prijzen van de wijnen.” Knoop deze woorden tussen je oren wanneer je in 2022 Bourgogne bezoekt. Niet aarzelen, maar kopen, zowel langs gebaande als ongebaande paden.

Gebaande paden
Met om te beginnen wijnwinkels in Bourgogne. Mijn découverte dit jaar is Les bons plans du vins aan de D974 ter hoogte van Fixin. Een soort outlet met mooie Bourgognes, dito prijzen en zeer vriendelijk personeel (een van de weinige adressen in Bourgogne waar je met gemak in het Engels converseert). En geen wijnwinkel in Bourgogne waar je zo ongedwongen kunt rondsnuffelen. Je bent in de Côte de Nuits, maar je kunt kopen van Chablis tot ver in de Beaujolais.

Vooral in het departement Saône-et-Loire waren supermarkten gevestigd met de naam ATAC. Tegenwoordig heten zij bi1 (inderdaad, uit te spreken als bien). En bij de bi1 te Buxy doe ik soms mijn boodschappen. Deze supermarkt heeft een goede selectie Bourgognes, maar tijdens de jaarlijkse Foire aux Vins waande ik mij in het het Elysium. Neem de Volnay 1er Cru ‘Les Mitans’ van Domaine Christophe Vaudoisey voor € 28,50 (nee, geen typefout). Vertrouwde Christophe Vaudoisey me ook nog een keer toe dat het zijn persoonlijke favoriet was.

Ik kroop dit jaar in de biechtstoel om mij te verontschuldigen voor de laatste snobistische trekjes jegens die populaire coöperatie in Buxy. Ik beken: het is een adres in Bourgogne dat ik vaak en graag bezoek (het ligt dan ook dicht bij mijn bourgondische residentie). Gewoon voor die ene fles dezelfde avond of voor een paar flessen om mee naar huis te nemen. Rode tip: de Mâcon Saint-Gengoux-le-National (100% gamay) in de serie Millebuis. Zo was ook de witte Rully ‘Les Saint Jacques’ 2018, door Domaine Laborbe Juillot gebotteld binnen de muren van de coöperatie, een groot genoegen om te drinken.

Ongebaande paden
Na enkele keren te hebben geschreven over de Coteaux de l’Auxois, bezocht ik in het voorjaar het meest bekende domein in dit kleine wijndistrict: Domaine de Flavigny-Alésia in Flavigny-sur-Ozarain. Vlak voor mijn bezoek werden zijn wijnen bewierookt in het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. Met een IGP classificatie zijn het wijnen die geen ‘Bourgogne’ mogen worden genoemd. Vooral niets van aantrekken, want deze wijnen doen de prestigieuze Bourgognes uit de bekende wijndistricten voor even en sommige voor langere tijd vergeten. Ik werd gastvrij onthaald en kreeg een uitgebreide rondleiding. Bovenal genoot ik van de rust die de pastorale omgeving rondom het domein bood. Oh ja, Bourgogne Aujourd’hui over de rode ‘Intra Muros’ 2018 (100% pinot noir): “Nez riche de fruits noirs avec une belle profondeur (diepte). On retrouve cette aromatique en bouche, avec de la chair (vruchtvlees) et une superbe matière. De la sucrosité en finale avec une vraie gourmandise.

Net zoals de Coteaux de l’Auxois is de Côtes du Couchois een ondergeschoven bourgondisch wijndistrict. Na de aankoop van Cave de Mazenay door de eigenaar van Chateau de Couches en de aanstelling van de nieuwe directeur Jean-Christophe Pascaud waait er een nieuwe wind ten westen van de Côte Chalonnaise. En ten oosten van, want Cave de Mazenay opende dit jaar een gelijknamige winkel in het centrum van Chalon-sur-Saône (9 Grande Rue). Geen excuus meer om niet linksom (in Mazenay) of rechtsom (in Chalon-sur-Saône) kennis te maken met een bourgondisch wijndistrict on the move en ook nog een keer richting bio. Dat Cave de Mazenay ook een prima Maranges 1er Cru of een prijswinnende Santenay 1er Cru voor minder dan € 15 produceert, blijft dan tussen ons.

Intussen in Rosey (71)
In 2017 leerde ik in het kleine wijndorp Rosey (Côte Chalonnaise) allereerst Domaine Guy Chamont kennen en vervolgens Maison Géraldine Louise. Begin dit jaar publiceerde de nieuwsblog Info Chalon een bericht over een nieuw domein in Rosey: Domaine Lagarde. Omdat mijn bourgondische gastheer (Xavier) mij bij Domaine Guy Chaumont introduceerde (inmiddels na de pensionering van Guy Chaumont in het bezit van Domaine de La Luolle in Moroges), besloot ik hem op mijn beurt mee te nemen naar Domaine Lagarde. In het voorjaar mochten wij de oogst van 2019 proeven. Wij keerden vlak voor de wijnoogst van dit jaar terug om de oogst van 2020 te proeven. Wij sloten Rosey wederom, maar nu ook de familie Lagarde en haar Bourgognes in onze armen.

Xavier is terughoudend om op zijn internetpagina wijndomeinen aan te bevelen en deelt zijn kennis alleen met zijn gasten. Maar reeds op de terugweg, na ons eerste bezoek aan Domaine Lagarde, was hij vastbesloten om een bijdrage over dit domein te schrijven op zijn internetpagina. Het is het ambitieuze totaalconcept dat ons het meest charmeerde. Domaine Lagarde is gehuisvest in een voormalige priorij naast de plaatselijk kerk, nu deels in de steigers om er in de toekomst ook te kunnen eten en overnachten in de nabijheid van de wijnkelders en het proeflokaal. Modern oenotoerisme in de volle breedte. Alles valt of staat natuurlijk bij het aanbod Bourgognes. Wees gerust: de eerste prijzen zijn reeds binnengehengeld. Eindig ik dit jaar in stijl door de overheerlijke Crémant de Bourgogne Blanc de noirs brut (100% pinot noir) van het domein warm aan te bevelen. Maar serveer hem koud.

Belle fin d’année. Prenez soin de vous et votre entourage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.